Ανασκόπηση 2013: Thrash Metal

Σαφέστατο και αποτελεσματικό, το thrash παρέμεινε ζωντανό σε όλες τις πτυχές του για άλλη μια χρονιά

Από τον Βαγγέλη Ευαγγελάτο, 18/12/2013 @ 11:42
Φωτογραφία εξωφύλλου: Dirk Behlau / Dirk-Behlau.de

Ακόμα μία πλούσια χρονιά αφήνει την παρακαταθήκη της και στον χώρο του thrash, διατηρώντας την γνωστή συνέπεια των τελευταίων ετών. Μπορεί η παραγωγικότητα να έφθινε κατά ένα ποσοστό σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, όμως καμία από τις κατηγορίες της παρούσας ανασκόπησης δεν έμεινε παραπονεμένη. Σημαντικά γεγονότα, δισκογραφικές επιστροφές κολοσσών, σταδιακή εδραίωση ανερχόμενων ονομάτων, δυναμικές νέες είσοδοι, αλλά και αρκετές απογοητεύσεις, όλα σημάδευσαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις εξελίξεις του 2013, ενώ δυστυχώς δεν έλειψε και η μεγάλη απώλεια που εν τέλει στιγμάτισε ολόκληρη τη χρονιά.

Jeff Hanneman (Slayer)Seasons In The Abyss

Στη λίστα με τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς, λοιπόν, τα πάντα επισκιάστηκαν από τον αιφνίδιο θάνατο του Jeff Hanneman στα 49 του χρόνια. Ο σπουδαίος κιθαρίστας μπορεί να πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του μακριά από τη σκηνή, μαχόμενος την σοβαρή σηπτική ασθένεια που κληρονόμησε από εκείνη τη γαμημένη τη μαρμάγκα, στο τέλος όμως έμελε να προδοθεί από το συκώτι του όπως τόσοι και τόσοι άλλοι... Στις 2 Μαΐου ο Hanneman κατέληξε, με την κίρρωση στο ήπαρ του να δημοσιεύεται ως επίσημη αιτία θανάτου. Ο Kerry King, από την άλλη, σκέφτηκε «c' est la vie» και γενικώς στους Slayer δεν άλλαξαν και πολλά έκτοτε, με τον Gary Holt να παραμένει «υπηρεσιακός» και τον Dave Lombardo να σηκώνει κεφάλι πέραν συμβολαίων και να αντικαθίσταται άμεσα από τον Jon Dette, για να επιστρέψει λίγο αργότερα στις τάξεις της μπάντας ο Paul Bostaph.

Σε λοιπές εξελίξεις, τα φώτα της δημοσιότητας τράβηξαν οι Metallica με την 3D «ταινία» τους, "Through The Never", και πιο πρόσφατα με την εμφάνιση που πραγματοποίησαν στην Ανταρκτική (η οποία -φυσικά- είναι ήδη διαθέσιμη για αγορά), σβήνοντας από την «to do» λίστα τους την κατάκτηση και της τελευταίας ηπείρου.

Στον τομέα των reunion, σημαντικότερο γεγονός ήταν η δεύτερη κατά σειρά επανασύνδεση των thrash τιτάνων Dark Angel με το line-up του "Leave Scars", με τις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις να αφορούν σε «περιορισμένο αριθμό εμφανίσεων» σε Αμερική και Ευρώπη κατά το 2014. Την πρόθεσή τους για ολική επαναφορά ανακοίνωσαν οι θρυλικοί prog-thrashers Toxik, ενώ αντιθέτως οι Forbidden έκαναν νύξεις για ολοκλήρωση της δισκογραφικής τους πορείας, μετά την κυκλοφορία του επόμενου δίσκου τους. Τέλος, με νέα (και συγχρόνως παλιά) σύνθεση προανήγγειλαν την επιστροφή τους και οι The Haunted, με τους Jensen και J. Björler να επαναφέρουν στο σχήμα τους Aro και Erlandsson και τον Ola Englund να συμπληρώνει την πεντάδα.

Στα των ανακατατάξεων μελών, ξεχώρισε η μεταγραφή του Rob Caggiano από τους Anthrax στους Volbeat, η αποχώρηση του Ol Drake από τους Evile, αλλά και η επανασύσταση των δικών μας Exarsis, οι οποίοι άλλαξαν δύο μέλη τους.

Το ατύχημα στο οποίο ενεπλάκησαν οι Annihilator ευτυχώς δεν συνοδεύτηκε από κάποιον τραυματισμό, ενώ ούτε η υπόθεση της σύλληψης του frontman των Vektor με την κατηγορία επίθεσης σε θρησκόληπτο «διαδηλωτή» επέφερε κάποιο ουσιαστικό πλήγμα στην μπάντα ή στον ίδιο, πέρα από λίγες μέρες στο κρατητήριο. Όπως αποδείχθηκε τελικά, το «μπυρο-μπουγέλο» δεν είναι έγκλημα -τουλάχιστον χειρότερο απ' το να σπρώχνεις τις θρησκευτικές σου πεποιθήσεις μέσα σε μια συναυλία- και ο David DiSanto αφέθηκε πολύ σύντομα ελεύθερος.

James Hetfield (Metallica)Strike Of The Beast

Στην κατηγορία των «σημαντικών κυκλοφοριών», το 2013 επεφύλασσε μία ακόμη παρέλαση μεγάλων ονομάτων, με πρώτους τους Metallica και το soundtrack του "Through The Never" που ακολούθησε την παγκόσμια κινηματογραφική προβολή, ενώ το αντίστοιχο DVD/Blu-ray/κλπ αναμένεται στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Σημαντικότερη δισκογραφική επιστροφή, ωστόσο, υπήρξε αυτή των Suicidal Tendencies, οι οποίοι εντυπωσίασαν και τους πιο δύσπιστους με την ποιότητα του "13". Αναλόγως εντυπωσιακή ήταν και η επάνοδος των Voivod με το "Target Earth", ενώ Sepultura και Onslaught έδειξαν για μία ακόμη φορά τα δόντια τους μέσω των "The Mediator Between Head And Hands Must Be The Heart" και "VI", αντίστοιχα, δηλώνοντας αρνούμενοι να στηριχθούν στο ένδοξο παρελθόν τους και μόνο.

Από επιπλέον δισκογραφικές επανόδους μεγάλων ονομάτων ξεχώρισαν αυτές των Sodom ("Epitome Of Torture"), Annihilator ("Feast"), Death Angel ("The Dream Calls For Blood") και Artillery ("Legions"), κυκλοφορώντας αξιοπρεπείς δουλειές, χωρίς όμως να εντυπωσιάσουν τους πάντες στον ίδιο βαθμό.

Παρόμοιο αποτέλεσμα είχαν και οι Megadeth, με το αμφιλεγόμενο "Super Collider" να διχάζει οπαδούς και κριτικούς, ενώ οι Mustaine & Co. εμπλούτισαν τον κατάλογό τους με ένα ακόμη επετειακό DVD ("Countdown To Extinction Live"). Αντίστοιχες κυκλοφορίες είχαμε τόσο από τους Kreator ("Dying Alive") όσο και από τους Testament ("Dark Roots Of Thrash"), σε μία εποχή που το DVD τείνει σιγά-σιγά να γίνει ...πολυτέλεια.

Τέλος, από την νέα γενιά συγκροτημάτων διακρίθηκαν οι Havok και οι Warbringer, οι μεν μπερδεύοντας με το "Unnatural Selection" και οι δε ανεβαίνοντας επίπεδο με το εξαιρετικό "IV: Empires Collapse".

Metallica - "Master Of Puppets" (live video)

Suicidal TendenciesTake No Prisoners

Όπως προείπαμε, οι Suicidal Tendencies κέρδισαν τις εντυπώσεις, πραγματοποιώντας μία θριαμβευτική επιστροφή μετά από κενό δεκατριών χρόνων με το "13", στον καλύτερο εκ των δύο δίσκων με αυτόν τον τίτλο που κυκλοφόρησαν φέτος... Από κοντά και οι Voivod, που με το "Target Earth" δίδαξαν για μια ακόμη φορά σωστό thrash στην πιο προοδευτική πλευρά του, αλλά και οι Warbringer που παρέδωσαν ίσως την πιο ώριμη δουλειά τους μέσω του "IV: Empires Collapse", με την προσθήκη του μέχρι πρότινος drummer των Hexen, Carlos Cruz, να κάνει τη διαφορά.

Σε πιο φρέσκα πράγματα, εξίσου εντυπωσιακοί ήταν τόσο οι Warbeast με την ωμή δύναμη του δεύτερου δίσκου τους, "Destroy", όσο και οι Φινλανδοί πιτσιρικάδες Lost Society, που ξεχώρισαν με την απολαυστική «αφέλεια» του φετινού τους ντεμπούτου, "Fast Loud Death", στο οποίο θα επανέλθουμε και παρακάτω.

Warbringer - "Black Sun, Black Moon" (video)

MegadethRemember The Fallen

Σε επίπεδο «διάψευσης προσδοκιών» κινήθηκαν οι περισσότερες απογοητεύσεις και φέτος, αφού καθαρά κακούς δίσκους δεν συναντήσαμε πολλούς. Εκδηλώνοντας σαφή προτίμηση σε μια νοοτροπία πιο κοντά στο μοντέρνο hard rock παρά στις thrash ρίζες τους, οι Megadeth απογοήτευσαν ένα μεγάλο ποσοστό των οπαδών τους με το "Super Collider". Βέβαια, σαν δίσκος δεν ήταν άσχημος, όπως άσχημα δεν ήταν και τα νέα άλμπουμ των Annihilator ("Feast") ή των Artillery ("Legions"), όμως και στις τρεις περιπτώσεις οι μπάντες δεν ανταποκρίθηκαν στον αναμενόμενο βαθμό στις προσδοκίες (ή τις δηλώσεις, όσο αφορά στον Mustaine).

Παρομοίως, όσο άρτιος δίσκος κι αν ήταν το "Unnatural Selection" των Havok, δυστυχώς δεν κατάφερε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις που είχε δημιουργήσει το "Time Is Up", ενώ και o Joel Grind με την νέα δουλειά των Toxic Holocaust, "Chemistry Of Consciousness", δεν μπορούμε να πούμε ότι έφτασε τα επίπεδα προηγούμενων κυκλοφοριών.

Megadeth - "Super Collider" (video)

HavokAmong The Living

Μέσα στον όγκο των κυκλοφοριών του 2013, πολλές ήταν αυτές που δεν μονοπώλησαν το ενδιαφέρον, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες των παραπάνω κατηγοριών. Καλοί δίσκοι, όπως το "Pulse" των Diamond Plate, το "Serpents Unleashed" των Skeletonwitch ή το "Skull" των Evile δεν διαχώρισαν εαυτούς από τη μάζα σε ικανοποιητικό βαθμό, κάτι που δεν κατάφεραν ούτε οι Anthrax με το EP διασκευών τους, "Anthem". Εν συνεχεία, οι σταθερές που ονομάζονται HateSphere ("Murderlust"), Violator ("Scenarios Of Brutality") και Gama Bomb ("The Terror Tapes") έκαναν για μία ακόμη φορά το καθήκον τους, η αγνότητα του ύφους των Mortillery τούς έκανε να ξεχωρίσουν στο "Origin Of Extinction", οι Generation Kill ανέβηκαν στην υπόληψη όσων ασχολήθηκαν με το "We're All Gonna Die" και οι Revocation διατήρησαν τους υψηλούς τεχνικο-εμπορικούς ρυθμούς τους στον ομώνυμο δίσκο τους.

Στα εγχώρια, μπροστάρηδες ήταν οι Κορίνθιοι αμερικανοθρεμμένοι Exarsis με το υπερ-ενεργητικό "The Brutal State" και οι Βολιώτες Faithreat με το καλοπαιγμένο crossover του ομότιτλου άλμπουμ τους, αμφότεροι φανερώνοντας σοβαρές πιθανότητες διαφυγής από τον χώρο του underground, ενώ και οι Memorain με το πολύ αξιόλογο "Seven Sacrifices" έδωσαν ένα πολύ καλό δείγμα των δυνατοτήτων τους.

Συμπληρωματικά, άξια αναφοράς -τουλάχιστον- υπήρξαν και τα "The Sinister Supremacy" των Darkane, "Trapped In Perdition" των Fueled By Fire, "Crucified" των M-Pire Of Evil (του -πρώην Venom- Mantas), "Dawn Of The End" των Hatchet, "For Faen!" των Blood Tsunami, "Bloodthirsty Eyes" των Witchburner, "Doomed To Destroy, Destined To Die" των Ramming Speed, "4: Rise Of The Mosh Mongers" των F.K.Ü., αλλά και το split EP "War Of The Gargantuas" των Warbeast με την προσωπική μπάντα του Phil Anselmo.

Diamond PLate - "Dance With Reality" (video)

Lost SocietyWe Have Arrived

Όπως ήδη αναφέραμε, οι Lost Society με το "Fast Loud Death" ξεχώρισαν εύκολα ανάμεσα στις νέες δισκογραφικές εισόδους της χρονιάς, αποδίδοντας άψογα το άκρως ενεργητικό thrash τους. Το αποτέλεσμα του ντεμπούτου τους, όπου ο ενθουσιασμός του νεαρού της ηλικίας συνδυάζεται με την τεχνική, είναι απολαυστικό.

Σε μικρότερο βεληνεκές, τις εντυπώσεις μοιράστηκαν οι Hatriot του Steve 'Zetro' Souza με την πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά τους, "Heroes Of Origin", οι -σχηματισμένοι από μέλη των Municipal Waste και Darkest Hour- Iron Reagan με το "Worse Than Dead" και ακολούθησαν οι Noisem με το θηριώδες "Agony Defined", οι Power Trip με το "Manifest Decimation" και οι Pasadena Napalm Division με το ομώνυμο ντεμπούτο τους.

Τέλος, οι Αυστραλοί Malakyte και οι Ιταλοί Ultra-Violence σίγουρα δεν εντυπωσίασαν με τα "Human Resonance" και "Privilege To Overcome", αντίστοιχα, ενώ στα εγχώρια οι Σερραίοι War Device φανέρωσαν ολόσωστα πρώτα δείγματα γραφής με το EP "The Anger".

Lost Society - "Trash All Over You" (video)

Kerry King (Slayer) @ Heavy By The Sea Festival, 01/07/13Into The Pit

Στον συναυλιακό τομέα, η κίνηση μπορεί να ήταν ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη της περσινής χρονιάς, ωστόσο η χώρα μας δέχτηκε επισκέψεις από μερικά από τα πιο ιστορικά ονόματα της σκηνής. Η αρχή έγινε με την εμφάνιση των Slayer στο Heavy By The Sea, παρότι το μεγαλύτερο αποτύπωμα αυτής ήταν η στιγμή που ο Anselmo ανέβηκε μαζί με τους Αμερικανούς για την εκτέλεση του "Fuckin' Hostile"...

Η συνέχεια μετέφερε το pit στο Rockwave, και συγκεκριμένα σε δύο από τις μέρες του, με τους Kreator να ικανοποιούν με την εμφάνισή τους - μόλις λίγους μήνες μετά την τελευταία τους στην Αθήνα, και τους Suicidal Tendencies να κερδίζουν τους πάντες με την αντίστοιχη δική τους, ισοπεδώνοντας τη Μαλακάσα με την αγνή ενέργειά τους.

Τις καλοκαιρινές επισκέψεις ολοκλήρωσαν οι Anthrax στα τέλη του Ιουλίου σε ένα γεμάτο Gagarin, στην πρώτη headline εμφάνισή τους επί ελληνικού εδάφους, με άξιους συμπαραστάτες τους τούς Exarsis. Η χρονιά έκλεισε με τους Evile και τους Suicidal Angels σε μια co-headline εμφάνιση στο Κύτταρο, η οποία ήταν και η τελευταία της βρετανικής μπάντας με τον Ol Drake στη σύνθεσή της. Στο ίδιο line-up όμως ξεχώρισαν και οι Chronosphere, μία από τις νεότερες και πιο υποσχόμενες εγχώριες μπάντες, ενώ είχαν προηγηθεί και οι -πάντα πωρωτικοί- Convixion και Released Anger με τις συμμετοχές τους ως support στο live των Enforcer.

Slayer w/Phil Anselmo - "Fucking Hostile" (live in Athens) (video)

World Beyond

Με το 2013 να φτάσει σιγά-σιγά στη δύση του, μπορούμε να κάνουμε λόγο για άλλη μία αρκετά ικανοποιητική χρονιά, στους τομείς της ποιότητας αλλά και της παραγωγικότητας. Και μεγάλη επιστροφή είχαμε, και μερικές δισκάρες, και άλλες τόσες απογοητεύσεις, και ενδιαφέρουσες νέες εισόδους, και δυστυχώς την πελώρια απώλεια του πρωτομάστορα Jeff Hanneman...

Εμείς, μέσα από το Rocking.gr, τιμήσαμε τον εμβληματικό κιθαρίστα με ένα άρθρο για 10 από τις σπουδαιότερες συνθέσεις του, προτείναμε έναν οδηγό αγοράς για το σύνολο της δισκογραφίας του Max Cavalera, ενώ παρακολουθήσαμε και το "Through The Never" των Metallica και σας μεταφέραμε τα συμπεράσματά μας.

Στον τομέα των συνεντεύξεων, οι σελίδες μας φιλοξένησαν μεγάλα ονόματα του χώρου όπως οι Kreator, Anthrax, Sepultura, Voivod και Death Angel, μικρότερες αλλά σημαντικές μπαντάρες όπως οι Warbringer και οι Havok, και ανερχόμενες δυνάμεις όπως οι Lost Society, οι Faithreat και οι Generation Kill.

Κλείνοντας την ετήσια ανασκόπησή μας, το μόνο που έχουμε να ευχηθούμε για το 2014 είναι να δώσει συνέχεια στην υψηλή παραγωγικότητα των τελευταίων ετών και να μας προσφέρει ακόμη περισσότερη τροφή για headbanging μέσα από ποιοτικές κυκλοφορίες και εξουθενωτικές συναυλίες.

Suicidal Tendencies - "Smash It!" (video)
  • SHARE
  • TWEET