Ο Jay Z και το ελληνικό ψυχεδελικό ροκ κατακτούν την κορυφή!

29/09/2009 @ 12:30
Όλο και περισσότερο γίνεται γνωστό, όπως πάντα πρώτα στο εξωτερικό και στη συνέχεια και στην Ελλάδα, ότι η τελευταία νούμερο 1 επιτυχία του γνωστού hip-hop καλλιτέχνη Jay Z, "Run This Town", έχει sample-άρει όχι κάποια παλιά soul ή funk επιτυχία, όπως συνηθίζεται, αλλά ένα ελληνικό συγκρότημα, τους γνωστούς για τους συλλέκτες Τα Τέσσερα Επίπεδα Της Ύπαρξης (αγγλιστί The Four Levels Of Existance).

Το αθηναϊκό συγκρότημα έδρασε στα μέσα της δεκαετίας του '70 με μικρή επιτυχία, αφού το ελληνόφωνο ροκ δεν είχε μεγάλη απήχηση εκείνη την εποχή. Το πολύ καλό υλικό όμως του δίσκου, που κινούταν σε heavy-psych μονοπάτια και ποιοτικά δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχα ξένα, άρχισε να αποκτά μια κάποια φήμη όταν διάφοροι συλλέκτες (και πάλι κυρίως του εξωτερικού) το εντόπισαν και με βοηθό τα λίγα κομμάτια που είχαν εκτυπωθεί απέκτησε ιδιαίτερη συλλεκτική και μεταπωλητική αξία. Η ζήτηση οδήγησε και σε μία σχετικά πρόσφατη επανέκδοσή του από την ελληνική Anazitisi Records, σε βινύλιο φυσικά.

Η ιστορία από ό,τι φαίνεται δεν τελειώνει όμως εδώ, αφού, ένας θεός ξέρει πώς, ο Jay Z ανακάλυψε το κομμάτι "Κάποια Μέρα Στην Αθήνα" και «δανείστηκε» ένα μέρος του για να ντύσει το τραγούδι που παρέα με τη Rhianna και τον Kenye West έχουν ανεβάσει στην κορυφή. Να σημειωθεί βεβαίως ότι η διαδικασία έγινε καθόλα νόμιμα, ζητώντας και παίρνοντας την άδεια του συγκροτήματος για τη χρήση.

Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι ουδείς προφήτης στον τόπο του, αλλά αν αυτό χρειαζόταν για να ανακαλύψει το ελληνικό κοινό το ξεχασμένο αυτό διαμάντι, χαλάλι.
  • SHARE
  • TWEET