Iron Maiden

Live After Death

EMI (2008)
07/04/2008
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

"Scream For Me Long Beach Arena...!"

Από μόνες τους αυτές οι έξι λέξεις μπορούν να φέρουν ατελείωτες εικόνες και μουσικές στο μυαλό χιλιάδων ανθρώπων. Ένα live αριστούργημα, μία κασέτα VHS που έχει «λιώσει» στο βίντεο. «Ρομαντικές εποχές» θα έλεγαν νοσταλγικά οι παλαιότεροι και ειρωνικά οι, κατά πολύ, νεότεροι. Και αυτό επειδή το "Live After Death" εισέβαλε στον 21ο αιώνα, εκσυγχρονίστηκε και έγινε dvd, διπλό μάλιστα.

Οι Iron Maiden, πιστοί κάθε χρόνο με τις διάφορες κυκλοφορίες, συνδυάζουν τη μοναδική αυτή συναυλία με το "History Pt. 2" και πολλά ακόμα καλούδια. Παρόλο που το δεύτερο μέρος της ιστορίας τους θα συμπεριλάμβανε, εκτός του "Poweslave", τα "Somewhere In Time" και "Seventh Son Of A Seventh Son", φαίνεται πως είναι τελικά αφιερωμένο μόνο στο πρώτο προς τέρψη των φίλων του συγκεκριμένου δίσκου και της "World Slavery Tour" γενικότερα.

Η γιγαντιαία περιοδεία, που ξεκίνησε τον Αύγουστο του '‘84 και τελείωσε τον Ιούλιο του '85, μέτρησε 193 σταθμούς, εκ των οποίων οι 112 στην Αμερική, όπου γεννήθηκε και το θρυλικό αυτό βίντεο. Η ομιλία του Winston Churchill στις 4 Ιουνίου του '40 ήταν το intro και οι πρώτες νότες του "Aces High" έκαναν τον κόσμο να ζητωκραυγάζει, ενώ το συγκρότημα κάνει την είσοδό του. Από 'κεί και πέρα τι να πρωτοαναφέρει κανείς... Είναι πραγματικά μία εμφάνιση η οποία χαρακτηρίζεται από το πάθος που απορρέει από το συγκρότημα. Μία εμφάνιση που έχει εξασφαλίσει/κερδίσει από μόνη της αμέτρητους φίλους και έχει αφήσει μόνο θετικά σχόλια στο πέρασμα της στο χρόνο. Το heavy στα καλύτερά του...

Τα σκηνικά συγκινούν ακόμα και του πιο δύσπιστους και τα εφέ προδίδουν τη μεγάλη αυτή παραγωγή. Δε θα ξεχάσω το "Rime Of The Ancient Mariner", αυτό το μοναδικό ποίημα που κατά τη live μελοποίηση του μετατρέπεται σε έπος. Αστείρευτος ξηρός πάγος, πυροτεχνήματα, κινούμενος φωτισμός και μία εκτέλεση που ξεπερνά κάθε προσδοκία. Δε θα μείνω άλλο στη συναυλία, διότι πολλοί την έχουν παρακολουθήσει ήδη πολλάκις. Το μοναδικό στοιχείο που διαφοροποιεί το πρώτο δισκάκι από τη θρυλική κασέτα του 1985 είναι η δυνατότητα του καθαρότατου 5.1 surround ήχου. Μία εξαιρετική δουλειά που επιμελήθηκε ο Kevin Shirley με τον καλύτερο τρόπο, αφού τα κανάλια είναι άψογα χωρισμένα, οι κιθάρες μπροστά, η φωνή στο κέντρο κτλ. Παρ' όλα αυτά, θα προτιμήσουμε το παραδοσιακό στέρεο...

Το δεύτερο δισκάκι κάθε άλλο παρά «συμπληρωματικό» είναι, αφού περιέχει υλικό που ξεπερνά τις 3 ώρες. Αρχικά συναντάμε τη συνέχεια του "The Early Days: History Of Iron Maiden Pt.1" documentary. Ένα χορταστικό βίντεο που, εκτός τα του άλμπουμ και της μετέπειτα περιοδείας, έχει και πολύ χιούμορ, εφόσον μαθαίνει κανείς από πού πήρε τη μάσκα του ο Dickinson, το παρασκήνιο του "Mission From ‘Arry" αλλά και τι έκρυβε το promotional φωτογραφικό υλικό που έδωσαν σε μερικά ΜΜΕ. Συνέχεια με το "Behind The Iron Curtain", μία ακόμα κυκλοφορία από το παρελθόν που δείχνει τους Maiden σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, κάτι πρωτόγνωρο αφού ήταν το πρώτο διεθνούς φήμης συγκρότημα που έπαιζε εκεί. Στο dvd υπάρχει ακόμα η εμφάνιση των Βρετανών στο πρώτο Rock In Rio του '85, μπροστά στο μεγαλύτερο κοινό που έχουν δει ποτέ (300-350.000), παίζοντας κάτω από τους Queen. Τέλος υπάρχει ένα δεκαπεντάλεπτο βίντεο στο Texas, gallery με φωτογραφίες και τα βίντεο των "2 Minutes To Midnight" και "Aces High".

Γεμάτη, χορταστική κυκλοφορία και τα συμπεράσματα δικά σας.

  • SHARE
  • TWEET