Flying Colors

Second Flight: Live At The Z7

Mascot (2015)
Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 02/11/2015
Η «δεύτερη πτήση» των Flying Colors τους βρίσκει να κινούνται σε ακόμα ψηλότερα επίπεδα
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Η δεύτερη «πτήση» των Flying Colors, ήτοι η δεύτερη περιοδεία του σχήματος, περιλάμβανε μόνο δέκα στάσεις σε Αμερική και Ευρώπη, πιθανότατα λόγω της δυσκολίας να συντονίσουν τα προγράμματά τους οι πολυάσχολοι μουσικοί που τους απαρτίζουν. Όπως έκαναν μετά το πέρας της πρώτης περιοδείας, έτσι και τώρα κυκλοφορούν μια εκ των λίγων εμφανίσεών τους σε CD / DVD / BluRay. Κι αν σε κάποιους η κυκλοφορία ενός ζωντανού DVD μετά από κάθε στούντιο άλμπουμ μοιάζει υπερβολική, σε αυτή την περίπτωση ήταν μάλλον επιβεβλημένη.

Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με τον μικρό αριθμό εμφανίσεων που αναφέρθηκε πιο πάνω. Ακριβώς επειδή πολύ λίγος κόσμος είχε την δυνατότητα να παρακολουθήσει από κοντά μια συναυλία του supergroup των Flying Colors, αυτό το DVD αυτό δίνει την δυνατότητα και σε εμάς τους υπόλοιπους να πάρουμε μια γεύση από το τι έλαβε χώρα σε αυτή την περιοδεία.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το περσινό τους "Second Nature" (το οποίο βρέθηκε και στα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς του site μας) μπορώ να πως πλέον με την βεβαιότητα ότι είναι αριστούργημα, ένα κόσμημα του σύγχρονου progressive rock, που το γεφυρώνει ιδανικά με το πιο alternative / mainstream rock. Ως εκ τούτου, το να μπορεί κάποιος να απολαύσει τα περισσότερα τραγούδια μέσα από το εν λόγω άλμπουμ ζωντανά, είναι από μόνος του ένας καλός λόγος για την κυκλοφορία αυτού του DVD.

Η κύρια διαφορά με το προ-διετίας "Live In Europe" έχει να κάνει με το ότι οι Flying Colors έχουν πλέον αρκετό υλικό για να υποστηρίξουν την συναυλία τους, χωρίς να χρειάζεται να προστρέχουν σε τραγούδια των «βασικών» συγκροτημάτων των μελών τους. Εδώ, μόνο για λίγο ο Casey McPherson αφήνεται μόνος, να αποδώσει ακουστικά ένα τραγούδι των Alpha Rev ("Colder Months"), το οποίο λειτουργεί περισσότερο ως πρόλογος του φοβερού "Peaceful Harbor".

Επίσης, όπως είναι φυσιολογικό η μπάντα είναι πιο δεμένη και σε σημεία τα μέλη της δείχνουν να το ευχαριστιούνται ακόμα περισσότερο, ενώ δεν έχει καν νόημα να μιλήσουμε για την απόδοση του καθένα ξεχωριστά ή συνολικά όλης της μπάντας. Μιλάμε για top class μουσικούς ως γνωστόν.

Ο Casey McPherson έχει λίγο αναβαθμισμένο ρόλο στην κιθάρα, συμπληρώνοντας ιδανικά τον πάντα σπουδαίο Steve Morse, ο Dave LaRue στη γωνιά του δείχνει να το ζει με τον δικό του τρόπο, ενώ το ρόλο της επικοινωνίας έχουν οι διόσκουροι στο πίσω μέρος της σκηνής, πρωτίστως ο Mike Portnoy και δευτερευόντως ο Neal Morse.

Ο πρώτος παίζει πιο απλά θέματα από ότι τον έχουμε συνηθίσει και μοιάζει απελευθερωμένος, όπως κι ο Neal που εδώ δεν χρειάζεται να κάνει... τα πάντα, όπως με τη solo μπάντα του ή τους Transatlantic. Ο μαγικός τρόπος με τον οποίο συμπληρώνει στα φωνητικά τον McPherson αποτελεί πιθανότατα και την πεμπτουσία αυτής της μπάντας.

Από το πρώτο άλμπουμ ακούγονται το Muse-ικό "Shoulda Coulda Woulda", το παιχνδιάρικο "Forever In A Daze", τα hitάκια "Kayla" και "The Storm", καθώς και το μεγάλο "Infinite Fire" που κλείνει τη συναυλία. Από το δεύτερο άλμπουμ που ακούγεται σχεδόν στην ολότητά του, ξεχωρίζουν το εναρκτήριο "Open Your Eyes" ξεχωρίζει, τα μελωδικά "Fury Of Your Love" και "A Place In Your World", το αναμενόμενα ανεβαστικό το "Mask Machine" και βεβαίως το μεγάλο "Cosmic Symphony".

Το κοινό είναι αναμενόμενα ψόφιο στην Ελβετία, αλλά ο ήχος που έχουν φτιάξει στο Ζ7 είναι εξαιρετικός, δίνοντας μάλιστα την δυνατότητα να επιλέξεις όχι μόνο μεταξύ stereo και 5.1, αλλά παράλληλα αν θες τον ήχο μπροστά από τη σκηνή ή από την κονσόλα, κάτι που ομολογώ ότι δεν έχω συναντήσει ξανά σε κάποιο DVD.

Παρακολουθώντας αυτό το DVD επιβεβαιώθηκα που ήθελα να ταξιδέψω σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη για να τους παρακολουθήσω ζωντανά και με χτυπάει ακόμα περισσότερο που δεν τα κατάφερα. Ελπίζω να υπάρξει επόμενος δίσκος και επόμενη περιοδεία. Οι Flying Colors φτάνουν στο σημείο που ίσως τα μέλη τους δεν θα έπρεπε να τους αντιμετωπίζουν ως κάτι που γεμίζει το πολυάσχολο πρόγραμμά τους. Αξίζουν κάτι παραπάνω από αυτό.
  • SHARE
  • TWEET