Dury Dava: «Δεν γράφουμε μουσική σκεπτόμενοι το ακροατήριο»

Μια συνομιλία με ένα από τα πιο ενδιαφέροντα συγκροτήματα της εγχώριας σκηνής

Από τον Αντώνη Αντωνιάδη, 12/06/2019 @ 17:45

Σε μια εγχώρια σκηνή που κάθε χρόνο δείχνει να μεγαλώνει, οι Dury Dava ήδη αποτελούν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ανερχόμενα ονόματα. Έχοντας κλείσει πια τέσσερα χρόνια παρουσίας, με αρκετές ζωντανές εμφανίσεις στο βιογραφικό τους, πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους ομώνυμο δίσκο από την Inner Ear. Σε αυτόν πετυχαίνουν να συνδυάσουν με επιτυχία πληθώρα επιρροών δημιουργώντας έναν ψυχεδελικό δίσκο υψηλής ποιότητας.

Με αφορμή λοιπόν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά, τα μέλη του συγκροτήματος απάντησαν στις ερωτήσεις μας δίνοντας μας περισσότερα στοιχεία για την ιστορία τους, τις επιρροές τους και τα μελλοντικά τους σχέδια.

Dury Dava

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το ντεμπούτο σας. Πρόκειται πραγματικά για µια πολύ αξιόλογη δουλειά.

Γεια σας και χαρά σας. Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια.

Πείτε µας λίγα λόγια για το πώς δημιουργήθηκε το συγκρότημά. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε µε τη μουσική;

Οι περισσότεροι ασχολούμαστε µε τη μουσική από παλιά, ενώ μερικοί από µας παίζαμε μαζί και στο παρελθόν. Οι Dury Dava δημιουργήθηκαν στα τέλη του 2015, όταν ξεκινήσαμε σιγά σιγά να κάνουμε πρόβες. Δεν ξέρουμε τι ήταν αυτό που µας ώθησε στο να ασχοληθούμε µε τη µουσική, αλλά µπορούµε να πούμε µε σιγουριά ότι πλέον είναι βασικό και αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας όλων µας.

Μιλήστε µας για τη δημιουργική διαδικασία.  Πώς ξεκινάτε να φτιάχνετε ένα τραγούδι;

Συνήθως τζαµάρουµε και µέσα από τον αυτοσχεδιασμό προκύπτουν ιδέες τις οποίες ξεχωρίζουµε και αποφασίζουµε να ασχοληθούµε µαζί τους. Ακολουθεί µια διαδικασία κατά την οποία χτίζονται µε κάποιον τρόπο τα θεµέλια του κοµµατιού, παίρνουµε αποφάσεις σύµφωνα µε το τι µας αρέσει και τι λειτουργεί. Γενικά κάνουµε διάφορα πειράµατα, ακούµε, ξανακούµε και αναστοχαζόµαστε και παίρνει αρκετό καιρό µέχρι να συµφωνήσουµε ότι το κοµµάτι είναι εκεί και έχει αποκτήσει µια δοµή που µας ικανοποιεί. Είναι επίπονη διαδικασία.

Παίζουμε ό,τι µας αρέσει χωρίς άγχος

Ανάμεσα στα τραγούδια σας συναντάµε και κάποια αρκετά µεγάλα σε διάρκεια. Είχατε καθόλου άγχος µήπως αυτό τα καταστήσει δυσπρόσιτα για τον µέσο ακροατή;   

Αρχικά, αν και µας ενδιαφέρει το να αρέσει η µουσική µας, δεν γράφουµε σκεπτόµενοι το ακροατήριο. Παίζουµε ότι µας αρέσει χωρίς άγχος. Όσον αφορά τη διάρκεια των κοµµατιών, όπου είναι µεγάλη, προέκυψε ως αποτέλεσµα της σύνθεσης. 

Εξαρχής είχατε σκοπό να χρησιµοποιήσετε ελληνικό στίχο ή ήταν κάτι που αποφασίσατε  στην πορεία;

Η απάντηση βρίσκεται κάπου στη µέση, αφού το θέµα δεν συζητήθηκε ποτέ. Ο τραγουδιστής µας, που γράφει και τους στίχους, ήθελε να εκφραστεί σε αυτή τη γλώσσα, που τυχαίνει να είναι η µητρική του.

Πώς ήταν η εµπειρία της ηχογράφησης του πρώτου σας δίσκου; Ήταν κάτι που διήρκησε καιρό;

Η ηχογράφηση κράτησε συνολικά έξι µέρες (τέσσερις τον Ιούλιο και δύο το Νοέµβριο του 2018) και ήταν µια πολύ γόνιµη και παιδευτική διαδικασία µέσα από την οποία µάθαµε πολλά. Τον καιρό που ηχογραφούσαµε, βέβαια, δεν είχαµε ως συγκεκριµένο σκοπό την κυκλοφορία του δίσκου, θέλαµε απλώς να γράψουµε αυτά που είχαµε και να δούµε.

Και η συνεργασία µε την Inner Ear πώς προέκυψε;

Η συνεργασία µας προέκυψε χάρη στον Μανώλη Αγγελάκη, ο οποίος µίξαρε τον δίσκο, και µας εφερε σε επαφη µε την Inner Ear.

Όποιος θέλει πραγματικά να φτιάξει μουσική, θα βρίσκει πάντα τα μέσα και τον τρόπο να το κάνει

Τελικά πόσο εύκολο είναι για ένα νέο συγκρότηµα να δηµιουργήσει µουσική στην Ελλάδα;                          

Καθόλου! Το να δηµιουργείς µουσική είναι κάτι που χρειάζεται πολλές θυσίες, αφού είναι κάτι που απαιτεί χρόνο, χρήµα, υποµονή και επιµονή. Βέβαια, όποιος θέλει πραγματικά να φτιάξει μουσική, θα βρίσκει πάντα τα µέσα και τον τρόπο να το κάνει.

Στη μουσική σας συναντάει κανείς πληθώρα µουσικών ερεθισµάτων. Από πού αντλείτε  έµπνευση και ποιες θα λέγατε πως είναι οι σηµαντικότερες επιρροές σας;

Ο καθένας από µας έχει, ως ένα βαθµό, το δικό του προσωπικό γούστο και τις δικές του µουσικές εµµονές. Έτσι τα ακούσµατά που έρχονται στο στούντιο είναι πολλά και διάφορα και δεν συμπίπτουν πάντα μεταξύ τους. Έτσι και οι ιδέες που γεννιούνται είναι πολλές φορές ετερόκλιτες. Κάποιοι καλλιτέχνες που µας ακολουθούν στο πέρασµα του χρόνου θα ήταν ενδεικτικά, οι Kinks, David Bowie, Grateful Dead, Pink Floyd και Doors.

Και όσον αφορά τα εγχώρια τεκταινόµενα; Ξεχωρίζετε κάποιους Έλληνες καλλιτέχνες;            

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν αρκετές νέες και λίγο παλιότερες µπάντες που κάνουν φοβερή δουλειά στην Ελλάδα και τις εκτιµάµε πολύ. Ξεχωρίζουµε τους Bazooka, τους Acid Baby Jesus, τους ΤΣΟΠ, τα Όρη, τους Σούπερ Στέρεο, τους sister, τους Sons of Zevedeus, τους aton.ality, τους Illegal Operation, το Κεφάλαιο 24, τους Sancho 003, τον Johny Labelle και πολλούς άλλους.

Dury Dava

Έχουν γίνει διάφορες εικασίες σχετικά µε το όνοµα σας. Θα θέλατε να µας αποκαλύψετε τελικά τι «κρύβεται» από πίσω;

Είναι απλά ένα όνομα µε φανερές και κρυφές ερμηνείες. Αξίζει µια έρευνα στο διαδίκτυο.

Οι συναυλίες νομίζω πως αποτελούν ένα από τα βασικά µέσα προώθησης της µουσικής ενός συγκροτήµατος. Τι να περιµένει κάποιος που θα έρθει να σας δει live;

Συµφωνούµε ότι το λάιβ έχει τη µεγαλύτερη δύναµη, αφού είναι µία πιο άµεση εµπειρία από την ακρόαση ενός δίσκου. Δεν ξέρουµε τι µπορεί να περιµένει κανείς από µας, πάντως µας αρέσει πολύ να παίζουµε live και καµιά φορά από τον ενθουσιασµό σπάει καµιά χορδή.

Έχοντας κυκλοφορήσει τον πρώτο σας δίσκο, ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας  για το µέλλον;

Να κάνουµε πολλά live και να συνεχίσουµε να φτιάχνουµε µουσική.

Σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχοµαι τα καλύτερα

Εµείς ευχαριστούµε και ανταποδίδουµε τις ευχές.

Διαβάστε εδώ την κριτική του δίσκου "Dury Dava" από τον Αντώνη Αντωνιάδη.

  • SHARE
  • TWEET