«A Buyer’s Guide»: Hydra Head Records

Από τους Θεοδόση Γενιτσαρίδη, Μανώλη Κληρονόμο, Μάνο Πατεράκη, Γιάννη Χυτήρογλου, 13/09/2012 @ 13:56

Hydra Head Records: Μια δισκογραφική η οποία οργανώθηκε από δημιουργικούς ανθρώπους και επικεντρώθηκε στη βαριά και κατά πολλούς ακραία μουσική, έφτασε στο αποκορύφωμά της και πλέον σβήνει αργά αλλά περήφανα.

Hydra Head Records

Ο Aaron Turner (ιδρυτής), εμπνεύστηκε από την καλή μουσική και φρόντισε να προωθεί και να υπογράφει μουσικούς και συγκροτήματα ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας. Μαζί με τον Mark Thompson μάζεψαν «άρρωστους» ανθρώπους τριγύρω τους και υπέγραψαν (αν και ποτέ δεν υπάρχουν συμβόλαια) μερικές από τις καλύτερες μπάντες των τελευταίων ετών στον χώρο του προοδευτικού και μοντέρνου metal (κυρίως). Από το 1993 όταν ο Aaron ήταν ακόμα στο σχολείο, μέχρι και σήμερα, το label κυκλοφόρησε μουσικές από experimental metal, sludge, stoner, doom, post-metal, noise, experimental rock, black, metalcore, mathcore, μέχρι και hip-hop. Πλέον η εταιρεία μετράει μέρες μιας και μέσα στους επόμενους δύο μήνες, όπως ανακοινώθηκε, σιγά σιγά «σβήνει» και θα πάψει να κυκλοφορεί νέους δίσκους.

Hydra Head RecordsΗ τέχνη για την Hydra Head είναι το σύνολο. Ο δίσκος «μετράει». Το artwork παίζει ρόλο. Η κόπια είναι σημαντική. Το βινύλιο, το digipack ή ακόμα και το χαρτονάκι που θα μπει μέσα το δισκάκι, έχει να κάνει με την συνολική έμπνευση και δημιουργία του «προϊόντος». Ποιός μπορεί να ξεχάσει τις εκδόσεις "Seminar" των Old Man Gloom, τις οποίες εάν τις «βάλεις» δίπλα δίπλα συμπληρώνεις μια ενιαία εικόνα. Όταν ο ίδιος ο Aaron δημιούργησε μερικές από τις πιο πρωτοπόρες μπάντες και έφτιαξε κάποια από τα καλύτερα εξώφυλλα δίσκων, καταλαβαίνεις ότι εδώ υπάρχει μεράκι. Δεν μιλάμε για προϊόν όπως το φαντάζεται η οικονομική επιστήμη. Μιλάμε για μια συνολική αγάπη για την μουσική. Όταν προσπαθείς να πουλήσεις κάτι τόσο δύσκολο, μάλλον πρέπει να το καταλαβαίνεις για να τα καταφέρεις. Κρίμα που αναγκαζόμαστε να προτείνουμε κυκλοφορίες από ένα label το οποίο σε λίγες μέρες δεν θα υπάρχει.

Old Man Gloom - Seminar

Στην Hydra Head λοιπόν τα καταφέρνουν. Αυτοί οι άνθρωποι σίγουρα καταλάβαιναν το μεράκι, την δουλειά και την αγάπη του καλλιτέχνη για την τέχνη.

Στο New Mexico και στο Los Angeles, «έκοψαν» βινύλια, επτάιντσα και CD στους 5ive, Agoraphobic Nosebleed, Βoris, Cavity, Clouds, Coalesce, Dalek, Envy, Harvey Milk, Helms Alee, Isis, Melvins, Nadja, Neurosis, The VSS, Tusk, Xasthur, 27, Keelhaul, Khlyst, Logh, Lotus Eaters, Lustmord, Mamiffer, Merzbow , These Arms Are Snakes, Cult of Luna, Soilent Green, Sunn O))) κ.α.

Hydra Head Records

Στο παραπέντε δεν «χώρεσαν» στις προτάσεις μας δισκάρες όπως τα  Old Man Gloom - "Christmas", Oxbow - "The Narcotic Story", Khanate - "Clean Hands Go Foul", Greymachine - "Disconnected" και Pyramids - "Pyramids".

www.hydrahead.com

www.hydraheadlines.blogspot.gr

 


Θεοδόσης Γενιτσαρίδης

 

 

Masterpieces
Botch - We Are The Romans Botch - We Are The Romans
(9/11/1999)

Ένας από τους καλυτέρους metalcore δίσκους όλων των εποχών και κατ' εμέ ο καλύτερος τραγουδιστής του είδους, Dave Verellen. Το ύφος τους σίγουρα πολύπλοκο και τεχνικό, ορίζοντας εκείνη την εποχή τα mathcore, metalcore και λοιπά hardcore παρακλάδια. Η μουσικότητά τους εξαιρετική, με φανταστικά κιθαριστικά περάσματα. Τα τραγούδια δεν είναι μόνο τεχνικά άριστα, αλλά πολύ ελκυστικά και μνημειώδη. Η μπάντα διέθετε (μιας και έχει διαλυθεί από το 2002) ιδιαίτερα υψηλή αίσθηση του χιούμορ και το αντιλαμβάνεσαι άμεσα μόνο από τους τίτλους κομματιών όπως τα "C. Thomas Howell As The Soul Man" και "I Wanna Be A Sex Symbol On My Own Terms." Οι συνθέσεις του άλμπουμ μπορεί να σε κάνουν να αναρωτηθείς τι στο διάολο συμβαίνει εδώ περά. Αυτά τα κομμάτια είναι διαχρονικό και λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες τάσεις στη hardcore μουσική, το άλμπουμ ακούγεται εξίσου φρέσκο σήμερα όπως την ημέρα που κυκλοφόρησε.

Θεοδόσης Γενιτσαρίδης
Pelican - Australasia Pelican - Australasia
(4/11/2003)

Οι Pelican χαρακτηρίζονται από βαριά παραμορφωμένα riffs, πανέξυπνες μελωδίες και βαθιά metal περάσματα. Ο δίσκος έχει χαρακτηριστεί ως το επιστέγασμα του instrumental post-metal και φαντάζει ως ένα από τα πιο όμορφα και μοντέρνα ατμοσφαιρικά sludge των τελευταίων ετών. Άπειρες μπάντες στήριξαν τον ήχο τους στις έξι συνθέσεις αυτού εδώ του αριστουργήματος. Ακόμη και χωρίς φωνητικά και  στίχους, το άλμπουμ σου μεταφέρει τόσα πολλά συναισθήματα, κάτι που το καθιστά ένα δίσκο ορόσημο στο είδος του. Συνθέσεις που «βουτάνε» από το σκοτάδι στον ήλιο, απότομα και απροειδοποίητα. Μουσική που δεν φοβήθηκε συγκρίσεις με Neurosis, Isis, Cult Of Luna από την metal σκηνή και Mogwai, GY!BE από το post-rock παρακλάδι. Αυτό το έργο τέχνης μπορεί να προσελκύσει φίλους του doom, stoner, sludge, heavy, αλλά δεν μένει εκεί. Ο πειραματισμός στις κιθάρες αποδεικνύει ότι ξεφεύγουν από αυτά τα όρια και παράγουν κάτι μοντέρνο, κάτι φρέσκο, κάτι εμπνευσμένο και δυνατό.

Θεοδόσης Γενιτσαρίδης
 
Cornerstones
Jesu - Jesu Jesu - Jesu
(8/12/2004)

Έχοντας ένα τέτοιο όνομα στο οπλοστάσιο σου, σίγουρα είσαι χαρούμενος και κοιμάσαι ήσυχος. Μιλάμε για τον ταλαντούχο κύριο Justin K. Broadrick (Godflesh, ex-Napalm Death, GreyMachine), ο οποίος με την βοήθεια των Diarmuid Dalton και Ted Parsons, δημιουργεί τους Jesu. Ντεμπούτο με την ομώνυμη κυκλοφορία. Ατμοσφαιρικό και καθόλα σκοτεινό doom, μάλλον θολό, με στοιχεία shoegaze, drone και ambient! Είναι αργός και νανουριστικός, με παραμορφώσεις παντού, στις φωνές και στις κιθάρες. Έχει σπάνια ατμόσφαιρα και ακούγεται πανεύκολα από οπαδούς διαφόρων ειδών. Άψογη παράγωγη. Πανέμορφο artwork. Στίχοι ατμοσφαιρικοί, συναισθηματικοί και άκρως ρεαλιστικοί. Αυτός ο τύπος είναι ιδιοφυΐα και παράγει μια σύγχρονη metal μουσική με πειραματικά φωνητικά και ατέλειωτο θόρυβο, που έχει ως αποτέλεσμα ένα ατμοσφαιρικό metal-gaze όπως το έχουν ονομάσει κάποιοι. Όλες οι δουλειές του από κει και πέρα αξίζουν προσοχής. Το επίπεδο δεν πέφτει ποτέ.

Θεοδόσης Γενιτσαρίδης
Knut - Terraformer Knut - Terraformer
(8/11/2005)

Η Ελβετία βγάζει σοκολάτες, τυριά και riff ικανά να κουνήσουν βουνά! Οι Γαλλοελβτετοί Knut καταφέρνουν με το ρευστό sludge doom του "Terraformer" να φέρουν τις Άλπεις ανάποδα. Από το ασήκωτο "Wriwys", στους στακάτους ρυθμούς του "Kyoto" και από εκεί μέσω του post-rock ιντερλούδιου του "Solar Flare" στην επίθεση του "Fallujah" εν μέσω σοκ και δέους στα jazz περάσματα του "Davos". Για το τέλος, το ambient drone του "Finobacci Unfolds" σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό να συνέλθεις από τη mathcore τελειότητα ενός δίσκου που θα μπορούσε να βρίσκεται δίπλα στους Isis και τους Neurosis. «The power of thy riff repels me», δηλώνω για αυτήν την κολοσσιαίων διαστάσεων μικρή μπάντα από τη χώρα των παχιών αγελάδων.

Γιάννης Χυτήρογλου
 
Worth Exploring
Cave In - Until Your Heart Stops Cave In - Until Your Heart Stops
(20/5/1999)

Οι Cave In ήταν 20 χρονών και αντί για progressive-ίζον alternative rock έπαιζαν ισοπεδωτικό, δαιδαλώδες και ευφυές metalcore. Οι επιρροές τους εκτίνονταν από Coalesce και The Dillinger Escape Plan μέχρι Converge (ο Kurt Balou είναι guest στο δίσκο). To "Until Your Heart Stops" είναι ο πρώτος full-length δίσκος των Cave In και έρχεται κατευθείαν από το 1999 στους σβέρκους μας. Riffs που δε γουστάρουν να δείξουν ίχνος ελέους, πολλά ατμοσφαιρικά περάσματα και noisecore ως επί το πλείστον φωνητικά από έναν Brodsky που τότε «τραγουδούσε σαν τέρας» (δικά του λόγια) πριν αποφασίσει να μας εκμυστηρευτεί στο "Jupiter" του 2000 ότι έχει τεράστιες δυνατότητες στα καθαρά φωνητικά. Το "Until Your Heart Stops" εκτός από το ντεμπούτο μιας εκ των ποιοτικότερων μπαντών στον ευρύτερο χώρο του σκληρού ήχου, αποτελεί και έναν μεστό δίσκο που σπάει άλατα, κεντρίζει ανυποψίαστα αυτιά και επηρέασε με τη σειρά του την -core μουσική σκηνή.

Μάνος Πατεράκης
Big Business - Here Come The Waterworks Big Business - Here Come The Waterworks
(6/3/2007)

Πριν συνειδητοποιήσεις γιατί οι Big Business είναι η μπάντα που λείπει από τους καιρούς μας, οφείλεις να ενστερνιστείς δύο πράγματα: Πρώτον, τη φωνή του Jared Warren, η οποία έχει αυτό το τέλειο, ισόποσο μείγμα οργής και κλάματος. Δεύτερον, τον ξερό ήχο του συγκροτήματος. Η μπάντα ακούγεται σαν να τζαμάρει σε ένα γκαράζ, με τα παράθυρα κλειστά και το πάτωμα υγρό απ’ τον ιδρώτα. Μιλάμε για ατόφιο rock’n’roll  που θα καμάρωνε ο μπαμπάς Lemmy. Μιλάμε για παράνοια και χαβαλέ που θα απολάμβανε ο King Buzzo των Melvins. Μιλάμε για drumming, riffs και ατμόσφαιρες που θα ενθουσίαζαν όσους έχουν εικόνισμα τους πρώτους δίσκους των Mastodon. Και κάπου εκεί πριν το τέλος, έχεις αυτό το τεράστιο "I'll Give Give You Something To Cry About"...

Μάνος Πατεράκης
Torche - Meanderthal Torche - Meanderthal
(8/4/2008)

Στο δεύτερο άλμπουμ των Torche και πρώτο για τη Hydrahead, o κιθαρίστας - τραγουδιστής Steve Brooks και η χαρούμενη παρέα του από τη Florida καταφέρνουν στα μόλις 36 λεπτά που διαρκεί το "Meanderthal" να συνδυάζουν ασήκωτες κιθάρες με ηλιόλουστες pop μελωδίες και φωνητικές αρμονίες. Η κληρονομιά των Melvins είναι πάντα εδώ, καθώς και το μοντέρνο heavy rock των Helmet, περασμένα όμως από ένα ηλιόλουστο πρίσμα. Με λίγα λόγια το doom pop και η γκρούβα συνδυάζονται με πιο περίπλοκα ηχοτοπία, με την άνεση που περνάς από τα νύχια του "Speed Of The Nail" στην αγκαλιά του "Healer". Δεν θα δεις το φως το αληθινό με το "Meanderthal", αλλά είναι τόσο πιασάρικο που κατεβαίνει ολόκληρο, σα σφηνάκι καρπούζι από μεθυσμένη Αγγλίδα στο Λαγανά.

Γιάννης Χυτήρογλου
 
Nerd Alert
Zozobra - Bird Of Prey Zozobra - Bird Of Prey
(5/8/2008)

Ο Caleb Scofield αφήνει πίσω του τις πιο mainstream clean cut δομές των Cave In και την πολυπλοκότητα των Old Man Gloom, παίρνει τον Aaron Harris (ex-Isis) να του προσέχει τα νώτα πίσω από τα τύμπανα, μοστράρει το πεντάχορδο «μπαζούκα» του φάτσα-κάρτα και ξεκινάει μια ανηλεή επίθεση, απειλώντας κάθε ψυχική ηρεμία. Το post-hardcore των Zozobra με πρωτόγνωρο και βίαιο τρόπο περνάει μέσα από το πρίσμα του sludge και χάρη στις μικρές διάρκειες, τα λυτρωτικά κιθαριστικά leads, τον αδιάκοπα έκρυθμο και θυμωμένο χαρακτήρα του και την εκκωφαντική παραγωγή του, όχι μόνο κοιτάει αλλά και με περισσή αυθάδεια φτύνει στα μούτρα οτιδήποτε τολμάει και αυτοαποκαλείται «ακραίο». Αυτό το μικρό διαμάντι στα μόλις 30 λεπτά του, προκαλεί χρόνιες ημικρανίες και αλλάζει ζωές. Θηριώδες.

Μανώλης Κληρονόμος
 
Keep Away
Prurient - Bermuda Drain Prurient - Bermuda Drain
(19/7/2011)

O Prurient είναι ο noise καλλιτέχνης Dominick Fernow.  Στοιχεία dark ambient, drone, darkwave και industrial, προφανώς υπό ένα ηλεκτρονικό πρίσμα, αλλά και τα ακραία και μερικές φορές brutal φωνητικά, ίσως δεν ξενίσουν απόλυτα τους fan του label. Παρόλαυτα όσο και να το παιδέψεις, εάν δεν ενδιαφέρεσαι για παρόμοιες μουσικές, μάλλον θα κόψεις την όποια ακρόαση πολύ πριν την μέση του άλμπουμ. Το "Bermuda Drain" φαντάζει αρκετά βαρύ σε φίλους της ηλεκτρονικής μουσικής, αλλά δεν μπορεί να μοιάσει το ίδιο και σε φίλους της Hydra Head. Κρύβει μεγάλη καφρίλα για το είδος και μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα ακραία σκοτεινό synth / post-punk που μπλέκει μυρωδιές από Swans, Wolf Eyes, Depeche Mode, New Order μέχρι και Skullflower.
 
Θεοδόσης Γενιτσαρίδης
 
Live
Khanate ‎- Dead & Live Aktions Khanate ‎- Dead & Live Aktions
DVD (2005)

Η εταιρεία δεν έχει κυκλοφορήσει και πολλά DVD. Αυτό όμως εδώ αποτελεί εξαίρεση και παρουσιάζει πέντε συνθέσεις μιας από τις πιο αντιπροσωπευτικές μπάντες του roster της. Στα 90 περίπου λεπτά θα δείτε ζωντανά τα "Commuted", "Fields", "Under Rotting Sky" και "No Joy", καθώς και video του "Dead". Δύο κομμάτια από τον δίσκο "Khanate" και τρία από το "Things Viral". Δεν μπορείς να ζητήσεις και πολλά, όταν απολαμβάνεις υπό ένα μεθυσμένο, ψυχεδελικό και παρανοϊκό σκηνοθετικό πρίσμα, ζωντανά τους Alan Dubin, Stephen O'Malley, James Plotkin και Tim Wyskida να «σπανέ» τα όρια του ήχου και να διαλύουν με τον θόρυβο τους κάθε τι γλυκό. Αρρωστημένη κατάσταση και αδιανόητα ακραία αργόσυρτη μουσική. Μαγικό drone metal και ακραία βαρύ doom. Αυτό ακριβώς που προσφέρει το συγκρότημα λοιπόν, και οπτικοποιημένο. Απλά απολαυστικό.

Θεοδόσης Γενιτσαρίδης

 


A Compilation

Για τη δημιουργία μιας συλλογής 80 λεπτών βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να «κόψουμε» κάποια κομμάτια μεγάλης διάρκειας, οπότε δεν μπορούμε να συμπεριλάβουμε τα αντιπροσωπευτικότατα Khanate - "Capture" (Capture & Release, 2005), Neurosis - "Sovereign" (Sovereign EP, 2000) και Sunn O))) - "Richard" (ØØ Void, 2000).

01. Old Man Gloom - Skullstorm (Christmas)
02. Discordance Axis - The Inalienable Dreamless (The Inalienable Dreamless)
03. Daughters - The Virgin (Daughters)
04.Coalesce - What Happens On The Road Always Comes Home (0:12 Revolution In Just Listening)
05. Knut - Wyriwys (Terraformer)
06. Cave In - Juggernaut (Until Your Heart Stops)
07. Soilent Green - It Was Just An Accident  (Sewn Mouth Secrets)
08. Helms Alee - Elbow Grease (Weatherhead)
09. Keelhaul - 360 (Keelhail II)
10. Cult Of Luna - Unfold The Inside (St)
11. Pelican - Draught (Australasia)
12. Jesu - Your Path To Divinity (Jesu)
13. Mare - Tropics (Mare)
14. Cavity - Boxing The Hog (On The Lam)
15. Torche - Piranha (Meandearthal)
16. Big Business - Hands Up (Here Come The Watermarks)
17. Oxbow - The Geometry Of Business (The Narcotic Story)
18. Zozobra - Emanate (Bird Of Prey)
19. Greymachine - When Attention Just Isn't Enough (Disconnected)
20. Kayo Dot - The Useless Ladder (Blue Lambency Downward)

 

  • SHARE
  • TWEET