Manowar: 100 Fan Facts

Από το Auburn της Νέας Υόρκης μέχρι την Ύστατη Μάχη επί ελληνικού εδάφους

Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 13/06/2019 @ 17:19

Έχοντας παρουσιάσει πρόσφατα έναν πλήρη οδηγό της δισκογραφίας των Manowar δίνοντας την απαραίτητη βαρύτητα στη μουσική, στο ακόλουθο αφιέρωμα εξερευνούμε λιγότερο γνωστές πτυχές της πορείας τους, δίνοντας βαρύτητα στη χρυσή δεκαετία του '80.

Λίγο πριν την ύστατη μάχη επί ελληνικού εδάφους, οι οπαδοί των Αμερικανών μπορούν να τεστάρουν τις γνώσεις τους σχετικά με το αγαπημένο τους συγκρότημα, ενώ ειδικά οι λάτρεις της λεπτομέρειας μπορούν να ανακαλύψουν αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία.

Με πόσους τρόπους σχετίζονται οι  Manowar με τον  Ronnie James Dio και τα συγκροτήματα που συμμετείχε; Ποιά πράγματα συνδέουν το συγκρότημα με τους Anthrax; Τι κοινό μπορεί να έχουν οι  Αμερικανοί με τους  Rage Against Τhe Machine;

Ποιος άλλοτε συνεργάτης τους έχει εμφανιστεί ντυμένος νύφη σε video clip των Aerosmith; Πόσες φορές έχουν εμφανιστεί ζωντανά στην Ελλάδα; Ποια είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια συναυλία τους; Οι απαντήσεις σε εκατό τον αριθμό fan facts που ακολουθούν.

 

Manowar

1. Ο τραγουδιστής Eric Adams και ο μπασίστας Joey DeMaio κατάγονται από τη μικρή πόλη Auburn, η οποία βρίσκεται στα κεντρικά της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Από το Auburn καταγόταν και ο ντράμερ Scott Columbus.

2. Μόλις μερικοί μήνες χωρίζουν ηλικιακά τον Adams και τον DeMaio, καθώς ο πρώτος φαίνεται πως έχει γεννηθεί στις 12 Ιουλίου του 1954 και ο δεύτερος στις 6 Μαρτίου του ίδιου έτους.

3. Λίγο μεγαλύτερος και από τους δύο είναι ο κιθαρίστας Ross The Boss (πραγματικό όνομα Ross Friedman), γεννημένος στις 3 Ιανουαρίου του 1954. Το γεγονός ότι και οι τρεις ήταν σχετικά μεγάλοι σε ηλικία όταν το 1980 δημιουργήθηκαν οι Manowar μάλλον συνέβαλε στην κατόπιν επιτυχημένη πορεία του συγκροτήματος.

4. Περισσότερο έμπειρος στη μουσική βιομηχανία ήταν αναμφισβήτητα ο Ross The Boss, ο οποίος αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος των πρωτοπόρων του punk rock, Dictators, κυκλοφορώντας μαζί τους τρία άλμπουμ στα '70s.

5. Κατόπιν, συμμετείχε στο δεύτερο, ομώνυμο άλμπουμ των Γάλλων hard rockers Shakin' Street που κυκλοφόρησε το 1980, γεγονός μάλλον καθοριστικό για τη δημιουργία των Manowar, καθώς το σχήμα τέθηκε support στην περιοδεία Black 'N' Blue.

6. Black 'N' Blue ήταν η περιοδεία που έκαναν από κοινού Black Sabbath και Blue Öyster Cult, με τους πρώτους να έχουν κυκλοφορήσει το "Heaven And Hell" και τους δεύτερους το "Cultösaurus Erectus". Συνδετικός κρίκος όλων υπήρξε πιθανότατα o Sandy Pearlman.

7. Από την άλλη πλευρά, ο Joey DeMaio γνώριζε τον Ronnie James Dio, έχοντας μάλιστα συνεργαστεί προηγουμένως με τον εξάδελφό του και μέλος των Elf, David Rock Feinstein, οπότε λογικά αυτή η γνωριμία συνετέλεσε στο να αναλάβει καθήκοντα τεχνικού μπάσου και πυροτεχνημάτων στους Black Sabbath.

8. Τα υπόλοιπα είναι μάλλον ιστορία, όπως καταγράφηκε στους πρώτους στίχους του ομώνυμου τραγουδιού "Manowar": "We met on English ground / In a backstage room we heard the sound / And we all knew what we had to do". Η λέξη Manowar χρησιμοποιούταν ως εναλλακτικό όνομα για πολεμικά πλοία τους προηγούμενους αιώνες.

9. Τελευταία ενασχόληση του Eric Adams πριν τους Manowar ήταν οι κατόπιν επονομαζόμενοι Bible Black, με τους οποίους φέρεται να ηχογράφησε τρία τραγούδια. Τα δύο εξ' αυτών, "She's Gone" και "Back Τo Back" διατίθενται, με το δεύτερο ειδικά να είναι ενδεικτικό των φωνητικών του ικανοτήτων.

10. Οι Bible Black δημιουργήθηκαν ως ιδέα/σχήμα από τον μπασίστα Craig Gruber και τον ντράμερ Gary Driscoll, μέλη των Elf που είχαν συμμετάσχει και στον πρώτο δίσκο των Rainbow. Με κιθαρίστα τον Andrew "Duck" McDonald που προηγουμένως είχε αντικαταστήσει για σύντομο χρονικό διάστημα τον Ross The Boss στους Shakin' Street και τραγουδιστή τον Jeff Fenholt ηχογράφησαν μια σειρά κομματιών, αλλά απέτυχαν να κυκλοφορήσουν κανονικό άλμπουμ.

 

Manowar

11. Μετά από κάποιες ανακατατάξεις, οι Driscoll και McDonald θα κάνουν άλλη μία  προσπάθεια ως Bible Black με τραγουδιστή τον Joseph Bellardini. Ο εν λόγω κύριος θα γινόταν αργότερα παγκοσμίως γνωστός ως frontman των Anthrax με το όνομα Joey Belladonna, αφού προηγουμένως ο Ross The Boss είχε επιμεληθεί την παραγωγή του πρώτου τους single "Soldiers Of Metal".

12. Γεγονός, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, είναι η πρώτη παρουσία του Eric Adams στη δισκογραφία το πολύ μακρινό 1965 με το παιδικό/εφηβικό garage pop συγκρότημα The Kids και ένα επτάιντσο που περιελάμβανε τα τραγούδια "Flipped Hair And Lace" και "Lovin' Everyday".

13. Ο Adams παίζει κιθάρα και τραγουδάει με το πραγματικό του όνομα Louis Marullo. Το ονοματεπώνυμο με το οποίο έγινε παγκοσμίως γνωστός αποτελεί συνδυασμό των ονομάτων των παιδιών του, Eric και Adam.

14. Τα πρώτα χρόνια των Manowar εργαζόταν σε πολυκατάστημα κόβωντας κρέατα, αγαπημένη του ενασχόληση είναι το κυνήγι με τόξο, έχει εννέα αδέλφια, ενώ είχε αρνηθεί όχι μία, ούτε δύο αλλά τρεις φορές την συμμετοχή του στο συγκρότημα, όπως αποκάλυψε σε πρόσφατη συνέντευξη.

15. Ως κιθαρίστας/τραγουδιστής, με το σχήμα Harlequin θα κυκλοφορήσει τα τέλη της δεκαετίας του '70 ένα ακόμη επτάιντσο με τα τραγούδια "Fever" και "My Lady, My Life".

16. Το πρώτο βρίσκεται και στη συλλογή "Sounds '79" της δισκογραφικής DMR, άλμπουμ στο οποίο συμμετέχουν και οι Dave Feinstein's Thunder, των David Rock Feinstein και Joey DeMaio, με το τραγούδι "Road To California".

17. Οι Thunder καταγράφουν επίσης ένα επτάιτσο με τα τραγούδια "Midnight Lady" και "Ship On A Stormy Sea", ενώ συμμετέχουν ακόμη και σε ένα tribute στον Buddy Holly ("We Remember Buddy Holly), διασκευάζοντας το "Slippin And Slidin".

18. Ντράμερ των Thunder εκείνη την περίοδο φαίνεται πως είναι ο Carl Canedy (κατόπιν στους Rods μαζί με τον Feinstein), ο οποίος θα είναι και ο πρώτος ντράμερ των Manowar.

19. Η τετράδα των DeMaio, Adams, Ross The Boss και Karl Kennedy όπως καταγράφεται, ηχογραφεί το 1981 στο Vision Studio του Auburn ένα demo με τα τραγούδια "Battle Hymn" και "Shell Shock".

20. Με τον Donnie Hamzik πλέον πίσω από τα τύμπανα, οι Manowar ηχογραφούν στο Criteria Recording Studio του Miami το ντεμπούτο τους άλμπουμ "Battle Hymns", το οποίο κυκλοφορεί τον Αύγουστο του 1982 από τη Liberty Records, παρακλάδι τότε της EMI.

Manowar

21. Στους στίχους του "Metal Daze" μνημονεύεται ο Bob Currie, executive producer του δίσκου (Living like there's no tomorrow, yeah Currie says we're on the edge, he says, "man you're really graphic, this band's a social wedge").

22. O Billy Graham που αναφέρεται στο "Fast Taker" υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς Αμερικανούς ευαγγελίστές με πλούσια δράση σε διάφορους τομείς της δημόσιας ζωής.

23. Μεγάλο credit, ειδικά για ένα νέο τότε heavy metal συγκρότημα θα πρέπει να θεωρηθεί η αφήγηση του Orson Welles στο "Dark Avenger", μιας από της σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα στον χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου.

24. Το "William's Tale" αποτελεί διασκευή θέματος από την όπερα "William Tell" του Gioachino Rossini, σε σόλο μπάσο του DeMaio.

25. Εκτός από την αναφορά στο "Death Tone" (You were sittin' home and I got sent to Nam), ολόκληρο το "Shell Shock" αναφέρεται στον πόλεμο του Βιετνάμ.

26. Ο όρος shell shock χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τον τύπο της διαταραχής μετατραυματικού στρες που παρατηρήθηκε στους βετεράνους του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

27. Στους στίχους του τραγουδιού, M.I.A. σημαίνει missing in action, B.A.R. είναι τα αρχικά του Browning Automatic Rifle και Purple Heart είναι το μετάλλιο που απονέμεται στο όνομα του προέδρου των Η.Π.Α., σε όσους σκοτώνονται ή τραυματίζονται κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας.

28. Το 1983 βρίσκει τους Manowar με νέο ντράμερ τον Scott Columbus, τον μακροβιότερο εν τέλει στην ιστορία του συγκροτήματος με συνολική θητεία περίπου είκοσι χρόνων.

29. Με εκείνον στα τύμπανα ηχογραφείται το δεύτερο άλμπουμ "Into Glory Ride", που κυκλοφορεί την 1η Ιουλίου του 1983, στις Η.Π.Α. από τη Megaforce και στην Ευρώπη από τη Music For Nations.

30. Παραγωγός και μηχανικός ήχου του "Into Glory Ride" είναι ο Jon Mathias ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 26 Μαΐου του 2001, μουσικός και τεχνικός με αξιοσημείωτες συνεργασίες στο βιογραφικό του.

 

Manowar

31. Λίγο μετά το "Into Glory Ride" κυκλοφορεί το δωδεκάνιτσο single "Defender", πρώτο στην ιστορία του συγκροτήματος. Το τραγούδι προέρχεται από τα sessions του άλμπουμ και περιλαμβάνει τη δεύτερη και τελευταία συνεργασία με τον Orson Welles.

32. Ο Welles που έφυγε από τη ζωή στις 10 Οκτωβρίου του 1985 «ανοίγει» μέχρι και σήμερα τις συναυλίες με τη φράση "ladies and gentemen, from the United States Of America, all hail Manowar".

33. Το "Gloves Οf Metal", εκτός από B-side στο "Defender", αποτελεί το πρώτο τραγούδι των Manowar για το οποίο γυρίζεται video clip, με βασικούς πρωταγωνιστές τα μέλη του συγκροτήματος εν δράσει.

34. Eκείνο το διάστημα οι Manowar θα εμφανιστούν σε εκπομπή του παιδικού τηλεοπτικού δικτύου Nickelodeon, ερμηνεύοντας ζωντανά το "Gloves Οf Metal", αλλά και το "Revelation (Death's Angel)" με τους τίτλους τέλους, ενώ στο ενδιάμεσο απάντησαν στις ερωτήσεις παιδιών που βρίσκονταν στο στούντιο.

35. Έναν περίπου χρόνο μετά κυκλοφορεί το τρίτο άλμπουμ "Hail Το England", ξανά από τη Music For Nations, αλλά και τις Bernett (Γαλλία) και Roadrunner (Ολλανδία).

36. Ο τίτλος του δίσκου αποτελεί χαιρετισμό στους Βρετανούς οπαδούς, καθώς στις αρχές του 1984 οι Manowar έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη τους ουσιαστικά περιοδεία επί βρετανικού εδάφους και απολαμβάνουν τους πρώτους καρπούς των κόπων τους, σε αντίθεση με τις Η.Π.Α., όπου φαίνεται να έχουν συγκριτικά περιορισμένη απήχηση.

37. Παραγωγός του δίσκου είναι ο φημισμένος Καναδός Jack Richardson, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με την επιτυχία των The Guess Who, ενώ συνεργάστηκε ακόμη με τον Alice Cooper στα "Love It To Death" (1971) και "Muscle Οf Love" (1973), τον Bob Seger, τους Moxy και τους Sword. Απεβίωσε στις 13 Μαΐου του 2011, σε ηλικία 81 ετών.

38. Γιος του είναι ο επίσης διάσημος παραγωγός Garth "GGGarth" Richardson, ο οποίος έχει συνεργαστεί με ονόματα όπως οι Red Hot Chili Peppers, ο Alice Cooper, οι Ugly Kid Joe και οι Testament, ενώ κορυφαία του στιγμή θα πρέπει να θεωρείται η παραγωγή στο ομώνυμο ντεμπούτο των Rage Against Τhe Machine.

39. Το εξώφυλλο έχει επιμεληθεί ο comic artist Kenneth Landgraf, αρκετά γνωστός στον χώρο του έχοντας συνεργασίες με τις εκδόσεις DC Comics και τη Marvel, ενώ έχει δουλέψει και στην τηλεόραση (Law & Order, MTV, HBO κ.ά.)

40. Ο δίσκος είναι αφιερωμένος στον John "Dawk" Stillwell, ο οποίος υπήρξε επί μακρόν τεχνικός υπεύθυνος των Manowar, ενώ παλιότερα είχε εργαστεί για τους Ronnie James Dio, Ritchie Blackmore και Tony Iommi. Απεβίωσε στις 21 Δεκεμβρίου του 2015.

 

Manowar

41. Λίγους μήνες μετά το "Hail Το England", οι Manowar κυκλοφορούν δεύτερο άλμπουμ μέσα στο 1984 και συνολικά το τέταρτο της δισκογραφίας τους με τίτλο "Sign Οf Τhe Hammer".

42. Το άλμπουμ κυκλοφορεί από την Ten Records, θυγατρική της Virgin, σε πολλές χώρες ανά την υφήλιο, συμπεριλαμβανομένης της Ζιμπάμπουε! Από την Ten Records κυκλοφόρησαν αρκετοί δίσκοι του Gary Moore στα '80s, αλλά και το "Fighting For The Earth" των Warrior.

43. Το νέο λογότυπο στο εξώφυλλο αποδείχθηκε βραχύβιο και δεν ξαναχρησιμοποιήθηκε σε βασική κυκλοφορία, σε αντίθεση με το σχέδιο του εξωφύλλου, που έχει συνδεθεί σε μεγάλο βαθμό με το συγκρότημα.

44. Παραγωγός είναι και πάλι ο Jack Richardson, ενώ τη μίξη υπογράφει ο Βρετανός Tony Platt με πλούσιο βιογραφικό και συνεργασίες με ονόματα όπως ο Bob Marley, οι AC/DC και ο Buddy Guy.

45. Το Guyana (Cult Of The Damned) αναφέρεται στα τραγικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Γουιάνα της Νότιας Αμερικής τον Νοέμβριο του 1978. Υπό την καθοδήγηση του Jim Jones, 918 άτομα μεταξύ των οποίων 304 παιδιά, μέλη της αίρεσης Peoples Temple, αυτοκτόνησαν καταναλανώντας αναψυκτικό με κυάνιο, σε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του 20ου αιώνα.

46. Της κυκλοφορίας του άλμπουμ προηγήθηκε το δωδεκάνιτσο single "All Men Play On 10", δεύτερο στη δισκογραφία των Manowar, με b-side το Mountains.

47. Στα πλαίσια της κυκλοφορίας του "Sign Οf Τhe Hammer", οι Manowar πραγματοποιούν την πρώτη τους περιοδεία στην ηπειρωτική Ευρώπη με βασικό προορισμό τη Γερμανία και επιστρέφουν στη Βρετανία. Στην κεντρική Ευρώπη θα επιστρέψουν για συναυλίες τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 1986, το μεγάλο γεγονός όμως είναι η υπογραφή δισκογραφικού συμβολαίου με την Atco Records, παρακλάδι της κραταιάς τότε Atlantic.

48. Δυόμισι περίπου χρόνια μετά το "Sign Οf Τhe Hammer" βγαίνει στην αγορά το πέμπτο άλμπουμ με τίτλο "Fighting Τhe World", γνωρίζοντας σημαντική εμπορική επιτυχία.

49. Οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν στο στούντιο Universal Recording του Σικάγο με τη χρήση αποκλειστικά ψηφιακού εξοπλισμού, στην πρώτη συνεργασία του συγκροτήματος με τους Rich Breen και Vince Gutman.

50. Το εξώφυλλο του δίσκου αποτέλεσε των πρώτη συνεργασία του Ken Kelly με το συγκρότημα, η οποία συνεχίζεται ανελλιπώς μέχρι και σήμερα.

 

Manowar

51. Προηγουμένvς ο Kelly είχε επιμεληθεί μεταξύ άλλων τα εξώφυλλα του "Rising" των Rainbow και των "Destroyer και "Love Gun" των Kiss. Θείος του ήταν ο σπουδαίος Frank Frazzetta, δημιουργός μεταξύ άλλων των εξωφύλλων στα τρία πρώτα άλμπουμ των Molly Hatchet, στο "Expect No Mercy" των Nazareth, στο "Hard Attack" των Dust και στο ομώνυμο ντεμπούτο των Wolfmother.

52. Video clip και single του άλμπουμ είναι το "Blow Your Speakers", με b-sibe το "Violence And Bloodshed". Το single κυκλοφόρησε σε επτάιντσο και δωδεκάιντσο με λευκό εξώφυλλο που περιελάμβανε αφίσα με το λογοκριμένο στις Η.Π.Α. εξώφυλλο.

53. Η δεύτερη πλευρά του δίσκου ανοίγει με την επανεκτέλεση του "Defender", του μοναδικού μέχρι εκείνη τη στιγμή τραγουδιού που δεν βρισκόταν σε full-length άλμπουμ (είχε κυκλοφορήσει ως single αμέσως μετά το "Into Glory Ride"). Στη νέα εκτέλεση περιλαμβάνεται η αυθεντική αφήγηση του Orson Welles, ο οποίος είχε φύγει από τη ζωή δύο χρόνια νωρίτερα.

54. Στα τέλη του 1988 κυκλοφορεί το έκτο στούντιο άλμπουμ με τίτλο "Kings Of Metal", ηχογραφημένο ξανά στο στούντιο Universal Recording του Σικάγο υπό την επίβλεψη και επιμέλεια ξανά των Rich Breen και Vince Gutman.

55. Στο εξώφυλλο του δίσκου φιγουράρει για πρώτη φορά ο περίφημος Manowar, δημιούργημα βεβαίως του Ken Kelly, που θα μονοπωλήσει έκτοτε τα εξώφυλλα των δίσκων του συγκροτήματος.

56. Στο τραγούδι "The Crown And The Ring" συμμετέχει η ανδρική χορωδία Birmingham Canoldir Male Choir, ενώ στο "The Warriors Prayer" η ανδρική φωνή ανήκει στον Arthur Pendragon Wilshire και η παιδική στον Grant Williams.

57. Το σόλο μπάσο του DeMaio με τίτλο "Sting Of The Bumblebee" είναι βασισμένο στο δημοφιλές θέμα "Flight Of The Bumblebee", προερχόμενο από την όπερα "The Tale Of Tsar Saltan" του Ρώσου Nikolai Rimsky-Korsakov. Το "Flight Of The Bumblebee" έχει διασκευαστεί μεταξύ άλλων από τους Bunnys του Γιαπωνέζου Takeshi Terauchi, την περιβόητη shredder Kat, ενώ έχει ενσωματωθεί στο "A Last Illusion" των Trans-Siberian Orchestra.

58. Στο "Blood Οf Τhe Kings" που κλείνει τον δίσκο, περιλαμβάνεται μια σύντομη αναδρομή στη μέχρι τότε πορεία του συγκροτήματος, καθώς αναφέρονται χώρες που οι Manowar είχαν εμφανιστεί ζωντανά, οι τίτλοι των πέντε δίσκων, καθώς και τραγούδια από αυτούς, καταλήγοντας στο παρόν.

59. Εισαγωγικό χαρακτήρα έχει το "The Warriors Prayer" που προηγείται και αποτελεί ουσιαστικά ένα παραμύθι που διηγείται στον εγγονό του ο παππούς Arthur Pendragon Wilshire, ο οποίος θα επανεμφανιστεί στο "Glory Majesty Unity" από το "Gods Of War".

60. Το άλμπουμ θα συνοδεύσουν δύο single, το promo  "Wheels Of Fire" σε επτάιντσο και picture δωδεκάιντστο με b-side το "Kings Of Metal", και βεβαίως το "Kings Of Metal". Στην έκδοση επτάιντσου b-side είναι το "Herz Aus Stahl", το "Heart Of Steel" δηλαδή στη γερμανική γλώσσα, ενώ στο δωδεκάιντστο προστίθεται το πολυσυζητημένο "Pleasure Slave", που βρίσκεται και στην έκδοση του άλμπουμ σε CD.

 

Manowar

61. Αμέσως μετά τις ηχογραφήσεις ο Ross The Boss εγκαταλείπει το συγκρότημα, πιθανότατα λόγω διαφορετικής αντίληψης σε σχέση με τον DeMaio για τη μελλοντική πορεία.

62. Τα επόμενα χρόνια θα επιστρέψει στις rock 'n' roll ρίζες του, κυκλοφορώντας καταρχάς το 1990 το άλμπουμ "...And You?" με τους Manitoba's Wild Kingdom, ουσιαστικά μία αναβίωση των Dictators, ακολουθούμενο το 1994 από το ομώνυμο άλμπουμ των Heyday. O Ross The Boss θα συνεχίσει να δισκογραφεί τακτικά μέχρι και σήμερα, ενώ το 2008 θα επιστρέψει στο metal με το "New Metal Leader".

63. Αντικαταστάτης του θα είναι ο Dave Shankle, με θητεία προηγουμένως στους Paradoxx από το Σικάγο, γνωστούς για την κυκλοφορία ενός από τα πιο σπάνια metal βινύλια.

64. Το νέο σχήμα των Adams, DeMaio Shankle και Columbus θα περιοδεύσει εκτενώς για ένα περίπου ημερολογιακό έτος, από τα τέλη του '88 έως τα τέλη του '89, δίνοντας δεκάδες συναυλίες σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες.

65. Στο επόμενο διάστημα το συγκρότημα θα ετοιμάσει το έβδομο στούντιο άλμπουμ, με εκ νέου ανανεωμένη σύνθεση καθώς ο Scott Columbus θα αντικατασταθεί από τον άσημο και αρκετά νεαρό Rhino (πραγματικό όνομα Kenny Earl Edwards).

66. Επισήμως ο λόγος της αντικατάστασης ήταν σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε ο γιος του Columbus, με τον ίδιο πάντως να ισχυρίζεται πολλά χρόνια αργότερα πως κάτι τέτοιο δεν υφίστατο.

67. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αλλαγή σκυτάλης φαίνεται πως έγινε σε οικογενειακό κλίμα, καθώς ο Columbus ήταν παρόν στις ηχογραφήσεις του νέου άλμπουμ και παρέδωσε το drum set του στον Rhino, ο οποίος παρέδωσε κυριολεκτικά στις φλόγες το δικό του.

68. Το "The Triumph Of Steel" θα κυκλοφορήσει εν τέλει στις 29 Σεπτεμβρίου του 1992 από την Atlantic, ηχογραφημένο στο ιδιόκτητο studio Haus Wanfried, αποτελώντας πιθανότατα το πιο μεγαλεπήβολο project στην ιστορία του συγκροτήματος, με συνολική διάρκεια που άγγιζε τα 70 λεπτά.

69. Το πρώτο βινύλιο του διπλού άλμπουμ κάλυπτε εξολοκλήρου το διάρκειας 28 και πλέον λεπτών "Achilles, Agony and Ecstasy In Eight Parts", βασισμένο στην Ιλιάδα του Ομήρου.

70. Μόνο ένα single, το "Metal Warriors", βγαίνει στην αγορά, σε δωδεκάιτσο picture βινύλιο αλλά και σε CD, αποτελώντας το πρώτο CD single που κυκλοφορούν οι Manowar.

 

Manowar

71. Για την προώθηση του άλμπουμ το συγκρότημα περιοδεύει τους τελευταίους μήνες του 1992 στην Ευρώπη, και στις αρχές της επόμενης χρονιάς επισκέπτεται για πρώτη φορά τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.

72. Το "The Triumph Of Steel" έφερε τους Αμερικανούς για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για μία και μοναδική συναυλία το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 1992 στο Στάδιο Ειρήνης Και Φιλίας, που προσέλκυσε χιλιάδες κόσμου και αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων επί μακρόν.

73. Το 1993 οι Manowar εγκαινιάζουν τη συνεργασία τους με την Geffen Records κυκλοφορώντας το box set "Secrets of Steel" που περιλαμβάνει τα "Into Glory Ride" και "Hail Το England" σε CD (μόνο το δεύτερο είχε κυκλοφορήσει μέχρι τότε σε CD) καθώς και ένα home video διάρκειας 15 λεπτών.

74. Τα δύο άλμπουμ διατίθενται και μεμονωμένα, ενώ επανακυκλοφορεί σε CD και picture disc το single "Defender", με το "Hatred" να παίρνει τη θέση του "Gloves Οf Metal".

75. Οι κυκλοφορίες αυτές αποτελούν αφορμή για να περιοδεύσει ξανά το συγκρότημα στην Ευρώπη το 1994, περιλαμβάνοντας στο setlist το "Achilles, Agony and Ecstasy". Η εν λόγω περιοδεία θα περάσει και από την Ελλάδα. Οι Manowar εμφανίζονται για τρία βράδια στο Club Αγκάθι (1, 2 και 3 Απριλίου), με τουλάχιστον τον χώρο να αποδεικνύεται προβληματικός, ενώ στις 4 Απριλίου εμφανίζονται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και το Ιβανώφειο.

76. Το δεύτερο κανάλι της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης μεταδίδει σε μαγνητοσκόπηση το μεγαλύτερο μέρος της μίας εκ των τριών συναυλιών της Αθήνας, γεγονός που ακόμη και σήμερα φαντάζει σχεδόν απίστευτο.

77. Το φλερτ των Manowar με την ελληνική τηλεόραση είχε κι άλλα επεισόδια, καθώς η εισαγωγή του "Fighting Τhe World" έντυσε εκείνα τα χρόνια διαφημιστικό παγωτοσοκολάτας, ενώ στο περίφημο επεισόδιο "Φρηκ Αουτ" της θρυλικής σειράς "Απαράδεκτοι", ακούγεται το "Kings Of Metal" όταν η Δήμητρα Παπαδοπούλου εισέρχεται στον χώρο της κατάληψης.

78. Καθώς οι Manowar ετοιμάζονται για το όγδοο studio άλμπουμ τους, η σύνθεσή τους  ανανεώνεται ξανά κατά το ήμισυ, καθώς ο Scott Columbus επιστρέφει στα τύμπανα, ενώ νέος κιθαρίστας είναι ο άσημος Karl Logan (πραγματικό όνομα Karl Mojaleski), έχοντας στο ενεργητικό του ένα επτάιντσο με τους Νεοϋροκέζους Arc Angel το 1988 και κατόπιν θητεία στους Fallen Angel. Ντοκουμέντο από τηλεοπτική εμφάνιση των πρώτων βρίσκεται στο YouTube.

79. Το "Louder Than Hell", όπως είναι ο τίτλος του άλμπουμ, κυκλοφορεί το φθινόπωρο του 1996 υπό την καθοδήγηση του John Kalodner στον ρόλο του εαυτού του, καθώς από παλιά, στα credits των δίσκων, έβαζε το όνομα του δίπλα στο όνομά του (John Kalodner: John Kalodner). O Kalodner, ως στέλεχος στο τομέα A&R (artists and repertoire), συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες παγκοσμίου εμβέλειας καταγράφοντας σπουδαίες επιτυχίες. Και εμφανίζεται στο video clip του "Dude (Looks Like A Lady)" των Aerosmith ντυμένος νύφη!

80. Τρία από τα τραγούδια, το "Brothers of Metal Pt. 1", το "Courage" και το "Number 1", φαίνεται πως προέρχονται από την περίοδο μεταξύ του "Sign Οf Τhe Hammer" και του "Fighting the World", και υποτίθεται πως αποτέλεσαν το demo που οδήγησε στο δισκογραφικό συμβόλαιο με την Atco Records.

 

Manowar

81. Στα πλαίσια του "Louder Than Hell" κυκλοφορούν τρία CD single, το εναρκτήριο "Return Of The Warlord" που γίνεται και video clip με b-side το "Warlord" από συναυλία στη Νέα Υόρκη το 1986, το "Number 1" με επιπλέον τα "Blood Of My Enemies" και "Kill With Power" από συναυλία στο Ελσίνκι το 1994, αλλά και το "Courage" με  b-side το "Today Is A Good Day To Die".

82. Η περιοδεία που ακολουθεί φέρνει τους Manowar για πρώτη φορά στη Λατινική Αμερική και αποτυπώνεται στο πρώτο ζωντανά ηχογραφημένο άλμπουμ με τίτλο "Hell on Wheels Live".

83. Το 1998 το συγκρότημα ξαναβγαίνει στον δρόμο και βάζει στο ρεπερτόριό του κορυφαία κατά γενική ομολογία επικά τραγούδια από τη δεκαετία του '80 που αγνοούσε επί χρόνια, προκαλώντας ενθουσιασμό στις τάξεις των οπαδών. Οι εκτελέσεις αυτές αποτυπώνονται στο "Hell on Stage Live", που κυκλοφορεί από την ανερχόμενη Nuclear Blast την άνοιξη του 1999.

84. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους, οι Manowar επιστρέφουν στη χώρα μας για μία headline εμφάνιση στο Rockwave Festival, μαζί με τους Mercyful Fate, Sodom και Ιmmortal. Δυστυχώς οι μεγάλες προσδοκίες δεν εκπληρώνονται, καθώς μετά από ένα επικό ξεκίνημα, οι πολλές διακοπές, η συνολική επιλογή των τραγουδιών και η περιορισμένη διάρκεια άφησαν γλυκόπικρη γεύση.

85. Στα zeros οι Manowar ανακαλύπτουν τη μαγεία του DVD και του δίνουν να καταλάβει με απανωτές κυκλοφορίες, παρουσιάζοντας τα κατορθώματά τους πάνω και κάτω από τη σκηνή. Η αρχή έγινε το 2000 με το "Hell On Earth Part I" και ο επίλογος γράφτηκε το 2009 με το "Hell On Earth Part V".

86. Μετά από διάστημα σχεδόν έξι χρόνων, το ένατο studio άλμπουμ είναι γεγονός. To ηχογραφημένο επί βελγικού εδάφους "Warriors Of The World" συστήνει το συγκρότημα σε μια νέα γενιά οπαδών και περιλαμβάνει για πρώτη φορά και τελευταία φορά, όχι μία, αλλά δύο διασκευές, στο "An American Trilogy" του Mickey Newbury και στην περίφημη άρια "Nessun Dorma" από την όπερα "Turandot" του Puccini.

87. Στα πλαίσια της προώθησης του άλμπουμ, οι Manowar περιοδεύουν ξανά στην Ευρώπη και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια πραγματοποιούν αρκετές ζωντανές εμφαμίσεις στις Η.Π.Α. που μερικούς μήνες νωρίτερα έχουν βιώσει την τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου.

88. Εκτός από τα δύο single που συνοδεύουν το άλμπουμ ("Warriors of the World United" συνοδεία video clip και "An American Trilogy"), στα τέλη της χρονιάς κυκλοφορεί το single "The Dawn of Battle" με δύο ακόμη νέα τραγούδια ("The Dawn Οf Battle" και "I Believe").

89. Στην 23 Ιουλίου του 2005, οι Manowar πραγματοποιούν μια πραγματικά επικών διαστάσεων headline εμφάνιση στο Earthshaker Festival, με τη συνοδεία πολυμελούς ορχήστρας και χορωδίας, και αποκορύφωμα τη συμμετοχή των πρώην μελών Ross the Boss, David Shankle, Donnie Hamzik και Rhino για μια ανεπανάληπτη εκτέλεση του "Battle Hymn". Η εν λόγω εμφάνιση κυκλοφόρησε σε DVD με τίτλο "The Absolute Power".

90. Στην πορεία για το δέκατό τους άλμπουμ, οι Manowar κυκλοφορούν το single  "King Of Kings" και το EP "The Sons Of Odin". To "Gods Of War" κυκλοφορεί στις αρχές του 2007 από την εταιρεία του συγκροτήματος Magic Circle Music, με concept βασισμένο στη σκανδιναβική μυθολογία.

 

Manowar

91. Στα πλαίσια της περιοδείας για την προώθηση του άλμπουμ, οι Αμερικανοί θα επιστρέψουν στη χώρα μας τον Απρίλιο του 2007 ως επικεφαλής του φεστιβάλ March Metal Day, πραγματοποιώντας κατά γενική ομολογία την κορυφαία τους εμφάνιση επί ελληνικού εδάφους με ένα setlist βγαλμένο από τα πιο τρελά όνειρα των φανατικών οπαδών. Ντοκουμέντο της εν λόγω περιοδείας θα αποτελέσει το "Gods Of War Live".

92. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους οι Manowar θα εγκαινιάσουν το δικό τους φεστιβάλ Magic Circle Festival, εγχείρημα που θα επαναληφθεί τις δύο επόμενες χρονιές και το 2014. Αποκορύφωμα θα αποτελέσουν οι δύο εμφανίσεις στις 11 και 12 Ιουλίου 2008, όπου το συγκρότημα θα παρουσιάσει ζωντανά τους έξι πρώτους δίσκους στην ολότητά τους. Ιστορική θα πρέπει να θεωρείται και η πεντάωρη εμφάνιση επί βουλγαρικού εδάφους την ίδια χρονιά.

93. To 2008 πάντως o Scott Columbus θα βρεθεί εκτός συγκροτήματος υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και θα αντικατασταθεί προσωρινά από τον Rhino, για να επιστρέψει και να μείνει τελικά ο Donnie Hamzik, ντράμερ στο ιστορικό ντεμπούτο "Battle Hymns". Ο Columbus θα αφήσει την τελευταία του πνοή στις 4 Απριλίου του 2011, με τα ακριβή αίτια του θανάτου του να παραμένουν αδιευκρίνιστα.

94. Πρώτη δουλειά του Hamzik μετά την επάνοδό του θα είναι το EP "Thunder In The Sky" το 2009, με έξι τραγούδια στον πρώτο CD και τον Eric Adams στο δεύτερο CD να ερμηνεύει την μπαλάντα "Father" σε δεκαπέντε διαφορετικές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής.

95. Με τον Hamzik πίσω από τα τύμπανα, οι Manowar κυκλοφορούν το επανηχογραφημένο "Battle Hymns" το 2010 και συνεχίζουν τις ζωντανές εμφανίσεις, κυρίως σε φεστιβάλ. Αξιοσημείωτη είναι η συναυλιακή τους επιστροφή στα βρετανικά εδάφη και πολύ καλές εντυπώσεις αφήνουν οι τρεις συναυλίες τον Μάρτιο του 2011 στη Θεσσαλονίκη.

96. Το καλοκαίρι του 2012 κυκλοφορεί το τελευταίο ουσιαστικά ολοκληρωμένο studio άλμπουμ με τίτλο "The Lord of Steel", αρχικά μαζί με το τεύχος Νο.233 του βρετανικού Metal Hammer και εν συνεχεία με διαφορετική μίξη και εξώφυλλο, συν ένα επιπλέον κομμάτι ("The Kingdom of Steel").

97. Σε συναυλιακό επίπεδο, πραγματοποιείται περιοδεία στα πλαίσια της κυκλοφορίας του "The Lord of Steel", ακολουθεί το EP "The Lord of Steel Live" και η επανηχογράφηση του "Kings Of Metal" το 2014, το οποίο έχει την τιμητική του στις συναυλίες του '14, του '15 και του '16, μαζί με το "Warriors Of The World" και το "Gods Οf War".

98. Το 2016 οι Manowar γνωστοποίησαν τα σχέδιά τους για την επόμενη περιοδεία τους με τίτλο "The Final Battle", αφήνοντας σαφείς υπόνειες για φινάλε της πλούσιας καριέρας τους, με τον DeMaio να δίνει πρόσφατα τις σχετικές διευκρινίσεις.

99. Το 2017 ο Donnie Hamzik αφήνει για δεύτερη φορά το συγκρότημα και αντικαθίσταται αρχικά από τον Βραζιλιάνο Marcus Castellani, και κατόπιν από τον περίφημο Σουηδό Anders Johansson. Από τις αρχές του 2019 νέος κιθαρίστας είναι ο επίσης Βραζιλιάνος E.V. Martel, αντικαθιστώντας τον Karl Logan που προηγουμένως είχε βρεθεί κατηγορούμενος για κατοχή παιδικού πορνογραφικού υλικού. 

100. Το πρώτο σκέλος της The Final Battle περιοδείας πραγματοποιήθηκε το 2017, και το δεύτερο που φέρνει τους Αμερικανούς ξανά στην Αθήνα μετά από δώδεκα και πλέον χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη. Μέρος του όλου concept αποτελεί το EP "The Final Battle I", πρώτο από τα τρία που πρόκειται να κυκλοφορήσουν συνολικά.

  • SHARE
  • TWEET