The WOTHROSCH Collective & Jane Φώτου - Odium Magno Exhibition

Ένα αξιοσημείωτο πειραματικό οπτικοακουστικό installation από την εγχώρια extreme metal κολεκτίβα

Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 24/01/2024 @ 11:02

Πριν από περίπου ένα χρόνο, οι Αθηναίοι WOTHROSCH είχαν κερδίσει τις εντυπώσεις με το ντεμπούτο τους, "Odium". To extreme metal σχήμα με βάση την Αθήνα παρουσίασε ένα απαιτητικό post/black/sludge metal έργο σε μια από τις πιο αξιοσημείωτες κυκλοφορίες της εγχώριας σκηνής. Ένα χρόνο αργότερα, και συγκεκριμένα αυτές τις ημέρες, η κολεκτίβα των WOTHROSCH αποφασίζει να επικοινωνήσει το πολύπλευρο καλλιτεχνικό της όραμα στο κοινό με ένα διαφορετικό τρόπο, και συγκεκριμένα μια ιδιότυπη έκθεση φωτογραφίας.

Η κολεκτίβα σε σύμπραξη με τη φωτογράφο Jane Φώτου, παρουσιάζει από τις 18 μέχρι τις 27 Ιανουαρίου, στη γκαλερί Art Zone 42 την έκθεση "Odium Magno". Όταν προσκληθήκαμε στην εκδήλωση, δεν θα μπορούσαμε να μην παρευρεθoύμε στα εγκαίνια την περασμένη Πέμπτη για να παρακολουθήσουμε αυτό το ομολογουμένως σπάνιο (αν όχι πρωτότυπο) για τα εγχώρια δεδομένα, εγχείρημα. Οι WOTHROSCH σε σύμπραξη με τη Φώτου οπτικοποίησαν τα οκτώ κομμάτια του ντεμπούτου τους με μια ιδιαίτερη και απαιτητική φωτογραφία για το καθένα, εμπνευσμένη από τη μουσική και τους στίχους του. Επιπρόσθετα, το συγκρότημα αποκάλυψε το πειραματικό/ambient σαραντάλεπτο κομμάτι "Odium Magno", που πέρα από alter ego του ντεμπούτου του, λειτουργεί συμπληρωματικά στο οπτικό σκέλος της έκθεσης, ντύνοντας την ηχητικά όσο διαρκεί.

The Wothrosch Collective Art Exhibition - Jane Φώτου

Έτσι, η "Odium Magno" έκθεση ήταν επί της ουσίας ένα οπτικοακουστικό installation. Όταν καταφθάσαμε στη γκαλερί, ο τραγουδιστής Φίλιππος και η Jane μας υποδέχθηκαν ευδιάθετοι και προς μεγάλη μας χαρά μας ξενάγησαν αλλά και απάντησαν στις ερωτήσεις μας, σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση που μας έδωσε μια πληρέστερη εικόνα της εκδήλωσης. Ομολογουμένως, η επιλογή της κολεκτίβας να μην περιοριστεί στο καθαρά μουσικό της σκέλος, αλλά και να επιλέξει, όπως πληροφορηθήκαμε, αντί για μια συναυλία, να έρθει σε επαφή με το κοινό υπό αυτό το πρίσμα, είναι το λιγότερο ενδιαφέρουσα. Οι WOTHROSCH επέμειναν πως δεν θα ήθελαν να συμβιβαστούν, ούτε να παρουσιάσουν μια τυποποιημένη ή τυπική συναυλιακή εμπειρία αν δεν μπορεί να γίνει με τους όρους τους, οπότε το εν λόγω εγχείρημα ήταν και η δική τους αντιπρόταση για την επικοινώνηση της τέχνης τους.

Στην έκθεση, που λειτουργεί με δωρεάν είσοδο, πέρα από τη διαρρύθμιση των φωτογραφιών με ειδικό φωτισμό και φυσικά τα παρευρισκόμενα άτομα, δεν υπήρχε merch της μπάντας, αξιοσημείωτα. Οι WOTHROSCH ήθελαν ο κόσμος που θα προσέλθει σε αυτή να επικεντρωθεί στη συνδυαστική λειτουργία των αισθήσεων, να κοινωνικοποιηθεί, να μείνει στην τέχνη και όχι στα παρελκόμενα. Ηχητικά, λόγω της ιδιαιτερότητας της πρεμιέρας, η μουσική δεν είχε την επιθυμητή ένταση, αλλά όταν κυριαρχούσε στο χώρο ενέτεινε το σκοτάδι που ενέπνεαν τα έργα της Φώτου. Το companion έργο του ντεμπούτου τους αλληλοτροφοδοτούνταν με τα έργα, με τα επιμέρους να στέκονται και αυτόνομα και συμπληρωματικά. Μουσική με εξάρσεις και κτισίματα, αλλά και φωτογραφίες βίαιες, με έμφαση στην ανθρώπινη κατάσταση αλλά και οριακές καταστάσεις της ψυχής και του νου. Από σωματική βία μέχρι αποχρώσεις τρόμου, και από τον ρεαλισμό μέχρι την τελετουργία, τα κάδρα έδεναν ιδανικά με τη μουσική της μπάντας, και στην extreme metal και στην ατμοσφαιρική της εκδοχή, σε ένα ολιστικό εγχείρημα.

The Wothrosch Collective Art Exhibition - Jane Φώτου

Πέρα από τις λεπτομέρειες για την υλοποίηση αλλά και τη σύλληψη του πρότζεκτ, στο οποίο και δεν σταμάτησαν να πιστεύουν στιγμή, οι οικοδεσπότες μας υποσχέθηκαν πως θα συνεχίσουν να εξαντλούν την δημιουργική τους διάθεση σε μελλοντικά έργα. Η "Odium Magnο" έκθεση, αν και μας έκανε συνειρμούς με αντίστοιχες, διαφορετικού βεληνεκούς βέβαια, αξίζει της προσοχής όσο «τρέχει» ακόμα, αφού δεν στρέφει τα φώτα απλώς σε μια απόπειρα διεύρυνσης της extreme metal έκφρασης, αλλά υπενθυμίζει πώς, με τα μέσα που έχει ο καλλιτέχνης στη διάθεσή του, μπορεί να αναζητά διεξόδους για να επικοινωνήσει με τους όρους του τη δημιουργία του, καταρρίπτοντας τις αποστάσεις.

Σε καθαρά καλλιτεχνικό επίπεδο, το αποτέλεσμα διακατέχεται από σαφείς αισθητικούς άξονες που συνδυάζουν τάξη και αταξία, και οι οποίοι αποτυπώνουν και «ξυπνούν» στον παρατηρητή τα αισθήματα που στοχεύουν. Κοινώς, πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που τιμά τη διαδραστική του φύση και δεν εμποδίζει το παρευρισκόμενο από το να του δώσει, συνδυάζοντας ήχο και εικόνα, τη δική του ερμηνεία, περιορίζοντας τη φαντασία του. Η οποία, αποδεικνύεται και ως η κινητήριος δύναμη του εγχειρήματος.

Φωτογραφίες: Jane Φώτου (Facebook / Instagram)

The WOTHROSCH Collective - Odium Magno @ Art Zone 42 Gallery

18 - 27 Ιανουαρίου, Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 42, 116 35 Αθήνα

Ωράριο λειτουργίας:

Τρίτη, Πέμπτη , Παρασκευή 15:00 - 21:00,

Τετάρτη & Σάββατο 11:00 - 15:00

The WOTHROSCH COLLECTIVE

  • SHARE
  • TWEET