1st Athens Djangofest @ Gagarin 205, 01/05/10

Από τον Άλκη Κοροβέση, 04/05/2010 @ 17:12
Ο Django Reinhardt ήταν ένας κιθαρίστας, γεννηθείς το 1910 στο Βέλγιο, ο οποίος με το παίξιμό του δημιούργησε ένα νέο κύμα jazz, τη λεγόμενη gypsy jazz. Κύριο χαρακτηριστικό του ήταν η χρήση μόνο δύο δαχτύλων στο παίξιμο των solo, αφού στα 18 του, εξαιτίας μιας πυρκαγιάς στο κατάλυμα που διέμενε, παρέλυσαν τα υπόλοιπα «χρήσιμα» δάχτυλα. Αυτό δεν τον πτόησε καθόλου, καθώς συνέχισε να παίζει, ενώ μεταπήδησε και σε ένα άλλο όργανο, υβρίδιο κιθάρας και banjo. Έδρασε κατά κύριο λόγο στη Γαλλία και στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου έτυχε της εύνοιας των Nazi, οι οποίοι εκτιμούσαν τη jazz, και δεν είχε την τύχη των περισσοτέρων Roma. Προς το τέλος της ζωής του έκανε και ένα πέρασμα από την ηλεκτρική κιθάρα. Το 1953 πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία. Η συμβολή του στη jazz και γενικότερα στη μουσική ήταν μεγάλη, αποτέλεσε ίνδαλμα για πολλούς μεταγενέστερους μουσικούς και ως φόρος τιμής σε αυτόν, κάθε χρόνο διεξάγονται αρκετά φεστιβάλ σε διάφορες χώρες του κόσμου, με καλλιτέχνες που συνεχίζουν την παράδοσή του Django.



Έτσι λοιπόν, την 1η Μαΐου, πραγματοποιήθηκε το πρώτο Djangofest στην Ελλάδα, 100 χρόνια μετά τη γέννηση του Django, με τους λάτρεις της jazz να συρρέουν στο Gagarin, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και σήμερα το είδος αυτό έχει απήχηση, τόσο σε νέους, όσο και σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. To festival αυτό αποτέλεσε μια διοργάνωση-πρωτοβουλία των συγκροτημάτων που συμμετείχαν και του χώρου που τους φιλοξένησε. Περιελάμβανε την εμφάνιση 7 ελληνικών σχημάτων, χορευτικών ομάδων και DJ set.

Στο σύνολό τους, όλοι όσοι συμμετείχαν έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και συντέλεσαν στη διασκέδαση του κοινού. Επτά σχήματα, εξαιρετικά ταλαντούχων μουσικών, που κινούνταν στο χώρο της jazz και του swing, άλλα καθαρά ορχηστρικά και άλλα πλαισιωμένα από φωνητικά. Εκτέλεσαν κομμάτια δικά τους αλλά και διασκευές, τόσο σε συνθέσεις του Django, όσο και σε διαφορετικού ύφους τραγούδια, όπως τα "Hot Stuff" και "Sweet Dreams". Κιθάρες, κοντραμπάσο, κρουστά, βιολί και πνευστά συνδιαλέγονταν, δημιουργώντας έναν εξαιρετικό αναχρονιστικό συνδυασμό. Μπορεί τα περισσότερα μέλη των συγκροτημάτων να μην έζησαν την εποχή στην οποία μεσουρανούσε αυτού του είδους η μουσική, ό,τι έπαιζαν όμως απέπνεε μια αίσθηση σκηνών που μόνο σε ταινίες μπορούμε να δούμε πλέον. Τα χορευτικά είχαν έναν παλιομοδίτικο τόνο, λόγο και της ενδυμασίας των συμμετεχόντων, αν και ήταν εμφανής μια αδυναμία συγχρονισμού. Ανάμεσα στις κατά μέσο όρο 40λεπτες εμφανίσεις των σχημάτων, DJ συμπλήρωναν τα διαλείμματα, μην αφήνοντάς σε ούτε στιγμή να επανέλθεις στο παρόν.



Συνολικά, σαν πρώτη προσπάθεια, το 1ο Djangofest στέφθηκε με επιτυχία και αξίζει συγχαρητηρίων. Με ένα αρκετά μικρό αντίτιμο μπορούσε ο καθένας να μεταφερθεί για λίγο μακριά από τα προβλήματα της καθημερινότητάς και να απολαύσει ένα είδος που, ειδικά στην επαρχία, δύσκολα μπορείς να ακούσεις κάπου. Παρά τα μικροπροβληματάκια στον ήχο των σχημάτων και τις όποιες λεπτομέρειες, ήταν ένα πραγματικά ευχάριστο ανοιξιάτικο βράδυ, το οποίο πιστεύω ότι θα έχει και συνέχεια. Η κίνηση του κόσμου, που εξάντλησε τα εισιτήρια, το επιβάλλει.

Για την ιστορία, στο πρώτο Djangofest της Αθήνας, συμμετείχαν τα σχήματα Diminuita, The Swing Shoes, Swingtime Quintet, Swingazoo, Lerotika, Hot Club De Grece, Gadjo Dilo, η ομάδα χορού Athens Swing Cats και οι Swing Riot στο DJ set.

Άλκης Κοροβέσης
  • SHARE
  • TWEET