Manowar

Kings Of Metal MMXIV

Magic Circle Music (2014)
Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 14/02/2014
Το "Kings Of Metal MMXIV" απευθύνεται μόνο στους βαμμένους οπαδούς των Manowar, υπενθυμίζοντας παράλληλα την αξία της αυθεντικής έκδοσης στους αμφισβητίες
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Όταν το 2010 οι Manowar αποφάσισαν να επανηχογραφήσουν το "Battle Hymns", οι λόγοι που αναφέρθηκαν ήταν σχετικά εύλογοι. Όντως άξιζε σε εκείνα τα τραγούδια να ακουστούν με μία πολύ καλύτερη παραγωγή, ενώ με το εγχείρημα σηματοδοτήθηκε η επίσημη, full-time επιστροφή του εξαιρετικού Donnie Hamzik στα τύμπανα. Συνυπολογίζοντας την ιστορική αξία των δύο επιπλέον κομματιών, των ζωντανά ηχογραφημένων το καλοκαίρι του 1982 "Fast Taker" και "Shell Shock" δηλαδή, αλλά και το ικανοποιητικό πακέτο με τους στίχους και κυρίως τις φωτογραφίες της εποχής, συνέτρεχαν επαρκείς λόγοι για απόκτηση του άλμπουμ από τους οπαδούς.

Η απόφαση να επανηχογραφηθεί το "Kings Of Metal" σίγουρα εγείρει περισσότερα ερωτηματικά, καθώς η παραγωγή του, ειδικά για τα δεδομένα της εποχής, ήταν εξαιρετική. Το παρήγορο είναι πως η καινούρια παραγωγή είναι άκρως επαγγελματική και αρκετά δυνατή, αλλά και πάλι, εκτός από μια καλή αφορμή για περιοδεία που θα παίζεται ολόκληρο το άλμπουμ, αδυνατώ να βρω κάποιον λόγο. Οι επιμέρους μικροαλλαγές, όπως για παράδειγμα τα συναυλιακά τελειώματα αντί των ξεπερασμένων fade out, φυσικά δεν είναι αρκετές για να αιτιολογήσουν το όλο εγχείρημα, με μια επιφύλαξη όσον αφορά τις εναλλακτικές εκτελέσεις. Ο μοναδικός λόγος που ίσως μπορεί να γίνει κατανοητός, αφορά τα δικαιώματα των τραγουδιών, χωρίς όμως να υπάρχει περαιτέρω πληροφόρηση πάνω στο θέμα. Από την άλλη μεριά, ειδικά για όσους έχουν συνηθίσει να ακούνε κλασικούς δίσκους για δεκαετίες, το συναίσθημα των πρωτότυπων εκτελέσεων είναι αδύνατον να αντικατασταθεί.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το πρώτο πράγμα που μπορεί να παρατηρήσει κανείς πριν καν ακούσει τον δίσκο είναι το διαφοροποιημένο εξώφυλλο και το tracklist. Σχετικά με το εξώφυλλο, εκτός από κάποιες μικρολεπτομέρειες, η μεγάλη διαφορά έχει να κάνει με τις σημαίες που πλαισιώνουν τον Manowarrior στην επανάληψη της παρθενικής του εμφάνισης. Καμία από τις σημαίες που βρίσκονται στο εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο της έκδοσης του '88 δεν εμφανίζεται, με τις νέες παρουσίες να υποδηλώνουν πιθανότατα τις χώρες που έχουν εμφανιστεί ζωντανά οι Manowar και δεν αναφέρονταν στην αυθεντική έκδοση. Όσον αφορά το tracklist, έχουν διαφοροποιηθεί οι τίτλοι κάποιων κομματιών και η σειρά, έχουν προστεθεί αρκετές εναλλακτικές εκτελέσεις, ενώ «απουσιάζουν» το "Pleasure Slave" (bonus track στην αρχική έκδοση του CD και b-side του δωδεκάιντσου single "Kings Of Metal") και το "Herz Αus Stahl" (το γερμανόφωνο "Heart Οf Steel" που βρίσκεται στο επτάιντσο και το δωδεκάιντσο single "Kings Of Metal").

Ακούγοντας τα τραγούδια του πρώτου CD, η πρώτη σημαντική διαφοροποίηση αφορά την εισαγωγή του "The Heart Οf Steel MMXIV", όπου το πιάνο έχει αντικατασταθεί από την ακουστική κιθάρα του Logan. Κάποιες μικρές αλλαγές υπάρχουν στα λόγια του "A Warrior's Prayer MMXIV" και ειδικά στο σημείο της προσευχής. Γεγονός παραμένει βέβαια ότι όποιος ηθοποιός κι αν αναλάβει την αφήγηση και όποιος επαγγελματίας του ήχου τα ειδικά εφέ (αυτή τη φορά ο Brian Blessed και ο Hamilton Sterling αντίστοιχα), η «προσευχή του πολεμιστή» θα περνά απαρατήρητη από το σύνολο σχεδόν των οπαδών. Στο "The Blood Of The Kings MMXIV" που ακολουθεί όμως, δεν περνά απαρατήρητη η αναφορά της Ελλάδας στον νέο κύκλο χωρών που μνημονεύονται στους στίχους: «And warriors from Russia, Slovenia, Hungary, Brazil / Chech Republic, North Ireland, Greece and Romania, hail and kill / Turkey, Chile, Bulgaria, Esthonia and USA / Argentina, Japan, Portugal, Lithuania, Canada, Spain / Israel and Poland fight for metal». Η τελευταία σημαντική διαφοροποίηση έχει να κάνει με το "The Sting Of The Bumblebee MMXIV". Η αρχική διάρκεια έχει περιοριστεί ευτυχώς στο μισό, ο μετρονόμος όμως που ακούγεται προς απόδειξη των εκατοντάδων beats per minute του DeMaio δεν αφήνει περιθώρια για χαμόγελα.

Πάμε τώρα στα επιπλέον κομμάτια. Στο πρώτο CD συναντάμε την Metal Version του "Thy Crown Αnd Thy Ring MMXIV", η οποία δεν διαφέρει σημαντικά από την αντίστοιχη που υπάρχει στο EP "Thunder In The Sky" του 2009, και το "The Heart Of Steel MMXIV" σε Guitar Instrumental εκδοχή, όπου ο Karl Logan πραγματικά λάμπει. Γενικότερα ο Logan είναι παρεξηγημένος όσον αφορά το ύφος του και τις δυνατότητές του, καθώς παρότι διαθέτει neoclassical υπόβαθρο και κατά κύριο λόγο shredάρει, είναι εξαιρετικός και στα πιο hard rock solo του, ενώ όπου του αφήνεται χώρος να αναπνεύσει, βγάζει μπόλικο συναίσθημα. Στο δεύτερο CD συναντάμε τις instrumental εκδοχές των επτά τραγουδιών του δίσκου (το "The Heart Οf Steel MMXIV" με εισαγωγή ορχήστρας και πιάνου), που πραγματικά δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα το ουσιαστικό, εκτός ίσως από μια υπενθύμιση για το πως θα ακούγονταν οι Manowar χωρίς τον μοναδικό Eric Adams, και μερικά ίσως backing tracks στους επίδοξους μιμητές του.

Μιας λοιπόν και αναφέραμε τον Eric Adams, ευκαιρία είναι να σχολιάσουμε τις φρέσκες στουντιακές ερμηνείες του. Αλήθεια είναι πως σε κάθε εγχείρημα επενεκτέλεσης, εκείνος που που μπορεί να εκτεθεί περισσότερο, αν όχι αποκλειστικά, είναι ο τραγουδιστής. Αλήθεια είναι επίσης πως η φωνή του Adams στα πιο δυναμικά μέρη ακούγεται πιο σκληρή απ’ όσο θα θέλαμε. Από την άλλη μεριά, στα πιο πιο μελωδικές του ερμηνείες εξακολουθεί, παρά τα 60 του χρόνια παρακαλώ, να μας συγκινεί με τον ίδιο τρόπο που το καταφέρνει χρόνια τώρα μέσα από τις πρωτότυπες εκτελέσεις. Για να πάμε και στους υπολοίπους, ο Logan πατάει επιτυχημένα πάνω στις εγγραφές του Ross The Boss, δίνοντας ταυτόχρονα το προσωπικό του στίγμα, ενώ ο Hamzik, αν και γενικότερα καλύτερα καταρτισμένος από τον εκλιπόντα Scott Columbus, δεν προσθέτει με το παίξιμό του τίποτα εξεζητημένο. Τον αρχηγό και βασικό συνθέτη όλα αυτά τα χρόνια φυσικά δεν τον πιάνουμε στο στόμα μας, όχι επειδή δεν τολμάμε, αλλά επειδή το καθιερωμένο παίξιμό του δεν μας δίνει κάποια ιδιαίτερη αφορμή.

Αξίζει τελικά να αποκτήσει κανείς το "Kings Of Metal MMXIV" ή έστω να του δώσει μία ακρόαση; Και στα δύο σκέλη του ερωτήματος απάντηση είναι «ναι», αφορά όμως μόνο στους οπαδούς. Και για να κρατήσουν ενημερωμένη τη δισκοθήκη τους, και για τις έστω και ελάχιστα διαφοροποιημένες εκδοχές, αλλά και για την αξιόλογη ερμηνεία του Logan στην Guitar Instrumental εκδοχή του "The Heart Of Steel MMXIV". Για τους υπόλοιπους είναι μόνο μια καλή αφορμή για να φρεσκάρουν ή να ακούσουν για πρώτη φορά το πρωτότυπο έργο, το μοναδικό ίσως πόνημα των Manowar που μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα στα τέσσερα πρώτα αριστουργήματα της δισκογραφίας τους. Και αυτό γιατί κομμάτια όπως τα "Kings Οf Metal", "Heart Οf Steel", "Kingdom Come", "Hail Αnd Kill" και "Blood Οf Τhe Kings" μπορούν πλέον να χαρακτηριστούν χωρίς ενοχές και περιστροφές κλασικά.

  • SHARE
  • TWEET