Νίκος Καταπίδης: Τα καλύτερα άλμπουμ του 2023

Οι συντάκτες του Rocking.gr καταθέτουν τις προσωπικές τους λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς

Από τον Νίκο Καταπίδη, 19/12/2023 @ 13:38

Μετά την παρουσίαση της συγκεντρωτικής λίστας του Rocking.gr με τις 30 καλύτερες κυκλοφορίες του 2023, σειρά έχουν οι προσωπικές επιλογές του κάθε συντάκτη.

(click στο εξώφυλλο κάθε κυκλοφορίας για να διαβάσετε την κριτική του Rocking.gr)

1
Sleep Token - Take Me Back To Eden
Μουσική που σε κάνει να συγκινηθείς, να οργιστείς, να στοχαστείς, να χορέψεις. Δίσκος που αποτελεί σημείο τομής για το metal στο σήμερα, και ανοίγει την πόρτα για να υποδεχθεί μια νέα γενιά.
2
Tesseract - War Of Being
Μεγαλεπήβολο εγχείρημα, που βρίσκει τους TesseracT στην κορυφαία στιγμή της καριέρας τους, πιο ώριμους και πολύπλευρους από ποτέ.
3
Haken - Fauna
Το επιστέγασμα της μέχρι τώρα καριέρας των Haken, με αδιανόητο μουσικό πλούτο και αστείρευτη έμπνευση, ένα πραγματικό progressive metal διαμάντι.
4
Currents - The Death We Seek
Ισορροπώντας μεταξύ ασήκωτης βαρύτητας και συναισθηματικού πλεονασμού, το "The Death We Seek" καταφέρνει να κερδίσει το στοίχημα και να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις καλύτερες κυκλοφορίες του μοντέρνου metalcore.
5
Periphery - Periphery V: Djent Is Not A Genre
Συνεχίζοντας ακάθεκτοι στο μονοπάτι που οι ίδιοι χάραξαν, επιβεβαιώνουν τον τίτλο του άλμπουμ παραμένοντας ξεροκέφαλοι, σαρκαστικοί, και ανεπιτήδευτα διασκεδαστικοί.
6
Invent Animate - Heavener
Ασήκωτα riffs και μελωδίες που σε στοιχειώνουν. Με το "Heavener", οι Invent Animate μπαίνουν στη λίστα των ονομάτων που θέλουν και μπορούν να πάντε το μοντέρνο metal πολλά βήματα παραπέρα.
7
Earthside - Let The Truth Speak
Μετά από οκτώ χρόνια αναμονής, οι Earthside καταφέρνουν να ξεπεράσουν το φοβερό τους ντεμπούτο, συνεχίζοντας στο δρόμο του πειραματισμού και της εξερεύνησης, δημιουργώντας ένα μοναδικά κινηματογραφικό δίσκο.
8
Night Verses - Every Sound Has A Color In The Valley Of Night
Το να φτιάξεις ένα ορχηστρικό άλμπουμ ουσιώδες, παιχνιδιάρικο και ορμητικό χωρίς να είναι σεμιναριακής προσέγγισης, είναι μεγάλο επίτευγμα. Ενα επίτευγμα που οι Night Verses το πετυχαίνουν με χαρακτηριστική ευκολία.
9
Temic - Terror Management Theory
Ντεμπούτο με υποσχέσεις για το μέλλον αλλά και ουσία. "Παραδοσιακό" prog, με φρέσκιες όμως ιδέες και προσεγγίσεις, και κυρίως, με καλοδουλεμένες και ενδιαφέρουσες συνθέσεις.
10
Paramore - This Is Why
Όπως κι εμείς, έτσι και οι Paramore μεγαλώνουν και αλλάζουν. Αυτό που δεν αλλάζει είναι η ουσία της μουσικής του, και η τόλμη τους να κοιτάξουν κατάματα ακόμη και τα πιο άβολα συναισθήματα.
11
Avenged Sevenfold - Life Is But a Dream...
Με τόλμη μεγάλης μπάντας, οι Avenged Sevenfold γίνονται ακόμη πιο θεατρικοί, πιο παρανοϊκοί, πιο προοδευτικοί. Το πείραμα μπορεί να χαρακτηριστεί άκρως επιτυχημένο.
12
Svalbard - The Weight Of The Mask
Το βάρος της μάσκας που όλοι κατά καιρούς φοράμε για τους γύρω μας, πέφτει χάμω, σε μια πράξη κάθαρσης και συνειδητοποίησης. Ένα δύσκολο ταξίδι που αξίζει να δοκιμάσεις.
13
Lankum - False Lankum
Μέσα από μια αδιαμφισβήτητη μουσική ευφυία, το "False Lankum" χτίζει μια μοναδική ατμόσφαιρα που τεντώνει τα όρια της folk.
14
Boygenius - The Record
Με εμφανώς ευαίσθητα κι επίκαιρα μηνύματα με τα οποία πολύ κοινό θα ταυτιστεί, οι boygenius πάνω απ'όλα ξέρουν να γράφουν όμορφα τραγούδια, και το "the record" ειναι η απόδειξη.
15
Peter Gabriel - i/o
21 χρόνια μετά, ο Peter Gabriel μεγαλουργεί. Aν αυτό είναι το κύκνειο άσμα του, είναι δύσκολο να φανταστεί κανεις ιδανικότερο αποχαιρετισμό.
  • SHARE
  • TWEET