Αντώνης Καλαμούτσος: Τα καλύτερα άλμπουμ του 2023

Οι συντάκτες του Rocking.gr καταθέτουν τις προσωπικές τους λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς

Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 11/12/2023 @ 13:38

Μετά την παρουσίαση της συγκεντρωτικής λίστας του Rocking.gr με τις 30 καλύτερες κυκλοφορίες του 2023, σειρά έχουν οι προσωπικές επιλογές του κάθε συντάκτη.

(click στο εξώφυλλο κάθε κυκλοφορίας για να διαβάσετε την κριτική του Rocking.gr)

1
Η παραδοσιακή folk μουσική γεννιέται ξανά σε ένα post-industrial σκηνικό και οι Lankum δημιουργούν ένα αριστούργημα που ρίχνει την σκιά του σε όλο το alt folk ιδίωμα -  και στην καρδιά μας.
2
Black metal, post-minimalism και μια σύγχρονη θεοσοφία: το magnus opus των Liturgy είναι σαρωτικό, μεγαλειώδες και θα πάει στον παράδεισο.
3
Sprain - The Lamb As Effigy
Ίσως το πιο σοκαριστικό avant-rock άλμπουμ των τελευταίων ετών, ένα κολοσσιαίο ηχητικό αίνιγμα που ουρλιάζει τις λέξεις Πόνος και Τέχνη.
4
Κάποιες φορές το κενό μπορεί να γεμίσει με extreme metal ζεστό και αυτοκρατορικό - κάποιες πολυαναμενόμενες επιστροφές μπορούν πραγματικά να ανταμείψουν.
5
Oxbow - Love's Holiday
Τραγουδώντας για την αγάπη δεν έχασε ποτέ κανείς, πόσω μάλλον αν είσαι ένα τιτάνιο σε ποιότητα γκρουπ που δεν λάθεψε ποτέ σε τίποτα.
6
Swans - The Beggar
Όχι μόνο δεν σε αφήνουν να τους προσπεράσεις αλλά οι Κύκνοι παραδίδουν ένα από τα πιο πολυσυλλεκτικά άλμπουμ της καριέρας τους.
7
Le Cri Du Caire - Le Cri Du Caire
Γαλλοαιγυπτιακή συμμαχία με όπλα της την ποιητική μουσική, τον ανθρώπινο σπαραγμό, την επανάσταση και τον καλύτερο τραγουδιστή του 2023.
8
Peter Gabriel - i/o
Βαθύ, σκεπτόμενο, δουλεμένο στην εντέλεια και γεμάτο σοφία: κανείς δεν μπορεί να φτιάξει art pop όπως ο τεράστιος Peter Gabriel.
9
Haken - Fauna
Κι ας μην αλλάξεις τον prog metal ήχο: μπορείς να είσαι με το σπαθί σου ανάμεσα στους καλύτερους όταν κάθε τραγούδι σου είναι ένα μικρό κομψοτέχνημα.
10
Matana Roberts - Coin Coin Chapter Five: In The Garden
Το πέμπτο μέρος για ένα από τα πιο μεγαλεπήβολα projects του 21ου αιώνα έχει όλη την avant-jazz ποιότητα και την συγκλονιστική αφήγηση που περιμέναμε.
11
Ένα απίστευτο χωνευτήρι όλων των προσώπων της μαύρης μουσικής, σε ένα υπέροχο, διασκεδαστικό κι επαναστατικό ταυτόχρονα hardcore άλμπουμ.
12
Monika Roscher Bigband - Witchy Activities An The Maple Death
Μια jazz big band που προσπαθεί να παντρέψει την pop με το prog; Τρελά πράγματα, θέλουμε κι άλλο!
13
PoiL Ueda - PoiL Ueda
Ιαπωνική μεσαιωική αφήγηση και σύγχρονο ευρωπαικό prog: κανείς ποτέ δεν ζήτησε μια τέτοια σύμπραξη, η μαγεία όμως μερικές φορές έρχεται απρόσκλητη.
14
Khanate - To Be Cruel
Αποδεικνύεται περίτρανα ότι το επίπονο, αυτοσχεδιαστικό drone metal των Khanate αποτελεί μια καλλιτεχνική κάθαρση που είχε λείψει πάρα πολύ.
15
Model/Actriz - Dogsbody
Noise χάδια και χορευτικές ξυραφιές, στο πιο επικίνδυνο και σκοτεινό εναλλακτικό ντεμπούτο της χρονιάς. Να περιμένουμε μεγάλα πράγματα;
  • SHARE
  • TWEET