12o Street Mode Festival @ Sonik Arena, Θεσσαλονίκη, 23-25/09/22

Πολύ σημαντική η επιστροφή του ανανεωμένου φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης

Από τον Γιάννη Βόλκα, 06/10/2022 @ 20:02

Back from the dead! Μια φράση η οποία περιγράφει όσο καμία το σύνολο της παγκόσμιας συναυλιακής δραστηριότητας, είτε πρόκειται για μικρα clubs, είτε για τεράστιες αρένες και φεστιβάλ. Για να είμαστε ειλικρινείς, το κοινό της Θεσσαλονίκης ποτέ δεν θεώρησε «νεκρό» το Street Mode Festival και ήδη από πέρσι αναρωτιόταν πότε θα επιστρέψει το αγαπημένο γεγονός της πόλης. Απόλυτα λογικό, θα σκεφτεί κανείς αφού στο παρελθόν έχουμε ζήσει όλοι μας μεγάλες στιγμές στο εν λόγω festival το οποίο κατάφερε να αυξήσει σταδιακά το κοινό του και να γίνει άκρως αναγνωρίσιμο τόσο στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας μας αλλά και στους μουσικόφιλους του εξωτερικού.

Το 12ο μέρος του festival είναι, αν όχι το σημαντικότερο, ένα από τα πιο σημαντικά της ιστορίας του. Για πρώτη φορά σε νέο, ανανεωμένο χώρο, σχετικά κοντά στη Θέρμη, όπου δημιουργήθηκε, αλλά αρκετά μακριά από το κέντρο της πόλης όπου «γιγαντώθηκε». Αυτό από μόνο του αποτελούσε ένα «στοίχημα» για το team της διοργάνωσης. Ένας νέος χώρος, το Sonik Arena στο οποίο στήθηκαν δύο εξωτερικές σκηνές ενώ ταυτόχρονα περιλαμβάνει και ένα κλειστό venue χωρητικότητας μερικών χιλιάδων ατόμων (με οροφή που ανοίγει) ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο και στις χειμερινές συναυλίες της πόλης.

Street Mode Festival

Περίπου πενήντα συγκροτήματα δημιουργούσαν το γνωστό κράμα από punk,reggae, rock, hip-hop και stoner ήχους. Λιγότερα ονόματα του εξωτερικού φέτος, γεγονός που είναι λογικό αν αναρωτηθεί κανείς τι μεσολάβησε τα προηγούμενα δυο χρόνια. Αυτές και διάφορες άλλες σκέψεις, μια μεγάλη περιέργεια για το τι θα συναντήσουμε και μια ελπίδα για το καλύτερο δυνατό. Όλα αυτά δίναν τη δική τους μάχη στο μυαλό μας καθώς μεταφερθήκαμε για πρώτη φορά στο Sonik Arena.

Κατά την είσοδο μας στον χώρο μεταφερθήκαμε απευθείας στον κεντρικό χώρο των live όπου είχαν ανέβει στη σκηνή οι My Endless Winter. To εναλλακτικό rock τους μας είχε ενθουσιάσει κατά την παρουσίαση του ντεμπούτο τους "Modern Madness" και έτσι δεν χάσαμε την ευκαιρία. Επί σκηνής τα πράγματα ήταν εξίσου ενδιαφέροντα με την μπάντα να εμφανίζεται με δυνατό και καθαρό ήχο καθώς και με μια πολύ θετική διάθεση παρά τον λιγοστό κόσμο που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στον χώρο. Εκεί που περιμέναμε να κλείσει το set τους με το "Run" ήρθε η πολύ καλή διασκευή στο "Voodoo People" των Prodigy για να κηρύξει επίσημα την έναρξη του τριήμερου πάρτυ.

Street Mode Festival - My Endless Winter

Μεταφορά στον εσωτερικό χώρο για τους The Reverend Beasts. Εξαιρετικό garage/rock 'n' roll με δυναμικές κιθάρες και τα πολύ δυναμικά «βρώμικα» φωνητικά του Νίκου Κλεισιάρη. Ο κόσμος αυξανόταν σταδιακά και το κοινό στο σύνολο του, από τους συνομίληκους της μπάντας μέχρι τους πολύ νεότερους έδειχναν να απολαμβάνουν το set των Beasts. Μια απο τις καλύτερες μπάντες του είδους για τη χώρα μας η οποία αξίζει την προσοχή σας.

Street Mode Festival - The Reverend Beasts

Συνέχεια με τους Bad Movies, μια από τις πιο αγαπημένες μπάντες τοσο του Street Mode όσο και της πόλης γενικότερα. Με νέο δίσκο, το πολύ αξιόλογο "Στο Λάκκο Με Τα Φίδια" στις αποσκευές τους και άλλη μια πολύ δυναμική εμφάνιση, οι Bad Movies ζέσταναν για τα καλά την ατμόσφαιρα του festival αφού μεγάλο μέρος του κοινού μέχρι εκείνη τη στιγμή βρισκόταν ακόμα σε περίοδο «προσαρμογής». Τα πολλά γνωστά κομμάτια του παρελθόντος έδεσαν εύκολα με αυτά του καινούργιου δίσκου από τον οποίο ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται ότι τα "hits" θα έχουν την ίδια θετική αντιμετώπιση από το κοινό. Αφιέρωσαν και ένα κομμάτι στα δυο νεότερα μέλη της ευρύτερης οικογένειας και αποχώρησαν αφήνοντας τους πάντες ευχαριστημένους.

Street Mode Festival - Bad Movies

Μια από τις λίγες μπάντες του εξωτερικού αλλά ταυτόχρονα μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση αποτελούν οι Fun Lovin' Criminals των οποίων η μίξη rock,funk και hip-hop ταιριάζει απόλυτα στο ύφος του festival. Παρά την απουσία του frontman Huey Morgan οι "Kings Of New York" ξεσήκωσαν εύκολα το κοινό είτε γνώριζαν το υλικό τους είτε όχι. Φυσικά κομμάτια όπως το "Fun Lovin' Criminal" ή το "Scooby Snacks" δύσκολα να μην τα γνωρίζει κάποιος. Πολλές από τις μεγάλες επιτυχίες τους όπως "Love Unlimited", "Smoke 'Em" και "Loco" αποτέλεσαν ένα άκρως διασκεδαστικό setlist και κατά συνέπεια και ένα από τα highlights του τριημέρου.

Street Mode Festival - Fun Lovin' Criminals

Μεταφορά στον εσωτερικό χώρο όπου οι local heroes Naxatras είχαν αρχίσει το δικό τους, ψυχεδελικό, show μαζεύοντας αρκετό κόσμο. Πολύ δυναμική εμφάνιση με έντονη συμμετοχή του κοινού και μπόλικες επευφημίες. Μικροτεχνικά προβλήματα ξεπεράστηκαν με χαμόγελο τόσο από την μπάντα όσο και από τους πιστούς οπαδούς τους και έτσι τίποτα δεν επηρέασε αρνητικά την τόσο αξιόλογη εμφάνισή τους.

Street Mode Festival - Naxatras

Ξανά στον εξωτερικό χώρο όπου το κρύο είχε αρχίσει να γίνεται αρκετά ενοχλητικό αφού από ότι φάνηκε κανείς μας δεν ήταν ακόμα προετοιμασμένος να αποχαιρετήσει το καλοκαίρι. Οι Villagers Of Ioannina City επί σκηνής με την ώθηση που τους έδωσε η πολύ επιτυχημένη ευρωπαϊκή περιοδεία τους και το κοινό δεν χρειάστηκε και πολύ για να «ζεσταθεί». Αρχηγική εμφάνιση όπως μας έχουν συνηθίσει ούτως ή άλλως οι VIC. Περιμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη τους κίνηση για να δούμε πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει το αγαπημένο συγκρότημα.

Street Mode Festival - Villagers Of Ioannina City

Κάπως έτσι αφήσαμε πίσω μας τους Fundracar και SKG's Dub Alliance οι οποίοι έκλεισαν την πρώτη ημέρα και αποχωρήσαμε, ανανεώνοντας το ραντεβού μας για την Κυριακή.

Σύμφωνα με μαρτυρίες το Σάββατο ήταν και η πιο επιτυχημένη ημέρα με μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου και πολύ δυνατές εμφανίσεις από όνοματα όπως Perkele, 1000Mods, Vodka Juniors, Γιάννης Αγγελάκας, DJ Krush και πολλούς ακόμα. Εμείς όμως είχαμε κανονίσει πολύ νωρίτερα να παραβρεθούμε στο Καλλιμάρμαρο για την επιστροφή των Madrugada, προσπαθώντας έτσι να δικαιολογήσουμε την απουσία μας.

Street Mode Festival

Κυριακή και μετά από ένα ταξίδι αστραπή στην πρωτεύουσα, επιστρέψαμε στο Sonik Arena για την τρίτη και τελευταία μέρα του φετινού Street Mode Festival. Φτάσαμε όμως αρκετά αργοπορημένοι και οι Locomondo είχαν στήσει ένα πανηγυρικό πάρτυ με το κοινό, ανεξαρτήτου ηλικίας, να ανταποκρίνεται με τον πιο θερμό τρόπο.

Για τη συνέχεια όμως είχαμε τους ιστορικούς Panx Romana οι οποίοι εντυπωσίασαν τόσο με τη δυναμική σκηνική παρουσία τους όσο με τα λεγόμενα του συμπαθέστατου Frank. Μόνο σωστές κουβέντες ακούστηκαν ανάμεσα στα κομμάτια τους ενώ το stage diving του frontman στο τέλος του set τους έφερε ακόμα πιο κοντά μπάντα και κοινό. "Ράδιο Κατάληψη", "Παρτυ Κωφαλάλων", "Κράτος Κλειστόν" και φυσικά "Συναγερμός". Από τα τέλη της δεκαετίας του '70 μέχρι και σήμερα αποδεικνύουν καθημερινά ότι αποτελούν ένα από τα πιο δυνατα και διαχρονικά «χαρτιά» της ελληνικής σκηνής. Άξιοι!

Street Mode Festival - Panx Romana

Σύντομο πέρασμα από τους Delinquent Habits οι οποίοι είχαν στήσει σειρές από τεκίλες για να μοιράσουν στον κόσμο. Πάντα διασκεδαστικοί και αξιόλογοι αν και θα ήθελα κάποια στιγμή να έχω την ευκαιρία να τους παρακολουθήσω με μπάντα, πνευστά και πιο «γεμάτο» ήχο. Αυτές όμως είναι οι προσωπικές μου παραξενιές αφού το κοινό δεν έδειχνε να ενοχλείται.

Street Mode Festival - Delinquent Habits

Επιστροφή στον εσωτερικό χώρο αφού δεν είχαμε σκοπό να χάσουμε ούτε νότα από τους Planet Of Zeus. Έχοντας επιστρέψει από ευρωπαϊκό τουρ με τους Bokassa ανέβηκαν για ακόμα μια φορά στη σκηνή του Street Mode και όπως ήταν αναμενόμενο εντυπωσιάσαν τους πάντες με τη σκηνική τους παρουσία, τον γεμάτο όγκο ήχο και πάνω απ'όλα τις άπειρες κομματάρες από όλη τη δισκογραφία τους. Tο πιο θετικό γεγονός που συναντούμε στις συναυλίες των Planet είναι ότι ο ενθουσιασμός του κόσμου είναι τόσο μεγάλος και σχεδόν ισάξιος σε όλες τις συνθέσεις γεγονός που αποδεικνύει τη συνολική αξία της δισκογραφίας της μπάντας. Άλλη μια δυναμική εμφάνιση όπως άλλωστε μας συνηθίζουν οι Planet.

Street Mode Festival - Planet Of Zeus

Λίγο πριν αποχωρίσουμε, κάναμε μια τελευταία σταση για να δούμε, έστω και για λίγο, τον Παύλο Παυλίδη. Προλάβαμε έτσι μερικές από τις μεγάλες επιτυχίες του με τα Ξυλινα Σπαθιά αλλά και από την πλούσια προσωπική του καριέρα.

Με αυτόν τον τρόπο αποχωρήσαμε για άλλη μια χρονιά από το Street Mode Festival, αυτήν τη φορά από το Sonik Arena. Ένα festival το οποίο κατάφερε να επιστρέψει μετά από όλες τις δυσκολίες που προέκυψαν και κατάφερε να αφήσει υποσχέσεις για το άμεσο μέλλον. Υποσχέσεις ότι θα συνεχίζει για πολλά ακόμα χρόνια και θα συνεχίσει ακόμα πιο δυναμικά τις επόμενες χρονιές.

Φωτογραφίες: Γιάννης Βόλκας

  • SHARE
  • TWEET