Η κινηματογραφική πρόταση της εβδομάδας: Captain America: The Winter Soldier

Απλά η καλύτερή solo υπερηρωική ταινία της Μarvel μέχρι σήμερα

Από τους Βασίλη Σπανό, Βασίλη Παπαδόπουλο, 10/04/2014 @ 11:10
Τι παίζει: Δύο χρόνια μετά τα γεγονότα των "Avengers" ο Cap δουλεύει για την Shield, αλλά μια κολοσσιαίων διαστάσεων συνομωσία θα ανατρέψει ολοκληρωτικά το παρόν αλλά και κομμάτια του παρελθόντος του...

Δηλαδή: Phase 2 για την Marvel με τον Cap να ακολουθεί τον τρίτο "Iron Man" και τον δεύτερο "Thor" και να ολοκληρώνει τα κομμάτια του παζλ που θα οδηγήσουν στους δεύτερους "Avengers" το 2015! Και ευτυχεί, χωρίς καμία υπερβολή, να έχει όχι μόνο την με διαφορά καλύτερη solo υπερ-ηρωική ταινία της Marvel μέχρι αυτή τη στιγμή, αλλά και μια από τις καλύτερες μεταφορές comic στη μεγάλη οθόνη όλων των εποχών! Το σκηνοθετικό μαγικό -όπως αποδεικνύεται- δίδυμο των Russo Bros ("Community") επαναπροσδιορίζει σε μια ψηφιακή εποχή τον τρόπο να γυρίζεις σωστά μια σκηνή δράσης δίχως εφέ, χρησιμοποιώντας απίστευτα καλοστημένες χορογραφίες μαχών σώμα με σώμα, ξέφρενα αυτοκινητοκυνηγητά χωρίς ψηφιακές προσθήκες αλλά με ένα σφιχτοδεμένο μοντάζ να δίνει και να παίρνει, ενώ πετυχαίνει μια εξίσου εξαιρετική εναλλαγή δράσης και πλοκής. Το μεγάλο βραβείο όμως πάει στο καταπληκτικό, γεμάτο προκλήσεις και ανατροπές σενάριο των Markus και McFeely, το οποίο κατορθώνει να εξισορροπήσει άψογα μεταξύ του δράματος, της κωμωδίας, του πολιτικού θρίλερ (!), της υπερπαραγωγής και του συνωμοσιολογικού κατασκοπευτικού αμερικάνικου κινηματογράφου των τελών του '70! Με όλους τους ηθοποιούς να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό -επιτέλους ένας μεγάλος ηθοποιός του παρελθόντος όπως o Robert Redford που δεν εμφανίζεται σε blockbuster για να κολλήσει ένσημα αλλά για να το απογειώσει με την παρουσία του- και λόγω του εξαιρετικού σεναρίου να ξεφεύγουν εντυπωσιακά από την χάρτινή τους υπόσταση στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας, ο νέος Cap θα πάρει τη θέση που του ανήκει στο Marvel Universe ως η καλύτερή της προσπάθεια μέχρι σήμερα και θα χάσει τον θρόνο από τους "Avengers" μόνο και μόνο για την πληθώρα χαρακτήρων του δεύτερου και τον geek ενθουσιασμό που αυτή συνεπακολουθεί!

Τελικά: Η καλύτερη solo ταινία της Marvel μέχρι σήμερα και επιτέλους το αντίστοιχο πολύχρωμο "Dark Knight" της!

Τrailer

Βασίλης Σπανός



Κατά τα άλλα:

Θα δούμε:
Michael Kohlhaas: Βασισμένη στο ομότιτλο διαχρονικό διήγημα, αγαπημένο του Κάφκα, η ταινία που απέσπασε το βραβείο της κριτικής επιτροπής στο τελευταίο φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου στην Αθήνα. Εξαιρετική, μετρημένη ερμηνεία του Mads Mikkelsen.

Camille Claudel 1915: Η Juliette Binoche ενσαρκώνει στον κινηματογράφο τη σπουδαία γλύπτρια Κλοντέλ καταφέρνοντας να αποτυπώσει την τραγική επίγνωση του εφιάλτη του εγκλεισμού της σε ψυχιατρείο, με μια εξαιρετική «σιωπηλή» ερμηνεία.

Χαρά: Η ελληνική πρόταση της εβδομάδας, ένα δράμα με πρωταγωνίστρια την Αμαλία Μουτούση. Βραβεία για την ερμηνεία της από την Ελληνική Ακαδημία καθώς και στο φεστιβάλ του Εδιμβούργου.

Το σκεφτόμαστε:
Lone Survivor: Πολεμικό δράμα που αφηγείται την αληθινή ιστορία τεσσάρων αμερικανών πεζοναυτών σε αποστολή στο Αφγανιστάν. Με τον Mark Wahlberg.

Θα αποφύγουμε:
Rio 2: Σίκουελ στο επιτυχημένο animation, δεν νομίζω.

Βασίλης Παπαδόπουλος
  • SHARE
  • TWEET