Ανασκόπηση 2017: Hard Rock / Melodic Rock / AOR

"A different line every night guaranteed to blow your mind"

Από τον Σπύρο Κούκα, 29/12/2017 @ 11:46

Ακόμη μια μουσικά ενδιαφέρουσα χρονιά φτάνει στο τέλος της, βρίσκοντας τον μελωδικό χώρο να έχει να επιδείξει αξιοσημείωτη δραστηριότητα τόσο από τις παλιοσειρές, όσο και από αρκετές νεότερες μπάντες που αρχίζουν να δείχνουν τις προοπτικές τους. Έτσι, δίχως να χρονοτριβούμε περισσότερο, πάμε να δούμε εκείνες τις στιγμές του 2017 που θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη μας...


Οι ειδήσεις

1. Η επιστροφή της κλασσικής σύνθεσης των Guns N’ Roses έφερε σαν φυσικό επακόλουθο αρκετή κινητικότητα σε θέματα που αφορούν την μπάντα. Έτσι, και με την ολοκλήρωση της δεκαοκτάμηνης περιοδείας τους να κλείνει με ένα εντυπωσιακό τετράωρο show στη γενέτειρα τους, το Λος Άντζελες, η μπάντα είδε ξανά τη δημοφιλία της να ανεβαίνει σε δυσθεώρητα ύψη, όπως άλλωστε και τα κέρδη της. Ο Axl Rose, πάντως, συνέχισε να προκαλεί συζητήσεις και με τις εμφανίσεις του εκτός σκηνής, προκαλώντας την παρέμβαση της αστυνομίας σε βραδινή του έξοδο με τον Tom Jones και τον Jamie Hince στο Λονδίνο.

2. Σε άλλα νέα, παρά τους αργούς ρυθμούς και την σχετική αδράνεια των Van Halen, η μπάντα και ο σπουδαίος κιθαρίστας βρέθηκαν απροσδόκητα στην επικαιρότητα, λόγω της κλοπής της Frankenstrat από το Hard Rock Café του San Antonio, μιας από τις περίφημες custom built κιθάρες του.

3. Για τους Bon Jovi, βέβαια, η χρονιά κρίνεται μια από τις πιο σημαντικές της πολυεπιτυχημένης πορείας τους, καθώς οι Αμερικάνοι stadium rockers κατάφεραν να υπερκεράσουν αρκετές σπουδαίες μπάντες του ευρύτερου rock ήχου, κερδίζοντας επάξια την είσοδο τους στο Rock & Roll Hall Of Fame για το 2018.

4. Περνώντας στους Scorpions, οι Γερμανοί γερόλυκοι παραμένουν ακμαίοι και παραγωγικοί, ολοκληρώνοντας τις ηχογραφήσεις δύο νέων τραγουδιών για επερχόμενη συλλογή τους. Ωστόσο, μιας και απρόοπτα συμβαίνουν, η μπάντα αναγκάστηκε να ακυρώσει αρκετές συναυλίες του αμερικανικού σκέλους της περιοδείας της, λόγω προβλημάτων με την φωνή του Klaus Meine, ενώ βρήκε απέναντι της και τον Dee Snider, ο οποίος λογόκρινε την επιλογή των αποσυρθέντων συγκροτημάτων να επιστρέψουν στην ενεργό δράση.

5. Φαίνεται, λοιπόν, ότι το θέμα της «θνητότητας» των αγαπημένων μας καλλιτεχνών κάθε χρονιά θα μας απασχολεί όλο και περισσότερο, αφού τα προβλήματα υγείας πλήττουν τους μεγαλύτερους σε ηλικίας μουσικούς με μεγάλη συχνότητα. Έτσι και ο Steven Tyler των Aerosmith, αφού μας ανησύχησε με τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε και ανάγκασαν το σχήμα να ακυρώσει συναυλίες του, εν τέλει μας καθησύχασε με ποστάρισμα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Τα μεγάλα ονόματα

1. Europe - Walk The Earth: Οι Σουηδοί rockers συνέχισαν τις υψηλές πτήσεις, προσφέροντας μας έναν, βουτηγμένο στον '70s ήχο, δίσκο ποιοτικότατου μελωδικού hard rock.

2. Gotthard - Silver: Στην επέτειο των 25 χρόνων τους, οι Ελβετοί μας χάρισαν ένα σύνολο αισθητικά όμορφων τραγουδιών για όλα τα μελωδικά γούστα.

3. Mr. Big - Defying Gravity: Ένα supergroup από τα παλιά, καλά χρόνια του mainstream hard rock ήχου, στον καλύτερο του δίσκο έπειτα από το reunion.

4. Steel Panther - Lower The Bar: Οι Αμερικάνοι επέστρεψαν δισκογραφικά με μια δουλειά που τους βρίσκει σε αμφιλεγόμενη φόρμα, έχοντας τις στιγμές που σου ανεβάζουν τη διάθεση, αλλά και αρκετές που περνούν απαρατήρητες.

5. Black Star Riders - Heavy Fire: Με σεβασμό στο παρελθόν και το βλέμμα στο παρόν, το "Heavy Fire" είναι ένας δίσκος που αξίζει κάποιος να αποκτήσει.


Αυτά που θα θυμόμαστε

1. The Night Flight Orchestra - Amber Galactic: Καταπληκτικά τραγούδια, τρομεροί μουσικοί, σε ένα άλμπουμ που καταφέρνει να ξανακάνει επίκαιρο έναν ήχο μιας άλλης, σχεδόν ξεχασμένης εποχής.

2. Eclipse - Monumentum: Συνθετική αισθητική υψηλών οκτανίων, αδιαπραγμάτευτη ποιότητα τραγουδιών, σε έναν δίσκο που επιτυγχάνει ένα ασυναγώνιστο ηχητικό αποτέλεσμα.

3. Pride Of Lions - Fearless: Η δημιουργική αφρόκρεμα του μελωδικού rock προσφέρει έναν ακόμη άρτιο, ουσιώδη δίσκο ανατατικής μουσικής.

4. Horisont - About Time: To hard rock πάρτι του αιώνα γίνεται στη Σουηδία και οι Horisont συνεχίζουν σταθερά να συνεπαίρνουν, όντας από τους βασικούς οικοδεσπότες του.

5. Richie Kotzen - Salting Earth: Ένα από τα πιο παραγνωρισμένα κιθαριστικά ταλέντα της γενιάς του, μας χαρίζει μια αστείρευτη δουλειά funk ευελιξίας και hard rock ψυχής.

Check also: Place Vendome - Close To The Sun: Στη σκιά του Helloween reunion, το μελωδικό project που αποτέλεσε την επιστροφή του Michael Kiske σε πιο σκληρούς ηχητικά δρόμους επέστρεψε με ένα σαφώς πιο μεταλλικό, αλλά εξίσου αξιόλογο με τα όσα μας έχει συνηθίσει, άλμπουμ.


Εκείνα που θα ξεχάσουμε

1. Quiet Riot - Road Rage: Ανέμπνευστο, άχρωμο κι άνευρο, το νέο άλμπουμ των hard & heavy θρύλων σχεδόν κηλιδώνει της σημαντική τους ιστορία, μην έχοντας να προσφέρει κάτι περισσότερο από λύπηση.

2. Stephen Pearcy - Smash: Αδιάφορο στις περισσότερες του στιγμές, το πιο πρόσφατο προσωπικό άλμπουμ του κλασσικού τραγουδιστή των Ratt αναμενόμενα ξεχάστηκε γρήγορα.

3. Krokus - Big Rocks: Ένας δίσκος δίχως ουσιαστικό λόγο ύπαρξης, με τυπικές και safe επιλογές διασκευών, φαίνεται πως κυκλοφόρησε απλώς για να υπενθυμίσει την ύπαρξη των Ελβετών βετεράνων.

4. Jack Russell’s Great White - He Saw It Comin': Μια κυκλοφορία που σε ελάχιστα σημεία θυμίζει την κληρονομιά του ονόματος της, χάνοντας «από τα αποδυτήρια» σε κάθε σύγκριση με τον πιο πρόσφατο δίσκο των «άλλων» Great White.

5. Jeff Scott Soto - Retribution: Δεν το λες απαραίτητα κακό, αλλά από έναν ερμηνευτή με το ταλέντο και την ιστορία του Jeff Scott Soto, περιμένεις περισσότερα από μια δουλειά που ο χαρακτηρισμός «χρυσή μετριότητα» της ταιριάζει γάντι.


Οι επιστροφές

1. Steelheart - Through Worlds Of Stardust: Εννιά χρόνια έπειτα από την προηγούμενη τους προσπάθεια, οι βετεράνοι rockers επιστρέφουν πιο ώριμοι και κατασταλαγμένοι, με μια δουλειά που η δημιουργία της πηγάζει κατευθείαν από την καρδιά.

2. Lionheart - Second Nature: Πέρασαν 18 χρόνια από την τελευταία φορά που είχαμε δισκογραφικά νέα από τον Dennis Stratton (ex - Iron Maiden) και τη βρετανική του παρέα, με την πρόσφατη τους επιστροφή να είναι εκτός από αναπάντεχη, απροσδόκητα ενδιαφέρουσα στα μελωδικά πλαίσια που κινείται.

3. Warrant - Louder Harder Faster: Μπορεί να άργησε έξι χρόνια, αλλά η τελευταία προσπάθεια των Αμερικάνων glam/hard rockers επιβεβαιώνει τον υπερβατικό τίτλο της στο έπακρο.

4. Bob Seger - I Knew You When: Μια ιδιαίτερη κυκλοφορία από τον μπαρουτοκαπνισμένο γερόλυκο του εμπορικού rock ήχου, με την νοσταλγική του φύση και την παρουσίαση συνθέσεων από το χρονοντούλαπο παλαιότερων δημιουργικών sessions να προσφέρει μερικές αξιόλογες ακροάσεις.

5. L.A. Guns - The Missing Peace: Όντας ουσιαστικά το πρώτο άλμπουμ έπειτα από 15 χρόνια όπου συμμετέχουν εξίσου οι Phil Lewis και Tracii Guns στο lineup της μπάντας, αποτελεί την επιτομή της σημαντικής επιστροφής.


Οι συνεργασίες

1. Sweet & Lynch - Unified: Η αναλλοίωτη φωνάρα του Michael Sweet των Stryper συνεργάζεται και πάλι με τον George Lynch (Lynch Mob, ex-Dokken), με το δεύτερο άλμπουμ του project να κρίνεται ως ένας μικρός μελωδικός θρίαμβος.

2. Revolution Saints - Light In The Dark: Το supergroup των Dean Castronovo, Doug Aldrich και Jack Blades επίστρεψε φέτος με μια δουλειά περισσότερο προσανατολισμένη στον ήχο του μελωδικού hard rock, δίχως όμως να χάσει τίποτα σε ποιότητα.

3. Tokyo Motor Fist - Tokyo Motor Fist: Στην πιθανότατα μεγαλύτερη αποκάλυψη της χρονιάς στον χώρο, το project των Ted Poley (Danger Danger), Steve Brown (Trixter), Greg Smith (ex - Rainbow) και Chuck Burgi (Red Dawn) ήρθε από το πουθενά για να μείνει στις συνειδήσεις μας ως ένα σύγχρονο melodic rock classic.

4. Snakecharmer - Second Skin: Όταν στη δημιουργική εξίσωση μπαίνουν μουσικοί όπως οι Neil Murray, Simon McBride, Chris Ousey, Harry James και Adam Wakeman, το αναμενόμενο αποτέλεσμα δεν γίνεται να είναι κάτι λιγότερο από αυθεντικό κι ενδιαφέρον.

5. Marc Sherer/Jennifer Batten - Battlezone: Ένα project που βρίσκει σπουδαία ονόματα της μουσικής βιομηχανίας όπως ο Marc Sherer, η Jennifer Batten (Michael Jackson, Jeff Beck) και ο «πολύς» Jim Peterik να συνεργάζονται αρμονικά, με αποτέλεσμα ένα σχετικά τυπικό μεν, αλλά σίγουρα καλοδουλεμένο και εύηχο δίσκο.


Τα ελληνικά

1. Freerock Saints - Electric Passion: Παθιασμένο και ηλεκτρισμένο hard rocking blues έχουν να μας προσφέρουν οι Freerock Saints στη δεύτερη τους ολοκληρωμένη προσπάθεια, με τα φωνητικά της Αρετής Βαλαβανοπούλου να αποδεικνύονται ως ο παράγοντας - κλειδί της μουσικής τους.

2. Silked & Stained - Love On The Road: Για όσους λένε πως η χώρα μας δεν παράγει μπάντες που «κατέχουν το τόπι» του κλασσικού AOR ήχου, το ντεμπούτο άλμπουμ των Silked & Stained, που κυκλοφόρησε προσφάτως, έρχεται για να τους διαψεύσει πανηγυρικά.

3. Raw Silk - The Borders Of Light: Μια απροσδόκητη επιστροφή, με έναν ήχο που φλερτάρει περισσότερο με το pop prog των '80s Yes παρά με εκείνον του "Silk Under The Skin", οι θρυλικοί Raw Silk τόλμησαν μια σημαντική αλλαγή μουσικής πλεύσης, την οποία προσωπικά βρήκα κάτι περισσότερο από ευπρόσδεκτη.

4. Overpower - Smile To Feel High: Το δεύτερο άλμπουμ των Θεσσαλονικιών αποτελεί ένα feelgood δείγμα hard rock 'n' roll, με ώριμη μουσική προσέγγιση και εξαιρετικές εκτελεστικές δεξιότητες από τους συντελεστές του.

5. Ailafar - Heartbeat: Ακόμη ένα σχήμα που μας έρχεται από τη συμπρωτεύουσα, οι Ailafar και στον τελευταίο τους δίσκο αριστεύουν στον μελωδικό/AOR ήχο, έχοντας και τον Steve Overland (FM) ως guest σε ένα από τα καλύτερα κομμάτια του άλμπουμ. 

  • SHARE
  • TWEET