Mr. Big

Defying Gravity

Frontiers (2017)
Από τον Σπύρο Κούκα, 14/09/2017
Αν το ημερολόγιο έδειχνε 1992, θα μιλούσαμε για έναν από τους δίσκους της χρονιάς για τον mainstream hard rock ήχο
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Έναν χρόνο πριν τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από τη δημιουργία τους, οι Mr. Big, το υπερεπιτυχημένο supergroup που δημιούργησαν οι αξιότιμοι κύριοι Paul Gilbert, Billy Sheehan, Eric Martin και Pat Torpey πίσω στο 1988, επανέρχονται με το ένατο κατά σειρά άλμπουμ τους (και τρίτο έπειτα από το reunion τους).

Έχοντας πλέον σαν μόνιμο μέλος και τον Matt Starr, ο οποίος βοηθά την μπάντα και στις ζωντανές της εμφανίσεις ήδη από το 2014 (λόγω του δυστυχούς γεγονότος της διάγνωσης του Torpey με τη νόσο του Parkinson και τα αναπόφευκτα προβλήματα που φέρει αυτή), το “Defying Gravity” αποτελεί μια, τρόπον τινά, επιστροφή στις ημέρες και τον ήχο που παρουσίασαν οι Mr. Big στις αρχές τις καριέρας τους.

Μάλιστα, ο νέος δίσκος σηματοδοτεί και την επιστροφή του Kevin Elson πίσω από την κονσόλα, με το γνωστό παραγωγό να συνεργάζεται ξανά με την μπάντα έπειτα από την εποχή του "Hey Man" του 1996 και να συμβάλλει στον άψογο και διαυγέστατο ήχο του δίσκου. Έτσι, λοιπόν, με όλη την ομάδα της «χρυσής» εποχής της μπάντας μαζεμένη και πάλι, το νέο άλμπουμ, αναμενόμενα σχεδόν, καταφέρνει κι εντυπωσιάζει με το πρώτο κιόλας άκουσμα.

Με όλα τα χαρακτηριστικά που τους έκαναν επιτυχημένους να προσφέρονται εδώ στον υπερθετικό βαθμό, δεν χρειάζεται κάποιος να έχει ξαναέρθει σε επαφή μαζί τους για να απολαύσει τα όσα μας παρουσιάζει το "Defying Gravity". Οι ερμηνείες του Eric Martin ακούγονται σχεδόν αναλλοίωτες από το χρόνο, κινούμενες με εντυπωσιακή προσαρμοστικότητα επάνω στα, άλλοτε πιο σκληρά και funky κι άλλοτε πιο groov-άτα και bluesy, μουσικά θέματα, ενώ ο νέος Matt Starr (με σημαντικές συνεργασίες στο ενεργητικό του με τον Ace Frehley και τον Joe Lynn Turner, μεταξύ άλλων) αποτελεί μια ικανότατη προσθήκη στα ντραμς, συνεισφέροντας ουσιωδώς με το παίξιμο του στις δυναμικές των συνθέσεων.

Άλλωστε, με το δίπολο των βιρτουόζων Paul Gilbert και Billy Sheehan σε κιθάρα και μπάσο να συνδυάζεται για άλλη μια φορά άψογα, κάνοντας τα πιο πολυσύνθετα και απαιτητικά θέματα να ακούγονται τόσο απενοχοποιημένα άμεσα κι απολύτως εντεταγμένα στις ανάγκες των κομματιών, ο δίσκος καταφέρνει να κάνει τις συγκρίσεις με το λαμπρό παρελθόν της μπάντας να μην μοιάζουν άσκοπες.

Αν το ημερολόγιο έδειχνε 1992, θα μιλούσαμε για έναν από τους δίσκους της χρονιάς για τον (καλώς εννοούμενο) εμπορικό hard rock ήχο, αλλά ακόμη και τώρα, με κομμάτια όπως τα υπέροχα "Mean To Me" και "Everybody Needs A Little Trouble", το "Defying Gravity" είναι κάτι παραπάνω από ένα καθ’ όλα ευχάριστο άκουσμα. Στον καλύτερο δίσκο τους έπειτα από το reunion, οι Mr. Big μπορεί να μην απασχολήσουν τα ραδιόφωνα όπως την εποχή του “To Be With You”, αλλά μας χαρίζουν ένα σύνολο τραγουδιών που δικαιολογούν τον supergroup χαρακτηρισμό τους στο έπακρο.

  • SHARE
  • TWEET