Τα 100+1 rock άλμπουμ της δεκαετίας του '80

Ο απόλυτος οδηγός για τη rock μουσική των '80s

19/11/2021 @ 09:50

 Πρόλογος

Μετά τα Metal άλμπουμ της δεκαετίας του '80 και τα Alternative άλμπουμ της δεκαετίας του '80 ήρθε η ώρα να ολοκληρώσουμε το αφιέρωμα στην εν λόγω δεκαετία, με τον κεντρικό Rock πυλώνα και τα 100+1 άλμπουμ, τα οποία επιλέξαμε ως αυτά που σημάδεψαν τη δεκαετία.

Πολλοί θεωρούν τη δεκαετία που προηγήθηκε, αυτή των '70s, ως τη χρυσή δεκαετία της rock μουσικής. Είναι μάλλον λίγα τα επιχειρήματα που θα μπορούσα να αναστρέψουν αυτή την πεποίθηση, αλλά κάθε δεκαετία έχει εν τέλει μια δική της ταυτότητα και σημαντικότητα. Υπό αυτό το πρίσμα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι οι μουσικές, οι καλλιτέχνες, τα άλμπουμ που παρουσιάζονται εδώ στην πλειονότητά τους αποτελούσαν μέρος της pop/mainstream κουλτούρας της εποχής: Οι Bon Jovi, οι Scorpions, οι Journey, οι Def Leppard και τόσοι πολλοί άλλοι μεγαλούργησαν κατά τη διάρκειά της, ενώ σπουδαία ονόματα ήδη από τα '70s ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο τον μύθο τους όπως οι AC/DC, ο Bruce Springsteen και οι Rush.

Το ραδιόφωνο ήταν γεμάτο rock μουσικές, στις βιτρίνες των πολλών δισκοπωλείων, δίπλα στις pop και disco κυκλοφορίες υπήρχαν πάντα και οι rock καλλιτέχνες, όπως συνυπήρχαν τα τραγούδια στα περίφημα πάρτι της εποχής. Παράλληλα, η rock μουσική επηρεάστηκε πολύ από την άνθιση και ανάπτυξη του heavy metal, με πολλούς καλλιτέχνες να δυναμώνουν σταδιακά το distortion στις κιθάρες τους ή και να προσθέτουν στοιχεία μέσα από αυτό, ως κάποιου είδους αντιδάνειο. Δεν είναι τυχαίο που ένα ολόκληρο κίνημα - το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε τη δεκαετία - βαφτίστηκε (ατυχώς μάλλον) hair metal.

Από τον Iggy Pop και τον Paul Simon, ως τον Bruce Springsteen και τον Roger Waters κι από την Kate Bush και τον Peter Gabriel μέχρι τους Cinderella και τους Dokken. Κι από τους Marillion και τον Peter Hammill ως τον Joe Satriani και τους Faith No More, η rock μουσική της δεκαετίας του '80 είναι μάλλον πιο πλούσια σε εκφάνσεις από ότι μοιάζει σε πρώτη σκέψη. Κι αυτό τον πλούτο επιχειρήσαμε να μαζέψουμε και να σας παρουσιάσουμε στα 101 άλμπουμ που ακολουθούν.

Ελπίζουμε να το ευχαριστηθείτε και να το απολαύσετε όσο κι εμείς.

Σημαντική σημείωση: Η σειρά παρουσίασης είναι χρονολογική. Για αυτό το λόγο αναφέρουμε και την ημερομηνία κυκλοφορίας του κάθε άλμπουμ, ώστε να είναι ξεκάθαρο.

Για τους λάτρεις της στατιστικής:

Η χρονιά με τα περισσότερα άλμπουμ είναι το 1984 (δεκατέσσερα), ενώ η χρονιά με τα λιγότερα άλμπουμ είναι το 1987 (επτά).

• Δυο καλλιτέχνες έχουν τριπλή παρουσία ενώ δεκατρείς έχουν διπλή παρουσία στο αφιέρωμα.

• Περιλαμβάνονται δεκαεπτά ντεμπούτα, συνυπολογίζοντας το επίσημο των Ozric Tentacles σε δίσκο και δισκογραφική (όπως αναφέρεται και στο κείμενο).

• Πρωταθλήτρια χώρα ανακηρύχθηκαν οι ΗΠΑ με 51 άλμπουμ. Ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με 30, Ο Καναδάς με οκτώ, η Ιρλανδία με τρία, η Γερμανία και η Αυστραλία με δύο και η Φινλανδία και η Σουηδία με ένα άλμπουμ (χωρίς να υπολογίζουμε καλλιτέχνες και συγκροτήματα που παρουσιάζουν διπλή υπηκοότητα).

Εδώ μπορείτε να βρείτε την καθιερωμένη Spotify playlist με τραγούδια επιλεγμένα μέσα από τα άλμπουμ του αφιερώματος.

Στο τέλος του άρθρου ψηφίζετε και αναδεικνύεται τα δικά σας αγαπημένα rock άλμπουμ μέσα τις επιλογές του αφιερώματος. 

1
Rush - Permanent Waves
Label: Anthem
Release Date: 14/01/1980
Genre: Progressive Rock
Rush - Permanent Waves
Σχεδόν όλα τα progressive rock συγκροτήματα που μεσουρανούσαν στη δεκαετία του '70 πραγματοποίησαν μια πιο εμπορική στροφή κατά τα '80s. Οι Rush δεν αποτελούν εξαίρεση, αλλά κατάφεραν να διατηρήσουν τόσο την ποιότητα, όσο και τον προοδευτικό χαρακτήρα της μπάντας. Έτσι στο "Permanent Waves" (όπως και το "Moving Pictures" που ακολούθησε), που τους έμπασε φουριόζικα στη δεκαετία του '80, βρίσκουμε radio-friendly κομμάτια όπως τα "The Spirit Of Radio" και "Freewill" αλλά και μακροσκελής συνθέσεις όπως το "Natural Science". Φυσικά τα hits των Καναδών είναι τεχνικά κλάσεις ανώτερα από οποιαδήποτε ραδιοφωνική επιτυχία στον πλανήτη ενώ από την άλλη οι πιο πολύπλοκες συνθέσεις των '80s Rush ακούγονται με χαρακτηριστική ευκολία συγκριτικά με τα έπη που προηγήθηκαν στη δεκαετία του '70. Η δεύτερη, ημερολογιακά, δεκαετία των Rush είχε μόλις αρχίσει και όλα έδειχναν ότι τα πράγματα θα ήταν εξίσου μεγαλειώδη.
 
Check Also: "Signals" (1982)
Γιάννης Βόλκας
2
The Cramps - Songs The Lord Taught Us
Label: I.R.S.
Release Date: 05/1980
Genre: Psychobilly
The Cramps - Songs The Lord Taught Us
Από το πρώτο άκουσμα των κρουστών του Nick Knox στο "TV Set" που ανοίγει τον δίσκο, όλα δείχνουν πως κάτι σοβαρό παίζει εδώ. Και καθώς οι αλήτικες κιθάρες των Poison Ivy και Bryan Gregory ανεβάζουν τις εντάσεις, έρχεται ο βρώμικος Θεός του μικροφώνου που ακούει στο όνομα Lux Interior να μας θυμίσει τι σκατά είναι αυτό που καθιστά το rock την πιο εθιστικά απελευθερωτική μουσική εκεί έξω. Έχοντας περάσει πρώτα από το Max's Kansas City πριν μαγέψει το CBGB, το συγκρότημα ταξίδεψε από τη Νέα Υόρκη- που αλλού; - στο Memphis για να ηχογραφήσει τον πρώτο του δίσκο με τον Alex Chilton, των Box Tops και των Big Star, να κάθεται στην καρέκλα του παραγωγού. Το αποτέλεσμα είναι ένα πρωτόγονο rock 'n' roll αριστούργημα που συνδυάζει την ενέργεια του punk με τα blues και την ψυχεδέλεια με τα ροκαμπίλια και το garage rock. Και κάπως έτσι εγένετο psychobilly, και ας λένε οι ίδιοι πως ποτέ δεν θεώρησαν πως αυτό που έπαιζαν ήταν ένα νέο είδος μουσικής. Έτσι κι αλλιώς, τις ταμπέλες τις βάζουμε για να συνεννοούμαστε οι υπόλοιποι κι ελάχιστα αφορούν τους ίδιους τους δημιουργούς. Όπως και να έχει, παραφράζοντας το γνωστό απόφθεγμα, εγώ, αν με ρωτήσετε, θα σας πω πως η αλήθεια βρίσκεται στους Cramps και το ντεμπούτο τους το αποδεικνύει περίτρανα. 
 
Check Also: "Psychedelic Jungle" (1981), "A Date With Elvis" (1986)
 
Αντώνης Αντωνιάδης
3
Queen -The Game
Label: EMI
Release Date: 30/06/1980
Genre: Rock
Queen -The Game
Θα έπρεπε να κυκλοφορήσει το όγδοο τους album για να κατακτήσουν τη κορυφή της Αμερικής (και μάλλον του κόσμου) οι Queen. Το 1980 το κατάφεραν με αυτή τη κυκλοφορία που έχει συνθέσεις από όλα τα μέλη της μπάντας και έχει και μερικές από τις κλασσικότερες επιτυχίες στην ιστορία της μουσικής γενικότερα. Ηχογραφημένο στο Μόναχο με πρώτη φορά να χρησιμοποιούν synthesizer καταφέρνοντας να (ξανα)μεταλλάξουν τον ήχο τους και να περιφέρονται στα όρια της pop, disco, funk και ότι άλλο έβαζε στο μυαλό του ο Freddie. Ωστόσο παραμένει ένα ισορροπημένο rock album με σοβαρές και όχι ακραία πειραματικές συνθέσεις. Προφανώς δεν φτάνει στα επίπεδα των κυκλοφοριών της δεκαετίας του ΄70 αλλά μάλλον ότι καλύτερο κυκλοφόρησαν στα '80s.
 
Check Also: "The Works" (1984),"A Kind of Magic"(1989)
Δημήτρης Μωυσίδης
4
AC/DC - Back In Black
Label: Atlantic Records
Release Date: 21/07/1980
Genre: Hard Rock / Blues Rock
AC/DC - Back In Black
Σε ένδειξη πένθους για τον θάνατο του ταλαντούχου Bon Scott, το εξώφυλλο του δίσκου ήταν ολόμαυρο. Όχι δεν είναι το αγρίμι (Brian Johnson) με την τραγιάσκα ο αρχικός τραγουδιστής του συγκροτήματος, απλά εδώ έκανε την πρώτη του εμφάνιση. Είναι Ο δίσκος διαμάντι στην ιστορία του rock και κλείνει πονηρά το μάτι στις δισκάρες που είχαν χαρίσει στον πλανήτη οι Αυστραλοί την προηγούμενη δεκαετία. Ηχογραφήθηκε στις Μπαχάμες. Περιέχει δέκα ύμνους. Αξίζει να δείτε μερικές ιστορίες για τη δημιουργία του. Μιλάμε για τον πιο εμπορικό δίσκο στην ιστορία της hard rock. Αναφερόμαστε στον δεύτερο πιο πετυχημένο δίσκο στην ιστορία της μουσικής (χάνει μόνο από το "Thriller"). Έχουμε να κάνουμε με συνθέσεις που δεν όρισαν μόνο τις τύχες της rock, αλλά προφανέστατα επηρέασαν και τη heavy metal εξέλιξη. Αν με ρωτήσεις τι είναι rock, απλά θα σου απαντήσω άκου το "Back In Back"! Αν με ρωτήσεις τι είναι riff, απλά θα σου απαντήσω άκου το "Back In Back"! Ενωτικό, ιστορικό, απέριττο, απλό, μοναδικό και μαγικό. Κολοσσιαίο με τρία, άντε τέσσερα εναλλασσόμενα ακόρντα να φτάνουν για να σε τσακίσουν!
 
Essential Songs: "Hells Bells", "Back In Black"
Check Also: "For Those About To Rock (We Salute You)" (1981), "Flick Of The Switch" (1983)
 
Θεοδόσης Γενιτσαρίδης
5
David Bowie - Scary Monsters (And Super Creeps)
Label: RCA
Release Date: 12/9/1980
Genre: Art Rock / Post-Punk
David Bowie - Scary Monsters (And Super Creeps)
H κριτική το αποδέχεται ως το τελευταίο μεγάλο άλμπουμ του Bowie (τουλάχιστον μέχρι το επιθανάτιο "Blackstar"). Το τελευταίο άλμπουμ της νιότης του. «Το καλύτερό του», τονίζει ο θρυλικός παραγωγός που δούλεψε μαζί του μέχρι το 1980, Τόνι Βισκόντι. Η βερολινέζικη τριλογία που είχε προηγηθεί, "Low", "«Heroes»" και "Lodger", άφησε παντοτινό ίχνος στην ιστορία του ροκ, αλλά και τρύπα στο πορτοφόλι, αφού δεν συνοδεύτηκε από εμπορική απήχηση. Με το "Scary Monsters", ο Bowie ξανοίχτηκε σε νερά λιγότερο φουρτουνιασμένα, αλλά χωρίς να συμβιβάσει την αβαν-γκαρντ ιδιαιτερότητα της μουσικής του. Οι κιθάρες παρέμειναν κοφτερές και η παραγωγή εκκεντρική, ενώ οι συνθέσεις έκαναν το μυαλό να στροβιλίζεται. Πόσοι μιμητές μπορούσαν να σκαρφιστούν το μεταλλικό χάδι του "Ashes To Ashes" (με τη νεκρανάσταση του Major Tom), αλλά και ποια πίστα μπορούσε να αντισταθεί στο "Fashion"; Στα 37 του, ο Bowie άφησε να αιωρείται ένα τελευταίο μουγκρητό πριν φορέσει τα νεορομαντικά λευκά κοστούμια του "Let's Dance" και σταθεί με θάρρος χιλίων καρδιναλίων κάτω από τη ντισκόμπαλα του Blitz. «Είμαι ο Bowie, έγραψα τους δίσκους της ζωής σας και στο εξής θα κάνω ό,τι γουστάρω», ήταν το μήνυμά του. Ξεκινώντας, από ντουέτο με τον Freddie Mercury. To ξεκούδουνο "Under Pressure" της αμέσως επόμενης χρονιάς (1981) μπορεί να είναι το τραγούδι της δεκαετίας. Ναι, μαζί με το "Cat People" του 1982 και το Absolute Beginners" του 1986.
 
Essential Songs: "Ashes To Ashes", "Fashion"
Check Also: "Let's Dance" (1983), "Ziggy Stardust: The Motion Picture OST" (1983)
 
Νίκος Παπαδογιάννης
6
Bruce Springsteen - The River
Label: Columbia
Release Date: 17/10/1980
Genre: Heartland Rock
Bruce Springsteen - The River
Μόλις γύρισε η δεκαετία, ο Μπρους έβγαλε τη ζώνη ασφαλείας, πάρκαρε τη ροζ Κάντιλακ και παντρεύτηκε τη Μαίρη από το "Thunder Road". Δεν πήγε καλά αυτό. Τίποτε δεν πηγαίνει καλά, όταν αποστρατεύσεις το γρήγορο αμάξι και τον ρομαντισμό. Στο "The River", o Springsteen ανακαλύπτει την απόγνωση, τη βιοπάλη, τη ρουτίνα που σου τρώει την ψυχή, τους μάταιους έρωτες, το φριχτό κουδούνισμα της πόρτας στις 3 το πρωί. Το αυτοκίνητο είναι τώρα κλεμμένο και ο δρόμος σκοτεινός, στη μνήμη μιας χαμένης αγάπης που τον κάνει να νιώθει εκατό χρονών. Οι γάμοι πεθαίνουν πιο γρήγορα κι από τα ειδύλλια και η παλιά ερωμένη κρύβεται στις σκιές με άδειο βλέμμα. H πεινασμένη καρδιά του νεαρού νυμφίου τον οδηγεί όχι σε μία ήρεμη ζωή, αλλά στην εγκατάλειψη της οικογενειακής εστίας. Ο αληθινός Μπρους είχε καταφτάσει, όχι πια "Born To Run", αλλά "Born in The USA", στην πραγματική Αμερική της μαύρης απελπισίας. Λίγα χρόνια αργότερα, μετά από μία βόλτα στην αφιλόξενη Νεμπράσκα, ο σχεδόν αγράμματος κατσαπλιάς από το Νιου Τζέρσεϊ έγινε ο πιο απίθανος υπερήρωας που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης. Το "The River" ήταν ο πρώτος, από τους πολλούς, δίσκος της βασανιστικής ωριμότητάς του. 
 
Essential Songs: "Point Blank", "Stolen Car"
Check Also: "Tunnel Of Love" (1987), "Nebraska" (1982)
 
Νίκος Παπαδογιάννης
7
Dire Straits - Making Movies
Label: Vertigo
Release Date: 17/10/1980
Genre: Rock
Dire Straits - Making Movies
O Mark Knopfler μετά το «βιαστικό» "Communique" (κυκλοφόρησε μόλις οχτώ μήνες μετά το ομώνυμο άλμπουμ με ελάχιστο χρόνο δουλειάς στο στούντιο) αποφασίζει να ακολουθήσει την πετυχημένη συνταγή των σπουδαίων Patti Smith και Bruce Springsteen (κυρίως) οι οποίοι έβγαζαν ένα ποιο μοντέρνο -τότε- ήχο στις ηχογραφήσεις τους. Με οδηγό τον Jimmy Iovine (Born To Run, Darkness On The Edge Of Town, Easter) και τα κόλπα του στην παραγωγή η μουσική των Dire Straits δείχνει για πρώτη φορά ότι προορίζεται για αρένες. Με δάνεια από τον Springsteen (σε ανθρώπινο δυναμικό και μουσικές ιδέες), μια πιο εμπορική προσέγγιση (λιγότερος Dylan, λιγότερα μεγάλα σόλο κιθάρας) και δύο αιώνια αριστουργήματα ("Romeo & Juliet" & "Tunnel Of Love") στρώθηκε το μονοπάτι που θα οδηγούσε αργότερα στην τεράστια επιτυχία του "Brothers In Arms". 
 
Essential Songs: "Romeo & Juliet", "Tunnel Of Love"
Check Also: "Brother In Arms" (1985)
 
Αντώνης Μουστάκας
8
Motörhead - Ace Of Spades
Label: Bronze/Mercury
Release Date: 8/11/1980
Genre: Rock 'N' Roll
Motörhead - Ace Of Spades
Βλέπεις το εξώφυλλο. Μπαίνει το ομότιτλο. Όλα εκτροχιάζονται. Ο δίσκος όμως έχει και άλλο, και ακόμα περισσότερα. Μεταξύ μας, ξέρεις ποια τραγούδια έχει μέσα αυτό το άλμπουμ. Έχουμε πιεί με αυτά, είναι συνδεδεμένα με βιώματα μας. Η αθάνατη τριάδα των Lemmy, "Fast" Eddie Clarke και Phil "Philthy Animal" Taylor στον τέταρτο στούντιο δίσκο των Motörhead δεν παρουσίασε απλά την κορυφαία στιγμή της εμβληματικής δισκογραφίας τους. Όρισε τον πήχη για δεκάδες (υπο)-ιδιώματα που θα ακολουθούσαν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σαν μια έκρηξη. Αυτό ήταν το "Ace Of Spades", μια έκρηξη τόνων ενέργειας, αλητείας, άποψης και συγκίνησης, μια ηχητική επίθεση. Ήταν, είναι και θα είναι οι Motörhead και αυτό εδώ είναι το rock 'n' roll τους, γιατί στην πραγματικότητα είναι πολλά παραπάνω. Είναι το αιώνιο δισκοπότηρο που (θα) κάνει διαχρονικά ροκάδες, πάνκηδες και μεταλλάδες να προσκυνούν από κοινού. Τα έχουμε ξαναπεί. "And don't forget the Joker", προφανώς.
 
Check Also: "Orgasmatron" (1986), "Rock 'N' Roll" (1987)
 
Αποστόλης Ζαμπάρας
9
REO Speedwagon - Hi Infidelity
Label: Epic Records
Release Date: 21/11/1980
Genre: AOR
REO Speedwagon - Hi Infidelity
Η πρώτη προειδοποίηση βρίσκεται στον τίτλο. Η δεύτερη στο ασορτί εξώφυλλο. Η τρίτη στα πρώτα μέτρα του εισαγωγικού "Don't Let Him Go". Όποιος παραβλέποντας αυτά συνεχίσει να περιμένει κάτι σκληρό ή στοιχειωδώς σοβαρό, παρακαλείται να πάει προς την έξοδο και να κλείσει στην πόρτα βγαίνοντας. Ο ένατος δίσκος των REO κατεβαίνει σαν σφηνάκι. Είναι όσο διασκεδαστικός γίνεται, με τη φωνάρα του Neal Doughty σε περίοπτη θέση και τη μία μεγάλη μελωδία να διαδέχεται την άλλη. Χώρος για βαθύτερα νοήματα ή προβληματισμούς δεν υπάρχει εδώ. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ανεξαρτήτως πλαισίου, η ακρόαση καταλήγει σε χαμόγελα, sing along και υπό περιπτώσεις (κυρίως "Keep On Loving You") σε αναμμένους αναπτήρες στον αέρα.
 
Essential Songs: "Keep On Loving You", "Take It On The Run"
Check Also: "Wheels Are Turnin'" (1984)
 
Αντώνης Μαρίνης
10
Styx - Paradise Theatre
Label: A&M
Release Date: 19/01/1981
Genre: AOR / Progressive rock
Styx - Paradise Theatre
Λίγες μπάντες μπορούν να προσφέρον στον δέκατο δίσκο της καριέρας τους μια από τις πιο μεστές, ουσιαστικές κι επιτυχημένες τους κυκλοφορίες, αλλά οι Styx δεν είναι κανένα τυχαίο σχήμα. Η αυγή των '80s ήθελε τους Αμερικάνους να διανύουν ήδη την πιο εμπορική τους περίοδο, με το "Paradise Theater" και αυτό το ιδανικό πάντρεμα progressive rock και AOR που επιχειρούσε να απολαμβάνουν την απόλυτη αποδοχή (και την κορυφή του Billboard της εποχής) από κοινό και κριτικούς. Η αναβαθμισμένη του τραγουδοποιία, το πομπώδες συναίσθημα και η θεατρικότητα που απέπνεε στο σύνολο του, καθιστούν το "Paradise Theatre" ένα δίσκο που βιώνεται με κάθε ακρόαση, ακόμη και 40 χρόνια από τη στιγμή που βρέθηκε στα δισκοπωλεία πρώτη φορά. Και στιχουργικά, πάντως, η σπουδαία μεταφορά για τις μεταβολές της αμερικανικής κοινωνίας ανά τις δεκαετίες, με φόντο την άνοδο και την πτώση του φαντασιακού τους παραδεισένιου θεάτρου, δίνει το στίγμα της, εναρμονισμένη πάντα με τις μελωδικές κι εύληπτες μουσικές εμπνεύσεις. 
 
Check Also: "Kilroy Was Here" (1983)
 
Σπύρος Κούκας
11
Rush - Moving Pictures
Label: Anthem
Release Date: 12/02/1981
Genre: Progressive rock
Rush - Moving Pictures
Ομολογώ πως έχω μια συγκρατημένη απέχθεια στα συγκροτήματα ή στους δίσκους «κοινής αποδοχής». Ok, προφανώς κάποια πράγματα είναι αντικειμενικά σπουδαία αλλά, από εκεί και πέρα, είναι απολύτως λογικό όλα να μην ταιριάζουν στα αυτιά όλων. Οι Rush λοιπόν, είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις που σε κάνουν να αμφιβάλεις για τα λεγόμενά σου. Είναι δυνατόν δηλαδή να ακούσει κάποιος το "Moving Pictures" και να σκεφτεί: «Ε, μωρέ, σιγά τα αυγά!»; Ασχέτως μουσικών καταβολών δηλαδή, το να αμφισβητεί κάποιος αυτόν τον δίσκο, τον καθιστά άμεσα ύποπτο για αντιδραστικές τάσεις! Έχοντας πίσω τους μια σπουδαία καριέρα στα '70s και πετυχαίνοντας να παραμείνουν επίκαιροι με το "Permanent Waves", οι Rush επέστρεψαν, με το πιο εμπορικό άλμπουμ της καριέρας τους κι έναν από τους καλύτερους δίσκους της δεκαετίας, ανεξαρτήτως μουσικών ειδών. Στιχουργικά, ο Neil Peart συνέχισε να απομακρύνεται από τη θεματολογία του φανταστικού, χαρίζοντας μας κομμάτια όπως το "Limelight", ενώ, μουσικά, το συγκρότημα βρίσκεται σε τέλεια φόρμα πετυχαίνοντας να χωρέσει prog φόρμες σε radio friendly κομμάτια και συνδυάζοντας hard-rock στοιχεία με new wave πειραματισμούς. Όλα αυτά - και πάρα πολλά ακόμη που δεν χωράνε να γραφτούν εδώ - καθιστούν το "Moving Pictures" έναν από τους καλύτερους δίσκους της δεκαετίας του 1980 κι ένα άλμπουμ που δικαίως χρήζει κοινής αποδοχής από όλες τις κατηγορίες των μουσικόφιλων.
 
Essential Songs: "Tom Sawyer", "Limelight"
Check Also: "Signals" (1982), "Power Windows" (1987)
 
Αντώνης Αντωνιάδης
12
Roky Erickson And The Aliens - The Evil One
Label: Restless
Release Date: 1981
Genre: Psych
Roky Erickson And The Aliens - The Evil One
Αν κάποιος έλεγε στα 70s ότι ο ξεχασμένος από θεό κι ανθρώπους Roky θα κατάφερνε στο έμπα της νέας δεκαετίας να κυκλοφορήσει αν όχι την καλύτερή του δουλειά (το ντεμπούτο των 13th Floor Elevators ενίσταται) πάντως σίγουρα αυτή που έμελλε να τον αντιπροσωπεύει περισσότερο και να κερδίσει πολλές νέες γενιές οπαδών, θα τον περνούσαν για τρελό. Κι όμως, ο δίσκος που δεν είναι ένας αλλά... ενάμισης (κυκλοφόρησε ως ομώνυμος το 1980 και ως "The Evil One" το 1981 με τα μισά τραγούδια αλλαγμένα αλλά και ως "The Evil One" ξανά, αλλά με όλα τα τραγούδια αυτή τη φορά το 1987 ως η απόλυτη κυκλοφορία) περιλαμβάνει ανατριχιαστικά καθαρές ματιές σε μία ταραγμένη ψυχοσύνθεση. Τα δικέφαλα σκυλιά, οι αλιγάτορες, τα βαμπίρ, τα ζόμπι, τα φαντάσματα, ο Λούσιφερ και το ματωμένο σφυρί είναι όλα αντικατοπτρισμοί της πιο ξοδεμένης διάνοιας του rock και το ψυχεδελικό νέο-garage ύφος των συνθέσεων έμελλε να αποτελέσει πυξίδα για πάμπολλους χωρίς ποτέ κανένας να μπορέσει να βρει τον ίδιο προορισμό. 
 
Check Also: "Don't Slander Me" (1986)
 
Αντώνης Μαρίνης
13
Blue Öyster Cult - Fire Of Unknown Origin
Label: Columbia
Release Date: 22/6/1981
Genre: Hard Rock
Blue Öyster Cult - Fire Of Unknown Origin
Ο όγδοος δίσκος των Blue Öyster Cult τους βρίσκει σε μια ιδιαίτερη συγκυρία. Η "Black And Blue" περιοδεία είχε ολοκληρωθεί, ενώ το "Cultösaurus Erectus" τους είχε επαναφέρει στο προσκήνιο. Ο διάδοχός του, με το εμβληματικό εξώφυλλο, θα ξεδίπλωνε, στην τελευταία κυκλοφορία της μπάντας με την κλασική σύνθεση, την πιο ουσιώδη πτυχή της. Το "Fire Of Unknown Origin" είναι ένας από τους ελάχιστους δίσκους '70s rock μεγαθηρίων στα '80s, που δεν στέκεται απλά αξιοπρεπής ή με αναλλοίωτο το ηχητικό DNA των δημιουργών του, αλλά στρέφει το βλέμμα του στις κορυφές της δισκογραφίας τους. Εδώ, με τη σφραγίδα του Martin Birch, η μυστικιστική ατμόσφαιρα που ανέκαθεν διαχώριζε τους B.O.C. από τους «ομοίους» τους, συνυπάρχει αρμονικά με την άμεση, εμπορική τους πτυχή. Αναλογισθείτε απλά πως η συνεισφορά του Moorcock στο υπνωτικό "Veteran Of Psychic Wars" διαδέχεται το αξεπέραστο "Burnin' For You". Εν τέλει, είναι το "Joan Crawford" το "Bela Lugosi's Dead" του hard rock ή παραμιλάω εξαιτίας της κομματάρας;
 
Essential Songs: "Burnin' For You", "Joan Crawford"
Check Also: "Cultösaurus Erectus" (1980)
 
Αποστόλης Ζαμπάρας
14
Foreigner - 4
Label: Atlantic
Release Date: 02/07/1981
Genre: AOR
Foreigner - 4
H αλλαγή από το hard rock της δεκαετίας του ΄70 είχε ξεκινήσει με το "Head Games" αλλά στο "4" όλες οι κινήσεις πραγματοποιήθηκαν ώστε οι Foreigner να μετατραπούν σε pop/ mainstream rock icons. O τίτλος "Silent Partners" απορρίφθηκε, το εξώφυλλο της Ηipgnosis επίσης και το "4" έγινε λιτό και προσιτό στις μάζες. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ίδιες τις συνθέσεις, είτε πρόκειται για τα πιο δυναμικά "Urgent" και "Juke Box Hero" είτε για την πασίγνωστη μπαλάντα "Waiting For A Girl Like You". To "4" έβγαλε 5 singles και περιέχει άλλα τόσα δείγματα εκλεκτού ραδιοφωνικού rock. Με συνοπτικές διαδικάσίες οι Foreigner πούλησαν μερικά εκατομμύρια δίσκους πραγματοποιώντας τεράστια επιτυχία στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Πέρα από την εμπορική επιτυχία όμως, με δίσκους σαν το "4", οι Foreigner δίκαια συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα ονόματα της 80s AOR σκηνής.
 
Essential Songs: "Waiting For A Girl Like You", "Juke Box Hero"
Check Also: "Inside Information" (1987)
 
Γιάννης Βόλκας
15
Journey - Escape
Label: Columbia
Release Date: 17/07/1981
Genre: AOR
Journey - Escape
Μπορεί όλοι οι μουσικοί στις τάξεις των Αμερικανών Journey να ήταν ένας κι ένας στην περίοδο των '80s. Θεός ο Schon, σπουδαίος ο Cain, μάστορας ο Smith, παίχτης ο Valory όμως οι τρομερές ερμηνευτικές (και όχι απλώς τραγουδιστικές) ικανότητες του Steve Perry ήταν αυτές που τους έφεραν στη θέση του οδηγού της συνχά παρεξηγημένης σκηνής του AOR. Στο "Escape" ακούμε διαχρονικά τραγούδια, γραμμένα με συναίσθημα, παιγμένα με ψυχή και με αψεγάδιαστη ικανότητα. Η μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια και η ιδιαίτερη προσοχή στον ήχο είναι χαρακτηριστικά, με κομμάτια όπως τα "Don't Stop Believin'", "Who's Crying Now", "Open Arms" και "Stone In Love" να ακούγονται μέχρι και σήμερα αποπνέοντας μια ρομαντική και φρέσκια πλευρά της νιότης. Μουσικά, ένα ακόμα σημαντικό χαρακτηριστικό είναι οι καταπληκτικές πολυφωνίες, στις οποίες συμμετέχουν όλοι ανεξαιρέτως οι μουσικοί. Από ορισμένους θεωρείται ίσως και ο σπουδαιότερος AOR δίσκος. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να σκεφτώ και πολλούς σοβαρούς ανταγωνιστές.
 
Essential Songs: "Don't Stop Believin'"
Check Also: "Frontiers" (1981)
 
Παντελής Κουρέλης
16
King Crimson - Discipline
Label: E.G. Records
Release Date: 22/09/1981
Genre: Progressive rock
King Crimson - Discipline
Μπορεί στην περίοδο του lockdown, ο Robert Fripp να απασχόλησε τα μέσα χάρη στα χιουμοριστικά βίντεο που ανέβαζε με τη γυναίκα του, Toyah Willcox, όμως εδώ θα μιλήσουμε για πιο ουσιαστικά πράγματα καθώς το "Discipline" σηματοδότησε τη νέα περίοδο του συγκροτήματος και το πέρασμα τους στη δεκαετία του 1980. Εφτά χρόνια μετά το "Red", ο Fripp ήταν έτοιμος για μια νέα μπάντα με τους Bill Bruford, Adrian Belew και Tony Levin. Όμως, τελικά, η συνεργασία τους οδήγησε στο όγδοο άλμπουμ των King Krimson. Είναι progressive rock; Είναι art-rock; Είναι post-rock ή μήπως τελικά είναι περίτεχνο new wave; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δεν είναι εύκολες. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι πως πρόκειται για ένα πραγματικά σπουδαίο άλμπουμ, που μπερδεύει άρρωστα grooves με μια μουσική εγκεφαλικότητα που συνδυάζει την κληρονομιά των King Crimson με τον Frank Zappa και τους Talking Heads. Πετυχαίνοντας να είναι ταυτόχρονα δυσπρόσιτο και προσβάσιμο, το "Discipline" είναι ένας δίσκος γεμάτος αντιφάσεις, κάτι που, στο τέλος, είναι κι αυτό που τον καθιστά ένα σπουδαίο έργο τέχνης που δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό το αφιέρωμα.
 
Check Also: "Beat" (1982), "Three of a Perfect Pair" (1984)
 
Αντώνης Αντωνιάδης
17
Lou Reed - The Blue Mask
Label: RCA
Release Date: 23/2/1982
Genre: Rock
Lou Reed - The Blue Mask
O δίσκος είναι όλος εκπληκτικός, ίσως ο καλύτερος της ενδιάμεσης περιόδου του Lou Reed πριν πολιτικολογήσει με το "New York" και πενθήσει με το "Magic And Loss", αλλά δεν υπάρχει τίποτε σαν τον δίδυμο εφιάλτη του "The Blue Mask" και του "Waves Of Fear". Είναι το είδος των τραγουδιών που γράφει κανείς όταν φτάνει στα πρόθυρα της παράνοιας και που προξενεί τρόμο στον ανυποψίαστο επισκέπτη. Το μυαλό του Lou πρέπει να ήταν ένα πολύ επικίνδυνο και σκοτεινό μέρος στα μέσα της δεκαετίας του '80. Πίσω από τη μπλε μάσκα κρύβεται έρεβος. Τα κύματα φόβου φέρνουν μία φουρτούνα που δεν μπορεί να την αντέξει άνθρωπος χωρίς να χάσει τα λογικά του. Στα 40 του, ο βασανισμένος Reed τα ζούσε στ' αλήθεια όλα αυτά. Δεν μιλούσε για κάποιο τραγικό τρίτο πρόσωπο, αλλά για τον ίδιο τον εαυτό του. Το όπλο που κουβαλούσε στο τέταρτο τραγούδι της πρώτης πλευράς το είχε για να ξορκίζει τον φταίχτη και να τον χτυπήσει άφοβα. Αλλά ο φταίχτης κρυβόταν στον καθρέφτη του. 
 
Check Also: "Rock 'n' Roll Diary 1967-1980" (1980), "New York" (1989)
 
Νίκος Παπαδογιάννης
18
Rory Gallagher - Jinx
Label: Chrysalis Records
Release Date: 2/3/1982
Label: Blues Rock
Rory Gallagher - Jinx
Σε αυτό το αφιέρωμα περιλαμβάνονται αποκλειστικά εξαιρετικές κυκλοφορίες. Το "Jinx" είναι από εκείνες τις ελάχιστες περιπτώσεις που ανήκουν σε μια διαφορετική κατηγορία. Είναι ένα άλμπουμ που δεν έχει νόημα να το προσεγγίσεις με ψυχρή λογική. Αν το ακούσεις ψάχνοντας κάποια ανώτερη καλλιτεχνικότητα, θα χάσεις όλη την ουσία. Αν μπεις περιμένοντας ένα «αντιπροσωπευτικό δείγμα» του ροκ της εποχής, θα βγεις χαμένος. Ο Rory δεν χρύσωσε ποτέ τις αλήθειες στα τραγούδια του και δεν ακολούθησε καμία τάση. Η χροιά της φωνής και της κιθάρας του ξεχωρίζουν από μίλια μακριά. Οι γραμμές κι οι στίχοι έχουν εκείνη την χαρακτηριστική, αφοπλιστική αμεσότητα. Κάθε χτύπημα της εξάχορδης κουβαλάει μυρωδιά από αλκοόλ, ιδρώτα και κάμποσες μισοξεχασμένες αναμνήσεις.
 
Essential Songs: "Big Guns", "Bourbon"
Check Also: "Defender" (1987)
 
Αντώνης Μαρίνης
19
Asia - Asia
Label: Geffen Records
Release Date: 15/03/1982
Genre: AOR
Asia - Asia
Η μετεξέλιξη του progressive rock των '70s βρήκε πολύ σίγουρο και όμορφο αποκούμπι στους Asia. Βέβαια αν πάρεις τον πιο γνωστό τραγουδιστή και μπασίστα των King Crimson (John Wetton), τον κιθαρίστα Steve Howe και τον πληκτρά Geoff Downes των Yes και τον drummer Carl Palmer των Emerson, Lake & Palmer άλλα περιμένεις, αλλά τελικά έχεις ένα αποτέλεσμα που εξηγεί πως ο παλιός ήχος έπρεπε να ακούγεται την επόμενη δεκαετία για να εισβάλει σε περισσότερα αυτιά και μερικά πάρτυ της εποχής. Επίσης απαντάει στο πώς το περισσότερο pop παρά prog, rock τους, έφτιαξε ένα ολόκληρο είδος (AOR) και ακούστηκε στα ραδιόφωνα όσο κανένα. Πρόκειται για το ντεμπούτο των Άγγλων, που χαρακτηρίστηκαν ως supergroup κατά τη δημιουργία τους, αλλά δεν κατάφεραν πέρα από αυτό τον δίσκο να κρατήσουν το όνομα τους στην κορυφή. Σταθερή μεν, αλλά αρκετά παράξενη πορεία που δεν επισκίασε όμως την αξία και την εμπορική τους επιτυχία.
 
Check Also: "Alpha" (1983), "Astra" (1985)
 
Θεοδόσης Γενιτσαρίδης
20
Scorpions - Blackout
Label: Harvest/EMI
Release Date: 29/03/1982
Genre: Hard Rock
Scorpions - Blackout
Μετά από μια σειρά εξαιρετικών δίσκων στα 70s και τη λήξη της Roth εποχής, οι Scorpions ήταν έτοιμοι για την παγκόσμια καταξίωση. Η αρχή έγινε με το "Lovedrive" και η ξέφρενη πορεία των σκορπιών δεν σταμάτησε σε κανένα χρονικό σημείο της δεκαετίας του '80. Οι Γερμανοί στο "Blackout" βρίσκουν τη χρυσή τομή ανάμεσα στα heavy riffs και στη μελωδία ενώ ο Klause Meine παρά τα προβλήματα στις φωνητικές του χορδές, επέστρεψε πιο δυναμικός από ποτέ (αφήνοντας τον επίδοξο αντικαταστάτη Don Dokken μόνο στα backing vocals). Ο δίσκος, με το θρυλικό και χαρακτηριστικό εξώφυλλο, περιέχει μερικά από τα καλύτερα και πιο γνωστά κομμάτια της ατέλειωτης δισκογραφίας τους όπως τα, σχεδόν metal, "Blackout" και "Dynamite", την τεράστια επιτυχία "No One Like You" και την πανέμορφη μπαλάντα "When The Smoke Is Going Down".
 
Check Also: Animal Magnetism (1980)
 
Γιάννης Βόλκας
21
Toto - IV
Label: Columbia Records
Release Date: 08/04/1982
Genre: AOR
Toto - IV
Η δισκογραφική τους έστησε στον τοίχο απαιτώντας ένα hit album και τους έδωσε το ελεύθερο να ξοδέψουν όσο θέλουν για να το καταφέρουν. Και οι Toto το κατάφεραν με το παραπάνω το 1982 με τον τέταρτο και σημαντικότερο δίσκο της καριέρας τους. Τα έδωσαν όλα στην παραγωγή, όλα στη σύνθεση και μας έδωσαν μερικούς ύμνους της δεκαετίας και τραγούδια που ακούγονται σε καθημερινή βάση από όλα τα rock ραδιόφωνα παγκοσμίως. Το απόλυτο boomer pop-rock album των 80s που αποτυπώνει την αισθητική ολόκληρης της εποχής από τον ήχο μέχρι και τους στίχους. Πέρα από τα προφανή χιτάκια "Africa" και "Rosana" κρατάμε το πανέμορφο "It's A Feeling" και το AOR "We Made It". Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι πίσω από τους Τοτο βρίσκονται μουσικοί όπως οι Steve Lukather, Jeff Porcaro και David Paich με συμμετοχή σε πάνω 5000 albums (!) και ένα σωρό βραβεία. 
 
Essential Songs: "Rosana" , "Africa"
Check Also: "The Seventh One" (1988)
 
Δημήτρης Μωυσίδης
22
The Alan Parsons Project - Eye In The Sky
Label: Arista
Release Date: 5/1982
Genre: Progressive Rock
The Alan Parsons Project - Eye In The Sky
Ελάχιστοι κατάφεραν να υπηρετήσουν το μελωδικό και ίσως μελαγχολικό progressive τόσο καλά και για τόσο μεγάλο διάστημα όσο ο Alan Parsons και ο συνεργάτης του Eric Woolfson που χρησιμοποιώντας πλειάδα καταξιωμένων και εναλλασσόμενων μουσικών και τραγουδιστών συναποτελούσαν τους Alan Parsons Project. Παρότι το ντεμπούτο τους παραμένει το αριστούργημά τους, η κατεύθυνση που ακολούθησαν με τα αποκρυσταλλώνεται καλύτερα στο "Eye In The Sky" με το ομώνυμο τραγούδι να παραμένει η μεγαλύτερη επιτυχία τους και το intro του ("Sirius") να εξυψώνεται στα 90s από τη χρήση του από τη δημοφιλέστατη τότε ομάδα των Chicago Bulls. Αυτές οι δύο συνθέσεις λίγο ως πολύ ορίζουν και το ύφος όλου του άλμπουμ με τη γλυκύτητα και την pop ευαισθησία των περισσότερων συνθέσεων να «σπάει» μόνο από ενσωματωμένα ή ξεχωριστά επικά σημεία, τα synthesizer να φανερώνουν την εποχή, και τους στίχους, παρότι απλοί και προσιτοί, να πετυχαίνουν απολύτως στόχο τόσο σε επίπεδο νοημάτων όσο και μέτρου και μουσικότητας.
 
Essential Songs: "Eye In The Sky"
Check also: "The Turn Of A Friendly Card" (1980)
Κώστας Σακκαλής
23
Y&T - Black Tiger
Label: A&M
Release Date: 08/1982
Genre: Hard Rock
Y&T - Black Tiger
Τα '80s υπήρξαν η δεκαετία των κιθαριστικών ηρώων για το σκληρό ήχο, μια εποχή που δημιούργησε είδωλα και όρισε τις σταθερές για τα χρόνια που θα ακολουθούσαν. Σε αυτήν την κατηγορία ξεκάθαρα συμπεριλαμβάνεται και ο Dave Meniketti, ο οποίος ήδη είχε ξεκινήσει να δίνει τα διαπιστευτήρια του από τα '70s, αλλά ήταν στα '80s όταν κι εδραιώθηκε μεταξύ των σπουδαίων κιθαριστών της εποχής. Με τους Y&T να κάνουν ιδανική στροφή στην πορεία τους και να αποτελούν μια από τις καλύτερες προτάσεις κιθαριστικού hard & heavy που μπορούσες να βρεις «εκεί έξω» τότε, το "Black Tiger" φαντάζει άξιος εκπρόσωπος τους ανάμεσα σε άλλα κλασικά άλμπουμ εκείνης της δεκαετίας. Συνθέσεις με προσωπικότητα, τσαγανό και τη χαρακτηριστική φωνή του mainman Meniketti να κυριαρχεί, κιθαριστικές ομοβροντίες κατά το δοκούν κι ένα λατρεμένο "Forever" να διεκδικεί τη δική του θέση ανάμεσα στους μεγαλύτερους ύμνους που έχει χαρίσει αυτός ο ήχος, το τέταρτο άλμπουμ των Y&T «φωνάζει», αισθητικά και μουσικά, πως η δεκαετία του '80 ήταν μοναδική.
 
Essential Songs: "Forever", "Open Fire"
Check Also: "Earthshaker" (1981), "Mean Streak" (1983)
 
Σπύρος Κούκας
24
Bruce Springsteen - Nebraska
Label: Columbia Records 
Release Date: 30/09/1982 
Genre: Rock / Folk Rock
Bruce Springsteen - Nebraska
Ό,τι και να γράψεις θα είναι λίγο. Αν η λέξη «συγκινητικός» τον εκφράζει η λέξη «ανατριχιαστικά» αποτυπώνει το πως μπορούν να περιγραφούν τα τραγούδια του, οι ιδέες του, οι μουσικές του, τα όργανα που χρησιμοποιεί και οι ιστορίες του. Tο αφεντικό εκείνη τη στιγμή ήταν, έμοιαζε, ακουγόταν και άρχισε να δρα σαν πραγματικό νούμερο ένα. O δίσκος όμως αυτός ήρθε τόσο σκοτεινά, τόσο προσωπικά, τόσο αυθεντικά. Ηχογραφημένος στην κρεβατοκάμαρα του, χωρίς συνοδεία μπάντας, αποτυπωμένη από την κασέτα που είχε χρησιμοποιήσει γράφοντας στο τετρακάναλο φορητό κασετόφωνο μόνος του. Στενάχωρα και κάπως καταθλιπτικά τραγούδια με πρωταγωνιστές απελπισμένους ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι σε προσωπικά αδιέξοδα. Μουσικές απλές και παλιομοδίτικες και τραγούδια γεμάτα ειλικρίνεια. Σίγουρα ο πιο σταράτος, ευθύς και βάσει καταστάσεων, τολμηρός δίσκους του τεράστιου αυτού καλλιτέχνη. Πολλά αγαπημένα κομμάτια και μια άπιαστη ψυχή που ίσως δεν έχει βγει σε κανέναν άλλο δίσκο στη μουσική γενικότερα.
 
Essential Songs: "Atlantic City", "Nebraska"
Check Also: "The River" (1980), "Born In The U.S.A." (1984)
 
Θεοδόσης Γενιτσαρίδης
25
Peter Hammill - Enter K
Label: Naïve
Release Date: 10/1982
Genre: Progressive Rock / New Wave
Peter Hammill - Enter K
Η δεκαετία του '80 ήταν για τον Hammill σχεδόν εξίσου ποιοτική όσο και τα 70s και αυτό είναι σίγουρα ένα επίτευγμα που λίγοι της γενιάς του κατάφεραν. Μάλιστα η μετάβασή του από το progressive rock σε μία new wave κατεύθυνση είναι τόσο ομαλή που δύσκολα ξεχωρίζει κάποιος πότε ακριβώς συνέβη και ποιοι δίσκοι ή τραγούδια ανήκουν σε ποια κατηγορία. Το σίγουρο είναι ότι το "Enter K" φέρνει κάτι από τη συνθετική εξερεύνηση της προηγούμενης γενιάς αλλά είναι εντελώς ενταγμένο στην εποχή του και αυτά που συνέβαιναν στις αρχές των '80s (αλληλοεπηρεασμοί με τον David Byrne και τους Talking Heads θα πρέπει να θεωρούνται σίγουροι). Αξιοσημείωτο ότι (ως συνήθως) τον υποστηρίζουν βασικοί συνοδοιπόροι του στους Van Der Graaf Generator, χωρίς την τυπική prog προσέγγιση, παρότι και οι επτά συνθέσεις σφύζουν από ιδέες. Ο δραματικός τρόπος ερμηνείας του Hammill είναι όσο δυνατός ήταν πάντα αλλά απόλυτα δοσμένος στην υπηρεσία του εκάστοτε τραγουδιού.
 
Essential Songs: "The Unconscious Life"
Check Also: "The Black Box" (1980)
 
Κώστας Σακκαλής
26
Kiss - Creatures Of The Night
Label: Casablanca
Release Date: 28/10/1982
Genre: Hard Rock
Kiss - Creatures Of The Night
Το άλμπουμ - επιστροφή στις ρίζες για τη μεγαλύτερη αμερικανική rock μπάντα, αλλά κι εκείνο που κυκλοφόρησε δύο φορές μέσα σε τρία χρόνια, με διαφορετικά εξώφυλλα, μείξη και tracklist, το "Creatures Of The Night" φαντάζει πλέον ως ένα κλασικό Kiss έργο. Όντας ό,τι βαρύτερο είχαν παρουσιάσει μέχρι τότε κι ερχόμενο σε πλήρη αντιδιαστολή με το πιο prog rock/εκλεπτυσμένο "Music From The Elder", το άλμπουμ είναι πρακτικά εκείνο που ορίζει την post-Frehley εποχή τους, με τον Vinnie Vincent να έρχεται στο προσκήνιο και να συμβάλει δημιουργικά στο τελικό αποτέλεσμα. Σαφώς με το βλέμμα στο ανερχόμενο heavy metal - κυρίως σε ό,τι αφορά τη glam metal εκδοχή του - οι Kiss θα προλάβαιναν τις εξελίξεις με το εν λόγω άλμπουμ, έστω κι αν πλέον είχαν αρχίσει να αποτελούν περισσότερο υπόθεση των Simmons και Stanley, παρά μπάντα με την τυπική έννοια του όρου.
 
Check Also: "Music From The Elder" (1981), "Lick It Up" (1983)
 
Σπύρος Κούκας
27
MSG - Assault Attack
Label: Chrysalis
Release Date: 01/11/1982
Genre: Hard Rock
MSG - Assault Attack
Ερχόμενος με φόρα από μια δεκαετία που μεγαλούργησε με τους UFO και (λιγότερο) με τους Scorpions, μπαίνοντας μια και καλή στο πάνθεον των κιθαριστικών ειδώλων, ο Michael Schenker δεν είχε σκοπό να πατήσει φρένο εντός των '80s, σε οποιαδήποτε πτυχή της ζωής και της καριέρας του. Έτσι, το σερί των δικών του MSG θα έβρισκε την κορύφωση του στον τρίτο τους δίσκο, το κλασικό "Assault Attack", εκεί που το πάντα εκλεκτό lineup μουσικών που τον συνόδευε θα έβρισκε προσωπικότητες με ταλέντο (και «εγώ») αντίστοιχα με το δικό του, προεξεχόντος του «πολύ» Graham Bonnet. Συνήθως τέτοιες συνεργασίες είναι βραχυπρόθεσμες εν τη γενέσει τους, αλλά για όσο διαρκούν μπορούν να προσφέρουν θησαυρούς απαράμιλλης αξίας. Έτσι κι εδώ, το τρίτο MSG άλμπουμ αποτέλεσε ένα φαντασμαγορικό hard & heavy δίσκο που εξυμνούσε τη μαγεία της ηλεκτρικής κιθάρας, έχοντας ταυτόχρονα μια τόσο signature φωνή να δίνει ζωή σε μερικές από τις καλύτερες συνθέσεις που έχει υπογράψει ο ατίθασος Γερμανός guitar hero.
 
Check Also: "The Michael Schenker Group" (1980), "Built To Destroy" (1983)
 
Σπύρος Κούκας
28
Def Leppard - Pyromania
Label: Vertigo Records / Mercury Records
Release Date: 20/01/1983 
Genre: Hard Rock
Def Leppard - Pyromania
Τρίτος δίσκος για τους Βρετανούς και το σημείο που ο Phil Collen αντικατέστησε τον Pete Willis. Τα βασικά και τα περισσότερα βέβαια ηχογραφημένα σημεία είναι του ιδρυτικού μέλους της μπάντας, αλλά εφόσον απολύθηκε λόγω κατάχρησης αλκοόλ, ο Phil έβαλε το χεράκι του και στις ηχογραφήσεις (κυρίως σε μπαλώματα). Εκεί ήταν που έγινε η στροφή της μπάντας από τα πιο metal πρώτα albums σε μια πιο προσιτή και ραδιοφωνική μουσική προσέγγιση. Φυσικά και το δυνατό στοιχείο δεν λείπει από τον δίσκο. Κομμάτια όπως τα "Rock! Rock! (Till You Drop)", "Stagefright" και "Die Hard Τhe Hunter" κρατάνε metal στοιχεία και glam λάμψεις. Είναι ο καλύτερος από πολλές απόψεις δίσκος της μπάντας και τότε κόντραρε στα ίσα το (περσινό) "Thriller" του Michael Jackson για τις κορυφές στις λίστες και τις πωλήσεις. Είναι η κυκλοφορία που ενώνει, μπερδεύει και αναμειγνύει το rock με το metal, είναι δηλαδή αυτό που ήταν όλη η δεκαετία για τις σκληρές μπάντες. Το κομμάτι "Rock Οf Ages" είναι η κεντρική ιδέα, η απόλυτη περίληψη της κυκλοφορίας, ο τρόπος για να εξηγήσεις πως δένουν pop rock, heavy metal και glam!
 
Essential Songs: "Photograph", "Foolin'"
Check Also: "High 'n' Dry" (1981), "Hysteria" (1987)
Θεοδόσης Γενιτσαρίδης
29
Journey - Frontiers
Label: Columbia Records
Release Date: 01/02/1983
Genre: AOR
Journey - Frontiers
Πολλοί πίστεψαν ότι η κορυφή για τους Journey ήρθε το 1981 με το "Escape", τουλάχιστον εμπορικά εφόσον τη δεκαετία του '70 είχαν κυκλοφορήσει πολύ αξιόλογους δίσκους. Και μπορεί εμπορικά αυτή να ήταν η αλήθεια όμως με σοβαρότητα και συνέπεια εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο το momentum τους και δυό χρόνια μετά επανήλθαν με ακόμα μια καλή κυκλοφορία και αρκετά νέα singles ακολουθώντας την πεπατημένη μεν αλλά όταν μπορείς με τόση ευκολία να παράγεις arena-rock pleasers γιατί να μην το συνεχίσεις; Καλογυαλισμένο rock με ραδιοφωνικές και ελαφρώς επιφανειακές διαθέσεις αλλά δεν μας πειράζει καθόλου όταν έχουμε κομμάτια όπως το "Only The Young", "After The Fall", "Chain Reaction" αλλά και το πλέον αναγνωρίσιμο ρεφραίν του "Separate Ways (Worlds Apart)". Δυστυχώς μάλλον ο τελευταίος πραγματικά αξιομνημόνευτος δίσκος τους και ο τελευταίος με το κλασσικό line-up των Journey.
 
Check Also: "Escape" (1981)
 
Δημήτρης Μωυσίδης
30
Thin Lizzy - Thunder And Lightning
Label: Vertigo
Release Date: 04/03/1983
Genre: Hard Rock
Thin Lizzy - Thunder And Lightning
Είτε το χαρακτηρίσει κανείς ως heavy metal, είτε ως hard rock, η αλήθεια είναι μία˙ δεν θα μπορούσε να υπάρξει ιδανικότερο καταληκτικό άλμπουμ για τους Thin Lizzy. Ο John Sykes υπήρξε μια καθοριστική και απόλυτα επιτυχημένη προσθήκη για την μπάντα, φέρνοντας, μαζί με τις κιθαριστικές του δεξιότητες, και μια νέα πνοή στο καταπονημένο εσωτερικό της. Ο ήχος και η νοοτροπία του άλμπουμ, σύγχρονη με τα τότε δεδομένα που όριζε το ανερχόμενο heavy metal ρεύμα, με τις Lizzy συνθετικές μανιέρες να παρουσιάζονται πιο ορμητικές και heavy από οποιαδήποτε άλλη φορά. Όσο για την αποδοχή και την ευρύτερη επιρροή του στο χώρο, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στα αμέτρητα σχήματα που έχουν διασκευάσει κάποιο περιεχόμενο τραγούδι του (κυρίως το "Cold Sweat", για να είμαστε ακριβείς). The sun goes down μαζί με μια από τις σπουδαιότερες μπάντες που μας χάρισαν τα τιμημένα ιρλανδικά χώματα, αλλά η ακτινοβολία της μουσικής της φωτίζει ακόμη τις μέρες μας, τότε, τώρα και για πάντα.
 
Check Also: "Chinatown" (1980), "Renegade" (1981)
 
Σπύρος Κούκας
31
Marillion - Script For A Jester's Tear
Label: EMI
Release Date: 13/03/1983
Genre: Progressive Rock
Marillion - Script For A Jester's Tear
Αν έπρεπε να να αναφέρουμε ένα progressive rock συγκρότημα που δημιουργήθηκε μέσα στη δεκαετία του '80, αυτό αναμφίβολα θα ήταν οι Marillion. Από το ντεμπούτο τους τραβούν τα βλέμματα και δείχνουν ότι ο μουσικος πλανήτης έχει πολλά να περιμενένει από αυτούς, γεγονός που επιβεβαιώθηκε μεγαλοπρεπώς, τόσο στην εποχή του Fish όσο και του Hogarth. Το "Scipt For A Jester's Tear" δεν περιέχει ούτε μια μέτρια στιγμή, διεκδικώντας έτσι θέση ανάμεσα στα καλύτερα ντεμπούτα της prog σκηνή. Μουσική γεμάτη συναίσθημα η οποία όμως «πετάει ψίχουλα εμπορικότητας» και καταφέρνει να βρεθεί στα βρετανικά charts. Στην κορυφή του αριστουργήματος, ο Fish, ένας από τους πιο χαρισματικούς και θεατρικούς ερμηνευτές της rock σκηνής. Λίγα χρόνια αργότερα οι Marillion θα γίνουν μεγάλοι και τρανοί αλλά η αρχή, η οποία έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, βρίσκεται στον δίσκο αυτό.
 
Check Also: Clutching At Straws (1987)
 
Γιάννης Βόλκας
32
Pink Floyd - The Final Cut
Label: Harvest Records
Release Date: 21/03/1983 
Genre: Art Rock
Pink Floyd - The Final Cut
Δεν έχει σχεδόν καμία σχέση και αξία με τις έξι δισκάρες που έβγαλε το συγκρότημα την προηγούμενη δεκαετία. Δεν έχει καν την progressive βαρύτητα που τους έκανε τεράστιους και τις ψυχεδελικές αναφορές που τους έκαναν μοναδικούς. Έχει όμως κριτική και κράξιμο προς τη Θάτσερ! Έχει πολλή έντονη αντιπολεμική προσέγγιση. Παρά την εμπορική του επιτυχία (σε σύγκριση με το παρελθόν τους βέβαια είναι από τα πιο χαμηλά σε πωλήσεις), έλαβε ανάμεικτες κριτικές. Σε κάποιους φάνηκε σπουδαίο και σε άλλους μετριότατο. Υπήρχε τότε μια αίσθηση και ένα κοινό μυστικό ότι αυτός ο δίσκος είναι κάτι σαν σόλο του Roger Waters, ο οποίος στην πορεία αποχώρησε, μήνυσε την μπάντα και όλα τα άλλα όμορφα που ακολούθησαν. Ακόμα και σήμερα κάποιοι το θεωρούν βαρετό, αλλά άλλοι το βρίσκουν εξαιρετικό. Προσωπικά το είχα σε μια αντεγραμμένη κόπια που με ακολουθούσε παντού και ενδεχομένως μια περίοδο να το είχα ακούσει περισσότερες φορές από όλα τα αλλά μαζί! Κάπου εκεί, εντάσσομαι σε αυτούς που το αγαπούν και τραγουδούν τα κομμάτια του σαν όμορφες αναμνήσεις. Ίσως το τελευταίο πραγματικό Pink Floyd δημιούργημα.
 
Essential Songs: "The Gunner's Dream", "The Final Cut"
Check Also: "A Momentary Lapse Of Reason" (1987)
 
Θεοδόσης Γενιτσαρίδης
33
David Bowie - Let's Dance
Label: EMI
Release Date: 14/04/1983
Genre: Rock
David Bowie - Let's Dance
Η αρχή της δεκαετίας για τον Bowie περιείχε αρκετές αλλαγές. Έφυγε δυσαρεστημένος από την ως τότε δισκογραφική του, άρχισε να συμμετέχει σε διάφορες ταινίες και αποφάσισε ότι αλλαγή δισκογραφικής θα σημάνει και αλλαγή πλεύσης μουσικά. Παράτησε τα όργανα, αφοσιώθηκε στη φωνή, πήρε παρέα τον Niel Rogers και έναν -τότε- άγνωστο κιθαρίστα εν ονόματι Stevie Ray Vaughan και δημιούργησε ένα καταπληκτικό album που έσπασε τα ταμεία παγκοσμίως an και δυστυχώς το post-disco, new wave στυλ εγκλώβισε δημιουργικά τον Bowie που μετέπειτα η δεκαετία δεν θα του φερόταν τόσο καλά. Μπορεί να έχασε το Grammy εκείνη τη χρονιά αλλά το έχασε από το "Thriller" οπότε καταλαβαίνετε. Για τη εποχή του το μίγμα blues και dance ήταν καινοτόμο και τραγούδια όπως τα "China Girl", "Cat People (Putting Out Fire)" και "Modern Love" ακούγονται μέχρι και τώρα φρέσκα, πρωτοποριακά και πολύ ευχάριστα!
 
Essential Songs: "China Girl", "Let's Dance"
Check Also: "Scary Monsters (And Super Creeps)" (1980)
 
Δημήτρης Μωυσίδης
34
ZZ Top - Eliminator
Label: Warner Bros.
Release Date: 23/03/1983
Genre: Hard Rock
ZZ Top - Eliminator
Το συγκρότημα με τη σταθερότερη σύνθεση (ναι, ακόμα και από τους Rush) στον με διαφορά εμπορικότερο δίσκο της καριέρας του έχει απεκδυθεί το κέλυφος παλιού του ήχου, διατηρώντας όμως τον blues rock πυρήνα του. Με δυο λόγια, οι κιθάρες του Gibbons πρωταγωνιστούν, το μπάσο του Hill συνοδεύει και τα τύμπανα του Beard ήταν αυτά που την πλήρωσαν. Το κλασσικό "Gimme All Your Lovin'", το groovy "Sharp Dressed Man", το αγαπησιάρικο "Legs" και το δυναμικό "Got Me Under Pressure" τραβάνε το κουπί της δημοσιότητας, παρ' όλα αυτά σπρώχνω τα λεφτά μου στο εκπληκτικό, αργόσυρτο, ερωτικό "I Need You Tonight". Ο υπόλοιπος δίσκος δεν υστερεί σε ποιότητα - βλέπε/άκου "I Got the Six" ή "TV Dinners" - απλώς τα γνωστά του κομμάτια παραείναι γνωστά. Μετά το "Eliminator" οι ZZ Top έγιναν τόσο διάσημοι που εκτός της γνωστής ιστορίας με τη Gillette, ξαναμιξάρανε όλη τη μέχρι τότε δισκογραφία τους με τον ήχο των '80s. Ευτυχώς, πρόσφατα αυτό διορθώθηκε και οι παλιοί δίσκοι πλέον κυκλοφορούν με τα αρχικά τους mixes. Μην παραχαράσσετε την ιστορία!
 
Essential Songs: "Gimme All Your Lovin'"
Check Also: "El Loco" (1981)
 
Παντελής Κουρέλης
35
Mike Oldfield - Crises
Label: Virgin
Release Date: 27/03/1983
Genre: Progressive rock / Pop rock
Mike Oldfield - Crises
Επτά χρόνια μετά την progressive βόμβα του "Tubular Bells" που έπεσε στη μουσική αλλά και κινηματογραφική σκηνή (λόγω του Εξορκιστή) ο Oldfield πλέον είναι ένας συνειδητοποιημένος μουσικός - συμβιβασμένος με τη δημοφιλία του. Ακολουθεί έναν μέσο δρόμο ικανοποιώντας πρώτα τον εαυτό του κατασκευάζοντας αυτές τις τεράστιες συνθέσεις χωρίς να ξεχνά όμως τι είναι αυτό που πουλάει δίσκους. Το αποτέλεσμα στο Crises είναι το καλύτερο που μπορεί να συμβεί σε τέτοιου τύπου προσεγγίσεις. Το ομώνυμο "Crises" προσφέρει το ολοκληρωμένο ταξίδι και συναίσθημα στα 20 λεπτά του ενώ στη δεύτερη πλευρά απολαμβάνεις απενοχοποιημένα υπέροχα δείγματα pop συνθέσεων. Σε αυτόν τον δίσκο βρίσκεται η παγκόσμια επιτυχία "Moonlight Shadow" με τη Maggie Reilly στα φωνητικά αλλά και το πιο rock "Shadow On The Wall" το οποίο αποτελούσε μια ψαγμένη επιλογή στα rock bar τη δεκαετίας του '80 και του '90.
 
Essential Songs: "Shadow On The Wall", "Moonlight Shadow"
Check Also: "Five Miles Out" (1982)
 
Αντώνης Μουστάκας
36
Stevie Ray Vaughan & Double Trouble - Texas Flood
Label: Epic Records
Release Date: 13/06/1983
Genre: Blues Rock
Stevie Ray Vaughan & Double Trouble - Texas Flood
Όσο κι αν ο Stevie Ray Vaughan είχε ήδη φτιάξει το όνομα του τοπικά στο Texas κι όσο κι αν το 1983 δεν υπήρχαν πολλοί επίκαιροι guitar heroes, η πλημμύρα του "Texas Flood" παρέσυρε τα πάντα στο διάβα της. Στα χέρια του Stevie, η κληρονομιά του blues rock πήρε μία εντελώς νέα τροπή, με την εισαγωγή μιας πρωτάκουστης δεξιοτεχνίας. Είτε σε ηλεκτρισμένα δωδεκάμετρα, είτε σε πιο mid-tempo φόρμες, η ερμηνεία του Vaughan έμοιαζε φλογισμένη και ασταμάτητη, ενώ οι άλλοι δύο Double Trouble, Tommy Shannon και Chris Layton, σιγόνταραν σαν δαιμονισμένη μηχανή. Κάποιοι θεώρησαν ότι το "Texas Flood" ήταν ένα άλμπουμ που απομάκρυνε το blues από τις ταπεινές του ρίζες κι άλλοι ανακάλυψαν μια νέα πνοή σε ένα κλειστό είδος. Η ιστορία έδειξε ότι όλο το δίκιο ήταν με τους δεύτερους.
 
Check also: "In Step" (1989)
 
Αντώνης Καλαμούτσος
37
Tom Waits - Swordfishtrombones
Label: Island
Release Date: 1/9/1983
Genre: Experimental
Tom Waits - Swordfishtrombones
Ο Tom Waits ήταν σπουδαίος ήδη από το ξεκίνημά του όταν αποδείχτηκε έτοιμος τραγουδοποιός, εξαιρετική περσόνα, ανανεωτής του singer/songwriter είδους. Έγινε όμως τοτέμ της μουσικής από το "Swordfishtrombones" κι έπειτα. Ήταν η στιγμή που άφησε ανεξέλεγκτη την πιο πειραματική του διάθεση και ανακαλύπτοντας μουσικότητα σε κάθε ήχο από όπου κι αν προέρχεται, πατάει πάνω στο Great American Songbook, την jazz, τα blues του Howlin' Wolf, την τρέλα του Captain Beefheart και την Kurt Weill-ική μουσική ώστε να δημιουργήσει ένα ολότελα δικό του στυλ που ποτέ δε σταμάτησε να εξελίσσει. Εδώ δε θα βρεθεί κανένα από τα αρκετά χιτάκια που κατάφερε μέσα στα χρόνια, κι όμως παρόλα αυτά (ή εξαιτίας αυτού) σε βυθίζει απόλυτα στον πρωτόγονο και αστικό ταυτόχρονα κόσμο του. Σίγουρα εκτός κάθε εποχής και για το λόγο αυτό διαχρονικό, θα παραμένει για πάντα το πιο αντισυμβατικό άλμπουμ που θα βρίσκεται μόνιμα στις υψηλότερες θέσεις κάθε λίστας για τα καλύτερα των '80s.
 
Check also: "Heartattack And Vine" (1980)
 
Κώστας Σακκαλής
38
Motley Crue - Shout At The Devil
Label: Elektra
Release Date: 26/09/1983
Genre: Hard Rock
Motley Crue - Shout At The Devil
Οι Motley Crue με τον δεύτερο δίσκο τους ήρθαν να σοκάρουν όλο τον κόσμο. Τρόμαξαν άμαθους γονείς και πουριτανούς χριστιανούς που έβλεπαν τα παιδιά τους να ακούνε «τη μουσική του σατανά», μπέρδεψαν τους μουσικοκριτικούς αφού μετατράπηκαν, καταλάθος όπως δηλώνει ο Nikki Sixx, σε μια heavy metal μπάντα, και έκαναν τη ζωή της Elektra δύσκολη απαιτώντας να κυκλοφορήσουν έναν δίσκο με μια τεράστια πεντάλφα στο εξώφυλλο. Παρ'όλα αυτά όμως, όλα τα εμπόδια παραγκωνίστηκαν και το "Shout At The Devil" πουλάει σαν «ζεστό ψωμί» από τις πρώτες μέρες ενώ μέχρι και σήμερα έχει φτάσει το πλατινένιο status με μερικά εκατομμύρια αντίτυπα. Οι Motley Crue κυκλοφόρησαν μερικούς από τους σημαντικότερους hard rock δίσκους της δεκαετίας του '80 και επηρέασαν αμέτρητες μεταγενέστερες μπάντες. Τo "Shout Of The Devil" όμως, στέκει, για πολύ κόσμο, στην κορυφή της δισκογραφίας τους.
 
Check Also: "Girls, Girls, Girls" (1987)
 
Γιάννης Βόλκας
39
Billy Idol - Rebel Yell
Label: Chrysallis
Release Date: 10/11/1983
Genre: Hard Rock/New Wave
Billy Idol - Rebel Yell
Ο συνήθως δύσκολος δεύτερος δίσκος αποδείχτηκε για τον Billy Idol ένας εμπορικός θρίαμβος, που και καλλιτεχνικά δεν πήγε πολύ πίσω. Εξακολούθησε να παντρεύει το hard rock με το new wave, μέσα από ένα '80s πρίσμα, με τις punk καταβολές του από τους Generation X να έχουν πια ξεφτίσει. Η προσφορά του κιθαρίστα Steve Stevens δε θα πρέπει να παραγνωρίζεται καθόλου, μιας και εκτός από το δυναμικό του παίξιμο έχει συμμετοχή και στη σύνθεση όλων των κομματιών πλην ενός. Το MTV έκανε κι αυτό σημαντικό έργο στην προώθηση του δίσκου, αφού τα video clips των "Rebel Yell", "Eyes Without A Face" και "Flesh for Fantasy" ήταν ταιριαστά με την αισθητική εκείνης της εποχής και έπαιζαν από τις συχνότητές του σχεδόν νυχθημερόν. Όσα κι αν κάνει το κάθε MTV όμως, αν δεν έχεις καλά τραγούδια τελικά ξεχνιέσαι. Και το "Rebel Yell" παραμένει ένα χαρακτηριστικό άκουσμα της δεκαετίας στην οποία κυκλοφόρησε.
 
Essential Songs: "Rebel Yell"
Check Also: "Billy Idol" (1982)
 
Παντελής Κουρέλης
40
Van Halen - 1984
Label: Warner
Release Date: 09/01/1984
Genre: Hard Rock
Van Halen - 1984
Τί να γράψω εγώ που δεν έχει γραφτεί για αυτό το διαμάντι της rock μουσικής; Πρόκειται -όπως γράψαμε και στο σχετικό αφιέρωμα- για έναν τεράστιο rock δίσκο των '80ς που καθόρισε τον απόλυτο ήχο της μουσικής αυτής για τη δεκαετία. Eddie, Lee Roth και λοιποί στη φόρμα της ζωής τους, synthesizers, συνθέσεις που προκαλούν ανατριχίλα με την από τη μία pop ξεσηκωτική τους μορφή ("Panama", "Jump", "I'll Wait") αλλά και heavy συνθέσεις ("Hot For Teacher","Girl Gone Bad"), απ' όλα έχει ο μπαξές με πάντα ένα υπέροχο σόλο εδώ και εκεί να γίνεται μέχρι τώρα σημείο αναφοράς για νέους κιθαρίστες.
 
Essential Songs: "Jump", "Panama"
Check Also: "5150" (1986)
 
Δημήτρης Μωυσίδης
41
Queen - The Works
Label: ΕΜΙ / Parlophone
Release Date: 27/2/1984
Genre: Rock
Queen - The Works
Έντεκα χρόνια μετά το ντεμπούτο και σκάρτα δύο από το funky/poppy/γεμάτο synthesizer "Hot Space", οι εξοχότητές τους επέστρεψαν για να κλείσουν τα στόματα όσων για πολλοστή φορά τους έβγαζαν τελειωμένους. Στην πραγματικότητα δεν υπήρχε λόγος να αποδείξουν κάτι. Το έκαναν όπως και να 'χε, γιατί αυτοί ήταν. Το διπλό χτύπημα των "Radio Ga Ga" και "Tear It Up" από μόνο του θα ήταν αρκετό. Από το μεγαλειώδες "It's A Hard Life" και το αγνοημένο από το ευρύ κοινό "Man On The Prowl", μέχρι τον ύμνο "I Want To Break Free", το riff των εφτά θαλασσών του "Hammer To Fall" και το γεμάτο συναίσθημα σβήσιμο του "Is This The World We Created?", ο δίσκος είναι γεμάτος διαμάντια. Give 'em the works, indeed.
 
Check Also: "The Miracle" (1986)
 
Αντώνης Μαρίνης
42
Scorpions - Love At First Sting
Label: EMI
Release Date: 27/3/1984
Genre: Hard Rock
Scorpions - Love At First Sting
Έχοντας ένα καταπληκτικό σερί δίσκων επτά δίσκων σε μια δεκαετία (και δη τριών σε μια πενταετία μετά τη φυγή του Roth και την αλλαγή πλεύσης το 1979), το ένατο άλμπουμ των Γερμανών θρύλων μπορεί να έμοιαζε άχαστο στοίχημα, αλλά κατάφερε να δημιουργήσει μια νέα κορυφή στη σπουδαία πορεία των Scorpions. Αν υπάρχει καλή ερμηνεία για τον όρο «εμπορικό rock» είναι αυτή που βρίσκουμε στο "Love At First Sting", το οποίο περιλαμβάνει τραγούδια που χαράζονται στο μυαλό ανεξίτηλα, χωρίς να μειώνουν τον χαρακτήρα του συγκροτήματος ή τη συνθετική ποιότητα. Με ανεβαστικές κομματάρες, όπως τα "Bad Boys Running Wild", "Coming Home", "Big City Nights" ή το υποτιμημένο "I'm Leaving You" και με τραγούδια ορόσημα για τη rock μουσική, όπως τα "Rock You Like A Hurricane" και "Still Loving You" δεν τίθεται αμφιβολία για τη σπουδαιότητα αυτού εδώ του άλμπουμ. Το ξέρεις καλά κι εσύ που σου αρέσει να κάνεις λίγη υποτιμητική πλακίτσα εκ του ασφαλούς...
 
Check Also: "Animal Magnetism" (1980), "Blackout" (1982)
 
Χρήστος Καραδημήτρης
43
Rush - Grace Under Pressure
Label: Anthem
Release Date: 12/4/1984
Genre: Progressive Rock
Rush - Grace Under Pressure
Μπορεί η σημαντική ηχητική αλλαγή, η οποία καθόρισε εν πολλοίς τον ήχο των Rush στα 80s, να πραγματοποιήθηκε στο "Signals" δυο χρόνια νωρίτερα, αλλά η απόφαση της μπάντας να χωρίσει τους δρόμους της με τον επί μια δεκαετία παραγωγό Terry Brown στο "Grace Under Pressure" ήταν ακόμα πιο κομβική. Εν τέλει, ήταν τα ίδια τα μέλη της μπάντας ανέλαβαν τα χρέη της παραγωγής, με συνεισφορά από τον Peter Henderson, κάτι που τους πείσμωσε ακόμα περισσότερο να αποδείξουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Και φυσικά τα κατάφεραν! Με τους synth ήχους να παραμένουν στο προσκήνιο, αλλά με πιο έντονες τις κιθάρες του Alex Lifeson, στο 10ο τους άλμπουμ οι Rush επιτυγχάνουν μια φανταστική ηχητική ισορροπία, η οποία δίνει ακόμα δυνατότερο χαρακτήρα στις σπουδαίες συνθέσεις του, ενώ οι πάντα υπέροχοι στίχοι του Neil Peart δίνουν για μια ακόμα φορά το κάτι παραπάνω. Όσο αιρετικό κι αν ακούγεται, το "Grace Under Pressure" στέκεται ανάμεσα στα πραγματικά σπουδαία άλμπουμ των Rush.
 
Check Also: "Moving Pictures" (1981), "Hold Your Fire" (1987)
 
Χρήστος Καραδημήτρης
44
Roger Waters - The Pros And Cons Of Hitch Hiking
Label: Harvest/Columbia
Release Date: 30/04/1984
Genre: Rock
Roger Waters - The Pros And Cons Of Hitch Hiking
Το εξαιρετικό concept του "The Pros And Cons Of Hitch Hiking" είχε πέσει στο τραπέζι των Pink Floyd το 1978 αλλά είχε τελικά προκριθεί εκείνο του "The Wall". Με τη μεγάλη του μπάντα ολοκληρωτικά φαγωμένη από τα εσωτερικά της προβλήματα, ο Waters αποφάσισε να ολοκληρώσει το έργο μόνος του και να αποτελέσει το solo ντεμπούτο του. Δικαιώθηκε; Αν και η ατμόσφαιρα είναι ελλιπής σε σχέση με τους Floyd, το άλμπουμ είναι γεμάτο από τις οικεία γλυκόπικρες, σαρκαστικές στιγμές που χαρακτηρίζουν τον δημιουργό τους και διαθέτει μια σωρεία εξαιρετικών συνεργατών, με προεξέχοντες τους Eric Clapton και Michael Kamen. Οι μελωδίες συχνά θυμίζουν κάτι, η τρομερή και πολυσχιδής ιστορία που εξελίσσεται σε πραγματικό χρόνο όμως τελικά απορροφάει τον ακροατή και κάνει το άλμπουμ να φαντάζει αυτόφωτο. Κυρίως όμως, ο Waters είχε αποδείξει ότι θα μπορούσε και μόνος.
 
Check also: "Radio K.A.O.S." (1987)
 
Αντώνης Καλαμούτσος
45
Twisted Sister - Stay Hungry
Label: Atlantic
Release Date: 10/05/1984
Genre: Hard Rock
Twisted Sister - Stay Hungry
Οι πλανήτες ευθυγραμμίστηκαν για την παρέα του Dee Snider to 1984 όταν η δισκογραφική τους εταιρία αποφάσισε να προωθήσει τη δουλειά τους μέσω του MTV. Μετά από αρκετά χιλιόμετρα περιοδειών, ιδρώτα και κατάθεσης ψυχής στα rock club των ΗΠΑ η παρέα με το glam λουκ και τη hard rock καρδιά είδαν τις μάζες να τους ανακαλύπτουν μέσω των κωμικών τους βιντεοκλίπ για τα "We're Not Gonna Take It" και "I Wanna Rock" τα οποία - για να μην τους αδικούμε - αποτελούν από μόνα τους εξαιρετικά δείγματα ανθεμικού arena rock. Το άλμπουμ βέβαια περιέχει το υπέροχο "The Price" και το αγαπημένο από τους ορκισμένους οπαδούς τους "S.M.F." το οποίο ονομάτισε και το fan club του συγκροτήματος. Ιστορική μάλιστα έμεινε η ατάκα του Snider (όπως και η γενικότερη σοβαρή και τεκμηριωμένη παρουσία του) προς την Tipper Gore κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία των ΗΠΑ με θέμα το γνωστό αυτοκόλλητο "Parent Advisory Explicit Content" το οποίο θα «προστάτευε» τα νέα παιδιά από τους «επικίνδυνους» στίχους γνωστών rock καλλιτεχνών:
 
D.S. To όνομα του fan club μας είναι S.M.F. fans of Twisted Sister
T.G. Και τι σημαίνει S.M.F. ;
D.S. Sick Mother Fucking Fans
T.G. Είναι και χριστιανικό γκρουπ;
D.S. Δεν πιστεύω πως η χυδαιότητα έχει κάτι να κάνει με τον Χριστιανισμό. 
 
Check Also: "Under The Blade" (1982)
 
Αντώνης Μουστάκας
46
Bruce Springsteen - Born In The U.S.A.
Label: Columbia
Release Date: 4/6/1984
Genre: Rock
Bruce Springsteen - Born In The U.S.A.
Δύο χρόνια μετά το αυτοκαθαρτικό "Nebraska", ο Springsteen είχε ηχογραφήσει πάνω από 70 τραγούδια για την επικείμενη επιστροφή του. Ο παραγωγός του άλμπουμ όμως, Jon Landau, παρότρυνε το Αφεντικό να γράψει άλλο ένα, κρίνοντας πως από τον δίσκο έλειπε ένα hit. Ο Springsteen την επόμενη μέρα του παρέδωσε το "Dancing In The Dark". Έλα μου όμως πως το "Born In The U.S.A." γέννησε άλλα έξι top 10 singles! Ο έβδομος δίσκος του Springsteen σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία, εξαπολύοντας εκ νέου όλα τα γνώριμα ηχητικά χαρακτηριστικά του μέσω μνημονικών και αψεγάδιαστων ηχητικά συνθέσεων, εδραιώνοντας το Ηeartland Rock. Το γυαλισμένο όμως "Born In The U.S.A." δεν είναι ηχεί στιγμή ρηχό. Οι προβληματισμοί είναι εδώ, το άπλωμα χείρας βοηθείας προς τους ακροατές παραμένει έντιμο και ειλικρινές, η κρισιμότητα του άλμπουμ δεν αλλοτριώθηκε από τις επιταγές της μουσικής βιομηχανίας και ο Springsteen δεν έγινε ποτέ ένας ακόμα "cool rocking daddy in the U.S.A.".
 
Check Also: "The River" (1980), "Nebraska" (1982)
 
Αποστόλης Ζαμπάρας
47
Prince And The Revolution - Purple Rain
Label: Warner
Release Date: 25/06/1984
Genre: Rock / R& B
Prince And The Revolution - Purple Rain
O υπερ-ταλαντούxος Prince διαλύει κάθε στερεότυπο με αυτό το πραγματικό αριστούργημα. Είτε καταπιάνεται με το rock ("Let's Get Crazy"), είτε με την power country μπαλάντα ("Purple Rain") είτε με το funk και το R&B ("When Doves Cry") καταφέρνει ταυτόχρονα να πρωτοπορεί αλλά και να πουλά εκατομμύρια δίσκους. Δικό του το concept, οι συνθέσεις ενώ σε κάποια τραγούδια παίζει ο ίδιος όλα τα όργανα. Ανεβάζει το βιντεοκλίπ σε άλλα επίπεδα ουσιαστικά κατασκευάζοντας μια ολόκληρη κινηματογραφική ταινία για να περάσει το μουσικό του concept στο ευρύ κοινό. Αυτή η τόσο ιδιαίτερη προσωπικότητα άφησε τεράστιο το στίγμα του στη μουσική (ο χαρακτηρισμός «νέος Hendrix» που του αποδόθηκε τότε σχεδόν τον αδικεί, ο Jimi δεν πρόλαβε στη σύντομη ζωή του να ακουμπήσει τόσα είδη και ιδέες) ενώνοντας με χάρη ετερόκλητα είδη της μουσικής παράδοσης των ΗΠΑ, ορίζοντας νέο look και στυλ γνωρίζοντας παγκόσμια επιτυχία. Ελάχιστοι καλλιτέχνες στην ιστορία της μουσικής έχουν πετύχει τόσα πολλά σε ολόκληρη την καριέρα τους , πόσο μάλλον σε ένα μόλις άλμπουμ.
 
Essential Songs: "Purple Rain", "When Doves Cry"
Check Also: "Sign O' The Times" (1987)
 
Αντώνης Μουστάκας
48
Survivor - Vital Signs
Label: Volcano
Release Date: 08/1984
Genre: AOR
Survivor - Vital Signs
Μιλάμε πιθανόν για ένα από τα κορυφαία άλμπουμ που γέννησε το AOR, αν όχι για τον απόλυτο δίσκο του ιδιώματος. Στην πέμπτη τους δισκογραφική προσπάθεια, οι Survivor ευεργετούνται από την αλλαγή πίσω από το μικρόφωνο, με τον Jimi Jameson και την πελώρια φωνάρα του να έρχονται και να κουμπώνουν άψογα με το ανθεμικό songwriting της μπάντας. Ο ένας μελωδικός ύμνος διαδέχεται τον άλλο, καθώς σχεδόν καθένα από τα τραγούδια έχει τη στόφα του hit single, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τις πωλήσεις εκατομμυρίων που κατάφερε το άλμπουμ, όντας μια από τις πλέον επιτυχημένες δουλειές τόσο για τους ίδιους, όσο και για το χώρο τους. Σχεδόν 40 χρόνια μετά, το "Vital Signs" ακούγεται το ίδιο απολαυστικό με τότε, ως ένα αγέραστο δείγμα μιας εποχής πιο ανέμελης.
 
Check Also: "Eye Of The Tiger" (1982), "When Second Count" (1986)
 
Σπύρος Κούκας
49
Bryan Adams - Reckless
Label: A&M
Release Date: 05/11/1984
Genre: Rock
Bryan Adams - Reckless
Όποιος έχει στο μυαλό του τον Bryan Adams ως έναν φλώρο που τραγουδάει μπαλάντες, δύσκολα θα μπορούσε να έχει πιο λανθασμένη άποψη. Στον τέταρτο δίσκο του έχει εδραιώσει πια τη συνεργασία του με τον Mickey Curry στα τύμπανα, τον Keith Scott στην κιθάρα (οι οποίοι σημειωτέον είναι ακόμα και σήμερα στη μπάντα του), και τον Jim Vallance στη συγγραφή. Το αποτέλεσμα είναι μια αψεγάδιαστη rock δουλειά, γεμάτη hit singles όπως το πασίγνωστο "Summer of '69", το υπέροχο "Run To You", το γλυκύτατο "Heaven", το feelgood "Somebody" και η συνεργασία με την Tina Turner, "It's Only Love". Και ο άλλος μισός δίσκος όμως βρίθει ενδιαφέροντων κομματιών όπως το γκαζωμένο "Kids Wanna Rock" και τα rockers "One Night Love Affair" και "She's Only Happy When She's Dancin'". Και αν πέσει τα χέρια σας (ή στα μάτια σας) κάποια συναυλία της εποχής, θα διαπιστώσετε ότι ο τύπος βαράει αλύπητα.
 
Essential Songs: "Summer Of '69"
Check Also: "Cuts Like A Knife" (1983)
 
Παντελής Κουρέλης
50
Deep Purple - Perfect Strangers
Label: Polydor
Release Date: 29/10/1984
Genre: Hard Rock
Deep Purple - Perfect Strangers
Οι Deep Purple υπήρξαν, εν μέσω αδιανόητου ανταγωνισμού, ένα από τα κορυφαία και επιδραστικότερα συγκροτήματα των '70s. Τα «εγώ» των έντονων προσωπικοτήτων που τους απαρτίζανε είχαν ως συνέπεια τις συνεχείς αλλαγές μελών και τελικά τη διάλυσή τους. Όταν το φημισμένο MK2 αποφάσισε να ξαναμπεί στο studio, το αποτέλεσμα ήταν ένας από τους καλύτερους reunion δίσκους που έχει βγει ποτέ. Ο ηγέτης Blackmore εξακολουθεί να εμπνέει με το παίξιμο της Stratocaster του τις νέες γενιές κιθαριστών, με τους υπόλοιπους να ακολουθούν κατά πόδας. Το ομότιτλο τραγούδι θεωρείται πια κλασσικό, το εναρκτήριο "Knocking At Your Back Door" έχει jam στοιχεία που πάντοτε υπήρχαν στις ζωντανές τους εμφανίσεις, το καψούρικο "Wasted Sunsets" δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ανάλογες power ballads. Δε λείπουν δυναμικά κομμάτια όπως το "Mean Streak" ή το "Gypsy's Kiss". Ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα έκανε την επιστροφή του και άξιζε τον κόπο, γιατί άφησε πίσω του ένα (ακόμα) εξαίρετο έργο.
 
Essential Songs: "Perfect Strangers"
Check Also: "The House Of Blue Light" (1987)
 
Παντελής Κουρέλης
51
Foreigner - Agent Provocateur
Label: Atlantic Records
Release Date: 7/12/1984
Genre: AOR
Foreigner - Agent Provocateur
Έχοντας ένα υποδειγματικό δισκογραφικό καρέ, θα έλεγε κανείς ότι η μπάντα των Lou Gramm και Mick Jones είχε αρχίσει να ξεμένει από κορυφές. Κόντρα σε κάθε λογική, οι Αμερικάνοι συνέχισαν να παραδίδουν μαθήματα, σα να μην έτρεχε τίποτα. Η αλάνθαστη AOR συνταγή παρέμεινε στο επίκεντρο. Το αποτέλεσμα για ακόμα μια φορά ήταν γεμάτο μεγάλα κουπλέ, ακόμα μεγαλύτερα ρεφραίν και singles ικανά να πάρουν ολόκληρο τον κόσμο παραμάζωμα. Οι περιπετειώδεις ηχογραφήσεις, με την αλλαγή παραγωγού κάπου στο ενδιάμεσο, και όλα τα απαραίτητα ροκσταριλίκια απλά πρόσθεσαν στον μύθο. Το μέγεθος του "I Want To Know What Love Is" είναι τέτοιο που θα μπορούσε να σβήσει οτιδήποτε γύρω του. Στην πραγματικότητα το σύνολο είναι τόσο δυνατό που θα ξεχώριζε ακόμα και χωρίς αυτό.
 
Check Also: "Inside Information" (1987)
 
Αντώνης Μαρίνης
52
Hanoi Rocks - Two Steps From The Move
Label: Columbia Records
Release Date: 8/12/1984
Genre: Hard Rock
Hanoi Rocks - Two Steps From The Move
Πόσο κοντά βρίσκεται το Ελσίνκι με το Λος Άντζελες; Αν με κάποιο τρόπο κατάφερνες να βρεθείς στην ίδια παρέα με τον Michael Monroe, τον Andy McCoy και τους υπόλοιπους τρελούς Φινλανδούς πίσω στη δεκαετία του '80, πιθανότατα θα ορκιζόσουν ότι είναι ένα τσιγάρο δρόμος. Στον ήχο του "Two Steps From The Move" δεν υπάρχει ούτε παγωνιά ούτε μαυρίλα. Μόνο φως και διάθεση για πάρτι. Από εκείνα που ξέρεις από την πρώτη στιγμή ότι θα πετύχουν. Που στο πολλοστό ποτήρι κάποιον θα τον πιάσει το παράπονο, με αποτέλεσμα να γυρίσει το πρόγραμμα σε μπαλάντα με δακρύβρεχτους στίχους κι όλο το πακέτο. Και που την ίδια στιγμή ξέρεις ότι χωρίς να το καταλάβεις η φάση θα επιστρέψει στον χορό και τα γέλια.
 
Check Also: "Bangkok Shocks, Saigon Shakes, Hanoi Rocks" (1981)
 
Αντώνης Μαρίνης
53
Leonard Cohen - Various Positions
Label: Columbia
Release Date: 11/12/1984
Genre: Rock/ Folk
Leonard Cohen - Various Positions
O δίσκος με το "Dance Me To The End Of Love" και την πρώτη δοκιμή του ποιητή Cohen να βρει ρυθμό με ένα συνθεσάιζερ. Μια όχι και τόσο μεγάλη εμπορική επιτυχία, ειδικά συγκρινόμενη με την αποδοχή του "I'm Your Man" που θα ακολουθήσει τέσσερα χρόνια αργότερα. Όλα αυτά αλλάζουν όταν ο Jeff Buckley καταθέτει τη συγκλονιστική του διασκευή στο "Hallelujah" 10 χρόνια αργότερα. Μετά από περίπου 300 ηχογραφημένες διασκευές και αρκετές εμφανίσεις στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο το γεμάτο βιβλικές αναφορές τραγούδι του Καναδού τραγουδοποιού θεωρείται πλέον κλασικό και έχει ανεβάσει επίπεδο το άλμπουμ στη συνείδηση του κοινού. Αν και δεν εκτιμήθηκε τόσο στην εποχή του, το "Various Positions" αποτελεί σημαντικότατο σταθμό στην πορεία του καλλιτέχνη μιας και ξεκινά ουσιαστικά μια νέα εποχή στην καριέρα του με την καινούργια - τότε- βραχνάδα στη φωνή αλλά και το άνοιγμα στη νέα τεχνολογία της εποχής.
 
Check Also: "I'm Your Man" (1988)
 
Αντώνης Μουστάκας
54
The Fuzztones - Lysergic Emanations
Label: ABC
Release Date: 1985
Genre: Garage Rock
The Fuzztones - Lysergic Emanations
O Rudi Protrudi είναι εξίσου παιδί της punk σκηνής της Νέας Υόρκης των τελών των 70s και της περίφημης συλλογής "Nuggets" που κυκλοφόρησε το 1972 και αποτέλεσε μέγιστη επιρροή στο punk κίνημα (για να μην αναφέρουμε και μία από τις πρώτες χρήσεις της λέξης για να περιγράψουν μουσικό είδος). Του πήρε κάποιο διάστημα να κυκλοφορήσει την πρώτη του δουλειά, αλλά καθόλου τυχαία την έφτιαξε με το βλέμμα προς τη δεκαετία του 60 και αποφάσισε να φιλτράρει μέσα από ένα punk rock φίλτρο το ψυχεδελικό garage που κάπως ρετρολαγνικά θέλησε να αναπαράξει. Παρότι (όπως φάνηκε) αυτό δεν ήταν ένα πλάνο που θα μπορούσε να τον πάει μακριά καλλιτεχνικά, το ντεμπούτο του, μία μίξη εξαιρετικά επιλεγμένων διασκευών και πρωτότυπων συνθέσεων, είναι ένα απίστευτης ομορφιάς και αστείρευτης ενέργειας κόσμημα τόσο αν ιδωθεί ως μέρος της αναγέννησης του ήχου στα 80s όσο και συγκρινόμενο με τους προγόνους του.
 
Essential Songs: "Ward 81"
Check also: "In Heat" (1989)
 
Κώστας Σακκαλής
55
Dire Straits - Brothers In Arms
Label: Vertigo
Release Date: 13/5/1985
Genre: Rock
Dire Straits - Brothers In Arms
To "Brothers In Arms" ήταν ο δίσκος της δεκαετίας, όχι μόνο για την ποιότητα του υλικού, αλλά και για την αρτιότητα της παραγωγής, που άνοιξε την πόρτα στην εποχή του CD. Εάν είστε από εκείνους που αγόρασαν αυτό το άλμπουμ πακέτο με το παρθενικό τους CD-player, μπείτε στην ουρά και welcome to the club. Ακόμα και σήμερα, οι πρώτες νότες του ομώνυμου τραγουδιού, οι ανάσες του Μark Knopfler ανάμεσα στις λέξεις και ο καμπανιστός ήχος της κιθάρας του φωνάζουν «ψηφιοποίηση» περισσότερο από οτιδήποτε άλλο βγήκε μέσα στα 80s, έστω χωρίς τα έργα τέχνης του προηγούμενου άλμπουμ ("Private Investigations", "Telegraph Road"). Η ανθρωπότητα χόρεψε με το "Money For Nothing" μεταφέροντας ψυγεία και έγχρωμες τηλεοράσεις, το "Walk Of Life" θύμισε με τον ρυθμό και τις δίδυμες κιθάρες τα πρώτα χρόνια της μπάντας, το "Why Worry" έγινε ένα χάδι παρηγοριάς που υποσχόταν σε όλους ένα ανέφελο μέλλον και το άλμπουμ έγινε δέκα φορές πλατινένιο στη Βρετανία.
 
Check Also: "Love Over Gold" (1982), "Money For Nothing" (1988)
 
Νίκος Παπαδογιάννης
56
Magnum - On A Storyteller's Night
Label: FM
Release Date: 13/5/1985
Genre: AOR
Magnum - On A Storyteller's Night
Κανένας δεν έφτιαξε ποτέ τέτοια μίξη μελωδικού prog, AOR και επικολυρικού στοιχείου (με άλλα λόγια pomp rock) όπως οι Magnum. Και ποτέ οι ίδιοι δεν το έφτιαξαν τόσο καλά όσο στο "On A Storyteller's Night". Η φωνάρα του Bob Catley (από τα καλύτερα λαρύγγια της γενιάς του), τα ουσιαστικά πλήκτρα του Mark Stanway και πάνω από όλα οι συνθέσεις και η κιθάρα του Tony Clarkin αποτέλεσαν ένα τρίπτυχο που παρότι έδωσε πολλές θαυμάσιες στιγμές απλωμένες σε διάφορες δεκαετίες, εδώ βρίσκονται στο ζενίθ τους. Κάθε τραγούδι ενσωματώνει την τέλεια αναλογία εμπορικής ραδιοφωνικότητας (sic) και ιδιοφυούς έμπνευσης. Δυστυχώς η αποτυχία τους να πιάσουν την αμερικανική αγορά σημαίνει λίγο πολύ ότι έχουν ξεχαστεί από ανάλογα αφιερώματα ενώ θα ωθούσε και τους ίδιους σταδιακά να αυξήσουν το πρώτο και να μειώσουν το δεύτερο συστατικό, χάνοντας ουσιαστικά τη μαγική ισορροπία που είχαν βρει εδώ.
 
Essential Songs: "Les Morts Dansant"
Check also: "Chase The Dragon" (1982)
 
Κώστας Σακκαλής
57
Marillion - Misplaced Childhood
Label: EMI
Release Date: 17/06/1985
Genre: Neo-Prog
Marillion - Misplaced Childhood
Παρά το γεγονός ότι το "Misplaced Childhood" είναι ένα θρυλικό progressive rock άλμπουμ για τη δεκαετία του 80, δεν είμαστε σίγουροι ότι οι νεότερες γενιές έχουν αντιληφθεί πλήρως τη σπουδαιότητα του. Βλέπεις, οι περιπτώσεις των prog άλμπουμ που όρισαν με την ποιότητα τους όλο το ιδίωμα και μπόρεσαν ταυτόχρονα να καρφωθούν και στην κορυφή των charts, είναι υπερβολικά μετρημένες. Οι Marillion κατάφεραν την καλλιτεχνική κι εμπορική αυτή επιτυχία, με έναν δίσκο πλημμυρισμένο από πανέμορφες, συναισθηματικές μελωδίες κι ένα concept που βασίστηκε στο βίωμα κι όχι σε βαρύγδουπες θεατρικότητες. Οι ερμηνείες και οι στίχοι του Fish είναι αυτό που λέμε performance ζωής κι ο δίσκος επιτυγχάνει την τέλεια ισορροπία ανάμεσα σε ραδιοφωνικές στιγμές και μια εκλεπτυσμένη προοδευτική εγκεφαλικότητα, με τρόπο που θα στοιχειώνει για πάντα κάθε neo-prog δισκογραφική απόπειρα.
 
Essential songs: "Kayleigh", "Lavender"
Check also: "Seasons End" (1989)
 
Αντώνης Καλαμούτσος
58
Gary Moore - Run For Cover
Label: 10/Virgin
Release Date: 02/09/1985
Genre: Hard Rock
Gary Moore - Run For Cover
Από τη hard rock περίοδο του Ιρλανδού, ο συγκεκριμένος δίσκος είναι που τον ξεπέταξε για τα καλά και στο συγκεκριμένο κοινό, μιας και το blues κοινό το είχε ήδη κερδίσει. Οι συμετοχές μουσικών του φίλων από τα παλιά δίνουν νότες διαφορετικότητας. Για παράδειγμα, ο Phil Lynott, παίζει μπάσο και τραγουδάει στο καταιγιστικό "Out In The Fields" και στο "Military Man", το οποίο μάλιστα είναι διασκευή των δικών του Grand Slam. Στα περισσότερα από τα υπόλοιπα κομμάτια πίσω από τις τέσσερεις χορδές αλλά και το μικρόφωνο μπορούμε να βρούμε τον Glenn Hughes, με καλύτερα το ανυψωτικό "Reach For The Sky" και το σφιχτοδεμένο "All Messed Up". Η επανηχογράφηση του "Empty Rooms" με την πιο μαζεμένη διάρκεια και τον πιο πομπώδη ήχο γνώρισε μεγάλη επιτυχία, ενώ στο "Once In A Lifetime" τα σύνθια συνοδεύουν την κιθάρα ακόμα και κατά τη διάρκεια του solo. Δίσκος βασικού hard rock από έναν εξαιρετικό παίχτη.
 
Essential Songs: "Out In The Fields"
Check Also: "Wild Frontier" (1987)
Παντελής Κουρέλης
59
Kate Bush - The Hounds Of Love
Label: EMI
Release Date: 16/9/1985
Genre: Art Rock
Kate Bush - The Hounds Of Love
H Kate Bush δεν ήταν πια η πιτσιρίκα με το αθώο ύφος και το λεοπαρδαλέ κορμάκι που σκανδάλιζε τους Λονδρέζους από τις γιγαντοαφίσες των κόκκινων λεωφορείων το 1978, ούτε όμως το εικόνισμα του «εντέχνου» που σήμερα προκαλεί δέος και συγκίνηση. Τα «Λαγωνικά της Αγάπης» κατέφτασαν το 1985 για να της αλλάξουν παντοτινά το στάτους. Η Καιτούλα ζήτησε επίμονα ραντεβού με τον Θεό για να καθίσει στον θρόνο του, τρύπησε τα σύννεφα με βέλη αισθησιασμού, πέταξε στον απέραντο ουρανό, έγραψε ακόμα και μία σουίτα 26-27 λεπτών, για μια γυναίκα χαμένη στη θάλασσα. Ο πλανήτης αναδιπλώθηκε και πήρε στα σοβαρά το πηγαίο sui generis ταλέντο που έριξε τη Μαντόνα από το νούμερο 1. "The Whole Story", τιτλοφορήθηκε η συλλογή με τα άπαντα της Bush έναν χρόνο αργότερα. Aλλά η ιστορία της δεν βρισκόταν ακόμη ούτε στα μισά. Όσο ο κόσμος ψάχνει τη νέα Kate Bush, η ίδια αναδύεται κάθε τόσο από την κρυψώνα της, αφήνει έναν βρυχηθμό όπως το πρόσφατο "50 Words For Snow" και σκορπίζει τον ανταγωνισμό στους πέντε ανέμους.
 
Check Also: "The Dreaming" (1982), "The Whole Story" (1986)
 
Νίκος Παπαδογιάννης
60
Tom Waits - Rain Dogs
Label: Island
Release Date: 30/9/1985
Genre: Experimental Rock
Tom Waits - Rain Dogs
Έχοντας μόλις μετοικήσει στη Νέα Υόρκη από την Καλιφόρνια, ο Tom Waits αποφάσισε να συνθέσει τον ηχητικό διάδοχο του εκπληκτικού "Swordfishtrombones". Το νέο αστικό περιβάλλον, έπαιξε καταλυτικό ρόλο ως προς τις θεματικές καθώς και τη γενικότερη αισθητική του "Rain Dogs". Ηχογραφημένος ως επί το πλείστον σε ένα υπόγειο, ο πρώτος δίσκος του Waits με τον κιθαρίστα Marc Ribot, και δεύτερος μιας άτυπης τριλογίας, επεκτείνει τον χαρακτηριστικό πειραματισμό του, ενώ παραμένει εντυπωσιακά κλειστοφοβικός. Ο ένατος δίσκος του μουσικού, είναι ένα, παρά τις δεκαεννέα συνθέσεις, άλμπουμ συμπαγές και άκρως θεατρικό. Οι πολυσχιδείς ηχητικές ακροβασίες, ενώ διατηρούν ένα υποτονικό και καπνισμένο tempo, είναι βίαιες. Ο Waits χαρτογραφεί με το απαράμιλλο, ποιητικό του ύφος την ωμή καθημερινότητα περιθωριακών φιγούρων της αστικής μεγαλούπολης. Τα πλάνα αλλάζουν καθώς λέξεις και ήχοι στροβιλίζονται γύρω από την ιδιοφυία των μουσικών που συμμετείχαν σε αυτό το άλμπουμ. Το "Rain Dogs" ανοίγει μάτια και αυτιά, ικανό να μυήσει στον σουρεαλιστικό κόσμο ενός κολοσσιαίου δημιουργού.
 
Essential Songs: "Clap Hands", "Time"
Check Also: "Frank's Wild Years" (1987)
 
Αποστόλης Ζαμπάρας
61
Dokken - Under Lock And Key
Label: Elektra
Release Date: 22/11/1985
Genre: Hard Rock
Dokken - Under Lock And Key
Με το τόσο χαρακτηριστικά '80s εξώφυλλο του, το τρίτο άλμπουμ των Dokken διακρίνεται ως η πιο ολοκληρωμένη τους προσπάθεια και, σίγουρα, εκείνη που θα μπορούσε να σταθεί με αξιώσεις σε ένα τέτοιο αφιέρωμα. Ο Don Dokken υπήρξε μια σπουδαία φωνή της εποχής, τόσο σπουδαία που θα μπορούσε να αποτελέσει διάδοχο του Klaus Meine στους Scorpions, ενώ ο George Lynch απολαμβάνει το βάθρο του guitar hero που θα έπρεπε να έχει συνεργαστεί ουσιαστικά με τον Ozzy σε κάποια φάση της καριέρας του (με τον μύθο να τον θέλει να «απολύεται» για χάρη του Jake E. Lee). 'Εχοντας το υπέροχα flashy κιθαριστικό παίξιμο του τελευταίου σε πρώτο πλάνο, να αναδεικνύει της hard & heavy συνθέσεις του άλμπουμ που κοίταζαν στα ίσια οποιοδήποτε άλλο δίσκο του σιναφιού του εκείνη την περίοδο, δεν προκαλεί εντύπωση που οι Dokken κατάφεραν να εδραιωθούν χάρη σε αυτό ως ένα από τα must ονόματα των '80s.
 
Check Also: "Tooth And Nail" (1984), "Back For The Attack" (1987)
 
Σπύρος Κούκας
62
Van Halen - 5150
Label: Warner
Release Date: 24/03/1986
Genre: Hard Rock
Van Halen - 5150
Είναι σχεδόν αδύνατο όταν έχεις δημιουργήσει ένα υπερ-επιτυχημένο album ("1984") να καταφέρεις να έχεις αντίστοιχη συνέχεια και μάλιστα όταν έχει φύγει και ο showman David Lee Roth από τη μπάντα. Οι Van Halen όμως γρήγορα προσαρμόστηκαν, μεταλάχθηκαν unofficially σε... Van Hagar με τον Sammy Hagar να αναλαμβάνει τα φωνητικά στο "5150" που ήταν το πιό γρήγορο album να φτάσει το ένα εκατομμύριο πωλήσεις στην ως τότε ιστορία της Warner. Λιγότερο παιχνιδιάρικο από τον προκάτοχό του, περισσότερο αγαπησιάρικο και με περισσότερα synthesizers και σίγουρα ακόμα ένα διαμάντι στη δισκογραφία των Van Halen με ενα -πλέον- κλασσικό '80s hard rock δίσκο. 
 
Check Also: "1984"
 
Δημήτρης Μωυσίδης
63
Europe - The Final Countdown
Label: Epic Records
Release Date: 26/3/1986
Label: AOR
Europe - The Final Countdown
Σηκωθείτε για την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, παρακαλώ πολύ. Το ομώνυμο άσμα είναι τόσο υπέρ-παιγμένο που δεν θα ήταν τελείως παράλογο να γυρίσει την κατάσταση ανάποδα. Από την άλλη μιλάμε για ένα τραγούδι που έγινε σημείο αναφοράς και έκανε γενιές ολόκληρες να ροκάρουν χωρίς να έχουν την παραμικρή ιδέα από ροκ. Και αυτό μένοντας στον υπόλοιπο κόσμο. Στη χώρα του Γκάλη και του Γιαννάκη ξεπερνά όχι μόνο ανούσια είδη και ταμπέλες, αλλά και την έννοια της μουσικής ολόκληρης. Και όχι, τα υπόλοιπα εννιά κομμάτια του δίσκου δεν καταφέρνουν να αγγίξουν την κορυφή του ξεκινήματος, αλλά αυτό δεν μειώνει την αξία του συνόλου, ούτε της υπόλοιπης δισκογραφίας των μεγάλων Σουηδών.
 
Check Also: "Out Of This World" (1988)
 
Αντώνης Μαρίνης
64
Peter Gabriel - So
Label: Virgin
Release Date: 19/5/1986
Genre: Art Rock
Peter Gabriel - So
Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '80 Peter Gabriel ήταν ένας καλλιτέχνης στα όρια του "cult", το μυαλό μίας μπάντας που πουλούσε μυαλό (Genesis). Φαίνεται ότι η μεταπήδηση του Phil Collins στο εμπορικό προσκήνιο ώθησε τον Gabriel να εξερευνήσει διαφορετικά μονοπάτια, λιγότερο απαιτητικά ως δημιουργία αλλά βαπτισμένα στην υπέρτατη πρόκληση: να συνδυαστεί η καλλιτεχνική αξία με το λαϊκό έρεισμα. Το "Sledgehammer", με το αλησμόνητο βίντεο που σάρωσε τα βραβεία, κατάπιε το MVP και έγινε το σινγκλ-έμβλημα μίας ολόκληρης δεκαετίας, κανονική τσεκουριά σε όσους περιφρονούσαν και χλεύαζαν τους αυτοαναφορικούς «δεινόσαυρους» των '70s. Ο Gabriel των 80s ήταν ο χαμαιλέων του "Games Without Frontiers", του "Biko", του σάουντρακ του "Birdy", του ντουέτου με την Kate Bush, του Live Aid, της world music, της πολιτικοποίησης, αλλά και των πεντάκις πλατινένιων δίσκων: ένας Μπόνο πριν τον Μπόνο, με πρόσθετες δόσεις φαιάς ουσίας και ιδιορρυθμίας. Το DVD "Live in Athens 1987" μας υπενθυμίζει ότι ευτυχήσαμε να τον θαυμάσουμε στις μέρες της μεγάλης δόξας του.
 
Check Also: "Peter Gabriel" (1980) "Live In Athens 1987" (DVD, 1990)
 
Νίκος Παπαδογιάννης
65
Cinderella - Night Songs
Label: Mercury
Release Date: 9/6/1986
Genre: Glam/Sleaze Rock
Cinderella - Night Songs
Βλέποντας μόνο το εξώφυλλο του ντεμπούτου άλμπουμ των Cinderella και τα videoclip των "Shake Me", "Nobody's Fool" και "Somebody Save Me" σχεδόν αποκτάς συμπυκνωμένη γνώση για την όλη αισθητική της sleaze/hair σκηνής. Όμως, προσεγγίζοντας το "Night Songs" μόνο μέσα από το οπτικό/αισθητικό πρίσμα ίσως χάνεται ή υποτιμάται η ουσία, η οποία βρίσκεται στο πόσο ωραίες rock μουσικές έγραφε ο ηγέτης των Cinderella, Tom Keifer. Έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση του Bon Jovi, ο οποίος όχι μόνο έκανε δεύτερα φωνητικά σε δυο τραγούδια του άλμπουμ, αλλά τους πήρε μαζί του να ανοίγουν την περιοδεία του "Slippery When Wet", και σε συνδυασμό με την επιτυχία του "Nobody's Fool", το "Night Songs" βρέθηκε να πουλάει εκατομμύρια αντίτυπα και να καθιστά τους Cinderella rock stars της εποχής. Στη βραχύβια πορεία που ακολούθησαν, δικαιώθηκαν όσοι διέβλεπαν σπουδαίο συνθετικό και ερμηνευτικό ταλέντο στο πρόσωπο του Keifer, με το "Night Songs" να μένει ιστορικά το πιο σημαντικό και δημοφιλές εκ των τριών καταπληκτικών άλμπουμ που κυκλοφόρησαν.
 
Essential Songs: "Nobody's Fool", "Shake Me"
Check Also: "Long Cold Winter" (1988)
 
Χρήστος Καραδημήτρης
66
Genesis - Invisible Touch
Label: Atlantic
Release Date: 09/06/1986
Genre: Rock
Genesis - Invisible Touch
Θυμάμαι πιτσιρικάς το video clip για το "Land Of Confusion" με τις κούκλες και πόσο πολύ μου άρεσε οπτικά αλλά και η μουσική των Βρετανών. Πλέον το 1986 για τα καλά στα μονοπάτια της pop αλλά με ένα ποιοτικό υπόβαθρο που δίνει και η προϊστορία τους ώς ένα από τα σημαντικότερα progressive συγκροτήματα των 70s αλλά και η εγγύηση των μελών του συγκροτήματος τα οποία αφού αφοσιώθηκαν στα προσωπικά τους albums ξαναβρέθηκαν υπό τη στέγη των Genesis και με βάση τον αυτοσχεδιασμό μας έδωσαν ένα pop-rock album που αν κυκλοφορούσε υπό το όνομα του Phil Collins και οχι των Genesis μάλλον θα ταίριαζε περισσότερο. Με σαφείς εμπορικές διαθέσεις δεν μας εμποδίζει ωστόσο να απολαύσουμε πανέμορφα κομμάτια όπως το ομώνυμο αλλά και τα "Anything She Does" και το πανέμορφο "Domino".
 
Essential Songs: "Land Of Confusion", "Domino"
Check Also: "Duke" (1980)
 
Δημήτρης Μωυσίδης
67
Bon Jovi - Slippery When Wet
Label: Vertigo
Release Date: 18/08/1986
Genre: Hard Rock
Bon Jovi - Slippery When Wet
O τρίτος δίσκος των Bon Jovi ήταν αυτός που έμελλε να τους κάνει superstars για το υπόλοιπο της ζωής τους. Το "Slippery When Wet" είναι ο πιο μοσχοπουλημένος δίσκος του 1987 στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα "You Give Love A Bad Name" και "Livin' On A Prayer" φτάνουν στην κορυφή των charts και οι Bon Jovi κατακτούν τον κόσμο αφού ταυτόχρονα πουλούν 1 εκατομμύριο αντίτυπα/μήνα. Φυσικά ότι συνέβη, δεν έγινε τυχαία αφού το "Slippery When Wet" είναι ένας δίσκος γεμάτος hits τα οποία από τη μια ταίριαζαν με το glam/hard rock ρεύμα της εποχής αλλά από την άλλη ήταν όσο «γυαλισμένα» χρειαζόταν ώστε να διεκδικήσουν ένα ευρύτερο κοινό. Μελλοντικά οι Bon Jovi αποδείχτηκαν, τουλάχιστον εμπορικά, μεγαλύτεροι από τη σκηνή που εκπροσωπούσαν αλλά το "Slippery When Wet" αποτελεί αναμφισβήτητα η κορυφαία τους στιγμή.
 
Check Also: "New Jersey" (1988)
 
Γιάννης Βόλκας
68
Paul Simon - Graceland
Label: Warner
Release Date: 25/08/1986
Genre: Folk/Pop/Rock
Paul Simon - Graceland
Το "Graceland" είναι ένα από τα ελάχιστα εκείνα άλμπουμ που μπορούν να καυχιούνται ότι έχουν μια θέση σε κάθε δισκοθήκη, ανεξαρτήτως genre. Έχοντας ήδη διανύσει μια τεράστια καριέρα και με τη βιομηχανία να τον θεωρεί ως ένα αστέρι στη δύση του, ο Simon ερωτεύεται τη folk μουσική της Νότιας Αφρικής και αποφασίζει να σπάσει το πολιτιστικό εμπάργκο προς το apartheid για να ηχογραφήσει αυτό το άλμπουμ με μια πλειάδα λευκών και μαύρων μουσικών. Φυσικά κατηγορήθηκε για αυτήν του κίνηση, αν δει κανείς όμως τη μεγάλη εικόνα, το "Graceland" είναι το άλμπουμ που έστρεψε τον pop κόσμο προς τη world κουλτούρα - το έργο του Simon και του Peter Gabriel ευθύνονται σχεδόν ολοκληρωτικά γι αυτό - φανερώνοντας στο κοινό ένα συνολικότερο, ειρηνικότερο μουσικό έργο, μέσα στο οποίο η folk, η pop, η rock εξερευνούν τις ανθρώπινες σχέσεις μέσα σε ένα πραγματικά οικουμενικό πνεύμα. Ένα μουσικό αριστούργημα. (Α.Κ)
 
Check also: "Hearts And Bones" (1983)
 
Αντώνης Καλαμούτσος
69
Iggy Pop - Blah-Blah-Blah
Label: A&M Records
Release Date: 23/10/1986
Genre: Rock
Iggy Pop - Blah-Blah-Blah
Συστατικά: ο Iggy Pop, ο David Bowie, ο Steve Jones, μία παραγωγή βγαλμένη από τα χρόνια του Αντρέα, μία ξεδιάντροπα εμπορική λογική και μία χιτάρα από τα 50s. Εκτέλεση: ρίξτε ταυτόχρονα τα παραπάνω στο μπλέντερ και βάλτε το τέρμα για τρία τέταρτα. Αποτέλεσμα: "Blah-Blah-Blah". Οι εποχές που οι Stooges καθόριζαν τον ήχο του Detroit είχαν περάσει ανεπιστρεπτί. Ο Iggy ήταν πλέον ροκ σταρ ολκής. Κι αν οι δουλειές του στο πρώτο μισό της δεκαετίας έχαναν τον στόχο όσο συχνά τον πετύχαιναν, η έκτη και τελευταία συνεργασία με τον Bowie έμελλε να δώσει αρκετές συγκινήσεις για να σβήσει κάθε ανορθογραφία. Δεν θα μάθουμε ποτέ αν/ποια από τα κομμάτια γεννήθηκαν για το "Tonight". Στο τέλος της μέρας, αυτό ελάχιστη σημασία έχει.
 
Check Also: "Soldier" (1980)
 
Αντώνης Μαρίνης
70
Peter Hammill - And Close As This
Label: Virgin
Release Date: 11/1986
Genre: Progressive Rock
Peter Hammill - And Close As This
O Peter Hammill κουβαλά στην πλάτη του μισό αιώνα πλούσιας δισκογραφίας τόσο στην προσωπική του καριέρα όσο και με τους prog θρύλους Van Der Graaf Generator. Έχοντας ενσωματώσει πολλά και διαφορετικά ήδη μουσικής στη μακρόχονη πορεία του, στο "And Close As This" συναντούμε τον ορισμό του solo album. Μόνος του, με βασικό όπλο τη φωνή του σε μερικές από τις πιο παθιασμένες ερμηνείες και συνοδεία πλήκτρων (ή πιάνο, ανάλογα με το κομμάτι) τα οποία ηχογραφήθηκαν όλα με τη μία. Ο δίσκος είναι τόσο φορτισμένος συναισθηματικά καθώς ο Hammill στέκει απογυμνωμένος μπροστά στον ακροατή και καταφέρνει να τον μαγνητίσει με τον πιο απλοϊκό τρόπο. Το "And Close As This" δεν είναι απαραίτητα ο καλύτερος δίσκος της καριέρας του Hammill, είναι όμως από τους πιο άμεσους και συναισθηματικούς που θα συναντήσετε σε ολάκερη τη δεκαετία.
 
Check Also: "Patience" (1983)
 
Γιάννης Βόλκας
71
Tesla - Mechanical Resonance
Label: Geffen
Release Date: 24/11/1986
Genre: Hard Rock
Tesla - Mechanical Resonance
Υπάρχουν σχήματα και σχήματα που απάρτιζαν το λεγόμενο glam metal (μα, τί όρος!) ρεύμα των '80s, με πολλά εξ αυτών να μην είναι ούτε glam, μήτε metal στην ουσία τους, αλλά να κατηγοριοποιούνται σε αυτό λόγω μόδας και εικόνας. Μια από αυτές πρέπει να θεωρούνται και οι Tesla, με τους Αμερικάνους rockers να διαθέτουν όλο το πακέτο που έπρεπε να διαθέτει μια μπάντα για να πετύχει˙ κοινώς, «μορφονιό» τραγουδιστή με φωνάρα, κιθάρες με τσαγανό και την απαραίτητη ποικιλομορφία στις συνθέσεις που θα τους έδιναν πρόσβαση σε ένα πιο ευρύ ακροατήριο. Οι Καλιφορνέζοι δεν λάθευαν σε καμία από τις τρεις αυτές προδιαγραφές, με το ντεμπούτο τους να προκαλεί αίσθηση και δικαίως να γίνεται πλατινένιο, ξεκινώντας έτσι μια πορεία που αποδείχτηκε σαφώς low profile αλλά και πραγματικά τίμια από δισκογραφικής άποψης μέχρι και τις μέρες μας. Το "Mechanical Resonance", πάντως, είναι μια μπαρουτοκαπνισμένη δισκάρα από εδώ μέχρι το Sacramento, με τις ρίζες στα blues, την καρδιά στο hard rock και το βλέμμα στο metal. 
 
Check Also: "The Great Radio Controversy" (1989)
 
Σπύρος Κούκας
72
Whitesnake - Whitesnake
Label: EMI/Rhino
Release Date: 31/03/1987
Genre: Hard Rock
Whitesnake - Whitesnake
Ο David Coverdale μετά από τη σύντομη αλλά ουσιαστική θητεία του στους Deep Purple κυκλοφόρησε μια σειρά, αξιόλογων ως πολύ καλών, δίσκων με τους Whitesnake. Χρειάστηκε όμως ο έβδομος και ομώνυμος του 1987 ώστε να καθιερωθεί ως σουπερστάρ τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το "Whitesnake" είναι ένας δίσκος που παρουσιάζει την μπάντα γεμάτη ενέργεια και απόλυτα ταιριαστή στο hard rock κλίμα της εποχής. Ένας δίσκος ο οποίος περιέχει μόνο hits και ακούγεται από την αρχή μέχρι το τέλος με απίστευτη ευκολία. Μερικά εκατομμύρια πωλήσεων, μπόλικα singles από έναν δίσκο ο οποίος και μόνο το "Still Of The Night" να περιείχε, θα έφτανε για να γράψει το όνομα "Whitesnake" με χρυσά γράμματα στη rock ιστορία. Το "1987" έφερε νέους οπαδούς στην μπάντα και κατάφερε, εκτός από το να εξασφαλίσει το μέλλον τους, να εκτοξεύσει τις πωλήσεις και του "Slide It In" που προηγήθηκε.
 
Check Also: "Slide It In" (1984)
 
Γιάννης Βόλκας
73
White Lion - Pride
Label: Atlantic Records
Release Date: 21/6/1987
Genre: Hard Rock
White Lion - Pride
Σε μία εποχή που ολόκληρες καριέρες βασίστηκαν περισσότερο στο φαίνεσθαι παρά στο είναι, οι White Lion προτίμησαν την αντίστροφη πορεία. Το hard rock τους ξεκινούσε και τελείωνε εντός των ορίων που είχαν καθιερώσει οι μεγάλοι του ύφους. Η λακ κι οι πόζες δεν απουσίαζαν τελείως, προς θεού· βρίσκονταν όμως αρκετά στο βάθος για να μην τραβήξουν τους προβολείς σε πραγματικά μεγάλο βαθμό. Από το πρώτο riff του "Hungry" ως το σβήσιμο του "When The Children Cry", αν έπρεπε να περιγραφεί με μία λέξη το δεύτερο άλμπουμ του σχήματος, αυτή πιθανότατα θα ήταν «σωστό». Οι γραμμές του Mike Tramp στέκονται εθιστικές στην απλότητά τους. Οι συνθέσεις έχουν όλη την ουσία. Οι κιθάρες του Vito Bratta, ακόμα και τόσα χρόνια μετά, παραμένουν απολαυστικές.
 
Check Also: "Big Game" (1989)
 
Αντώνης Μαρίνης
74
Guns N' Roses - Appetite For Destruction
Label: Geffen
Release Date: 21/7/1987
Genre: Hard Rock
Guns N' Roses - Appetite For Destruction
"You know where the fuck you are..."? Οι Guns N' Roses πάντως, σε μια νύχτα βρέθηκαν στην κορυφή του κόσμου. Το μυθικό τους ντεμπούτο, που πλέον έχει ως παράσημα ορδές από εμπορικές και κριτικές διακρίσεις, δεν έλαβε εξαρχής αυτού του είδους την αποδοχή. Η πιο ανατριχιαστική όμως τριάδα singles (ξέρεις ποιά είναι αυτά) που γέννησε ποτέ άλμπουμ, σε συνδυασμό με τις κολασμένες ζωντανές τους εμφανίσεις, ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του δίσκου, ανέδειξαν τους Guns N' Roses στην πιο επικίνδυνη μπάντα του rock 'n' roll. Η ακόρεστη όρεξη της πεντάδας, αν και εν τέλει αποδείχθηκε αυτοκαταστροφική, τους τροφοδότησε με ένα ηχητικό οπλοστάσιο που, όσο και αν αρνούμαστε να το παραδεχθούμε, πραγματικά όμοιό του δεν συναντήσαμε ξανά. Καθείς εξ' αυτών, αποτύπωσε το ηχητικό του υπόβαθρο στον ήχο αυτής της κυκλοφορίας. Το αποτέλεσμα; Ψυχρά, ένα tracklist αήττητο και αψεγάδιαστο. Μεταφυσικά, μια αύρα που πίσω από τις riff-άρες, τις σολάρες, τις στιχάρες και τη Φωνάρα παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο.
 
Essential Songs: "Nightrain", "My Michelle"Check Also: "G N' R Lies" (1988)Check Also: "Paul's Boutique" (1989)
 
Αποστόλης Ζαμπάρας
75
Def Leppard - Hysteria
Label: Phonogram/Mercury
Release Date: 03/08/1987
Genre: Hard Rock
Def Leppard - Hysteria
Η μετάλλαξη των πρώιμων NWOBHM Def Leppard σε απόλυτους γίγαντες των παγκόσμιων ραδιοφώνων ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά με το τέταρτο τους άλμπουμ "Hysteria". Είναι εντελώς λογικό ότι το "Hysteria" βρίσκεται στη λίστα με τα μεγαλύτερα σε πωλήσεις rock άλμπουμ όλων των εποχών, αφού κάθε άτιμο δευτερόλεπτο αυτού του δίσκου λάμπει σαν χρυσάφι. Επτά (!!!) από τα δώδεκα tracks έγιναν παγκόσμιες επιτυχίες αλλά κάθε ένα από αυτά σε τοποθετεί νοητά στην καρδιά της πιο φαντεζί rock αρένας, με τα τεράστια φωνητικά sing-along των ρεφρέν και τις εύληπτες αλλά και ωραιότατες μελωδίες να πλημμυρίζουν κάθε διαθέσιμο χώρο. Ξεπερνώντας την κακοδαιμονία, τα ατυχήματα, τα τεχνικά ζητήματα, ακόμα και τον συνθετικό τους εαυτό, οι Def Leppard πέτυχαν τον στόχο που είχαν θέσει: τα πρόσωπα και τα τραγούδια τους κατέκλυσαν τον κόσμο κι έθεσαν νέα όρια στο τί μπορεί να πετύχει το hard rock, ακόμα κι αν δεν ήταν ο πιο ουσιώδης δίσκος τους. Ήταν όμως η ψυχή του party.
 
Essential songs: "Gods Of War", "Love Bites"
Check also: "Pyromania" (1983)
 
Αντώνης Καλαμούτσος
76
Jethro Tull - Crest Of A Knave
Label: Chrysalis
Release Date:11/9/1987
Genre: Progressive Rock
Jethro Tull - Crest Of A Knave
Η δεκαετία του 80 είχε κορυφές και πάτους για ένα συγκρότημα που έψαχνε την ταυτότητά του στη νέα αυτή εποχή. Αποδείχτηκε πάντως ότι τις κορυφές τις έπιασαν, τουλάχιστον ποιοτικά, όταν έμειναν πιο κοντά στη φιλοσοφία (αν και όχι απαραίτητα συνθετικά ή σε ήχο όπου ορισμένες φορές η παραγωγή και το drum machine προδίδει την εποχή) των κλασικών τους δίσκων. Το "Crest Of A Knave" είναι ένας prog δίσκος που έχει σκληρύνει κάπως τον ήχο τους (κυρίως στις κυρίαρχες κιθάρες του Barre - σίγουρα πάντως όχι τόσο ώστε να δικαιολογεί το περιβόητο Grammy που κέρδισε ως hard rock/heavy metal), έχει προσθέσει κάποια άμεσα ροκάκια, έχει αναγνωρίσει την κυριαρχία συγκροτημάτων όπως οι Dire Straits ως διάδοχοι του κλασικού rock αλλά σε κάθε περίπτωση δεν κρύβει τις καταβολές του ειδικά με έπη όπως το "Budapest" και "Farm On The Freeway" που αποτελούν και τις καλύτερες στιγμές του. Δυστυχώς έμελλε να αποτελέσει και τον τελευταίο πραγματικά σπουδαίο δίσκο τους.
 
Essential Songs: "Budapest"
Check also: "The Broadsword And The Beast" (1982)
 
Κώστας Σακκαλής
77
INXS - Kick
Label: Atlantic
Release Date: 12/10/1987
Genre: Pop Rock / Funk Rock
INXS - Kick
Δύσκολα θα βρεθεί κριτικός που θα πάρει τους INXS στα σοβαρά και θα καθίσει να αναλύσει ενδελεχώς στίχους και μουσική, αλλά αυτή ακριβώς ήταν η γοητεία τους. Η θεμελιώδης ποπ δεν χρειάζεται να αντέχει σε εμβριθή ανάλυση, αλλά να καταναλώνεται με ποπ κορν, να χορεύεται, να προκαλεί σκιρτήματα, να έχει ξανθό μαλλί περμανάντ, να θαυμάζει τον εαυτό της στον καθρέφτη και να συγχωνεύει όλα τα μουσικά στυλ χωρίς να υπακούει στους κανόνες τους. Οι Αυστραλοί ΙΝΧS δεν συγκλόνισαν ποτέ κανέναν, αλλά δεν υπάρχει και κανείς που να μη τους νοσταλγεί. Βρείτε μου άνθρωπο που να στραβομουτσουνιάζει με τους ήχους του "Never Tear Us Apart" ή του "Need You Tonight" ή του "New Sensation" ή του "Mystify" και θα σας βρω άνθρωπο που δεν έχει σφυγμό. Το "Kick" δεν θα μπει ποτέ σε κλασσικές δισκοθήκες, αλλά είναι, με τον τρόπο του, το τέλειο άλμπουμ. Aς είναι ελαφρύ το χώμα που σκεπάζει τον Michael Hutchence.
 
Essential Songs: "Never Tear Us Apart", "Mystify"
Check Also: "Listen Like Thieves" (1985)
 
Νίκος Παπαδογιάννης
78
Joe Satriani - Surfing With The Alien
Label: Relativity Records
Release Date: 15/10/1987
Genre: Instrumental/Hard Rock
Joe Satriani - Surfing With The Alien
Αφού σαν δάσκαλος κιθάρας μετέφερε τις γνώσεις του σε μερικούς από τους πιό αναγνωρίσιμους κιθαρίστες εκεί έξω, είπε να κυκλοφορήσει και αυτός το κατιτίς του και έτσι μετά το, καλό αλλά διστακτικό, ντεμπούτο το 1986 ("Not Of This Earth"), ήρθε το 1987 και σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα του ως άλλος Silver Surfer σερφάροντας με μαεστρία και απαράμιλλο στυλ πάνω στο fretboard της κιθάρας του και γεννήθηκε ένα από τα κλασικότερα metal/rock instrumental albums όλων των εποχών. Επηρέασε πλήθος επίδοξων κιθαριστών, έδωσε το έναυσμα για πλήθος αναλόγως instrumental κυκλοφοριών και τόσα χρόνια μετά ακούγεται τόσο φρέσκο, πρωτοποριακό και υπέροχο. Ειδικά για το 1987 ήταν σαν όντως κάποιος εξωγήινος να κατέβηκε στη γη και να πήρε τη κιθάρα να παίξει. Αξεπέραστο.
 
Check Also: "Flying Like Blue Dream" (1989)
 
Δημήτρης Μωυσίδης
79
Leonard Cohen- I'm Your Man
Label: Columbia
Release: 02/02/1988
Genre: Rock
Leonard Cohen- I'm Your Man
Είναι γεγονός πως εκεί στα τέλη του 1980, η μεγάλη πλειοψηφία των γερόλυκων του 1960 και του 1970, είχε καταλήξει παρωχημένη και παράταιρη. Εξάλλου, και το προηγούμενο άλμπουμ του Cohen μπορεί να περιείχε δύο από τα πιο διάσημα κομμάτια του ("Dance Me To the End Of Love" και "Hallelujah") όμως, δεν θα ήταν άδικο να πούμε πως συνολικά είχε τα θεματάκια του. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ακολούθησε μια περίοδος όπου ο δημιουργός πάλεψε με την κατάθλιψη και μια κρίση μέσης ηλικίας, προτού η επιτυχία που γνώρισε η Jennifer Warnes μέσα από τα νέα του τραγούδια, του δώσει το απαραίτητο σπρώξιμο για να επανεφεύρει τον εαυτό του. Στα 54 του λοιπόν, ο Leonard Cohen επέστρεψε οπλισμένος με synthesizer, κουμπάκια και μια πραγματικά σύγχρονη παραγωγή, καταφέρνοντας να πιάσει το zeitgeist της εποχής του ενώ, παράλληλα, μας παρέδωσε τέσσερα - τουλάχιστον! - από τα καλύτερα κομμάτια που έγραψε ποτέ του. Με μόνη πιθανή παραφωνία το "Jazz Police", το οποίο προσωπικά δεν βρίσκω καν κακό, το όγδοο άλμπουμ του καλλιτέχνη αποτελεί μια πραγματικά γενναία επιστροφή κι έναν από τους καλύτερους δίσκους της 50ετους καριέρας του σπουδαίου μουσικού αλλά και της δεκαετίας του 1980.
 
Check Also: "Various Positions" (1984), Jennifer Warnes - "Famous Blue Raincoat" (1986)
 
Αντώνης Αντωνιάδης
80
King's X - Out Of The Silent Planet
Label: Megaforce
Release Date: 28/03/1988
Genre: Rock
King's X - Out Of The Silent Planet
Αν και το εξώφυλλο προϊδεάζει για ένα γκρουπ-νοσταλγό του 70s prog rock, η αλήθεια είναι ότι το ντεμπούτο αυτού του απίθανου trio από το Texas, έφερε στο rock προσκήνιο πολύ περισσότερα πράγματα: έφερε ένα σωρό μαύρων επιρροών από soul και funk, την περίοδο που αυτές οι προσμίξεις ήταν έτοιμες να εκραγούν. Έφερε το concept της διαφορετικότητας, στον αντίποδα της macho rock αισθητικής. Έφερε ξανά μια φρεσκάδα στα παραδοσιακά Hendrix riffs και, κυρίως, έφερε ίσως τις πιο cool πολυφωνίες και φωνητικές αρμονίες που ακούσαμε στα 80s, συνεχίζοντας ξεκάθαρα στο πνεύμα των Beatles. Αν και η τριάδα των Doug Pinnick, Ty Tabor και Jerry Gaskill θα έχτιζε πάνω σε αυτά τα στοιχεία μια εξαιρετική δισκογραφία, όλα ήταν ορατά από τον πρώτο κιόλας δίσκο και οι King's X εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να θεωρούνται ένα από τα καλύτερα γκρουπ που δεν έγιναν τεράστια σε δημοτικότητα. Ότι τους έλειψε όμως σε πωλήσεις, το κέρδισαν σε σεβασμό.
 
Essential songs: "Power Of Love", "King"
Check also: "Gretchen Goes To Nebraska" (1989)
 
Αντώνης Καλαμούτσος
81
Living Colour - Vivi
Label: Epic
Release Date: 3/5/1988
Genre: Hard Rock/Funk
Living Colour - Vivi
Όταν κυκλοφόρησε το ντεμπούτο των Αμερικανών, το hard rock, στο εμπορικό του απόγειο, διέθετε συγκεκριμένα πολιτισμικά χαρακτηριστικά. Οι Living Colour όμως, στη μυθική αυτή στιγμή, κατέρριψαν σαν σε ντόμινο όλα τα σχετικά στερεότυπα. Προεξάρχοντος του κιθαρίστα και βασικού συνθέτη Vernon Reid, η τετράδα δημιούργησε ένα ποιοτικό και εμπορικό όργιο που, μπολιάζοντας funk στο στιβαρό του hard rock, ασκώντας κοινωνικό σχολιασμό δίχως να κατηχεί, παρουσίασε μια άλλη πλευρά αυτού του ήχου, άκρως επιδραστική στις δεκαετίες που ακολούθησαν. Λειτουργώντας τρόπον τινά ως ένα rock αντίστοιχο των Bad Brains, οι Living Colour, που στον ίδιο δίσκο συνεργάστηκαν με Mick Jagger και Public Enemy και διασκεύασαν Talking Heads, δίνοντας και στην πορεία ένα ανοιχτό γράμμα προς κάθε αισχροκερδή γεωκτήμονα, παρέδωσαν ένα ανεπανάληπτο άλμπουμ. Το "Vivid", πέραν του βραβευμένου με Grammy "Cult Of Personality", είναι εμπορικά εναλλακτικό και εναλλακτικά παραδοσιακό, ενώ όταν έρθει η ώρα να αναρωτηθείς "what's your favorite color" θα ουρλιάξεις την απάντηση σε έκσταση.
 
Check Also: -
 
Αποστόλης Ζαμπάρας
82
Poison - Open Up And Say... Ahh!
Label: Enigma Records
Release Date: 3/5/1988
Genre: Glam/Sleaze Rock
Poison - Open Up And Say... Ahh!
Πολλά πράγματα έχουν βελτιωθεί προς το καλύτερο, όμως σε πολλούς τομείς η ζωή στα 80s ήταν τόσο πιο εύκολη. Όσο κι αν μοιάζει τρομερά δύσκολο να εξηγηθεί η τεράστια επιτυχία μιας μπάντας όπως οι Poison με σημερινούς όρους, άλλο τόσο δύσκολο είναι να εξηγηθεί σε έναν σημερινό νέο πως να διασκεδάζει χωρίς κινητά τηλέφωνα, internet κι όλες τις συναφείς ανέσεις/δεσμεύσεις. Κι αυτό έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την ανεμελιά/αφέλεια εκείνης της εποχής. Φαντάζει lame η μουσική πρόταση των Poison αλλά τότε ήταν το soundtrack για πιο ξένοιαστες αποδράσεις και με τον τρόπο τους σημάδεψαν το rock στις Η.Π.Α. εκείνη την εποχή. Το "Open Up And Say… Ahh!", με τραγούδια όπως τα "Nothin' But A Good Time", το "Fallen Angel", τη διασκευή στο "Your Mama Don't Dance" και βεβαίως την μπαλάντα "Every Rose Has Its Thorn" αποτέλεσε τη μεγαλύτερη εμπορική τους επιτυχία, παρά το ότι τα μεγάλα εμπορικά μαγαζιά απαγόρευσαν την πώλησή του όταν κυκλοφόρησε.
 
Check Also: "Look What The Cat Dragged In" (1986)
 
Χρήστος Καραδημήτρης
83
Danzig - Danzig
Label: Def American
Release Date: 30/08/1988
Genre: Hard Rock/Blues
Danzig - Danzig
Σαν να μην έφταναν οι Misfits και οι Samhain, ο Glenn Danzig βάλθηκε να πετύχει και σε ένα ακόμα εγχείρημα και αυτήν τη φορά να παγιωθεί για πάντα στη μνήμη μας ως ο Evil Elvis. Θα θέλαμε να ήμασταν εκεί το 1988 για να δούμε από πρώτο χέρι τις αντιδράσεις σε αυτό το υβρίδιο από heavy metal και blues rock, με την crooning φωνή και τους σατανιστικούς στίχους του Glenn Danzig στην κορυφή. Το στυλ έμοιαζε καταδικασμένο να πετύχει, πρέπει όμως να είμαστε δίκαιοι και να αναγνωρίσουμε ότι το άλμπουμ περιέχει μόνο κομματάρες, με το "Mother" να είναι ένα απόλυτο all-time rock classic. Το "Danzig" είναι ένα ευθύ και ποιοτικό άλμπουμ που στρέφεται στα βασικά του rock και αναδεικνύει μια ιδιαίτερη, δαιμονική ατμόσφαιρα. Επιπροσθέτως, είναι ένα άλμπουμ που μεγαλώνει πολύ καλά, όντας μια από τις βασικές επιρροές πίσω από την αναβίωση του occult rock της τελευταίας δεκαετίας.
 
Essential songs: "Twist Of Cain", "Mother"
Check also: -
Αντώνης Καλαμούτσος
84
The Jeff Healey Band - See The Light
Label: Arista
Release Date: 13/09/1988
Genre: Blues Rock
The Jeff Healey Band - See The Light
O σπουδαίος αυτός κιθαρίστας - τυφλός από πολύ μικρή ηλικία - ξεκίνησε να βρίσκει την αναγνώριση όταν τον παρακολούθησαν ζωντανά ο Albert Collins και ο Stevie Ray Vaughan. Αν και ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του και το συγκρότημα του ροκ μουσικούς που περιλάμβαναν στο ρεπερτόριο τους blues, μπαλάντες και άλλα στοιχεία, η Jeff Healey Band απέκτησε την ταμπέλα blues εξαρχής. Αυτό τους βοήθησε να περάσουν ως «αυθεντικοί» ενώ είχαν μια ξεκάθαρα εμπορική στόχευση κάτι που έδειξαν ξεκάθαρα στο πολυσυλλεκτικό τους ντεμπούτο άλμπουμ. Με τη μεγάλη επιτυχία της μπαλάντας "Angel Eyes", τη συμμετοχή στην ταινία Road House με τον Patrick Swayze και ένα εξαιρετικό μπουκέτο blues & soft rock συνθέσεων κατάφεραν με το αυτ΄το άλμπουμ να μπουν δυνατά στο χάρτη της μουσικής βιομηχανίας. Εξαιρετικοί αλλά μετρημένοι στις διασκευές τους στα στάνταρντ "Blue Jean Blues" και "Hideaway", σίγουροι και «ραδιοφωνικοί» στο "Confidence Man" αφήνουν για το τέλος - ως κλείσιμο ματιού - την πραγματικότητα των ζωντανών τους εμφανίσεων με το οργιώδες "See The Light". Αν θέλετε να ζήσετε την ουσία του συγκροτήματος δείτε το See The Light - Live From London.
 
Essential Songs: "See The Light", "Confidence Man"
Check Also: -
 
Αντώνης Μουστάκας
85
Talk Talk - Spirit Of Eden
Label: Parlophone
Release Date: 16/9/1988
Genre: Art Rock
Talk Talk - Spirit Of Eden
«Το "Spirit Of Eden" είναι η δουλειά ενός αρτίστα που του έδωσαν τα κλειδιά του βασιλείου και εκείνος πήρε μαζί του μόνο τα έργα τέχνης», έγραψε ο Alan McGee. Αυτό ακριβώς! Για όσους απαξίωσαν να σκαλίσουν κάτι από την επιφάνεια των Talk Talk, o Mark Hollis ήταν ένας απρόσμενος ήρωας και τα άλμπουμ που ξεπήδησαν μέσα από τις αράχνες των συνθεσάιζερ του New Wave ένας επιτηδευμένος κεραυνός εν αιθρία. Το "Colour Of Spring" αποτέλεσε προειδοποιητική βολή, ενώ τα δίδυμα αριστουργήματα "Spirit Of Eden" και "Laughing Stock" (μαζί με τον ύστερο προσωπικό δίσκο του Hollis) γέννησαν το post-rock σε έναν τελείως απροσδόκητο τοκετό. Ο Mark Hollis δεν άκουγε Duran Duran, αλλά Ντεμπισί, Koλτρέιν και Μπέλα Μπάρτοκ. Μέσα από τη μήτρα του βγήκε ο σπόρος των Radiohead, των Elbow, των Porcupine Tree, των Blur, του Jeff Buckley. Τυχεροί όσοι είδαμε τους Talk Talk μέσα στο λιοπύρι στο Rock In Athens του 1985. To "Spirit Of Eden" απείχε τρία χρόνια στον ορίζοντα.
 
Essential Songs: "Eden", "I Believe In You"
Check Also: "The Colour Of Spring" (1986), "Lοndon 1986 - Live" (1999)
 
Νίκος Παπαδογιάννης
86
Bon Jovi - New Jersey
Label: Vertigo
Release Date: 19/9/1988
Genre: Hard/Glam Rock
Bon Jovi - New Jersey
Η επιτυχία του "Slippery When Wet" ήταν πρωτόγνωρη και μεθυστική για τους Bon Jovi, οι οποίοι δεν έγιναν almost… αλλά very famous, αν με εννοείτε. Όμως, η αγωνία του John Bon Jovi και του Richie Sambora ήταν να αποδείξουν πως αυτή η επιτυχία δεν ήταν πυροτέχνημα και μέσα στον υπερβάλλων ζήλο τους παρουσίασαν στην εταιρεία την ιδέα για ένα διπλό άλμπουμ, υπό τον τίτλο "Son Of Beaches". Το εγχείρημα μπορεί να απορρίφθηκε ως παράτολμο, αλλά τα 12 τραγούδια που κυκλοφόρησαν στο εν τέλει τιτλοφορούμενο "New Jersey" απέδειξαν ότι η δίψα που είχαν ήταν όντως μεγάλη και συνοδεύτηκε από την αντίστοιχη έμπνευση. Με τη συνεισφορά του Desmond Child ("Bad Medicine", "Born To Be My Baby"), αλλά και χωρίς αυτή ("Lay Your Hands On Me", "I'll Be There For You") συνέθεσαν instant hits, φτιαγμένα όλα για να ξεσηκώνουν τις αρένες που ξεπουλούσαν τα εισιτήρια σαν ζεστό ψωμί, στο πιθανότατα πιο ολοκληρωμένο άλμπουμ που κυκλοφόρησαν ποτέ οι Bon Jovi.
 
Check Also: "Bon Jovi" (1984), "Slippery When Wet" (1986)
 
Χρήστος Καραδημήτρης
87
Steve Earle - Copperhead Road
Label MCA
Release Date: 17/10/1988
Genre: Heartland Rock / Country Rock
Steve Earle - Copperhead Road
Εκτός του punk, του hair metal και άλλων ιδιωμάτων που ξεπετάχτηκαν τη δεκαετία του 1980 υπήρξε και μια πλευρά του rock που βασισμένη στον Bob Dylan και με μπροστάρη τον Springsteen κατέκτησε τις ΗΠΑ. Σπουδαίος εργάτης του heartland rock, ο Steve Earle είχε καταθέσει ήδη τα διαπιστευτήρια του με το "Guitar Town" πατώντας στα χνάρια του μεγάλου Bruce. Δύο χρόνια μετά αποφασίζει να φτιάξει έναν πιο hard rock δίσκο πατώντας στα χνάρια των μεγάλων σχημάτων της εποχής. Ο συνδυασμός της κοινωνικής και outlaw θεματικής ταιριάζει υπέροχα με τον νέο πιο «γεμάτο» ήχο. Το ομώνυμο τραγούδι έγινε ύμνος των bootleggers μιλώντας ταυτόχρονα για τον υποτιθέμενο πόλεμο που είχε κηρύξει ο Reagan στα ναρκωτικά , στο "Snake Oil" «χτυπά» τον πρόεδρο τον ΗΠΑ για την εξωτερική αλλά και την εσωτερική του πολιτική ενώ όλη η πρώτη πλευρά του δίσκου είναι ένα δυνατό κοινωνικό σχόλιο για την Αμερική του 1988. Στη δεύτερη πλευρά οι ρυθμοί πέφτουν αλλά ακόμα και στην ερωτική country μπαλάντα το επίπεδο παραμένει ψηλά καθιστώντας το Copperhead Road ένα σπουδαίο άλμπουμ.
 
Check Also: "Guitar Town" (1986)
 
Αντώνης Μουστάκας
88
Lou Reed - New York
Label: Sire
Release: 10/01/1989
Genre: Rock
Lou Reed - New York
Σε μια εποχή που ουκ ολίγοι συνομήλικοί του, κοιτούσαν πώς να εξοικειωθούν με τα synthια και τους ηλεκτρονικούς ήχους, ο Lou Reed μετακόμισε στη Sire και κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ που έγινε ευρέως αποδεκτό ως μια, εμπορικά και καλλιτεχνικά, πετυχημένη "επιστροφή στις ρίζες". Απομακρυνόμενος από τους πειραματισμούς του πρόσφατου παρελθόντος, ο 47χρονός τότε, καλλιτέχνης μας χάρισε δεκατέσσερα τραγούδια στα οποία κατάφερε και συμπύκνωσε όλη τη μέχρι τότε καριέρα του μέσα από απλές rock δομές και μια παραγωγή που φλέρταρε με την απλοϊκότητα. Και όμως, αυτή η σχεδόν πρωτόλεια προσέγγιση είναι που κάνει τον δίσκο διαχρονικό ενώ οι συνθέσεις μοιάζουν να έχουν προκύψει τελείως αβίαστα και φυσικά. Ελάχιστη λοιπόν σημασία έχει αν αυτό ισχύει ή αν, στην πραγματικότητα, ο Lou Reed εδώ ενορχήστρωσε την τέλεια επιστροφή του. Αυτό που έχει σημασία είναι πως λίγο πριν το τέλος των '80s, ένας από τους θρύλους της rock μουσικής μας χάρισε ένα άλμπουμ που αναζωογόνησε την καριέρα του, ενώ η συνεργασία του εδώ με τον Moe Tucker σε συνδυασμό με την επιτυχία του "New York", αλλά και του "Songs Of Drella", ένα χρόνο μετά, που σηματοδότησε την εξομάλυνση των σχέσεων του με τον John Cale, θα οδηγούσε στην αναβίωση των Velvet Underground δίνοντας την ευκαιρία σε μια νέα γενιά ακροατών να τους απολαύσουν ζωντανά.
 
Check Also: John Cale - "Music For A New Society" (1982), Nico - "Drama of Exile" (1981)
 
Αντώνης Αντωνιάδης
89
Skid Row - Skid Row
Label: Atlantic
Release Date: 24/01/1989
Genre: Hard Rock
Skid Row - Skid Row
Ο manager των Bon Jovi, Doc McGhee, τους ανακάλυψε μετά από προτροπή του Jon, τους έδωσε συμβόλαιο με την Atlantic κι αυτοί μας αντάμειψαν όλους με έναν από τους απολαυστικότερους δίσκους της χρυσής περιόδου του hair metal. Δεν ξέρω σε ποια καταγώγια έπαιζαν μέχρι να τους μαζέψει ο McGhee, όμως οι συνθέσεις του "Skid Row" χωρίς να διεκδικούν δάφνες πρωτοτυπίας, έχουν όλες, μία προς μία, στόφα μεγάλου songwriting. Ο Sebastian Bach κάνει την ειδοποιό διαφορά στα τραγούδια των Sabo και Bolan, όπως έχει φανεί πολλάκις ότι μπορεί να κάνει ένας χαρισματικός frontman (και όχι απλώς τραγουδιστής). Με το πιστόλι στον κρόταφο ξεχωρίζω τα εμβληματικά "18 and Life" και "Youth Gone Wild", το δαιμονισμένο "Sweet Little Sister", ο ύμνος "I Remember You", το σαρωτικό "Makin' A Mess", το εναρκτήριο "Big Guns" και κάπου εδώ σταματώ γιατί θα τα πω όλα. Αλήτικο rock σε όλο του το μεγαλείο, με τον άμεσο διάδοχο να είναι ανάλογης ποιότητας.
 
Essential Songs: "Youth Gone Wild"
Check Also: -
 
Παντελής Κουρέλης
90
Ozric Tentacles - Pungent Effulgent
Label: Demi Monde
Release Date: 02/02/1989 
Genre: Psychedelic Rock / Space Rock / Progressive Rock
Ozric Tentacles - Pungent Effulgent
Αυτή είναι η πρώτη δημιουργία των Ozric που παρουσιάστηκε και κυκλοφόρησε σε βινύλιο. Αυτό είναι το πραγματικό ντεμπούτο τους εμπορικά. Όλες οι προηγούμενες κυκλοφορίες είχαν μοιραστεί σε diy κασέτες. Εδώ στο πρώτο κομμάτι ακούς και φωνητικά. Το αναφέρω γιατί είναι ελάχιστα τα κομμάτια που περιλαμβάνουν και φωνές. Αυτό ήταν και το πρώτο άκουσμα στους περισσότερους για την μπάντα. Αυτό έχει χαραχθεί μέσα στην καρδιά. Αυτός ο μοναδικός τους ήχος. Η παράνοια και η ψυχεδέλεια σε ένα προοδευτικό και έντονα γρήγορο τις περισσότερες φορές rock με στοιχεία από ethnic μέχρι acid και dub. Σίγουρα για μουσική που έδενε τέλεια με τα δημοφιλή ναρκωτικά της εποχής (ίσως και της επόμενης δεκαετίας καλύτερα). Στο "Kick Muck" η μπάντα δίνει φόρο τιμής στη σκόνη που σηκωνόταν μπροστά στη σκηνή από τον τρελαμένο χορό του κόσμου στα τσάμπα και πολύ δημοφιλή χορευτικά φεστιβάλ της δεκαετίας. Χορευτική ψυχεδέλεια στα καλύτερα της.
 
Check Also: "Erpsongs" (1985), "Sliding Gliding Worlds" (1988)
 
Θεοδόσης Γενιτσαρίδης
91
The Cult - Sonic Temple
Label: Beggars Banquet, Sire
Release Date: 10/04/1989
Genre: Hard Rock
The Cult - Sonic Temple
Οι Βρετανοί που θέλησαν να γίνουν Αμερικανοί ολοκληρώνουν τη μετάλλαξή τους με αυτόν εδώ τον δίσκο. Από τα γοτθικής και post-punk αισθητικής "Dreamtime" και "Love" περάσανε στο αμιγώς hard rock "Electric" για να συναντήσουν τον Bob Rock και να καταλήξουν σε ένα εμπορικό hard rock, με διαστημικά singles όπως το "Fire Woman", το "Edie (Ciao Baby)" και το "Sun King". Πλέον είναι σαν να ακούει κάποιος άλλο συγκρότημα σε σχέση με το ντεμπούτο. Το βασικό δίδυμο Ian Astbury και Billy Duffy ανήλθε δικαίως μέσα σε μια μόνο πενταετία στο rock stardom, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για τον ψυχισμό τους σε συνδυασμό με γεγονότα όπως ο θάνατος του πατέρα του Astbury. Κρυμμένα διαμάντια όπως το "Soldier Blue" αναδεικνύουν τις μοναδικές δυνατότητες μιας από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές της εποχής, αλλά και την καταπληκτική κιθαριστική δουλειά, τόσο συνθετικά όσο και εκτελεστικά, του Duffy. Το φοβερό εξώφυλλο αξίζει ειδικής μνείας.
 
Essential Songs: "Fire Woman"
Check Also: Theatre Of Hate - "He Who Dares Wins" (1982)
 
Παντελής Κουρέλης
92
Tom Petty - Full Moon Fever
Label: MCA
Release Date: 24/4/1989
Genre: Heartland Rock
Tom Petty - Full Moon Fever
Είναι κάποιοι μουσικοί που υπό μία έννοια η δεκαετία του 80 τους ανήκει. Ίσως στην Ευρώπη να μην είναι τόσο σαφές, αλλά στο rock κοινό της Αμερικής, δύσκολα θα βρεθεί αντίρρηση ότι ένας από αυτούς είναι και ο Tom Petty. Ξεκίνησε στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας με τις, ομολογουμένως, καλύτερες δουλειές του αλλά μέχρι την κυκλοφορία αυτού, του τελευταίου για τα 80s, έργου του, είχε καταφέρει να καθιερωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να αποτελεί ισότιμο συνεργάτη προσωπικοτήτων όπως ο Harrison, o Dylan, o Orbison και o Lynn και να έχει τέσσερα άλμπουμ του στο top10 του Billboard. Το περί ου ο λόγος είναι φυσικά ένα από αυτά και το επιστέγασμα της μέχρι τότε καριέρας του ως ο πρώτος τύποις solo δίσκος (αν και σχεδόν όλοι οι Heartbreakers συνεισέφεραν σε κάποιο βαθμό) με τρεις από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του και γενικότερα τραγούδια που εντάχθηκαν για πάντα στο ρεπερτόριό του και στέκονται μέχρι τώρα ως εξαίρετα δείγματα αυτού που ονομάζουμε heartland rock.
 
Essential Songs: "Free Fallin'"
Check also: Tom Petty & The Heartbreakers - "Hard Promises" (1981)
 
Κώστας Σακκαλής
93
Badlands - Badlands
Label: Atlantic
Release Date: 11/05/1989
Genre: Hard Rock
Badlands - Badlands
Ένα από τα πιο παραγνωρισμένα supergroups που έχουν υπάρξει ποτέ, οι Badlands στάθηκαν ως μια περίπτωση μπάντας που είχε όλο το πακέτο για να πρωταγωνιστήσει, αλλά χρονικές και άλλου είδους συγκυρίες την εμπόδισαν να γίνει ευρύτερα γνωστή. Ο Jake E. Lee είχε μόλις αποχωρήσει από την προσωπική μπάντα του Ozzy, κάτι που είχε κάνει - υπό διαφορετικές συνθήκες - και ο Ray Gillen τόσο από τους Black Sabbath, όσο και από τους Blue Murder. Παρέα, λοιπόν με τους Eric Singer και Greg Chaisson, δημιούργησαν τους Badlands εντός του 1988, κυκλοφορώντας το παρθενικό τους άλμπουμ ένα χρόνο αργότερα. Και τί άλμπουμ ήταν εκείνο! Ένα μπαρουτοκαπνισμένο αμάλγαμα bluesy hard & heavy με σπουδαίες ερμηνείες από τον υποτιμημένο και αδικοχαμένο Gillen, εξαιρετικές και τόσο αισθαντικές κιθαριστικές εμπνεύσεις από τον έτσι κι αλλιώς αναγνωρισμένο Lee και, το σημαντικότερο, τραγούδια με τσαγανό και λόγο ύπαρξης, ηχητικά μακριά από τον hair metal/glam περίγυρο που τοποθετούνται συνήθως.
 
Check Also: Black Sabbath - "The Eternal Idol demos" (1987), Ozzy Osbourne - "Bark At The Moon" (1983)
Σπύρος Κούκας
94
Faith No More - The Real Thing
Label: Slash Records
Release: 20/06/1989
Genre: Alternative Hard Rock/Metal
Faith No More - The Real Thing
Τι να λέμε τώρα. Αλήθεια δηλαδή, χρειάζονται λόγια για να εξηγήσουμε γιατί το "The Real Thing" δεν θα μπορούσε ποτέ να μην βρίσκεται σε αυτό το αφιέρωμα; Γιατί το "From Out Of Nowhere" αποτελεί ένα από τα καλύτερα ανοίγματα δίσκου στην ιστορία της μουσικής. Γιατί το "Epic" αποτελεί ένα από τα πιο επιδραστικά τραγούδια που έχουν γραφτεί ποτέ. Γιατί το "Falling To Pieces", ό,τι κι αν λέει ο Billy Gould, εμπεριέχει ένα φανταστικό ρεφρέν που έχουν ζηλέψει όλοι όσοι έχουν πιάσει ποτέ όργανο ή μικρόφωνο στα χέρια τους. Γιατί η κορύφωση στο τέλος του "Zombie Eaters" τσακίζει σβέρκους και ψυχούλες. Γιατί το "Underwater Love" επηρέασε τρομαχτικά τον τρόπο που θα γραφόταν η σκληρή εναλλακτική μουσική στα '90s. Γιατί το "Edge Of The World" είναι ίσως το πιο υπέροχα λάγνο κομμάτι της δεκαετίας. Γιατί μουσικά το συγκρότημα εδώ βρίσκεται σε απίστευτη φόρμα και, κυρίως, γιατί εδώ προστίθεται στην ιστορία ο γίγαντας Mike Patton, ανοίγοντας τον δρόμο για όσα σπουδαία θα συνέβαιναν στη συνέχεια και, βασικά, συνεχίζουν να συμβαίνουν μέχρι σήμερα. Το "The Real Thing" είναι αλμπουμάρα από τις λίγες. Είναι το rock, το metal και το alternative στο καλύτερο πακέτο που θα μπορούσες να τα βρεις το 1989 ενώ, παράλληλα, επηρέασε και τα τρία είδη γεννώντας παρακλάδια πάνω στα οποία χτίστηκαν καριέρες. "Come here, my love, I'll tell you a secret". Αυτό ο δίσκος μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή.
 
Essential Songs: "Epic", "Falling To Pieces"
Check Also: "We Care a Lot" (1985), "Introduce Yourself" (1987)
 
Αντώνης Αντωνιάδης
95
Dead Moon - Unknown Passage
Label: Tombstone
Release Date: 15/7/1989
Genre: Garage
Dead Moon - Unknown Passage
Πρέπει να είναι οι απόλυτοι άρχοντες του lo-fi αφού διατήρησαν μία DIY αισθητική επί 15+ χρόνια που ήταν ενεργοί. Από τις μονοφωνικές κυκλοφορίες τους, τα χαρακτηριστικά ασπρόμαυρα εξώφυλλα, τη λασπωμένη παραγωγή, το άτεχνο παίξιμο, τα ζορισμένα φωνητικά, σίγουρα τίποτα δεν προδιαθέτει ότι αυτό το συγκρότημα θα αποκτούσε τέτοιο underground status που τελικά θα περνούσαν και στο mainstream, όχι απαραίτητα ως άκουσμα, αλλά κυρίως ως επιρροή άλλων μουσικών. Ήταν όμως τέτοια η δύναμη, η ενέργεια, η αυθεντικότητα και τα τραγούδια αυτού του trio που είχε τις ρίζες του στα 60s αλλά το φίλτρο τους στο punk. Όλοι οι δίσκοι τους είχαν υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και από τους δύο που κυκλοφόρησαν στα 80s είναι κάποιες λεπτομέρειες που μας οδηγούν να επιλέξουμε το "Unknown Passage". Λεπτομέρειες όπως το για πάντα αγαπημένο "54/40 Or Fight", το αυτό-αναφορικό "Dead Moon Nights" και τη διασκευή στο "Time Has Come Today".
 
Essential Songs: "54/40 Or Fight"
Check also: "In The Graveyard" (1988)
 
Κώστας Σακκαλής
96
Alice Cooper - Trash
Label: Epic
Release Date: 25/7/1989
Genre: Hard Rock
Alice Cooper - Trash
Η απάντηση στο ερώτημα που έψαχνε ο Alice Cooper για το πως μπορεί να ξανακάνει μεγάλη επιτυχία μετά από κάμποσα χρόνια είχε ονοματεπώνυμο: Desmond Child. Αυτός ήταν πίσω από τα μεγάλα χιτ και συνεπώς την επιτυχία που απολάμβαναν καλλιτέχνες όπως οι Bon Jovi και οι Aerosmith, οπότε γιατί να μην δοκιμάσει κι αυτός; Προφανώς, αυτό προέβλεπε να προσαρμόσει και το μουσικό του ύφος στο δημοφιλές hard rock της εποχής, αλλά η καλλιτεχνική ευελιξία δεν αποτέλεσε ποτέ πρόβλημα για τον Cooper. Και πάλι, όμως, την εμπορική επιτυχία του "Trash" μάλλον ούτε ο ίδιος την περίμενε. Τραγούδια που και τότε έκαναν πάταγο και σήμερα ακούγονται ανελλιπώς σε rock club/ραδιόφωνα ("Poison", "Bed Of Nails"), με μπαλαντάρες ("Only My Heart Talkin'", "Hell Is Living Without You"), και με πολλές σημαντικές συμμετοχές, το "Trash" είναι ένα άλμπουμ γεμάτο δυνητικά χιτάκια που προσέλκυσε πολύ κόσμο στη rock μουσική. Εγώ ξέρω σίγουρα ένα πιτσιρίκι που για πρώτη φορά μαγεύτηκε βλέποντας τα videoclip του θείου Alice, ένα Σάββατο, σε μια εκπομπή που λεγόταν Mega Top...
 
Essential Songs: "Poison", "Bed Of Nails"
Check Also: "Raise Your Fist And Yell" (1986)
 
Χρήστος Καραδημήτρης
97
Motley Crue - Dr. Feelgood
Label: Elektra
Release Date: 1/9/1989
Genre: Hard/Glam Rock
Motley Crue - Dr. Feelgood
Αν δεν υπήρχε το "Dr. Feelgood" πιθανότατα δεν θα υπήρχε το "Black Album", τουλάχιστον όχι στη μορφή που το ξέρουμε κι άλλαξε τις ζωές πολλών από εμάς. Διότι, εδώ άκουσε τη δουλειά του Bob Rock ο Lars Ulrich, εντυπωσιάστηκε και τον επέλεξε να κάτσει πίσω από την κονσόλα των Metallica. Τώρα που έχω την προσοχή και τη θετική σας προδιάθεση, να σας ενημερώσω, επίσης, ότι το πέμπτο άλμπουμ των Motley Crue είναι μια γαμάτη hard rock δισκάρα, η πρώτη που έγραψαν (σχεδόν) νηφάλιοι και η καλύτερη δουλειά τους όσον αφορά καθαρά μουσικούς όρους (παιξίματα, ήχο, παραγωγή). Παρά το ότι ο ήχος είναι πιο «γυαλισμένος», η αλητεία είναι παρούσα, και εν τέλει είναι τραγουδάρες όπως το ομότιτλο, το "Kickstart My Heart" ή το "Same Ol' Situation (S.O.S.)" που το κατέστησαν το πιο επιτυχημένο άλμπουμ των Crue. Το ότι ούτε η τεράστια επιτυχία αυτού του άλμπουμ δεν μπόρεσε να τους σώσει από τις αυτοκαταστροφικές τους τάσεις είναι μια άλλη ιστορία...
 
Check Also: "Too Fast For Love" (1981), "Shout At The Devil" (1983)
 
Χρήστος Καραδημήτρης
98
Soundgarden - Louder Than Love
Label: A&M Records
Release Date: 05/09/1989
Genre: Alternative Rock
Soundgarden - Louder Than Love
Μετά από ένα ενδιαφέρον, αν και εντελώς άγουρο ντεμπούτο, το "Louder Than Love" ήταν το πρώτο άλμπουμ που φανέρωσε κάποια από τα trademark στοιχεία μιας εκ των σπουδαιότερων rock γκρουπ που είδε ποτέ ο κόσμος. Μέσα από την κιθάρα του Kim Thayil η κληρονομιά των Sabbath αποκτά μια πρωτόγνωρα αλήτικη χροιά, το rhythm section των Cameron/Yamamoto αρχίζει να εξερευνά παράξενους μονούς ρυθμούς και το φαινόμενο Chris Cornell αρχίζει να λάμπει σε ψηλά τονικά ύψη. Το "Louder Than Love" δεν έχει αριστουργηματικά τραγούδια αλλά παρουσιάζει ένα σφιχτό και ομοιογενές συνθετικό επίπεδο, μπολιασμένο με τόνους από προσωπικότητα. Κάποιες συνθέσεις φυτεύουν τους σπόρους για διάφορα Soundgarden έπη που ακούσαμε στους επόμενους δίσκους και ακούγοντας τον δίσκο σήμερα, αυτό το άλμπουμ δεν έχει μόνο ιστορική σημασία. Αντίθετα, μοιάζει σαν ένας δίσκος που προμήνυε τη μουσική καταιγίδα που θα ακολουθούσε.
 
Check also: "Ultramega OK" (1988)
 
Αντώνης Καλαμούτσος
99
Aerosmith - Pump
Label: Geffen
Release Date: 12/9/1989
Genre: Hard Rock
Aerosmith - Pump
Δυο χρόνια πριν την κυκλοφορία του "Pump", το "Permanent Vacation" έβαζε τέλος σε μια δεκαετία γεμάτη τριβές και σκαμπανεβάσματα, επαναφέροντας τους Aerosmith σε τροχιά επιτυχιών. Για να γίνει αυτό ο θρυλικός John Kalonder έπεισε την μπάντα να συνεργαστεί με εξωτερικούς συνθέτες, όπως ο Jim Vallance και φυσικά ο Desmond Child, ενώ πίσω από την κονσόλα επιστρατεύτηκε ο Bruce Fairbrain, ο οποίος ένα χρόνο νωρίτερα είχε βάλει την υπογραφή του στο "Slippery When Wet" των Bon Jovi. Η ομάδα έμεινε σταθερή κι η επιτυχημένη συνταγή τελειοποιήθηκε στο "Pump", ένα από τα ωραιότερα hard rock άλμπουμ της δεκαετίας του '80 και μια από τις καλύτερες στιγμές στη δισκογραφία των Aerosmith. Τραγούδια σαν τα "Love In An Elevator", "Janie's Got A Gun", "Other Side" και "What It Takes" απογείωσαν εκ νέου την καριέρα των Βοστονέζων και έβαλαν τα θεμέλια για την εκτόξευση στη στρατόσφαιρα, τέσσερα χρόνια αργότερα.
 
Check Also: "Done With Mirrors" (1985), "Permanent Vacations" (1987)
 
Χρήστος Καραδημήτρης
100
Bob Dylan - Oh Mercy
Label: 
Release Date: 18/09/1989
Genre: Rock
Bob Dylan - Oh Mercy
Μπορεί να έχουμε βαρεθεί τις υποτιθέμενες «επιστροφές» του Bob Dylan λόγω των συχνών προσπαθειών των «ψαγμένων» κριτικών να τον αναστήσουν ανά τις εποχές - στο σινεμά αυτή συνήθεια συναντάται στον Woody Allen (πόσες φορές έχετε διαβάσει το «η καλύτερη ταινία του τα τελευταία 10 χρόνια»;) - αλλά με το "Oh Mercy" θα πέσουμε αναγκαστικά στην ίδια λούπα. Με τη βοήθεια του Daniel Lanois η μουσική του Dylan ηλεκτρίζεται και πάλλεται, γίνεται ατμοσφαιρική και νυχτόβια ξεφεύγοντας από την προχειρότητα των περισσότερων δίσκων της δεκαετίας του 1980. Προσθέστε την υψηλότατου επιπέδου στιχουργική, μερικά κλασικά πλέον τραγούδια ("Everything Is Broken", "Most Of The Time") και το αριστούργημα "Man In The Long Black Coat" και έχετε ένα σπουδαίο άλμπουμ που - όπως και τα υπόλοιπα της λίστας μας - έχει νικήσει το χρόνο.
 
"There are no mistakes in life some people say / It is true sometimes you can see it that way
But people don't live or die people just float / She went with the man in the long black coat"
 
Check Also: "Infidels" (1983)
 
Αντώνης Μουστάκας
101
Neil Young - Freedom
Label: Reprise
Release Date: 2/10/1989
Genre: Rock
Neil Young - Freedom
Ο Young κάποια στιγμή είχε σχολιάσει τη δεκαετία, ως αυτή που μπορούσε δισκογραφικά να ηχογραφήσει ό,τι επιθυμούσε. Έπειτα από μια σειρά κυκλοφοριών που τον βρήκαν, με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα, να πειραματίζεται με διάφορα ηχοχρώματα μακρινά από το καθιερωμένο του ύφος, ο Young, έχοντας αποχωρήσει ένα χρόνο πριν από τη Geffen, αποφάσισε να επιστρέψει στις ηχητικές του ρίζες. Στο "Freedom" ο θρυλικός μουσικός, δεν «ανέστησε» απλώς την καριέρα του αλλά υπενθύμισε, σε νεότερες γενιές ακροατών, την κρισιμότητα του ήχου, του μηνύματος και κυρίως της μοναδικής εξιστόρησης του. Ο δέκατος έβδομος δίσκος του Young, αποτελεί ειλικρινή ηχητική μετουσίωση του τίτλου του. Ακολουθώντας τη δομή του σπουδαίου "Rust Never Sleeps", το ατίθασο rock του άλμπουμ στόχευσε, με ένα απλοϊκά ιδιοφυές βλέμμα, στον πυρήνα των κοινωνικών αντιξοοτήτων της Αμερικής του Reagan. Συμπαγές όσο και πολυσυλλεκτικό, το "Freedom" άγγιξε θαρραλέα θεματικές με τρόπο που ελάχιστοι τόλμησαν, έχοντας ως προμετωπίδα, μεταξύ άλλων, το (διπλό) ανυπέρβλητο "Rockin' In The Free World".
 
Check Also: "Trans" (1982), "Old Ways" (1985)
 
Αποστόλης Ζαμπάρας

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Ποια είναι τα δικά σας αγαπημένα rock άλμπουμ της δεκαετίας του '80;
AC/DC - Back in Black
7.18%
Guns N' Roses - Appetite For Destruction
5.97%
Whitesnake - Whitesnake (1987)
4.65%
Motorhead - Ace Of Spades
4.07%
Alice Cooper - Trash
3.49%
Deep Purple - Perfect Strangers
3.28%
Rush - Moving Pictures
2.75%
Scorpions - Blackout
2.69%
Def Leppard - Hysteria
2.48%
Bon Jovi - Slippery When Wet
2.43%
Bruce Springsteen - Born in the U.S.A.
2.27%
Scorpions - Love At First Sting
2.17%
Skid Row - Skid Row
2.11%
Twisted Sister - Stay Hungry
1.95%
Faith No More - The Real Thing
1.9%
ZZ Top - Eliminator
1.8%
Van Halen - 1984
1.69%
Europe - The Final Countdown
1.58%
Blue Oyster Cult - Fire Of Unknown Origin
1.48%
Bruce Springsteen - The River
1.32%
The Cult - Sonic Temple
1.32%
Def Leppard - Pyromania
1.27%
Rush - Permanent Waves
1.22%
Aerosmith- Pump
1.22%
Bon Jovi - New Jersey
1.22%
Motley Crue - Shout At The Devil
1.22%
Cinderella - Night Songs
1.22%
Thin Lizzy - Thunder And Lightning
1.16%
Dire Straits - Brothers In Arms
1.16%
Stevie Ray Vaughan & Double Trouble - Texas Flood
1.11%
Motley Crue - Dr. Feelgood
1.06%
Danzig - Danzig
1.06%
Tom Waits - Rain Dogs
0.95%
Queen - The Game
0.9%
Marillion - Misplaced Childhood
0.9%
David Bowie - Scary Monsters (And Super Creeps)
0.85%
Kiss - Creatures Of The Night
0.79%
Rory Gallagher - Jinx
0.79%
Iggy Pop - Blah-Blah-Blah
0.79%
Leonard Cohen - I'm Your Man
0.79%
Bruce Springsteen - Nebraska
0.74%
Bryan Adams - Reckless
0.74%
Joe Satriani - Surfing With The Alien
0.69%
Gary Moore - Run For Cover
0.69%
The Cramps - Songs The Lord Taught Us
0.69%
Prince and the Revolution - Purple Rain
0.69%
Pink Floyd - The Final Cut
0.63%
Dire Straits - Making Movies
0.63%
Foreigner - 4
0.63%
Asia - Asia
0.63%
Queen - The Works
0.63%
Toto - IV
0.63%
Journey - Escape
0.58%
Neil Young - Freedom
0.58%
David Bowie - Let's Dance
0.58%
INXS - Kick
0.58%
Tom Petty - Full Moon Fever
0.53%
Billy Idol - Rebel Yell
0.53%
Marillion - Script For A Jester's Tear
0.53%
Rush - Grace Under Pressure
0.48%
White Lion - Pride
0.48%
Mike Oldfield - Crises
0.48%
Peter Gabriel - So
0.42%
Roky Erickson And The Aliens - Roky Erickson And The Aliens
0.42%
Living Colour - Vivid
0.42%
Lou Reed - New York
0.42%
King Crimson - Discipline
0.42%
Talk Talk - Spirit Of Eden
0.37%
Kate Bush - Hounds Of Love
0.37%
Alan Parsons Project - Eye In The Sky
0.32%
Soundgarden - Louder Than Love
0.32%
Fuzztones - Lysergic Emanations
0.32%
Dead Moon - Unknown Passage
0.32%
Van Halen - 5150
0.26%
Roger Waters - The Pros And Cons Of Hitch Hiking
0.26%
Peter Hammill - Enter K
0.26%
Tom Waits - Swordfishtrombones
0.26%
REO Speedwagon - Hi Infidelity
0.21%
Genesis - Invisible Touch
0.21%
Journey - Frontiers
0.21%
Magnum - On A Storyteller's Night
0.21%
Jeff Healey - See The Light
0.21%
Peter Hammill - And Close As This
0.16%
Survivor - Vital Signs
0.16%
Badlands - Badlands
0.16%
Paul Simon - Graceland
0.16%
Ozric Tentacles - Pungent Effulgent
0.16%
Leonard Cohen - Various Positions
0.16%
MSG - Assault Attack
0.16%
Bob Dylan - Oh Mercy
0.16%
Steve Earle - Copperhead Road
0.16%
Tesla - Mechanical Resonance
0.11%
Poison - Open Up And Say… Aah
0.11%
Dokken - Under Lock And Key
0.11%
Styx - Paradise Theatre
0.11%
Jethro Tull - Crest Of A Knave
0.11%
Lou Reed - The Blue Mask
0.11%
Hanoi Rocks - Two Steps From The Move
0.05%
Y & T - Black Tiger
0.05%
Foreigner - Agent Provocateur
King's X - Out Of The Silent Planet
  • SHARE
  • TWEET