Ανασκόπηση 2013: Alternative

Μια ματιά σε μία από τις πιο ποικιλόμορφες πτυχές της rock μουσικής

Από τους Γιάννη Κοτζιά, Εριφύλη Παναγούλια, 20/12/2013 @ 12:13
Alternative. Πιθανότατα ο πιο αυθαίρετος και ευρύς όρος να περιγράψει κάτι στη μουσική. Είναι δύσκολο να οριστούν τα σύνορα τα οποία περικλείουν κάτι το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί alternative ή όχι συν το γεγονός πως μπορεί με αυτόν τον όρο είναι δυνατό να χαρακτηριστεί κάτι που ακουμπάει διάφορες μορφές της rock μουσικής όπως και το metal. Οι πιο σκληρές εκφάνσεις του alternative έχουν αναφερθεί ήδη στην «Modern hard 'n' heavy» ανασκόπηση οπότε η συγκεκριμένη ασχολείται με το alternative που ξεφεύγει από τα όρια να χαρακτηριστεί indie και αρκετές στιγμές εφάπτεται στις παρυφές του mainstream rock.

I read the news today, oh boy...

Δεν συνέβη κάτι το ιδιαιτέρως συνταρακτικό μέσα στο 2013, αντιθέτως υπήρξαν αρκετά μικρά νέα που μας κίνησαν το ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Ξεκινάμε από τους Pixies οι οποίοι φέτος κυκλοφόρησαν νέο υλικό μετά από χρόνια αλλά «κατόρθωσαν» να αλλάξουν και δύο μπασίστριες μέσα σε έξι μήνες. Η Kim Deal άφησε ξαφνικά το συγκρότημα, αντικαταστάθηκε από την Kim Shattuck και αυτή με την σειρά της προ ολίγων ημερών άφησε τη θέση της στην Paz Lenchatin. Προφανώς και το πρώτο κριτήριο του Black Francis στην επιλογή νέου μπασίστα ήταν αυτός να είναι γένους θηλυκού!

Διαλύσεις συγκροτημάτων που σημάδεψαν τη χρονιά είχαμε δύο: μια παγκοσμίου ενδιαφέροντος και μια σχεδόν αποκλειστικά τοπικού. Οι My Chemical Romance μετά από καριέρα τεσσάρων άλμπουμ ανακοίνωσαν τη διάλυσή τους με μια λιτή ανακοίνωση, ενώ το ίδιο έκαναν και οι αγαπημένοι μας Puressence, παρότι μερικές εβδομάδες πριν τη διάλυσή τους είχαν γνωστοποιήσει πως εργάζονται πάνω σε νέο υλικό.

Οι επαναδραστηριοποιήσεις της χρονιάς ανήκουν στους Nine Inch Nails και τους My Bloody Valentine που θα αναφερθούμε και παρακάτω. Οι Stone Temple Pilots αποφάσισαν να «σουτάρουν» τον Scott Weiland από τις τάξεις του συγκροτήματος και με μια κίνηση-έκπληξη έφεραν πίσω από το μικρόφωνο της μπάντας τον Chester Bennington των Linkin Park! Τα μέλη των εδώ και δύο χρόνια διαλυμένων R.E.M. βρέθηκαν παρέα σε ένα club στη γενέτειρά τους Athens και παραλίγο να κάνουν ένα άτυπο reunion αλλά ο Michael Stipe δεν ανέβηκε στην σκηνή του μαγαζιού να ερμηνεύσει με τα άλλα μέλη μαζί το "(Don't Go Back To) Rockville".

Τον χειρότερο δυνατό τρόπο βρήκε μια ανερχόμενη μπάντα της Νέας Υόρκης, οι Yellow Dogs, να κάνει το όνομά της γνωστό παγκοσμίως. Δύο μέλη της σκοτώθηκαν σε ένα μακελειό με συνολικά τέσσερις νεκρούς. Δράστης ένα μέλος άλλου συγκροτήματος με το οποίο είχαν σχέση οι Yellow Dogs στο παρελθόν και το τελευταίο διάστημα είχαν άγνωστες διαφορές.

Δύσκολοι καιροί για δύο δημοφιλή συγκροτήματα και παγκόσμια αποθέωση για ένα. Ο λόγος για τους Keane και τους Killers. Οι μεν Keane ανακοίνωσαν πως θα κάνουν ένα διάλειμμα ως μπάντα όμως οι φήμες λένε για οριστική διάλυση, ενώ παρομοίως οι Killers δήλωσαν πως πρέπει να ξεκουραστούν για λίγο καιρό αλλά και να ασχοληθούν με προσωπικές τους κυκλοφορίες. Το κλίμα φέρεται να είναι λίγο βαρύ στις τάξεις των Killers, οι οποίοι κυκλοφόρησαν και συλλογή με τα καλύτερά τους κομμάτια πριν μερικές εβδομάδες. Οι Muse από την πλευρά τους μέσα στη χρονιά γύρισαν όλο τον κόσμο με μια εντυπωσιακή περιοδεία που φρόντισαν να την οπτικοποιήσουν με την κυκλοφορία του DVD "Live At The Rome Olympic Stadium".

Οι Nirvana μπορεί να έχουν παύσει να υπάρχουν από εκείνη την αποφράδα απριλιάτικη μέρα του 1994 αλλά όλο και με κάποιον τρόπο θα μας απασχολούν κάθε χρόνο και φέτος ήταν η επανακυκλοφορία με επιπλέον υλικό του "In Utero" για τα 20 χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε. Μιας και αναφερθήκαμε στους Nirvana, ας πούμε και για την προσπάθεια που κάνει η Courtney Love να βρει μπασίστρια για κάποιο νέο της συγκρότημα, καθώς δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το όνομα Hole. Όπως αποκάλυψε η ίδια στην αγγελία που έβαλε, πήρε μόνο μία απάντηση!

Ο Billy Corgan, όταν δεν κυκλοφορεί άλμπουμ ή τραγούδια με τους Smashing Pumpkins, παίρνει μέρος σε διαφημίσεις επίπλων μαζί με παλαιστές. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να περάσει μια χρονιά όπου τα αδέρφια Gallagher δεν θα άνοιγαν το στόμα τους να σχολιάσουν τους πάντες και τα πάντα με τον γνωστό «χύμα» τρόπο τους. O Noel Gallagher τα έβαλε με τον Justin Bieber, ενώ ο Liam δήλωσε πως θα έγραφε το "Get Lucky" των Daft Punk σε μια ώρα και πως θα προτιμούσε να πυροβολήσει τα «αυτά» του παρά να ακολουθήσει συμβουλές του Robbie Williams. Ok...

Red Hot Chili Peppers μας απασχόλησαν ελάχιστα μουσικά φέτος, κυρίως με κάτι κομμάτια που δεν κατάφεραν να μπουν στο "I'm With You". Πιο πολύ ντόρο έκανε η είδηση πως ο ντράμερ της μπάντας, Chad Smith, λόγω μιας ποδοσφαιρικής φανέλας στις συναυλίες της μπάντας στη Βραζιλία, δέχθηκε απειλές για τη ζωή του. Άμα είχε κάνει κάτι τέτοιο πέρυσι στο Ο.Α.Κ.Α., ίσως και να μην προλάβαινε να φτάσει στο αεροδρόμιο... Τελος, έγινε γνωστό πως ο Paul Banks των Interpol συνεργάζεται με τον rapper RZA με σκοπό την κυκλοφορία ενός κοινού άλμπουμ κάποια στιγμή στο μέλλον.

Came back haunted...

Αρκετές σημαντικές κυκλοφορίες μέσα στη χρονιά που φεύγει. Έκτο άλμπουμ από τους Kings Of Leon, μια από τις πιο γνωστές και δημοφιλείς μπάντες του πλανήτη τα τελευταία χρόνια. Οι Biffy Clyro απέδειξαν ότι είναι από τα πιο hot ονόματα της Μεγάλης Βρετανίας ρισκάροντας με ένα διπλό άλμπουμ ("Opposites"), αλλά η κυκλοφορία του "AM" των Arctic Monkeys τούς έκλεψε λίγη από τη δόξα τους. Οι Editors κυκλοφόρησαν το τέταρτό τους άλμπουμ, ενώ καινούργια δουλειά μας παρουσίασαν και οι Placebo. Κυκλοφορίες είχαμε και από τους Nick Cave & The Bad Seeds, από τους Stereophonics και τους Depeche Mode. Σημαντικότατη και η ολοκληρωμένη δουλειά του supergroup των Atoms For Peace, δηλαδή της πολυαναμενόμενης συνεργασίας του Thom Yorke με τον Flea κ.ά.

Η χρονιά επεφύλασσε και τρεις μεγάλες επιστροφές στις οποίες αναφερθήκαμε και στα γεγονότα προηγουμένως. Οι My Bloody Valentine κυκλοφόρησαν άλμπουμ μετά από 22 ολόκληρα χρόνια, οι Nine Inch Nails χωρίς να έχουν δώσει «προειδοποιητικά» σημάδια επαναδραστηριοποιήθηκαν και κυκλοφόρησαν νέο άλμπουμ, ενώ δισκογραφικά σημεία «ζωής» έδωσαν και οι Pixies, έστω αν αυτά ήταν στα πλαίσια ενός EP και όχι ολόκληρου άλμπουμ.

Amok!

Οι Arctic Monkeys με το "AM" απέδειξαν πως το hype που τους είχε κατακλύσει από τότε που ήταν αμούστακα παιδιά είναι εν μέρει δικαιολογημένο, καθώς συνεχίζουν να κάνουν καλά άλμπουμ. Οι Atoms For Peace έδειξαν την συνθετική ευφυΐα τους στο "Amok", ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς που πέρασε. Οι γνώμες πως ο Yorke κατάφερε και έφτιαξε κάτι πιο ενδιαφέρον από το τελευταίο άλμπουμ των Radiohead δεν απέχουν και πάρα πολύ από την αλήθεια και αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την επόμενή τους δουλειά ώστε να διαπιστώσουμε τι άλλο μπορεί να σκαρφιστεί ο Βρετανός μουσικός για να μας εντυπωσιάσει.

Οι επιστροφές των Nine Inch Nails και My Bloody Valentine, εκτός από σημαντικά γεγονότα, ήταν και από τις πιο ποιοτικές στιγμές του 2013. Οι μεν Nine Inch Nails έβγαλαν ένα άλμπουμ ("Hesitation Marks") που φέρει μια αύρα από τις δουλειές που είχαν κάνει στα 90s, οι δε My Bloody Valentine με το "M B V" απέδειξαν πως όσα χρόνια και αν περάσαν από την τελευταία τους δουλειά η συνθετική φλόγα τους δεν έσβησε.

Μια ευχάριστη έκπληξη για το 2013 μας ήρθε από την Αυστραλία και τους Birds Of Tokyo, οι οποίοι μοιράζονται τον ίδιο τραγουδιστή με τους Karnivool. Το άλμπουμ τους "March Fires" περιέχει αρκετές καλοδομημένες pop / rock συνθέσεις που θα ζήλευαν σπουδαία συγκροτήματα του χώρου. Οι ψυχεδελικές στιγμές των Black Angels στο "Indigo Meadow" άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις, κάτι που φάνηκε και στις πρόσφατες συναυλίες του συγκροτήματος στη χώρα μας. Οι Midas Fall, που μας είχαν ενθουσιάσει ιδιαιτέρως με το "Eleven. Return And Revert" του 2010, το κατάφεραν και με το δεύτερό τους άλμπουμ, "Wilderness". Πολύ καλοί και οι AFI στο ένατό τους άλμπουμ, "Burials".

Σημείο Pixies...

Είχε απογοητεύσεις όμως και η χρονιά και μάλιστα από γνωστές κι αγαπημένες μπάντες. Το "EP1" των Pixies μπορεί να προκάλεσε χαμόγελα στην αναγγελία της κυκλοφορίας του αλλά δεν προκάλεσε τα ίδια συναισθήματα και στην ακρόασή του. Αρκετά «σκουριασμένοι» οι Pixies προς το παρόν. Αδιάφορη κυκλοφορία ("Loud Like Love") και από τους Placebo που πέρασε και δεν φαίνεται να ακούμπησε, καθώς σε αντίθεση με το παρελθόν δεν μας άφησε έστω ένα single αξιομνημόνευτο.

Οι Stone Temple Pilots παρουσίασαν ένα EP πέντε τραγουδιών με τον Chester Bennington πλέον ως νέο τους τραγουδιστή, αλλά η εικόνα παρακμής που βγάζουν πλέον μετά από τόσα χρόνια φθοράς είναι αναπόφευκτη. «Παρακμή» θα μπορούσε να είναι η λέξη που περιγράφει και το ομώνυμο άλμπουμ των Paramore. Οι μέρες δόξας της κοκκινομάλλας Hayley Williams φαίνεται να αποτελούν παρελθόν. Οι Depeche Mode για να είμαστε ειλικρινείς δεν έβγαλαν και κακό άλμπουμ, αλλά όσο περνάει ο καιρός η κυκλοφορία του "Delta Machine" φαίνεται περισσότερο σαν αφορμή για νέα παγκόσμια περιοδεία παρά σαν ποιοτική συνθετική κατάθεση. Το φετινό άλμπουμ του Frank Turner, "Tape Deck Heart", απογοήτευσε σε σχέση με τις προηγούμενες δουλειές του, όπως και το "Common Courtesy" των A Day To Remember. Σε ρηχά νερά και οι 30 Seconds To Mars με το "Love, Lust, Faith And Dreams".

«Επαγγελματική εμφάνιση»

Πριν «σκάσει» η επαναδραστηριοποίηση των Nine Inch Nails, ο Reznor είχε φροντίσει να εκφράσει μια άλλη πτυχή του καλλιτεχνικού του εαυτού με το "Welcome Oblivion" των How To Destroy Angels. Οι Kings Of Leon με τις γνωστές τους συνταγές μας μαγείρεψαν το ωραίο και αρκετά «ευκολοχώνευτο» "Mechanical Bull". Οι Franz Ferdinand χωρίς να εντυπωσιάσουν έβγαλαν το συμπαθητικό "Right Thoughts, Right Words, Right Action", ενώ σε παρόμοια επίπεδα κινήθηκαν και οι Editors με το "The Weight Of Your Love". Οι Biffy Clyro επιχείρησαν κάτι μεγαλεπίβολο με το να κυκλοφορήσουν το διπλό άλμπουμ "Opposites". Αρκετές οι καλές στιγμές στο "Opposites", όμως η εντύπωση που έμεινε είναι πως με σωστή επιλογή κομματιών θα μπορούσε να είναι ένα εξαιρετικό μονό άλμπουμ και όχι απλώς ένα καλό διπλό. Ο Νick Cave με τους Bad Seeds έβγαλε ένα άλμπουμ αντάξιο του ονόματός του, οι Stereophonics με το "Graffiti On A Train" επέστρεψαν σε ποιοτικά επίπεδα, και οι Suede, Primal Scream κυκλοφόρησαν άλμπουμ που είχαν τα καλά τους σημεία. Σταθεροί σε αυτό που μας έχουν συνηθίσει και οι Jimmy Eat World με το όγδοό τους άλμπουμ, "Damage".

Newborns

Το πιο σημαντικο δισκογραφικό ντεμπούτο της χρονιάς ήταν αυτό των Atoms For Peace που αναφερθήκαμε παραπάνω. Ο Dan Auerbach ανέλαβε την παραγωγή του δευτερου δισκογραφικού πονήματος του Hanni El Khatib, "Head In The Dirt", δίνοντας την απαραίτητη Black Keys δόση ακουσμάτων μέσα στην χρονιά και βάζοντας τον ταυτόχρονα στο «παιχνίδι». Οι Jagwar Ma εντυπωσίασαν αναμυγνύοντας κλασικούς garage rock αλλά και space rock ρυθμούς με ηλεκτρονικά dance στοιχεία στο "Howlin'". Οι Palma Violets ήταν κλασικά ένα από τα ονόματα που επιχείρησαν οι Βρετανοί να μας πλασάρουν ως το νέο μεγάλο όνομα. Χωρίς να είναι κάτι το συνταρακτικό, έβγαλαν ένα αρκετά συμπαθητικό άλμπουμ.

Never let me down again...

Δυστυχώς στο συναυλιακό τοπίο της χώρας μας ισχύει το «κάθε πέρυσι και καλύτερα». Ελάχιστες οι συναυλίες του alternative χώρου φέτος που πάντως αγκαλιάστηκαν γενικά από το κοινό. Οι Depeche Mode μετά το φιάσκο του 2009 ήρθαν πάλι στο Terra Vibe στα πλαίσια της περιοδείας «Delta Machine Tour», όπου χιλιάδες κόσμος τους απόλαυσε. Πιθανότατα η συναυλία με τη μεγαλύτερη προσέλευση φέτος στην Ελλάδα που γενικά απέσπασε πολύ θετικά σχόλια. Ένας μικρός χαμός έγινε και στις εμφανίσεις των Black Angels στη χώρα μας, όπου κόσμος έμεινε απ' έξω καθώς δεν φαντάστηκε ότι θα γίνονταν sold out.

Η αγάπη του ελληνικού κοινού για New Order και Joy Division γέμισε το Gagarin205, όπου ο Peter Hook επαίξε κομμάτια από τον κατάλογο των δύο συγκροτημάτων. Απο εκεί και πέρα, στη χώρα μας επέστρεψε ο Paul Banks των Interpol για μια προσωπική συναυλία, οι A Place To Bury Strangers, οι Wovenhand και οι Therapy?.

What's gonna happen tomorrow?

Σε σχετικά ικανοποιητικό επίπεδο κινήθηκε το 2013, χωρίς όμως τις πολύ μεγάλες κυκλοφορίες που θα μας κάνουν να το αναπολούμε ιδιαιτέρως σε βάθος χρόνου. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως την παράσταση έκλεψαν -είτε αρνητικά, είτε θετικά- συγκροτήματα που έχουν ήδη καριέρα πίσω τους και όχι κάποια νεοφερμένη μπάντα, καθώς η μεγαλύτερη κινητικότητα νέων ονομάτων παρατηρείται στον indie χώρο. Αναμένουμε με ενδιαφέρον το 2014 που ελπίζουμε να μας φέρει καλή μουσική και κυρίως περισσότερες συναυλίες στην πατρίδα μας.
  • SHARE
  • TWEET