Τα δέκα καλύτερα metal άλμπουμ για το πρώτο μισό του 2023

Οι συντάκτες του Rocking.gr ψηφίζουν τους δίσκους που ξεχωρίζουν φέτος

23/06/2023 @ 13:22

Το πρώτο μισό της χρονιάς που διανύουμε αφήνει ήδη πίσω πολλή και καλή μουσική σε όλο το φάσμα που καλύπτουμε στο Rocking.gr. Οι συντάκτες που καλύπτουν το rock, το metal και τον alternative ήχο ψήφισαν και το αποτέλεσμα παρουσιάζεται από το site μας σε τρεις αντίστοιχες λίστες.

Κυρίες και κύριοι, αυτοί είναι οι καλύτεροι metal δίσκοι για το πρώτο μισό του 2023, στο πρώτο από τα τρία άρθρα μας.

Spotify Playlist


10. Sacred Outcry - Towers Of Gold

Sacred Outcry - Towers Of Gold

«Σε ένα concept άλμπουμ που ακολουθεί τα sword & sorcery μονοπάτια για να δώσει μια ιστορία με εκπλήξεις μεταλλικών αποχρώσεων, με παραπομπές στα μονοπάτια του θυμικού που χαράχτηκαν από τους Iron Maiden και το "Burnt Offerings", τον Bill Tsamis, αλλά και τους Kamelot και το θρυλικό "Defender", μεταξύ άλλων, οι Sacred Outcry επιτυγχάνουν το απόλυτο. Κοινώς, να κυκλοφορήσουν ένα άλμπουμ - σημείο αναφοράς για τον ήχο που πρεσβεύουν, τόσο άρτιο και αυτόφωτο, όσο και συγκινητικά οπαδικό, που κερδίζει μεμιάς τη θέση του στην αιωνιότητα»

Διαβάστε ολόκληρη την κριτική πατώντας πάνω στο εξώφυλλο

Sacred Outcry - Towers Of Gold


9. Avenged Sevenfold - Life Is But A Dream…

Avenged Sevenfold

«Πρόκειται για ένα πολυσυλλεκτικό άλμπουμ, φτιαγμένο από τρομερά ταλαντούχους μουσικούς, που αρνούνται να δουν την τέχνη τους διεκπεραιωτικά και που εδώ επιζητούν να διευρύνουν τα μουσικά τους όρια περισσότερο από ποτέ. Ένα προοδευτικό - με κάθε ορθόδοξη ή ανορθόδοξη έννοια του όρου - έργο, που προσθέτει καλλιτεχνικό ανάστημα στη μπάντα και θα ανταμείψει όσους δεν βλέπουν τη (metal) μουσική περιχαρακωμένη από στεγανά»

Διαβάστε ολόκληρη την κριτική πατώντας πάνω στο εξώφυλλο

Avenged Sevenfold - Life Is But A Dream…


8. The Ocean - Holocene

The Ocean

«Το όραμα του "Holocene", βέβαια, δεν φτάνει τα επίπεδα των προκατόχων του, και ίσως η μετριασμένη του φύση ξενίσει ορισμένα αυτιά, όμως αδιαμφισβήτητα κλείνει επάξια την γεωλογική αναδρομή, λειτουργώντας από τη μία ως την κατακλείδα ενός μακρόπνοου σχεδίου, αλλά και ως μετάβαση σε μία νέα εποχή για τους The Ocean, που καταφέρνουν πάντα να ενώνουν το μικροσκοπικό με την μεγάλη κλίμακα»

Διαβάστε ολόκληρη την κριτική πατώντας πάνω στο εξώφυλλο

The Ocean - Holocene


7. Smoulder - Violent Creed Of Vengeance

Smoulder

«Από τις χίλιες μύριες διακλαδώσεις του metal, η μπάντα βαστά γερά τις heavy - epic - doom - power - speed απολήξεις του, ανάμεσα σε αυτές κινείται, τις φιλτράρει και επιτυγχάνει να καταστεί αναγνωρίσιμη. Ο κιθαριστικός ήχος και τα φωνητικά της Sarah Ann (που ελίσσονται ανάμεσα στα όργανα) διαμορφώνουν πλέον με καθάριο τρόπο τον χαρακτήρα τους. Το doom προσωπείο τους λιγότερο έντονο πια, καθώς η ένταση και η ορμή μπαίνουν σε πρώτο πλάνο, μέσω πιο up tempo ρυθμών στις συνθέσεις»

Διαβάστε ολόκληρη την κριτική πατώντας πάνω στο εξώφυλλο

Smoulder - Violent Creed Of Vengeance


6. Dawn Ray'd - To Know The Light

Dawn Ray'd

«Οι Dawn Ray'd με τον τρίτο τους δίσκο αναδεικνύονται σε ένα από τα απαραίτητα συγκροτήματα της metal σκηνής της εποχής μας. Παύουν να είναι ξεχωριστοί, ενδιαφέροντες, επαναστατικοί παρίες, και γίνονται ένα συγκρότημα που κάνει το 3/3 με τέτοια εξελικτική άνεση, παρόμοια με το πώς το ιντερλούδιο του "Cruel Optimisms" προετοιμάζει το έδαφος στον Λεβιάθαν που είναι το μανιακό "In The Shadow Of The Past".»

Διαβάστε ολόκληρη την κριτική πατώντας πάνω στο εξώφυλλο

Dawn Ray'd - To Know The Light


5. Metallica - 72 Seasons

Metallica

«Οι Metallica έφτιαξαν ένα άλμπουμ πρώτα για τους εαυτούς τους, χωρίς εκπτώσεις ποιότητας ή αναζητήσεις ταυτότητας και το οποίο αντανακλά το που βρίσκονται σήμερα τόσο σαν άνθρωποι, όσο και σαν μουσικοί. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουν το ότι δεν θα απογοητεύσουν κι όταν οι Metallica δεν απογοητεύουν, μεγαλουργούν.»

Διαβάστε ολόκληρη την κριτική πατώντας πάνω στο εξώφυλλο

Metallica - 72 Seasons


4. Liturgy - 93696

Liturgy

«Το "93696" είναι ένα άλμπουμ απαιτητικό και φιλόδοξο, ένα άλμπουμ γεμάτο ψυχή, γνώση, τρέλα, φαντασία, ταλέντο και στιλιστικές υπερβολές. Ένα άλμπουμ που, κάπως, κάνει όλα αυτά να βγάζουν νόημα, συγκροτώντας τελικά μια δουλειά-μνημείο για το avant-garde metal του 2023.»

Διαβάστε ολόκληρη την κριτική πατώντας πάνω στο εξώφυλλο

Liturgy - 93696


3. Haken - Fauna

Haken

«Το "Fauna" μοιάζει σαν ένα από τα highlights της δισκογραφίας των Haken. Παίζοντας με τις δυνάμεις τους, κρατώντας όλα τα στοιχεία που τους κάνουν ξεχωριστούς, χωρίς να φοβούνται όμως να πειραματιστούν αλλά και χωρίς να χάνουν την ταυτότητά τους. Η αυθεντικότητα της μουσικής αλλά και η προσήλωση που έχουν στην τέχνη, τους φέρνει ξανά στο προσκήνιο του ευρύτερου φάσματος που καλούμε prog, και δε θα αφήσει κανέναν φίλο του ήχου ανικανοποίητο»

Διαβάστε ολόκληρη την κριτική πατώντας πάνω στο εξώφυλλο

Haken - Fauna


2. Dodheimsgard - Black Current Medium

Dodheimsgard

«Πόσο δύσκολο, αλλά και πόσο σπάνιο, μπορεί να είναι για ένα καλλιτέχνη να αγγίζει ξανά και ξανά τα δυσθεώρητα ύψη των παλαιότερων επιτευγμάτων του, τα οποία ίσως και να έχουν υποστεί μια εξιδανίκευση από το πέρασμα του χρόνου; Είναι λίγο σαν να επιτυγχάνεις στις ίδιες εξετάσεις δυό φορές με την μία. Oι Dodheimsgard με το "Black Medium Current" εξαντλούν τα όρια της διάστασης που βρίσκονται με τον πιο περιεκτικό και πολυσυλλεκτικό δίσκο της καριέρας τους»

Διαβάστε ολόκληρη την κριτική πατώντας πάνω στο εξώφυλλο

Dodheimsgard - Black Current Medium


1. Sleep Token - Take Me Back To Eden

Sleep Token

«Οι Sleep Token εδώ έχουν τα πάντα: Μοναδική ηχητική ταυτότητα, υπέροχες συνθέσεις, έναν απίστευτα ταλαντούχο ερμηνευτή, ποιότητα και βάθος που επιτρέπουν και προτρέπουν να ασχοληθεί κάποιος πιο ενδελεχώς μαζί τους, αλλά και μια αμεσότητα που δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητη. Παράγουν μουσική που απευθύνεται στο σήμερα και κοιτάζει μπροστά, προσφέροντας πραγματικό και ουσιώδες μουσικό crossover, ενώ καταφέρνουν κάτι πραγματικά σπάνιο: να είναι progressive με κύριο όχημα τα φωνητικά και τις μελωδίες τους! Αξίζει να αναγνωρίσουμε την αξία τους σήμερα κι όχι με τη συνήθη χρονοκαθυστέρηση που μας χαρακτηρίζει σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Η αφορμή είναι εδώ, με ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς.»

Διαβάστε ολόκληρη την κριτική πατώντας πάνω στο εξώφυλλο

Sleep Token - Take Me Back To Eden

  • SHARE
  • TWEET