Επιβραβεύοντας το θράσος

Ποιοι μαζεύουν τελικά λεφτά από το crowdfunding;

Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 12/05/2017 @ 12:37

Έχω την αίσθηση πως έχει περάσει στα ψιλά αυτό που πέτυχαν οι Wintersun. Πρόκειται για ένα πραγματικά εντυπωσιακό επίτευγμα που την ίδια στιγμή προκαλεί και μια σειρά από ερωτήματα...

«Ποιοι Wintersun;» θα αναρωτηθούν πολλοί και με το δίκιο τους. Κι εγώ μαζί σας. Μπορεί να έχουν έναν πυρήνα οπαδών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν σημαντικό μέγεθος, ούτε καν για τη metal μουσική. Προσωπικά, το μόνο που θυμάμαι από τους Φινλανδούς είναι ένα δημόσιο ξεκατίνιασμα με την Nuclear Blast (γιατί δεν τους άφηνε να τρέξουν καμπάνια χρηματοδότησης για ένα άλμπουμ που τελικά δεν έβγαλαν ποτέ) όπως και το ότι γενικά o mainman της μπάντας, Jari Maenpaa, είναι ολίγον τι ιδιόρρυθμος ως μουσικός κι ως άνθρωπος.

Οι Wintersun, λοιπόν, ξεκίνησαν - όπως πάρα πολλοί άλλοι - μια καμπάνια στο Indiegogo, μόνο που η δικιά τους ήταν ολίγον τι διαφορετική από τα συνηθισμένα.

Η πρώτη ειδοποιός διαφορά είναι ότι η καμπάνια δημιουργήθηκε για να μαζέψουν - ούτε λίγο, ούτε πολύ - 750.000 €! Ναι, σωστά διαβάσατε.

Η δεύτερη σημαντική διαφορά έγκειται στον λόγο για τον οποίο ζητάνε το προαναφερθέν τεράστιο ποσό από τους οπαδούς τους: Για να φτιάξουν το στούντιο των ονείρων τους!

Μάλιστα, έδωσαν στη δημοσιότητα έναν αναλυτικό προϋπολογισμό για το πού προορίζονται να πάνε τα λεφτά:

- 100.000 για αγορά οικοπέδου.
- 250.000€ για το κτίριο
- 150.000€ για το στούντιο
- 250.000€ για φόρους και κρατήσεις (κράτος, πλατφόρμα, τράπεζες)

Έβαλαν, λοιπόν, σκοπό να μαζέψουν τα εν λόγω χρήματα σε τρεις κύκλους χρηματοδοτήσεων μέσω crowdfunding. Στον πρώτο κύκλο που έτρεξε τον περασμένο Mάρτιο είχαν ως στόχο να μαζέψουν 250.000€, ζητώντας 50€ από κάθε οπαδό.

Τι προσέφεραν, λοιπόν, σε αντάλλαγμα γι' αυτά τα 50€:

- Το νέο (επερχόμενο) άλμπουμ τους "The Forest Seasons" σε .wav και mp3 (το οποίο παρόλο που έχουν έτοιμο «απείλησαν» πως δεν θα κυκλοφορούσαν αν δεν έπιανε η καμπάνια τον στόχο της)
- Ένα «καταπληκτικό» (έτσι το χαρακτηρίζουν) booklet σε ηλεκτρονική μορφή
- Το άλμπουμ σε instrumental version (πάντα σε ηλεκτρονική μορφή)
- Το άλμπουμ με τα όργανα από κάθε κομμάτι απομονωμένα (για να τα καταλάβει καλύτερα ο ακρατής λένε)
- Τα δυο προηγούμενα άλμπουμ τους remastered (κι αυτά σε mp3)
- Ένα live άλμπουμ (αυτό διευκρινίζουν ότι είναι mp3 σε ποιότητα 320)
- Μια ακουστική version από ένα τραγούδι (λογικά mp3 κι αυτό)

Πιθανολογώ ότι πολλοί θα σκέφτηκαν το ίδιο με εμένα: «Μα καλά, ποιος θα έδινε πενήντα ευρώ για να αγοράσει τα παραπάνω;» You're in for surprise...

Αν πάτε εδώ θα ανακαλύψετε πως έχουν καταφέρει να μαζέψουν 464.380 €! Σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ.

Μόνο εμένα μου φαίνεται απίστευτο;

Αρχικά, και μόνο από το γεγονός πως υπάρχουν τόσοι οπαδοί των Wintersun μου προκαλεί έκπληξη. Κι εκτός του ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί, αποδεικνύονται κι ιδιαιτέρως κουβαρντάδες, όταν την ίδια στιγμή ο μέσος metal οπαδός μοιάζει από αδιάφορος ως καυστικός (στη χώρα μας ακόμα περισσότερο) απέναντι σε πρωτοβουλίες χρηματοδότησης και με πολύ πιο ουσιώδη ανταλλάγματα. Μην ξεχνάμε πως μιλάμε για μια μπάντα που στα δεκαπέντε περίπου χρόνια ύπαρξής της έχει κυκλοφορήσει μόλις δυο άλμπουμ...

Επίσης, δεν ξέρω τι μπορεί να σκέφτονται βλέποντας κάτι τέτοιο οι άπειρες μπάντες εκεί έξω που παλεύουν να συντηρηθούν υπό τρομερά δύσκολες συνθήκες. Αναφέρομαι σε μπάντες που για χρόνια επενδύουν όσα λεφτά έχουν σε περιοδείες και στα άλμπουμ τους, πολλές φορές χωρίς καν την υποστήριξη μιας εταιρείας. Θα πρέπει να αναθαρρήσουν από το γεγονός ότι το crowdfunding μοιάζει με ενδεχόμενη σανίδα σωτηρίας σε μια βιομηχανία που βρίσκεται σε σταθερή πτώση ή να απογοητευτούν από το γεγονός ότι ο κόσμος μοιάζει να είναι αλλοπρόσαλλος κι επιβραβεύει το θράσος και την υπεροψία κάποιων καλλιτεχνών;

Διότι, να με συγχωρέσουν οι οπαδοί των Wintersun, αλλά πρέπει να είσαι θρασύς και υπερόπτης για να βγεις και να ζητήσεις χρήματα ώστε να χτίσεις στούντιο, έχοντας μάλιστα την απαίτηση να σου πληρώσουν μέχρι και τους φόρους και τα χρηματοοικονομικά έξοδα της επένδυσης. Και γίνεται ακόμα χειρότερο αν αναλογιστεί κανείς πως σε αντάλλαγμα προσφέρουν αέρα, ούτε καν κάτι χειροπιαστό, όπως το άλμπουμ σε φυσική μορφή παραδείγματος χάριν.

Να προπληρώσεις ένα άλμπουμ για να βοηθήσεις την μπάντα να το ηχογραφήσει ή για να της δώσεις τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει σε κάποια έξοδα που απαιτούνται για τη δημιουργία του, το καταλαβαίνω. Να προπληρώσεις ένα εισιτήριο για να συνεισφέρεις, ώστε μια μπάντα να καταφέρει να έρθει από την πόλη σου να παίξει ζωντανά, επίσης το καταλαβαίνω. Αλλά αυτό, όχι, δεν το καταλαβαίνω.

Φυσικά, επί της ουσίας, δεν μπορεί να τους κατηγορήσει κανείς για τίποτα, αλλά ομολογώ πως σε όλη αυτήν την ιστορία κάτι δεν μου κάθεται καλά. Ή κάτι μου διαφεύγει ή το φτωχό το μυαλό μου δεν μπορεί να επεξεργαστεί σωστά το πώς δουλεύει το crowdfunding και ποια τελικά είναι τα κριτήρια των οπαδών για να στηρίζουν τις προσπάθειες των καλλιτεχνών. Ας κρατήσουμε το θετικό όλης αυτής της ιστορίας, που μας δείχνει ότι λεφτά στο crowdfunding υπάρχουν. Το ποιοι και γιατί τα παίρνουν είναι μια άλλου είδους, πιο δύσκολη κουβέντα από ότι φαίνεται...

  • SHARE
  • TWEET