Sacred Outcry

Towers Of Gold

No Remorse (2023)
Από τον Σπύρο Κούκα, 12/05/2023
Ένα άλμπουμ - σημείο αναφοράς για τον επικολυρικό power metal ήχο
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Κοιτάζοντας την ιστορία της εγχώριας μεταλλικής σκηνής, από την εποχή που οι Northwind και οι Spitfire έβαζαν τα θεμέλια της μέχρι και σήμερα, πολλά είναι όσα έχουν αλλάξει. Από την πρώτη παρουσίαση εγχώριου metal δίσκου σε περιοδικό παγκόσμιας εμβέλειας (βλ. Kerrang και "First Attack"), στην πρώτη πραγματικά αναγνωρισμένη εγχώρια σκηνή (βλ. Hellenic black metal) κι από εκεί στα περαιτέρω μικρά αλλά σημαντικά βήματα που γίνονταν από τις μπάντες στα ‘90s, φτάσαμε στα ‘00s, μια εποχή κομβική για την ανάδειξη των εγχώριων δουλειών στο επίπεδο που άρμοζε στο πάντα υπάρχον - αλλά και χαντακωμένο από διάφορους παράγοντες - ταλέντο των ντόπιων μουσικών.

Σπουδαίες δουλειές που έφεραν τον χαρακτηρισμό made in Greece υπήρχαν, πάντως, ανέκαθεν, αλλά μέχρι αρκετά πρόσφατα υπήρχε μια νοοτροπία που υποβάθμιζε το τελικό αποτέλεσμα, με την "καλό - για ελληνικό" ατάκα να παίζει πολύ σε καφενιακές - και όχι μόνο - συζητήσεις. Ευτυχώς, οι εποχές τόσο έντονου διχασμού και απαξίωσης φαίνεται να έχουν παρέλθει, αφού περιπτώσεις όπως αυτές των Rotting Christ, των Firewind και των Septicflesh, αλλά ακόμη - ακόμη και των Need, Innerwish και Sacral Rage (μεταξύ άλλων) φανερώνουν μια κοινή αποδοχή σε εγχώριο και διεθνές κοινό, στην έκταση που αναλογεί σε καθεμία από τις εν λόγω περιπτώσεις.

Φτάνοντας στο σήμερα, οι εγχώριες μπάντες και projects δεν έχουν να ζηλέψουν σε κάτι το τί συμβαίνει στο διεθνή περίγυρο τους, αφού ακόμη και ο ιστορικά σημαντικότερος τομέας υστέρησης της εγχώριας δισκογραφικής προσφοράς, αυτός της παραγωγής και μίξης του υλικού, έχει εκλείψει. Αντιθέτως, δε, δεν είναι λίγες οι φορές που δουλειές αναδεικνύονται ως κορυφαίες στο χώρο που επιλέγουν να κινηθούν, αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια για το ποιόν τους. Ειδικά φέτος, μάλιστα, διανύουμε μια χρονιά κοσμογονική, με καταιγισμό κυκλοφοριών που ξεχωρίζουν να έχουν ή να ετοιμάζονται να έρθουν στο φως στο άμεσο μέλλον - με το "Towers Of Gold" να είναι, πιθανόν, η πλέον απαστράπτουσα από αυτές.

Πραγματικά, στο δεύτερο μέρος του project που "τρέχει" ο Γιώργος Απαλοδήμας, τα πάντα μοιάζουν καμωμένα από τη φωτιά και το ατσάλι από τα οποία είναι σμιλεμένα μερικά από τα πλέον αριστουργηματικά άλμπουμ του heavy metal ήχου. Το λυρικό power metal των Warlord και των Helloween, των Blind Guardian και των Manowar, παρουσιάζεται στην απόλυτη του μορφή, με κάθε του χαρακτηριστικό να δίνει το παρόν σε υπερθετικό βαθμό, με υπέροχες μελωδίες, λεπτομερείς ενορχηστρώσεις, πομπώδη ήχο και αυθεντικά επικό συναίσθημα. Είναι εντυπωσιακό πως το υλικό του δίσκου στέκεται τόσο εμπνευσμένο και καθηλωτικό στην κάθε του ακρόαση, την ίδια στιγμή που έχει διάσπαρτες στιγμές - Easter eggs κατά τις οποίες αποδίδει το δέοντα φόρο τιμής στις επιρροές που το έκαναν αυτό που είναι - κι όλα αυτά δίχως καν να αναφερθούμε στον τομέα που αφορά τα φωνητικά.

Σχετικά με το τελευταίο, στο χώρο του ευρωπαϊκού power metal, έχουν υπάρξει ελάχιστοι τραγουδιστές που θα μπορούσαν να μπουν στην ίδια πρόταση με τον Michael Kiske της περιόδου των "Keeper...", πιθανόν ο εξής ένας - με όσο πιο αντικειμενικά κριτήρια μπορούν να υπάρξουν σε τέτοιες συζητήσεις. Αν κι εσένα πήγε το μυαλό σου στον τεράστιο Daniel Heiman των αδικοχαμένων Lost Horizon, μάθε ότι ο Σουηδός εδώ παραδίδει μερικές από τις καλύτερες και πιο απαιτητικές ερμηνείες του συνόλου της καριέρας του, χαρίζοντας ένα πραγματικό master class για το τι σημαίνει συντριπτική power metal ερμηνεία, εκμεταλλευόμενος στο έπακρο το θεόσταλτο δώρο της ασυναγώνιστης φωνής του.

Άλλωστε, όπως είχε δηλώσει και ο mainman του project σε παλαιότερη κουβέντα μας, εκείνος αποτελεί την "perfect fit" φωνή για το όραμα και την εξέλιξη των Sacred Outcry, και τα δεδομένα που μας παρουσιάζονται στο μεγαλοπρεπές "Towers Of Gold", τον επαληθεύουν μέχρι τελείας. Σε ένα concept άλμπουμ που ακολουθεί τα sword & sorcery μονοπάτια για να δώσει μια ιστορία με εκπλήξεις μεταλλικών αποχρώσεων, με παραπομπές στα μονοπάτια του θυμικού που χαράχτηκαν από τους Iron Maiden και το "Burnt Offerings", τον Bill Tsamis, αλλά και τους Kamelot και το θρυλικό "Defender", μεταξύ άλλων, οι Sacred Outcry επιτυγχάνουν το απόλυτο. Κοινώς, να κυκλοφορήσουν ένα άλμπουμ - σημείο αναφοράς για τον ήχο που πρεσβεύουν, τόσο άρτιο και αυτόφωτο, όσο και συγκινητικά οπαδικό, που κερδίζει μεμιάς τη θέση του στην αιωνιότητα.

Bandcamp
YouTube

  • SHARE
  • TWEET