Ryghär

Thurmecia Eternal

Rafchild Records (2021)
Από τον Πάνο Ζαρκαδούλα, 04/10/2021
Sword & Sorcery barbaric metal, με άνισες συνθέσεις, ικανές όμως να ορίσουν το μέλλον τους
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ένα μυθικό βασίλειο, χαμένο στα βάθη του χρόνου. Ένας στρατός απέθαντων βαδίζει εναντίον του, υπό την καθοδήγηση ενός μοχθηρού βασιλιά και των ανίερων επικλήσεών του στο σκοτάδι. Ποιος και τί μπορεί να σταθεί απέναντί τους, να πολεμήσει έως τέλους, ώστε το βασίλειο της Thurmecia να μην αποτελέσει σύντομα ανάμνηση; Η Ασημένια Συντροφιά, με αρχηγό τον Ryghär Highwind, αναζητά το μοναδικό αντικείμενο, ικανό να σπάσει τις κατάρες και τα ξόρκια των νεκροζώντανων εχθρών. The Witching Blade.

Αν με τέτοια ιστορία δεν έπαιζαν epic heavy metal, κάτι θα ήταν ολότελα λάθος. Οι Τεξανοί το πάνε και λίγο παραπέρα βέβαια, με το να προσθέσουν τον όρο barbaric, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το στίγμα τους στη σκηνή. Νιώθουν πιο κοντά δηλαδή με τους Eternal Champion/Megaton Sword, μιλώντας με βαρβαρικούς όρους. Ή ακόμα και με τους Manilla Road. Οι δε τίτλοι των συνθέσεων, λίγο ακόμα και θα άγγιζαν επίπεδα Bal Sagoth.

Η μουσική είναι εκεί, όπως τη φανταζόμαστε: καλπάζοντα ριφ, αργόσυρτα και πολεμοχαρή, με εμβατηριακή διάθεση. Έχει διακυμάνσεις όμως, διόλου παράξενο και απίθανο για πρώτη προσπάθεια. Θα εντοπίσουμε μέτρια απόδοση, δίπλα με μια εξαιρετική. Συνθετικά άνισος δίσκος, που αφήνει όμως κάτι ευχάριστο με το τελείωμά του. Υπάρχουν οι δυνατότητες, βλέπω προοπτική, όπως λένε και οι σεφ-κριτές στα δικά τους κιτάπια.

Πόσο μάλλον όταν ένα από τα κύρια συστατικά, τα φωνητικά ή αλλιώς δεν έψησες καλά την πρωτεΐνη, γίνονται πεδίο διαφωνίας. Το ρητό love it or hate it, φτιάχτηκε για κάτι τέτοιες περιπτώσεις. Παράταιρα με τη μουσική δεν τα λες, μια βελτίωση τη σηκώνουν πάντως. Ομοίως και ο ήχος των πλήκτρων, που ώρες ώρες δε θέλει βελτίωση, παρά μόνο ριζική αλλαγή. Το πείραμα με τα '70s ποπ-ροκ πλήκτρα απέτυχε, η ιστορία που ξεκίνησε και προφανώς θα συνεχιστεί, αναζητά πιο επιβλητικούς και σκοτεινούς ήχους.

Η φετινή ένδεια σε επικούς ρυθμούς μπορεί και να τους εξυψώσει απότομα και να τους αποδώσει υπέρμετρες χάρες. Έχουν κάθε δικαίωμα να ονειρεύονται κορυφές, η ώρα τους όμως δεν έχει έρθει ακόμα. Δεν αργεί και πολύ πάντως.

Bandcamp
YouTube

  • SHARE
  • TWEET