Cryptic Shift

Visitations From Enceladus

Blood Harvest (2020)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 16/09/2020
Πιθανώς το πιο εντυπωσιακό death metal ντεμπούτο που θα ακούσετε φέτος
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Τον περασμένο Μάιο, οι Βρετανοί, από την μουσικομάνα που ονομάζεται Leeds, Cryptic Shift, κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους "Visitations From Enceladus". Πριν αναρωτηθείτε γιατί δημοσιεύεται τόσους μήνες μετά η παρουσίαση μας για αυτό το εκπληκτικό tech-death/thrash ντεμπούτο, απαντάμε όλο περηφάνια πως ο φίλος Καλαμούτσος δεν είχε μασήσει τα λόγια του εκείνη την περίοδο στο Underground Express #16. Αν τώρα η απορία έγκειται στο, ποιος ο λόγος της εκ νέου επίσκεψης, δηλώνω πως με την χρονιά να οδεύει προς το τέλος της, το "Visitations From Enceladus" δεν δονεί απλώς, ακόμη, τα νερά του ιδιώματος αλλά η ποιότητα του, δίχως να ξεθωριάσει ούτε στο ελάχιστο, το ανάγει σε μια από τις απαραίτητες κυκλοφορίες της χρονιάς.

Σε περίπτωση που δεν είχατε διαβάσει την παρουσίαση του δίσκου στο προαναφερθέν Express, ή δεν τη θυμάστε, θα δανειστώ την εξής ατάκα για να εξηγήσω την θέση μου. «Πρόκειται για ένα εντελώς λαχταριστό ντεμπούτο, κύριοι, μια γκρουπάρα γεννήθηκε». Οφείλω όμως να συμπληρώσω, πως δεν είναι απλά εντυπωσιακή η πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά των Cryptic Shift, αλλά είναι, κυρίως, θρασεία. Ο δίσκος αποκαλύπτει μια μπάντα με πλήρη επίγνωση των τεχνικών της δυνατοτήτων, άριστη κατανόηση του σκοπού της και ουσιώδη ενσωμάτωση του εύρους των επιρροών της. Πρόκειται λοιπόν για μια περίπτωση συνειδητής δημιουργίας, με την μπάντα να θέλει εξαρχής να πετύχει όσα αναγνωρίζονται εκ του αποτελέσματος.

Ταυτόχρονα, το "Visitations From Enceladus" δεν επιδιώκει να γίνει εύπεπτο ή άμεσα αντιληπτό, χωρίς όμως να ηχεί στιγμή εσωστρεφές στα 46 του λεπτά. Οι Cryptic Shift, στις τέσσερις συνθέσεις του δίσκου, ισορροπούν μεταξύ αχαλίνωτου riffing και θεματικών αλλαγών και ηχητικής συμπάγειας. Το sci-fi tech-death της μπάντας, εκ πρώτης όψεως φέρνει στο νου τους Vektor και τους Blood Incantation, για διαφορετικούς λόγους, από τους συγχρόνους τους. Οι ομοιότητες είναι εμφανείς, με μεγαλύτερη, την παραπλήσια δομή του δίσκου με το ντεμπούτο των death metallers. Έναρξη με μακροσκελή σύνθεση, συνέχεια με τρεις φυσιολογικής διάρκειας, αστρική θεματική, προοδευτικές επιρροές, αδάμαστη τεχνική.

Υπάρχει όμως μια ουσιώδης διαφορά, και αυτή ονομάζεται "Moonbelt Immolator". Το 26λεπτο εναρκτήριο κομμάτι, είναι, και το λέω με πλήρη συναίσθηση, η κορυφαία death metal σύνθεση που θα ακούσετε φέτος. Μόνο αυτό να κυκλοφορούσε σε ένα EP η μπάντα, πάλι ίδια αποθέωση θα γνώριζε, πιθανώς. Η θαρραλέα κίνηση τους να συστηθούν στο ευρύ κοινό με μια τόσο απαιτητική και επική έναρξη, αιτιολογεί τον χαρακτηρισμό μου περί θράσους, ενώ ταυτόχρονα ανεβάζει τον πήχη για τον δίσκο σε δυσθεώρητα επίπεδα. Δομημένο σε έξι θεματικές ενότητες, βαθιά επηρεασμένο από τους Rush του "Hemispheres", το "Moonbelt Immolator" είναι πρωτίστως μια μουσική εμπειρία.

Οι Cryptic Shift καθ' όλη την διάρκειά του, ξεδιπλώνουν με εντυπωσιακή συνοχή το εύρος και την ιστορικότητα των επιρροών τους. Περνώντας από τους Voivod στους Sadus και από τους Pestilence στους Nocturnus με χαρακτηριστική άνεση, ενσωματώνουν ατμοσφαιρικά χωρία καταμεσής εξαιρετικών leads βαθιά επηρεασμένων από τους ύστερους Death (αλλά και τους Control Denied) και φροντίζουν ώστε οι ρυθμικές εναλλαγές να είναι προνόμιο τόσο των τυμπάνων και των riff όσο και όσων διαδραματίζονται στο μπάσο. Στην τελική, tech-death χωρίς σπουδαίο μπάσο δεν γίνεται. Κατά κάποιο τρόπο, αυτό το ταξίδι εντός του ευρύτερου ταξιδιού του "Visitations From Enceladus", φαντάζει ως η πρωταρχική αιτία που ο δίσκος κερδίζει την αποθέωση. Ακούγοντας προσεκτικά τις τέσσερις συνθέσεις όμως, γίνεται αντιληπτό πως η μπάντα δεν παραθέτει απλά τις επιρροές της, ούτε τιμά ξεδιάντροπα τα ‘70s.

Οι Cryptic Shift, και εδώ ρίχνω προσωπικά το βάρος ως προς τη σημασία του ντεμπούτου τους, ενσωματώνουν αβίαστα το εύρος των επιρροών τους στη συνθετική διαδικασία. Λέγοντας αυτό, δεν εννοώ την διαδοχή των θεμάτων ή την ουσία της τοποθέτησης ενός τρομερού thrash-y riff έπειτα από μια space αλληλουχία, αλλά την εξέλιξη των κιθαριστικών θεμάτων και συγχορδιών. Η δυσαρμονία και το εγκεφαλικό death metal των Gorguts, τοποθετείται δίπλα σε noise rock λεπτομέρειες και Immolation-ικά περάσματα στη δεύτερη κορυφή του δίσκου, ονόματι "The Arctic Chasm" τόσο φυσικά που το κομμάτι ηχεί εξίσου ωμό, death metal αλλά και πειραματικό.

Το "(Petrified In The) Hypogean Gaol" φέρνει στο προσκήνιο τις tech-thrash επιρροές με τρόπο που εκμεταλλεύεται την συσσωρευμένη ένταση του εναρκτήριου προκατόχου του. Όμως, όπως αποδεικνύει και το κλείσιμο του, οι μικρές πειραματικές και σχεδόν jazz λεπτομέρειες (με τους Atheist να εμφανίζονται) ενυπάρχουν ιδανικά στον ωμό πυρήνα του ήχου της μπάντας. Το κλείσιμο του δίσκου με την παράνοια του "Planetary Hypnosis" και την εντυπωσιακή αλλαγή ρυθμού στο τρίτο λεπτό περίπου, αποδεικνύει πως η μπάντα τα καταφέρνει ιδανικά και σε πεντάλεπτες συνθέσεις.

Θεωρώ βέβαιο, το ενδεχόμενο το "Visitations From Enceladus" να μην αποκτήσει το hype του "Hidden History Of The Human Race". Όσοι όμως επιθυμείτε να ακούσετε εκ νέου αστρικό death metal, που δεν είναι ούτε αρκετά παλαιομοδίτικο, ούτε σχιζοφρενικό σε σημείο πνευματικής άσκησης, αλλά δεν είναι ούτε και οπισθοδρομικά προοδευτικό, μην προσπεράσετε, έστω και τώρα, τον δίσκο. Οι Cryptic Shift διαθέτουν σπουδαίες προοπτικές, και αν επιλέξουν να επιδοθούν σε ακόμη πιο ευκολομνημόνευτες συνθέσεις χωρίς να τους παρασύρει ο αυτοσχεδιασμός άλλων ανερχόμενων μπαντών (Chaos Motion), τότε μπορούν να ηγηθούν, έστω και χωρίς ιδιαίτερη προώθηση, ολόκληρου του χώρου στο μέλλον. Το οποίο μέλλον, θα επαναλάβω, πως εξαιτίας του "Moonbelt Immolator", είναι παρόν με το καλημέρα.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET