Crowbar

Zero And Below

SPV/MNRK Heavy (2022)
Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 08/03/2022
Βάρος που συνθλίβει τα πάντα σε ένα groove-άτο κι ασήκωτο sludge metal
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Πάνω από τριάντα χρόνια γεμάτα λασπωμένα riff που τρυπάνε το στομάχι. Είναι μια μπάντα που καθόρισε τον πρώιμο sludge metal ήχο. Ο δίσκος τους "Odd Fellows Rest" άλλωστε συμπεριλήφθηκε από εμάς στα καλύτερα άλμπουμ της δεκαετίας του ‘90. Είναι συνεπείς, κορυφαίοι και σταθεροί. Αυτός είναι ο δωδέκατος ολοκληρωμένος δίσκος τους.

Όσο κι αν περνάνε τα χρόνια δεν έχουν χάσει τίποτα από την ικανότητά τους να σέρνουν τους ακροατές τους στα βάθη της απόγνωσης. Οι κιθάρες τους στάζουν. Το ζήτημα είναι τι υλικό είναι αυτό που στάζει. Είναι κάτι κολλώδες και πηκτό. Όσο πέφτει νιώθεις το βάρος του, ένα βάρος που συνθλίβει τα πάντα. Οι οπαδοί ξέρουν ακριβώς τι να περιμένουν. Δεν θα απογοητευτούν. Δεν υπάρχουν καθόλου εκπλήξεις εδώ. Αυτή η ολόδική τους ωμή μίξη punk και doom που καταλήγει σε ένα groove-άτο βαρύ κι ασήκωτο sludge metal είναι απολαυστική. Δεν μπορείς να βρεις κάτι που θα σε απωθήσει, όπως δεν θα βρεις και κάτι που θα σε εντυπωσιάσει.

Οι δέκα συνθέσεις σε κρατάνε για 43 λεπτά με ένα κολασμένο και ιδιαίτερα βρόμικο metal. Όλες οι μεταβάσεις από το ένα τραγούδι στο άλλο είναι αρκετά ομαλές. Υπάρχουν προφανώς γρήγορες και επιθετικές στιγμές, αλλά υπάρχουν και αργά, ατμοσφαιρικά και υπνωτικά γυρίσματα. Το μήνυμα που περνάνε (σχεδόν όλα) τα κομμάτια, είναι να ζήσεις άλλη μια μέρα για να μαχηθείς και να παλέψεις. Τα "Bleeding From Every Hole", "Chemical Godz" και "Reanimating A Lie" έχουν εκπληκτικά και θαυμάσια κιθαριστικά περάσματα. Το πρώτο εξ αυτών οφείλει να γίνει το καλύτερο live κομμάτι τους. Είναι ακραία πωρωτικό και εκπληκτικά ρυθμικό. Το "It's Always Worth The Gain" είναι μια κατηγορία μόνο του, μια μάχη, ένας καυγάς, μια μελωδία για γροθιές. Το "Crush Negativity" διαλύει κάθε υποψία φλωριάς, σπέρνει και βαράει άγρια και δυνατά στο σβέρκο. Τα τύμπανα και το μπάσο, ας πούμε απλά ότι είναι παντού βροντερά. Τα αδικώ το ξέρω, αλλά δεν βρίσκω πιο καθαρό και τίμιο χαρακτηρισμό. Τα φωνητικά είναι εξαιρετικά, τόσο όσο, όπως πρέπει, εκτός από τα σημεία που σπάνε και καθαρίζουν. Για άλλη μια φορά τέτοιες ιδέες θα έπρεπε να λείπουν.

Αν το δεις μόνο από την σάπια και βαριά σκοπιά αυτής της μουσικής μπορεί να το βαθμολογήσεις άνετα με πάνω από οκτώ. Αν ψάξεις για καινοτομία, δημιουργικότητα ή φρεσκάδα δεν μπορείς να του δώσεις πάνω από έξι. Δεν είναι κακό. Διατηρούν ξεκάθαρα την ταυτότητα τους και ότι κάνουν το κάνουν καλά. Αυτός ο δίσκος θα υποστηρίξει και θα διατηρήσει ψηλά το τεράστιο ανάστημα της μπάντας αυτής στο είδος.

Bandcamp
Spotify

  • SHARE
  • TWEET