«A Buyer's Guide»: Calexico

Οδηγός δισκογραφίας της πολυαγαπημένης μπάντας από την Αριζόνα

Από τους Γιάννη Βόλκα, Άλκη Κοροβέση, 23/05/2018 @ 11:25

Βρισκόμαστε στο 1990 όταν ο φοιτητής Joey Burns συναντά τον John Convertino στην Καλιφόρνια. Αφού συνεργάστηκαν στους Giant Sand, μετακόμισαν μαζί στο Tucson της Αριζόνα όπου γεννήθηκαν οι Calexico. Για να είμαστε πιο ακριβείς η μπάντα λεγόταν ακόμα Spoke όταν κυκλοφόρησε τον πρώτο ομώνυμο δίσκο της από την γερμανική Hausmusik. Στην συνέχεια υπογράφουν στην Quarterstick όπου επανακυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους με το όνομα Calexico πλέον, ενώ με τη συγκεκριμένη εταιρεία θα κυκλοφορήσουν το μεγαλύτερο μέρος της δισκογραφίας τους.

Calexico

Αυτή ήταν η αρχή μιας σειράς δίσκων που αποπνέουν τον αέρα της ερήμου της Αριζόνα και της πόλης Calexico κοντά στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό. Με αποκορύφωμα τις κυκλοφορίες της δεκαετίας 1998-2008 οι Burns/Convertino, masterminds του μουσικού αυτού σχήματος, έχοντας πάντα στο πλευρό τους μια ομάδα εξαιρετικών συνεργατών, δημιούργησαν ένα σερί πανέμορφων δίσκων. Οι Calexico δεν κατάφεραν ποτέ να πραγματοποιήσουν εκατομμύρια πωλήσεων αλλά τόσο δισκογραφικά όσο και συναυλιακά συντηρούν εδώ και χρόνια την φήμη τους ως ένα ποιοτικό συγκρότημα με τεράστιο μουσικό πλούτο. Η americana και η indie αισθητική εμπλουτίστηκε επανειλημμένα με mariachi, tex-mex αλλά και jazz στοιχεία δημιουργώντας έναν απόλυτα αναγνωρίσιμο ήχο ο οποίος ειδικά στην χώρα μας αγκαλιάστηκε με ιδιαίτερη θέρμη.

Calexico

Μετά από αρκετές επισκέψεις στην Ελλάδα οι Calexico επιστρέφουν φέτος για δύο εμφανίσεις στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στα πλαίσια του φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στις 3 και 4 Ιουλίου. Οι ίδιοι δηλώνουν πανευτυχείς όχι μόνο λόγω της επιστροφής τους στη χώρα μας αλλά και λόγω της μοναδικότητας του χώρου που θα εμφανιστούν και έτσι όλα προβλέπουν δυο μαγευτικές βραδίες γεμάτες με τη μουσική των Calexico.

Με αφορμή τις συγκεκριμένες εμφανίσεις, βρήκαμε την ευκαιρία να σας παρουσιάσουμε έναν οδηγό της δισκογραφίας του συγκροτήματος ώστε να προετοιμαστείτε με τον καταλληλότερο τρόπο.

 
Calexico - The Black Light

The Black Light
(1998)

Το μαγικό ταξίδι των Calexico μπορεί να άρχισε το 1996 με το "Spoke" αλλά το "The Black Light" ήταν αυτό που έδωσε τη μεγαλύτερη ώθηση στη μπάντα από το Tucson. O δεύτερος δίσκος τους είναι ένας ύμνος στην έρημο της Arizona και του βόρειου Μεξικό. Πως να μην ήταν άλλωστε όταν με το καλημέρα ("Gypsy’s Curse") σου δημιουργεί τόσο ζωντανές εικόνες, μεταφέροντας το άγονο τοπίο στο σαλόνι του σπιτιού σου; Στο "The Black Light" θα ακούσουμε από μαντολίνο, μέχρι τσέλο και βιολί, από ακορντεόν μέχρι τρομπέτα. Και κάπως έτσι θα τεθούν τα ευρύτερα όρια της μουσικής των Calexico, μέσω ενός ιδιαίτερου soundtrack αφιερωμένου στην πατρίδα του Burns και Convertino. Ο δεύτερος δίσκος των Calexico περιέχει μερικά από τα πιο αγαπημένο κομμάτια της μπάντας, όπως τα "Minas De Cobre (For Better Metal)", το "Gypsy's Curse" και , φυσικά, το "Stray".

Α.Κ.

Calexico - Hot Rail

Hot Rail
(2000)

Όσα έσπειραν οι Calexico με το "The Black Light", ήρθαν να το θερίσουν με το "Hot Rail". Το συγκρότημα αποκτώντας μεγαλύτερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση συνεχίζει την ανοδική του πορεία. Το "Hot Rail" στην πλειοψηφία του είναι ένας ατμοσφαιρικός δίσκος που κινείται στα ίδια βήματα του προκάτοχού του. Παράλληλα όμως βρίσκουμε εδώ τρεις συνθέσεις που θα κάνουν την διαφορά. Τα "El Picador" και "Crystal Frontier" (το συγκεκριμένο μόνο στην ευρωπαϊκή έκδοση) θα βάλουν για τα καλά τα mariachi στοιχεια στον χάρτη ενώ το πανέμορφο "Ballad Of Cable Hogue" με τα φωνητικά της Marianne Dissard θα παραμείνει για πάντα στα "Greatest Hits" του συγκροτήματος.

Γ.Β.

 

Calexico - Feast Of Wire

Feast Of Wire
(2003)

Δύσκολη η απάντηση στην ερώτηση «Ποιος είναι ο καλύτερος δίσκος των Calexico;». Το "Feast Of Wire" πάντως δέχτηκε καθόλικη αποδοχή από τους μουσικοκριτικούς ανά τον κόσμο οι οποίοι μιλούσαν για το πρώτο τους "masterpiece". Για άλλους φυσικά αυτό είχε ήδη συμβεί. Ο δίσκος πάντως περιέχει όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την μουσική τους και το "Feast Of Wire" στο σύνολό του κερδίζει συγκριτικά με την κάθε σύνθεση μεμονωμένα. Το ίδιο το συγκρότημα κατάφερε πάντως να ξεχωρίσει τα κομμάτια που θα ήταν «εργαλεία» στις ζωντανές τους εμφανίσεις όπως το "Sunken Waltz", το "Quattro (World Drifts In)" και φυσικά το "Guero Canelo" με το οποίο οι Burns/Convertino έχουν επιλέξει ως συνηθέστερο για αποχαιρετήσουν το κοινό. Προσωπικά δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι πρόκειται για τον καλύτερο δίσκο των Calexico αλλά κατά γενική ομολογία θεωρείται ένα "Must Have".

Γ.Β.

Calexico - Carried To Dust

Carried To Dust
(2008)

Πάμε στο 2008, μια δεκαετία μετά το "The Black Light" και αρκετό νερό έχει κυλήσει για τους Calexico. Ωστόσο αυτοί δισκογραφούν σταθερά - και ποιοτικά - αν και μια στροφή σε πιο ραδιοφωνικές φόρμες είναι ευδιάκριτη. Μετά το "Garden Ruin" οι Αμερικανοί επαναφέρουν και πάλι τα πιο λάτιν στοιχεία τους, που τους έκαναν τόσο αγαπητούς και τα είχαν ελαφρώς παραμελήσει στον προηγούμενο δίσκο. Έτσι, προκύπτει το πολιτικοποιημένο "Victor Jara's Hands", το "Two Silver Trees" ή το "Inspiracion", που συχνά πυκνά εμφανίζονται στο setlist της μπάντας. Τα χάλκινα επέστρεψαν, ενώ τα country ηχοχρώματα κυριαρχούν και πάλι σε έναν δίσκο που εύκολα ανήκει στην χρυσή περίοδο των Calexico.

Α.Κ.

 
Calexico - Edge Of The Sun

Edge Of The Sun
(2015)

Η αλήθεια είναι ότι με το "Algiers" είχα αρχίσει να πιστεύω ότι οι Calexico είχαν βρει τη μανιέρα και έγραφαν ποιοτικούς δίσκους μεν, αλλά λίγο μακριά από ό,τι ήθελα εγώ από αυτούς. Και με το "Edge Of The Sun" συνέχιζαν σε αυτό το μοτίβο. Σήμερα, όμως, βλέπω πλέον με άλλο μάτι τον πιο σκοτεινό δίσκο - ίσως - από τους υπόλοιπους της δισκογραφίας τους, στον οποίο θα βρούμε αρκετές συνεργασίες. Με τους Iron & Wine, τους Band Of Horses και τους Devotchka, την Gaby Moreno ("Beneath The City Of Dreams"), την Amparo Sanchez ("Cumbia De Donde") αλλά και τους Eric Burdon των Animals και τους Έλληνες Takim στο "Roll Tango". Μπορεί να μην διαγράφει μια νέα πορεία, όπως έκανε για μένα το φετινό "The Thread That Keeps Us", αλλά κρατάει τα υψηλά στάνταρ σε ένα επίπεδο, το οποίο ανταποκρίνεται στην ποιότητα που διέπει την μπάντα.

Α.Κ.

Calexico - Algiers

Algiers
(2012)

Έβδομος δίσκος για τους Calexico οι οποίοι μεταφέρθηκαν μακρία από τα σύνορα και συγκεκριμένα στο Algiers της Νέας Ορλεάνης. Το συγκρότημα κινείται πλέον σε πιο ραδιοφωνικά μονοπάτια συγκριτικά με το δικό του παρελθόν, διατηρεί όμως την μοναδική του ατμόσφαιρα καθώς όλες οι συνθέσεις περνούν στον ακροατή ένα ξεχωριστό συναίσθημα. Σε έναν δίκαιο κόσμο, όλα τα κομμάτια θα έκαναν «παρέλαση» στις ραδιοφωνικές εκπομπές του 2012, κάτι που φυσικά δεν συνέβη ποτέ. Από το σκοτάδι του "Sinner In The Sea" μέχρι τον ρομαντισμό του "No Te Vayas" και από την catchy μελωδία του instrumental ομώνυμου μέχρι το hit-άκι (για τα δεδομένα τους) "Splitter" κάθε σύνθεση του "Algiers" έχει κάτι διαφορετικό να σου προσφέρει.

Γ.Β.

 

Calexico - The Thread That Keeps Us​

The Thread That Keeps Us​
(2018)

Για τον φετινό δίσκο των Calexico τα έχει γράψει αναλυτικότερα ο συνάδελφος Άλκης Κοροβέσης, αλλά το συγκεκριμένο άρθρο αποτέλεσε την κατάλληλη άφορμή ωστε να εντρυφήσω και εγώ με την σειρά μου στην συγκεκριμένη κυκλοφορία. Μετά από επανειλημμένες ακροάσεις γίνεται φανερός ο μουσικό πλούτος του δίσκου αν και προσωπικά δυσκολεύομαι να νοιώσω την ανωτερότητα του απέναντι στα "Algiers" και "Edge Of The Sun" και έτσι δημοκρατικά η εν λόγω τριάδα τοποθετήκε ισάξια στην κατηγορία αυτή. Λογικό αφού οι Calexico στην πλούσια δισκογραφία τους δεν έχουν «κακή» κυκλοφορία.

Γ.Β.

 

 
Calexico - In The Reins

In The Reins
(2005)

Χρονικά ανάμεσα στα "Feast Of Wire" και "Garden Ruin" οι Calexico ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον Sam Beam, γνωστό και ως Iron & Wine. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής είναι ένα mini cd επτά κομματιών των οποίων την σύνθεση επιμελήθηκε αποκλειστικά ο Beam αλλά ηχογράφησαν όλοι μαζί στο Tucson της Αριζόνα. Τα πιο ατμοσφαιρικά στοιχεία της μουσικής των Calexico δένουν ισορροπημένα με την folk συνθετική ικανότητα του Beam o οποίος έβαλε τον καλύτερο του εαυτό στο project αυτό αντί να το «ξεπετάξει» με τα απομεινάρια των Iron & Wine. Μια συνεργασία η οποία θα συνεχιστεί ποικολοτρόπως τα επόμενα χρόνια.

Γ.Β.

 
Calexico - Spoke

Spoke
(1996)

Το άγουρο ξεκίνημα των Calexico ακούει στο όνομα "Spoke". Τόσο η μπάντα, όσο και ο δίσκος είχαν το ίδιο όνομα πριν μετονομαστούν σε αυτό που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Από την παραγωγή μέχρι τις συνθέσεις διαπιστώνει κανείς τον D.I.Y. χαρακτήρα του δίσκου, που παρόλα αυτά έχει έναν επαγγελματικό αέρα. Τον ίδιο αέρα που χαρακτηρίζει και τις μετέπειτα κυκλοφορίες τις μπάντας. Φαίνονται τα ψήγματα των συνθέσεων, τα στοιχεία αυτά που στην πορεία θα δώσουν τα μεγάλα κομμάτια που αγαπήσαμε, που ακόμα δεν έχουν πάρει την τελική τους μορφή (βλέπε "Paper Route", "Removed" και το εναρκτήριο "Low Expectations"). Έχει και αυτό βέβαια τις ολοκληρωμένες στιγμές του, όπως τα "Spokes" και "Wash" που στέκονται αρκούντως καλά ακόμα και σήμερα.

Α.Κ.

 
Calexico - World Drifts In

World Drifts In
(2004)

Οι Calexico επί σκηνής γίνονται μια ακόμα πιο ενδιαφέρουσα μπάντα αφού καταφέρνουν να μεταφέρουν τον μουσικό τους πλούτο με κάθε ηχητική λεπτομέρεια. Αρκετές και οι ζωντανές τους ηχογραφήσεις, όπως το "Scraping", τα δύο Ancienne Belgique, το "The Book And The Canal" (κυρίως διαθέσιμο στην τότε περιοδεία τους) και το "Spiritoso" το οποίο κυκλοφόρησε για την Record Store Day του 2012. Το πιο αντιπροσωπευτικό όμως live παραμένει μέχρι και σήμερα το "World Drifts In", ηχογραφημένο στο Λονδίνο, το οποίο περιέχει μερικά από τα πιο γνωστά κομμάτια της ιστορίας του συγκροτήματος και αντικατοπτρίζει απόλυτα τι ζει κανείς σε μια ζωντανή τους εμφάνιση. Ιδιαίτερα όμορφη η συμμετοχή της Francoiz Breut στα "Ballad Of Cable Hogue" και "Si Tu Disais" αλλά και η εμφάνιση του Ruben Moreno στα φωνητικά του "Cancion Del Mariachi".

Γ.Β.

A Compilation

1. Minas de Cobre (For Better Metal) (The Black Light)
2. Stray (The Black Light)
3. El Picador (Hot Rail)
4. Ballad of Cable Hogue (Hot Rail)
5. Crystal Frontier (Hot Rail)
6. Sunken Waltz( Feast Of Wire)
7. Quattro (World Drifts In)(Feast Of Wire)
8. Güero Canelo(Feast Of Wire)
9. Roka (Danza de la Muerte)(Garden Ruin)
10. Victor Jara's Hands (Carried To Dust)
11. Inspiracion (Carried To Dust)
12. Sinner In The Sea (Algiers)
13. No Te Vayas( Algiers)
14. Bullet And Rocks (Edge Of The Sun)
15. Roll Tango (Edge Of The Sun)
16. Alone Again Or (διασκευή)
17. Flores Y Tamales ( The Thread That Keeps Us)
18. Under The Wheels ( The Thread That Keeps Us)
19. Cumbia De Donde (Edge Of The Sun)
20. Dead In The Water (The Thread That Keeps Us)
21. Tres Avisos (Hot Rail)
22. Gypsy's Curse (The Black Light)
23. Muleta (Hot Rail)
24. Wash (Spoke)
  • SHARE
  • TWEET