Το Rocking στην Record Store Day

Διαβάστε τι μας είπαν οι επαγγελματίες και τι έπαιξαν οι καλλιτέχνες

Από τους Γιάννη Βόλκα, Μανώλη Γεωργακάκη, Χρήστο Καραδημήτρη, Κατερίνα Μυτιληναίου, Θοδωρή Ξουρίδα, Κώστα Σακκαλή, Κατερίνα Σουλελέ, 19/04/2016 @ 16:30

Το Σάββατο που μας πέρασε κάναμε την βόλτα μας στα δισκοπωλεία, τιμήσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Δισκοπωλείων, πιάσαμε την κουβέντα με ιδιοκτήτες και «θαμώνες» και τους ζητήσαμε να μας μεταφέρουν τις σκέψεις τους και το κλίμα της φετινής Record Store Day. Όπως είναι φυσικό κι επόμενο μεταξύ μουσικόφιλων, η συζήτηση συχνά παρέκλινε από το βασικό θέμα... Αλλά, αν το ξανασκεφτείς, τί πιο βασικό από την ίδια τη μουσική;

 

Βασίλης Τσερπές, FLASHBACK RECORD STORE

Record Store Day Flashback

«Η προσπάθεια της Record Store Day είναι πολύ σημαντική διότι έστω μία φορά το χρόνο θα ακουστεί η λέξη «δισκοπωλείο» σε κόσμο που μπορεί να την έχει ξεχάσει. Το πιο σημαντικό όμως είναι η συναισθηματική και υλική επένδυση του μουσικόφιλου. Η έμπρακτη στήριξη στην μουσική, στην μπάντα και σε όλο τον κύκλο των ανθρώπων που ζουν από αυτή.  Σε 20 χρόνια θα κρατήσεις ένα αγαπημένο CD ή βινύλιο στα χέρια σου και θα θυμάσαι την ημέρα που το αγόρασες, πόσο το αγόρασες, από πού καθώς και το πρώτο άνοιγμα. Δεν νομίζω ότι θα θυμάσαι την ημέρα που έκανες download το αντίστοιχο MP3...

Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων που αγοράζουν βινύλια και τα κρατούν κλειστά. Από’ κεί και πέρα, η τιμή νομίζω αποτελεί το πιο αποφασιστικό κριτήριο για τον Έλληνα συλλέκτη.

Σε ό,τι αφορά την προσέλευση του κόσμου και την αναγνωρισιμότητα του θεσμού, πάει κάθε χρόνο και καλύτερα. Θεωρούμε, όμως, ότι ήδη έχει αρνητικά σημάδια που στο μέλλον θα αποτελέσουν πρόβλημα. Λόγω του trend του βινυλίου έχουν αρχίσει οι στρεβλώσεις, όπως να προωθείται σαν γιορτή του βινυλίου, να βγαίνουν άπειρες αποκλειστικές RSD κυκλοφορίες από τις εταιρείες χωρίς νόημα ή ουσία πολλές φορές και σε τιμές που κάθε χρόνο αυξάνονται. Δεν μπορούμε επίσης να μην πούμε ότι πλέον μεγάλες αλυσίδες και site πουλάνε αυτά τα προϊόντα. Δεν ήταν αυτό το νόημα και πιστεύουμε ότι αν δεν έρθει ισορροπία, γρήγορα ο κόσμος θα γυρίσει την πλάτη σε όλο αυτό.

Να ευχαριστήσουμε όλο τον κόσμο που στηρίζει την προσπάθειά μας και έχει αγκαλιάσει το δισκοπωλείο μας. Ευτυχώς καθημερινά και όχι μόνο στην RSD...»

Ο Βασίλης τονίζει ότι η αύξηση των πωλήσεων στα βινύλια καταγράφεται και στα ελληνικά δισκοπωλεία, αλλά όχι όσο λέγεται και σε καμία περίπτωση δεν φτάνει τις πωλήσεις του CD. Αναγνωρίζει ένα marketing hype γύρω από το βινύλιο, αλλά τονίζει πως ο απόλυτος αριθμός πωλήσεων είναι ακόμα πολύ χαμηλός. Θεωρεί ως το μεγαλύτερο trend αυτή την στιγμή το stoner, αλλά ταυτόχρονα το παρακολουθεί να σημειώνει τις χαμηλότερες πωλήσεις. Και μιας και εξειδικεύεται στο metal, μας προτείνει το 12’’ "Empire Of The Clouds" των Iron Maiden ανεπιφύλακτα!

Προτεινόμενα Tracks: 
Wardrum - "Lady Jane Grey" 
Innerwish - "Needles In My Mind" 

Flashback Record Store 
Καραϊσκάκη 148, Πάτρα
www.flashbackstore.gr

Flashback

Γιάννης Ανδριόπουλος, SOUND EFFECT

Record Store Day Sound Effect

«Για να είμαι ειλικρινής ήμουν επιφυλακτικός από την αρχή και πιστεύω, δικαιολογημένα, μιας και ο θεσμός φθίνει χρόνο με τον χρόνο...

Έχω αρκετές ενστάσεις, αλλά δεν θα ήθελα να μονοπωλήσω τον χώρο σας για να τις εκθέσω. Ας πούμε απλώς πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στις χρεώσεις των δίσκων από τις περισσότερες εταιρίες όπως και ελλιπής διανομή των τίτλων. Περιμένω καλύτερη διανομή, επιλογή κυκλοφοριών και φιλική προς το κοινό τιμολόγηση.

Μια Record Store Day σίγουρα μπαίνει περισσότερος κόσμος στο μαγαζί. Συνήθως υπάρχει ένα πιο εορταστικό κλίμα και διάθεση επικοινωνίας.

Η αύξηση των πωλήσεων στα βινύλια καταγράφεται και στα ελληνικά δισκοπωλεία. Πάντα ήμασταν ένα εξειδικευμένο στο βινύλιο δισκοπωλείο οπότε το κοινό μας και οι πωλήσεις μας είναι ανάλογες, αλλά τα δύο-τρία τελευταία χρόνια όλο και μεγαλύτερο μέρος του κοινού αγοράζει βινύλια.»

Ο Γιάννης, εκτός από τον σκεπτικισμό που εκφράζει για τον θεσμό της Ημέρας Δισκοπωλείων, θέτει και το πρόβλημα της «εξαγωγής» της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων συλλεκτών. Δυστυχώς μεγάλο μέρος του κοινού αγοράζει από το εξωτερικό μέσω του διαδικτύου. Αυτό το αποδίδει εν μέρει στις μειωμένες εισαγωγές που επέβαλαν στους εγχώριους εμπόρους τα capitol control. «Επιμένοντας στις εβδομαδιαίες εισαγωγές προσπαθούμε να ανακτήσουμε μέρος αυτού του κοινού», μας λέει και προτείνει την RSD κυκλοφορία του δίσκου των The Residents, "Please Do Not Steal It!". Το Sound Effect είναι πλέον και δισκογραφική/εταιρεία διανομής, ενώ φέτος μας παρουσίασε το πρώτο Side Effects Festival.

Προτεινόμενα Tracks: 
Bazooka - "Δεμένος Στο Κρεβάτι Σου"
Pretty Lightning - "Marble Moon"

Sound Effect Records 
Σπ.Τρικούπη 50 και Καλλιδρομίου, Εξάρχεια
www.soundeffect-records.gr

Record Store Day Sounf Effect

Μάκης Μακαβέλος, SPINDLE

Record Store Day Spindle

«Το Spindle συμμετέχει πάντα στην Record Store Day, κάνοντας ειδικές εκπτώσεις. Έχω την εικόνα ότι όσοι αγόραζαν πάντα δίσκους εξακολουθούν να αγοράζουν, ακόμη και εν μέσω κρίσης. Γιατί το να αγοράζεις μουσική είναι κάτι που κάνεις για τον εαυτό σου, όσα λεφτά κι αν σου περισσεύουν ή όχι. Υπάρχουν τύποι που δεν αγοράζουν δεύτερο πουκάμισο, μόνο δίσκους! Ποτέ δεν συμπάθησα τους αντιγραμμένους δίσκους, ούτε αυτούς που τους ζητούσαν, δεν γίνεται έτσι...»

Σύμφωνα με τον Μάκη, το "Arms Around A Vision" των Ιρλανδών Girls Names είναι ίσως ο καλύτερος δίσκος της χρονιάς που μας πέρασε! Το δισκάδικο-φροντιστήριο της Διδότου «διδάσκει» new wave, indie, punk, psych και prog σε ώρες καταστημάτων. Αν δεν ξέρετε τί θέλετε, στο Spindle θα βρείτε την καθοδήγηση που χρειάζεστε στα παραπάνω είδη κι αν ξέρετε τί θέλετε, θα βρείτε και τον διπλό "Industrial Silence" των Madrugada σε μια χαρά τιμή. Όσοι πιστοί...

Προτεινόμενα Tracks: 
Girls Names - "Zero Triptych"
Sievehead - "No Grapes"

Spindle Vinyl Records
Διδότου 49, Εξάρχεια
www.spindlevinylrecords.gr

Spindle

Δημήτρης Χατζής, MUSIC MACHINE

Record Store Day Music Machine

«Το βινύλιο επανακάμπτει λόγω της αναξιοπιστίας και της έτσι κι αλλιώς υψηλής τιμής του CD. Όχι βινύλιο... Οι φανατικοί και οι γνώστες δεν λένε τους δίσκους «βινύλια» και καλά κάνουν. Το «βινύλιο» είναι μια λέξη που εφευρέθηκε από τις πολυεθνικές για να ξεχωρίζουν οι δίσκοι από τα CD.

Δεν έβαλα ποτέ CD στο μαγαζί, ούτε και θα βάλω. Έχω μόνο λίγα για το αμάξι, αλλά και πάλι το σκέφτομαι να το γυρίσω σε κασέτα. Δεν αποδίδει ο συμπιεσμένος ήχος, δεν βγάζει αρμονικές. Με το Mp3 τα ίδια...

Τα γούστα όσων αγοράζουν μουσική είναι «παγκόσμια»: Εκτείνονται από τον Βαμβακάρη μέχρι την jazz και από το rock ‘n’ roll μέχρι τις σπάνιες εκτελέσεις κλασσικής μουσικής. Γιατί να συμβαίνει κάτι διαφορετικό με τους δίσκους;»

Ο Δημήτρης, που «τρέχει» το δισκοπωλείο Music Machine από το '82, αξιολογεί θετικά την προσπάθεια που γίνεται με την Record Store Day, αν και θεωρεί ότι η αναζήτηση της μουσικής είναι μια διαδικασία «πιο εσωτερίκ»! Μας προτείνει ανεπιφύλακτα να αποκτήσουμε κάποια στιγμή The Stooges, αλλά και Nicolas Jaar. Το άνετο περιβάλλον και η ζεστή αλλά ιδιαίτερη διακόσμηση προσφέρει αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι για να αρχίσεις να dig-άρεις σε αμέτρητους πυργίσκους δίσκων και κάτι τέτοιο μόνο καλό μπορεί να θεωρηθεί. Μόλις το ανακαλύψεις, διαθέτεις πλέον μια ονειρεμένη κρυψώνα στο κέντρο της πόλης... Μπέρμπον κανείς;

Προτεινόμενα Tracks: 
Jimi Hendrix - "Little Wing" 
Velvet Underground - "Venus In Furs"

Music Machine Records 
Διδότου 16, Εξάρχεια
Τηλ. 210 3612376

Άγγελος, ROCK & ROLL CIRCUS

Record Store Day Rock & Roll Circus

«Η κατεύθυνση του θεσμού είναι σαφώς προς τις ειδικές κυκλοφορίες και τις εκπτώσεις, άρα λειτουργεί ως μια «υπενθύμιση» της ύπαρξης των δισκοπωλείων, αλλά δεν αρκεί για να δημιουργήσει και την συνήθεια του να επισκέπτεσαι συστηματικά ένα.

Ο θεσμός της Record Store Day στην Ελλάδα ανταποκρίνεται στην ελληνική πραγματικότητα, δηλαδή στρεβλώνεται αναλόγως. Για παράδειγμα, έχουν καταγραφεί φαινόμενα μεταπώλησης δίσκων που αγοράστηκαν με RSD έκπτωση στην κανονική τους ή υψηλότερη τιμή στην μαύρη αγορά. Σαφώς σήμερα ο κόσμος στα δισκοπωλεία είναι περισσότερος απ’ ότι μια συνηθισμένη μέρα. Δυστυχώς σπάνια επανέρχονται οι περισσότεροι. Τα λέμε του χρόνου, λοιπόν...»

Ο Άγγελος τοποθετεί το αγοραστικό κοινό των ελληνικών δισκοπωλείων στα 30+ και το χαρακτηρίζει «φανατικό», ενώ μας μεταφέρει ότι ο πολύς κόσμος ψάχνεται για jazz, soul και εν γένει μαύρη μουσική, κόντρα στο «λευκό» indie rock και alt ρεύμα. Το Rock & Roll Circus παραχωρεί κάθε χρόνο το πατάρι του σε φίλους που, με την προσωπική τους δισκοθήκη, στήνουν για μερικές ώρες το μικρό τους προσωπικό δισκάδικο. Rock & Roll Circus approved αγορές; Η ειδική έκδοση με το ακυκλοφόρητο live του Allen Toussaint και το "What's Going On" του Marvin Gay!

Προτεινόμενα Tracks: 
Roy Meriwether - "Nubian Lady"
Charles Bradley - "Changes"

Rock & Roll Circus
Σίνα 21, Κολωνάκι
rockandrollcircus.wordpress.com

Rock & Roll Circus

Θανάσης Αρβανίτης, MUSIC WORKS

Record Store Day Music Works

«To Music Works συμμετέχει στην Record Store Day από το 2011. Κάθε χρόνο η συμμετοχή του κόσμου την συγκεκριμένη ημέρα όλο και μειώνεται - όχι μόνο λόγω της οικονομικής δυσπραγίας της εποχής. Σίγουρα τα τελευταία χρόνια, η παγκόσμια επιστροφή του βινυλίου μας έχει βοηθήσει πολύ στο να κρατηθούμε ζωντανοί, σ' έναν χώρο που αντικειμενικά είχε προβλήματα και πριν την οικονομική κρίση. Η RSD είναι η «ημέρα του ανεξάρτητου δισκοπωλείου» και όχι η «ημέρα του βινυλίου» όπως πολύς κόσμος νομίζει. Η αρχική ιδέα ήταν να γιορτάζεται το τρίτο Σάββατο του Απριλίου η «κουλτούρα του ανεξάρτητου δισκάδικου». Με τον καιρό όμως, αυτή η εκδήλωση έχει χάσει κατά την γνώμη μου, τον αρχικό της στόχο και χαρακτήρα και θα πρέπει να επαναπροσδιορισθεί από τους ιδρυτές της.

Ήδη τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία αποστασιοποίηση -έως και δυσφορία- για το «πού πάει το τρένο» της RSD και πώς εξελίσσεται η γιορτή των ανεξάρτητων δισκάδικων. Για παράδειγμα, την ημέρα αυτή, γιορτάζει ο οποιοσδήποτε χώρος πουλάει βινύλια την ημέρα αυτή...

Οι προσδοκίες που εξακολουθούμε να έχουμε από την RSD είναι να γίνει η αφορμή να έρθει στα ανεξάρτητα δισκάδικα περισσότερος μουσικόφιλος κόσμος, που είτε έχει ξεχάσει, είτε δεν έχει γνωρίσει ακόμα την επαφή με την ξεχωριστή ατμόσφαιρα του χώρου, όπως την βίωσαν όλες οι γενιές νέων ανθρώπων τα τελευταία 60 χρόνια.»

Το Music Works λειτουργεί στα δυτικά προάστια εδώ και δεκαοκτώ χρόνια, πουλώντας μόνο καινούριους δίσκους. Το τυπικό προφίλ των πελατών του είναι μουσικόφιλοι άνω των 40 ετών, που έχουν αγαπήσει την μουσική ακούγοντας βινύλια και που τώρα ενδιαφέρονται για ειδικές εκδόσεις των παλιών τους δίσκων ή για ξεχωριστά καινούρια ακούσματα. Είναι ένα δισκοπωλείο με αδυναμία στην indie σκηνή, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν «αγαπάει» και άλλα είδη. Πάντα θα βρεις ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες, ειδικές εκδόσεις από το εξωτερικό και συχνά ανεξάρτητες κυκλοφορίες κατευθείαν από την πηγή. Το Σάββατο θα έβρισκες και το συλλεκτικό "I Heard It Through The Grapevine" των Slits ή το "30 Seconds Over Tokyo / Heart Of Darkness" των Pere Ubu.

Προτεινόμενα Tracks: 
Frank Zappa - "My Guitar Wants To Kill Your Mama" 
Manic Street Preachers - "A Design For Life"

Music Works 
Αγίας Λαύρας 74, Πετρούπολη
www.musicworks.gr
facebook.com/musicworks.gr
twitter.com/MusicWorksGR

Music Works

Προκόπης «Πάκης» Τζίλης, ΛΩΤΟΣ

Record Store Day Lotus

«Η Record Store Day όντως προσφέρει μια κάποια βοήθεια, αλλά από την στιγμή που κατάφεραν να εισχωρήσουν και εδώ οι πολυεθνικές, οι ανεξάρτητες παραγωγές παραγκωνίζονται και ο θεσμός διαστρεβλώνεται. Η ανεξαρτησία ήταν ακριβώς ο στόχος όταν ξεκίνησε...»

Στη Θεσσαλονίκη, περάσαμε μια βόλτα από τον Λωτό, ένα από τα πιο «μερακλίδικα» δισκοπωλεία της συμπρωτεύουσας που μετράει ήδη δεκαέξι χρόνια παρουσίας. Ο ιδιοκτήτης μας πρότεινε το "White Light/White Heat" των Velvet Underground, το οποίο διασκευάζουν ολόκληρο οι This Is Nowhere και κυκλοφορεί σε λευκό βινύλιο και CD από τον Λωτό και την Melotron Recordings. 

Προτεινόμενα Tracks: 
Velvet Underground - "White Light/White Heat"
David Bowie - "Moonage Daydream"

Λωτός
Σκρα 7, Θεσσαλονίκη
www.lotus.gr

Λωτός

Ελένη Νεουδάκη, RECORD HOUSE

Record Store Day Record House

«Η Record Store Day είναι μέρα γιορτής για το Record House γιατί χρονικά συμπίπτει με τα γενέθλιά του. Γι’ αυτό και εκτός από τις ειδικές κυκλοφορίες,  διοργανώνεται και παζάρι όπου έχει ο κόσμος την ευκαιρία να κάνει τις αγορές του σε πολύ καλές τιμές και να βρει τρέχουσες αλλά και παλαιότερες κυκλοφορίες.

Χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται η προσέλευση του κόσμου κι η ζήτηση σε βινύλιο, ενώ τα γούστα διαφέρουν κατά πολύ. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο είδος που να υπερισχύει, ούτε «φυλή δισκόφιλων», ενώ παίζουν όλες οι ηλικίες. Είναι συγκινητικό να βλέπεις ανθρώπους που γνώρισες μαθητές σχολείου, να έρχονται με τα παιδιά τους τώρα και να τα «ξεναγούν» στον ίδιο χώρο, όπως γούστο έχουν και τ’ αντίστοιχα σχόλια περί «ιστορίας» του μαγαζιού μπροστά στην βιτρίνα, όταν νομίζουν ότι δεν ακούς. Συνήθως βέβαια ψάχνουν και την -δεκαεπτάχρονη πια- μασκότ του μαγαζιού, τη γάτα Μουστάρδα. Τώρα είναι φυσικά άφαντη στο πατάρι, λόγω βαβούρας της ημέρας...»

Η Ελένη μας προτείνει ως RSD ειδική έκδοση το Live στην Abbey Road των GoGo Penguin και γενικώς, το "Soul Rock" των Soul Surfers και δίνει την σκυτάλη στον Νέστορα Βουγιούκαλο, θαμώνα του 45ετούς πλέον Record House, για να μας θυμίσει το ανθεμικό rock 'n' roll του "Lover's Leap" των Reno Divorce και να πει: «Πέρα από τις εκπτώσεις, θα μπορούσε η μέρα να εμπλουτιστεί με live (ίσως unplugged) εμφανίσεις. Επίσης, οι ειδικές εκδόσεις της μέρας θα έπρεπε να γίνονται διαθέσιμες στο σύνολό τους, δηλαδή να μπορούμε να βρούμε και αυτές από λιγότερο δημοφιλείς καλλιτέχνες».

Προτεινόμενα Tracks: 
The Duke Spirit - "Blue And Yellow Light"
Funkadelic - "One Nation Under A Groove"

Record House 
Ομήρου 46, Νέα Σμύρνη
www.recordhouse.gr
facebook.com/Record-House-251479304934121

Record House

Κώστας Χατζηελευθερίου, www.blackspin.gr

Record Store Day Black Spin

«Η Record Store Day είναι αρχικά μια ευρηματική και αξιόλογη ιδέα που όμως χρειάζεται άλλη προσέγγιση στον τρόπο που το διαχειρίζονται οι ιθύνοντες σε σχέση με την ποιότητα των κυκλοφοριών, τις τιμές, την διανομή των δίσκων στα καταστήματα αλλά και την εμπλοκή των πολυεθνικών.

Προς τον παρόν συνεχίζει να προκαλεί ενδιαφέρον, αλλά παράλληλα εντείνονται κάθε χρόνο και οι αντιδράσεις του κόσμου, καταστημάτων και μικρών label σε ό,τι έχει να κάνει κυρίως με τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω.

Μια μέρα σαν την σημερινή, αυξάνεται η κίνηση και οι πωλήσεις. Σίγουρα βγαίνουν περισσότεροι να ψάξουν - και τελικά να αγοράσουν δίσκους- και όχι απαραίτητα RSD τίτλους.

Ο Έλληνας συλλέκτης προτιμά κυρίως τις limited εκδόσεις (περιορισμένων αντιτύπων, έγχρωμα, με bonus κ.λπ.) γιατί παρασύρεται μερικές φορές από τις τεχνικές marketing μεγάλων εταιριών αλλά και μικρών label. Γενικά πάντως, ένας καλός μουσικά δίσκος πάντα πουλάει, ειδικά αν υπάρξει και έκδοση του σε περιορισμένα αντίτυπα.»

Βρήκαμε τον Κώστα στο pop-up store που έστησε λόγω της ημέρας εντός του μπαρ "Ρινόκερως" (Ασκληπιού 22). Το -διαφορετικά διαδικτυακό- Blackspin προσδοκεί να συνεχίσει να υπάρχει η RSD αλλά να διορθωθεί ο τρόπος λειτουργίας της, «διαφορετικά σύντομα θα ατονήσει». Θεωρεί ότι η αύξηση των πωλήσεων στο βινύλιο καταγράφεται απολύτως και στα ελληνικά δισκοπωλεία και αυτή την εποχή ξεπερνά σε προτίμηση όλα τα άλλα φυσικά μέσα ηχογραφημένης μουσικής. Προτεινόμενη RSD κυκλοφορία: Skywave - "Killerrockandroll". Ένας από τους καλύτερους δίσκους για το 2016: DIIV - "Is  the Is Are". Τάσεις που γνωρίζουν «άνθηση» είναι γι’ αυτόν η νεο-ψυχεδέλεια και το post punk. Ως εκ τούτου...:

Προτεινόμενα Tracks: 
Fews - "The Zoo"
Red Dons - "The Good Disciple"

www.blackspin.gr

BlackSpin

«Τασούκος», Six D.O.G.S.

Record Store Day Six D.O.G.S.

«Παρ' ότι σε ποσότητα κόσμου φαίνεται να είμαστε λίγο πιο κάτω από πέρσι, σε αγοραστική δύναμη είμαστε σαφώς πιο πάνω. Έχει έρθει κόσμος για να αγοράσει στοχευμένα. Οι 9 στους 10 αγοράζουν. Τυπικά, έχουμε ακόμη μέχρι τις 11 το βράδυ, αλλά το βλέπω να κλείνουμε γύρω στις 8 το πρωί!

Φέτος παρατηρώ μια τάση προς τον ηλεκτρονικό ήχο, όχι τόσο πολύ στον κιθαριστικό. Δεν ξέρω αν γίνει η ανατροπή μέχρι το βράδυ...

Οι ανεξάρτητες δισκογραφικές έχουν ανέβει κατακόρυφα. Ο κόσμος στηρίζει, δεν ενδιαφέρεται πια για τα massive. Αλλά βοηθάει και το ότι οι κυκλοφορίες πλέον είναι πολύ αξιόλογες. Όχι μόνο σε επίπεδο παραγωγής, αλλά και το ίδιο το τελικό προϊόν.

Αν και δεν έχω την πληροφορία, παίρνω την ευθύνη πάνω μου και λέω ότι το event θα επαναληφθεί και του χρόνου!»

Για δεύτερη χρονιά φέτος, ο πολυχώρος του Six D.O.G.S στην Αβραμιώτου συμμετείχε στον εορτασμό της Record Store Day φιλοξενώντας ένα pop up δισκάδικο με βινύλια, CD, κασέτες, αφίσες και t-shirts ελληνικών δισκογραφικών αλλά και συγκροτημάτων.

Ως DJs ή ζωντανά εμφανίστηκαν με ελεύθερη είσοδο οι: Κτίρια τη Νύχτα, Astytekk, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Felizol, Kebzer, Runner, Τα Παιδιά της Παλαιότητας, Kooba Tercu, Rattler Proxy και η Λένα Πλάτωνος.

Η Record Store Day έφερε ετερόκλητους μουσικά καλλιτέχνες στην σκηνή και χάρισε στο κοινό ένα πολύ ενδιαφέρον βράδυ με ευρείς μουσικούς ορίζοντες. Οι Kooba Tercu, οι Rattler Proxy, τα Παιδιά της Παλαιότητας και η Λένα Πλάτωνος με την εκλεκτή της παρέα γέμισαν το gig space μέχρι αργά το βράδυ. Ή, σωστότερα, μέχρι νωρίς το πρωί...

Ας πάρουμε όμως μια μικρή γεύση των όσων είδαμε και ζήσαμε το βράδυ του Σαββάτου στο Six D.O.G.S...

 

Τα Παιδιά της Παλαιότητας 

Live @ Six DOGS for the Record Store Day, 16.4.2016
Από την Κατερίνα Μυτιληναίου

Κι εκεί που ο κόσμος άρχισε να απογοητεύεται ότι δεν θ’ αρχίσει ποτέ το live, η πόρτα του συναυλιακού χώρου του Six D.O.G.S. άνοιξε και μπορέσαμε να δούμε το στήσιμο με το οποίο έκαναν την έκπληξη Τα Παιδιά Της Παλαιότητας. Με ένα προσεγμένο ημίωρο σετ τραγουδιών από τον καινούριο τους δίσκο, οι Κερκυραίοι άνοιξαν την βραδιά συνοδεία πιάνου, τσέλου και κιθάρας (έλειπαν μπάσο και ντραμς, η Νούμερο Μπλε όμως εθεάθη ανάμεσα στο κοινό). Με το βλέμμα στραμμένο στην Εβδομάδα των Παθών που έπεται, ο και πάλι σε φόρμα Π.Ε. Δημητριάδης δεν μπόρεσε μεν να αντισταθεί στον λευκό χιτώνα του Νυμφίου, αλλά πρόλαβε ένα ακόμη «εθιμοτυπικό» stage-diving εκτός Gagarin, βρέθηκε αρκετές φορές όπως το συνηθίζει ανάμεσα σε φίλους και κοινό και μας συνέστησε το φιδάκι από το videoclip της «Πικρής Γεύσης» των Κόρε. Ύδρο.. Πολύ ενδιαφέρουσα ημι-ακουστική πρόγευση του μεγάλου live που έρχεται στις 20 Μαΐου.

 

Λένα Πλάτωνος / Σαβίνα Γιαννάτου / Γιάννης Παλαμίδας

Live @ Six DOGS for the Record Store Day, 16.4.2016
Από την Κέρη Καραλή

Record Store Day Λένα Πλάτωνος

Στην οδό Αβραμιώτου, τα ξανθά, μακριά μαλλιά της Λένας μοσχοβολούσαν εκείνο το άρωμα, με το οποίο μάς αρωματίζει κάθε φορά που την συναντούμε. Το άρωμα της σπουδαιότητάς της. Η Λένα του Μάνου Χατζιδάκι. Η Λένα, που φιλοξενήθηκε στην Επίδαυρο, στο Ηρώδειο, στο Παλλάς. Η Λένα, της οποίας το «Γκάλοπ» (1985) επανακυκλοφόρησε -επίσημα- από την Αμερικάνικη εταιρεία Dark Entries. Η Λένα, που ανακάλυψαν οι Ισραηλίτες Red Axes και κυκλοφόρησαν το EP "Red Axes Remixes", από την ίδια άνω εταιρεία, πάνω σε 4 τραγούδια της. Η ίδια Λένα περίμενε πολλή ώρα, στον προαύλιο χώρο του Six D.O.G.S. κι εμείς μαζί της, να καθίσει στο μαύρο πιάνο, της μικρής σκηνής του. Έχοντας πλάι την Σαβίνα, με τους απόκοσμους λαρυγγισμούς της και τον Γιάννη, μ’ αυτό το μεγαλειώδες εύρος της φωνής του, όπως παλιά. Στον -ασφυκτικά γεμάτο- συναυλιακό χώρο, ο νεανικός κόσμος της Λένας, που διαρκώς ανανεώνεται, ανυπομονούσε για το πρώτο beat, την πρώτη νότα. Και ψέλλιζε μαζί με την φωνή του Γιάννη και της Σαβίνας: «σήμερα η τηλεόραση προέβλεψε ανέμους ασθενείς, έκανες αυτοσυντήρηση;». Η «Ψιψίνα» μάς ιστορούσε τα νέα της, και επιβιβάστηκε στην «Πτήση 201» με προορισμό τους «Εμιγκρέδες Της Ρουμανίας», κάνοντας «Σαμποτάζ» στην βίαιη πραγματικότητά μας. Φυλλομετρούσε τα «Ημερολόγιά» της, τραγουδώντας για «βλίτα και σπανάκι (σαν) χορεύουνε συρτάκι στον χορό των Μπιζελιών», μιλώντας για τον «Μάρκο», παίζοντας «Κοπερτί» με την «Ρόζα Ροζαλία». Κάποιος από το κοινό των πρώτων σειρών αναφώνησε, «Λένα σ’ αγαπώ», κι εκείνη απήντησε «Κι εγώ σ’ αγαπώ» και γέλασε. Τότε, γεμάτη δάκρυα και συμπάθεια, κατάλαβα πως ακόμα κι αν «είμαστε συναρτήσεις φλύαρων απόπατων, αρμονικών χρωμάτων, ανάπηρων λοστών», το βράδυ του Σαββάτου, πλημμυρίσαμε όλοι από την «σωστή Αγάπη»! Ευχαριστούμε Λένα, Σαβίνα, Γιάννη. Η εμφάνισή σας ήταν ίσως ό,τι σημαντικότερο μάς παρουσίασε -μέχρις ώρας- το Αθηναϊκό στέκι του Six D.O.G.S.

Εσείς, ποιο δισκοπωλείο επισκεφθήκατε το Σάββατο που μας πέρασε και ποιες ήταν οι αγορές σας;

Ρεπορτάζ: 

Γιάννης Βόλκας (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ), Μανώλης Γεωργακάκης (ΑΘΗΝΑ), 

Χρήστος Καραδημήτρης (ΠΑΤΡΑ), Κατερίνα Μυτιληναίου (ΑΘΗΝΑ),

Θοδωρής Ξουρίδας (ΑΘΗΝΑ), Κώστας Σακκαλής (ΑΘΗΝΑ),

Κατερίνα Σουλελέ (ΑΘΗΝΑ)

 

Επιμέλεια / Συντονισμός:

Κατερίνα Μυτιληναίου

  • SHARE
  • TWEET