Συνέντευξη Tad Morose (Christer 'Krunt' Andersson)

«Νομίζουμε ότι το "Revenant" ήταν ο κατάλληλος τίτλος για αυτόν τον δίσκο, σαν να λέμε: Γυρίσαμε πίσω από τους νεκρούς για να σας στοιχειώσουμε πάλι!»

Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 05/02/2014 @ 12:55
Οι Tad Morose είναι άλλο ένα παράδειγμα συγκροτήματος που έχει γράψει με χρυσά γράμματα το όνομα του στην ιστορία του ευρωπαϊκού power metal. Πάντα όσο και να μην το παραδέχονται οι ίδιοι  ακούγονταν σαν αμερικάνικη μπάντα παρά σαν ευρωπαϊκή. Είναι από τα λίγα σχήματα που έχουν κυκλοφορήσει δουλειές που ο χρόνος θα χαρακτηρίσει κλασικές. Η τελευταία τους δουλειά, "Revenant", αποτελεί μια από τις καλύτερες τους αλλά και μια εκ των κορυφαίων της προηγούμενης  χρονιάς. Ήταν λοιπόν για εμάς στο Rocking, την τέλεια αφορμή για να μιλήσουμε με τον Christer 'Krunt' Andersson, κιθαρίστα του group, ο οποίος μας λέει πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα για το σχήμα αλλά και γιατί είχαν «χαθεί» τα δέκα τελευταία χρόνια όντας σε χειμέρια νάρκη...

Tad MoroseΠρώτα από όλα θα ήθελα να σε συγχαρώ για την νέα σας δουλειά! Είναι μια υπέροχη επιστροφή! Πώς νιώθεις για αυτό;
Ω, σε ευχαριστώ πολύ! Λοιπόν είναι ανεπανάληπτα ωραίο να έχουμε κυκλοφορήσει τελικά αυτόν τον δίσκο!

Η προηγούμενη προσπάθεια σας ήταν δέκα χρόνια πριν. Γιατί σας πήρε τόσο πολύ για να έχετε μια νέα κυκλοφορία;
Ο κυριότερος λόγος ήταν όλες οι αλλαγές που είχαμε στην σύνθεση του σχήματος τα προηγούμενα δέκα χρόνια. Αλλά και οι ζωές μας γενικά. Κάποιοι από εμάς έκαναν παιδιά η έφτιαξαν τα σπίτια τους, κάτι που μας «τρώει χρόνο» επίσης. Έχουμε πια επίσης το δικό μας studio ηχογραφήσεων, κάτι που είναι κάποιες φορές άσχημο αφού τείνεις να θέλεις να ξανακάνεις τα πάντα στα τραγούδια! (γέλια) Υποθέτω λοιπόν ότι ο πραγματικός χρόνος ηχογράφησης του "Revenant" ήταν περίπου τρία χρόνια για εμάς! (γέλια)

Μοιάζετε να έχετε μείνει αυθεντικοί στον ήχο που έχετε ήδη καθιερώσει. Τι θα απαντούσες σε κάποιον που ισχυρίζεται ότι δεν έχετε εξελίξει την μουσική όλα αυτά τα χρόνια;
Δεν υπάρχει λόγος να ξαναανακαλύψει κάποιος τον τροχό! Δουλεύει τέλεια όπως είναι τώρα. (γέλια). Κάνουμε ότι μας αρέσει και αν σε κάποιον δεν αρέσει είναι οκ από εμάς. Εμείς θα συνεχίσουμε να το κάνουμε έτσι και αλλιώς.

Tad Morose - RevenantΠοιά είναι τα νέα μουσικά στοιχεία που έχει φέρει η νέα σας δουλειά;
Χμμ... δεν ξέρω ακριβώς, μάλλον περισσότερη επιθετικότητα και πιο σκοτεινό ύφος στις συνθέσεις. Νομίζω ότι όλες οι άσχημες καταστάσεις που περάσαμε τα προηγούμενα χρόνια, έχουν μπει κάπως στην μουσική μας.

Σε τι αναφέρεται ο τίτλος «Revenant»; Υπάρχει μια γενική έννοια ή ένα κεντρικό θέμα στους στίχους; Από πού αντλήσατε την έμπνευση σας;
Δεν υπάρχει μια ειδική έννοια. Νομίζουμε ότι το "Revenant" ήταν ο κατάλληλος τίτλος για αυτόν τον δίσκο, σαν να λέμε: «Ει! Γυρίσαμε πίσω από τους νεκρούς για να σας στοιχειώσουμε πάλι!» (γέλια). Οι στίχοι είναι κυρίως για την ζωή, τον θάνατο και άλλες νοσηρές ιστορίες.

Ήσασταν απόντες για αρκετό διάστημα, έτσι πολλοί νέοι ακροατές του heavy metal μπορεί να μην είναι τόσο εξοικειωμένοι με τη μουσική των Tad Morose. Πώς θα τους περιέγραφες τον ήχο σας και ποιό τραγούδι σας θα επισήμαινες ως το πιο χαρακτηριστικό;
Για μένα αυτό είναι απλά heavy metal. Ευθέως και ειλικρινέστατα. Πολλοί άνθρωποι φαίνεται να πιστεύουν ότι ακουγόμαστε περισσότερο σαν αμερικάνικες metal μπάντες παρά ευρωπαϊκές. Πολλές  κιθάρες, θορυβώδη τύμπανα, βαρύ μπάσο, μελωδικά φωνητικά. Ακούστε το πρώτο τραγούδι του "Revenant", "Beneath A Veil Of Crying Souls". Νομίζω ότι συνοψίζει λίγο πολύ όλα τα παραπάνω.

Tad MoroseΥπάρχει ένα τραγούδι στο "Revenant" που θα θεωρούσες μεταξύ των καλύτερων που έχετε συνθέσει ποτέ; Ποιό θα ήταν αυτό και γιατί;
Χμμ, δύσκολη ερώτηση. Πάντα είναι δύσκολο να κρίνεις τη δική σου μουσική. Αλλά ας πούμε το "Abscense Of Light" λοιπόν. Αυτό το τραγούδι πήρε πολύ χρόνο για να γίνει και είναι πολύ ποικιλόμορφο νομίζω, με πολλές κιθαριστικές μελωδίες και ούτω καθεξής. Ένα διασκεδαστικό τραγούδι για να παίζεις στην κιθάρα.

Θα ήταν οι Tad Morose «ανοικτοί» να αλλάξουν το στυλ μουσικής τους, εάν η εταιρία τους επέμεινε στην αλλαγή αυτή, έτσι ώστε να υπάρχει μια μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία;
Σε καμία περίπτωση. Το κάνουμε αυτό με τον τρόπο που μας αρέσει.

Ποιό άλμπουμ από αυτά που έχετε ήδη κυκλοφορήσει θεωρείς το πιο ολοκληρωμένο και γιατί;
Ασφαλώς αυτό θα ήταν το "Revenant" (γέλια). Αλλά ζήτησες μια παλιότερη κυκλοφορία, οπότε υποθέτω ότι δεν μπορώ να διαλέξω αυτό ε; (γέλια). Ok λοιπόν, τότε αυτό θα πρέπει να είναι το "Modus Vivendi". Ναι, ξέρω, αυτό είναι μια βαρετή και προφανής απάντηση. Αλλά είναι αλήθεια. Γινόμαστε καλύτεροι στο πως παίζουμε τα όργανα μας και στο γράψιμο των τραγουδιών σε κάθε νέο άλμπουμ που κάνουμε.

Tad MoroseΠοιά συγκροτήματα θα διάλεγες για να έχετε την ιδανική περιοδεία μαζί με σας;
Θα ήταν ωραίο να ήμασταν σε περιοδεία με τους Morgana Lefay, Bloodbound και Gormathon. Τρία συγκροτήματα από το Bollnäs της Σουηδίας! Αυτό θα ήταν εντελώς φοβερό! Έχουμε πάει σε περιοδεία και κάναμε εμφανίσεις με αυτές τις μπάντες όλα αυτά τα χρόνια και διασκεδάσαμε πολύ. (γέλια). Δεν ξέρω ποιός θα μπορούσε να καταφέρει να είναι manager περιοδείας σε μια τέτοια περιοδεία! (γέλια). Θα ήταν πολύ άγρια υποθέτω.

Τι πιστεύετε για τη τωρινή μουσική βιομηχανία και πώς επηρεάζει το ύφος που αντιπροσωπεύετε;
Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από την τελευταία φορά που κυκλοφορήσαμε ένα άλμπουμ. Δεδομένου ότι οι πωλήσεις των άλμπουμ είναι κάτω οι προϋπολογισμοί ηχογράφησης για τις μπάντες είναι πεσμένοι, ή δεν υπάρχουν καθόλου, κάτι που κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα, αλλά με τη σύγχρονη τεχνολογία μπορείς επίσης να κάνεις πολλά πράγματα από μόνος σου και μπορείς επίσης να προσεγγίσεις πολύ περισσότερους ανθρώπους πολύ πιο γρήγορα στις μέρες μας. Νομίζω ότι αυτό επηρεάζει όλα τα είδη της μουσικής.

Τι μουσική ακούς σήμερα; Δώσε μας τα αγαπημένα σου άλμπουμ για το 2013.
Λοιπόν, ακούω ακόμα heavy metal. Πάντοτε το έκανα και πάντα θα το κάνω. Χμμ , δεν νομίζω ότι αγόρασα τίποτα κατά τη διάρκεια του 2013. Το πιο πρόσφατο άλμπουμ που έχω στο σπίτι μου είναι το "Stalingrad" των Accept. Που μου αρέσει πολύ! Λυπάμαι.

Tad MoroseΤι επιφυλάσσει το μέλλον για τους Tad Morose; Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε τόσο πολύ για το νέο άλμπουμ, σωστά;
(γέλια) Όχι, δεν θα πάρει τόσο πολύ! Ήδη εργαζόμαστε πάνω σε νέα τραγούδια, αλλά ανάλογα με το πόσο απασχολημένοι θα είμαστε μέσα στον επόμενο χρόνο υποθέτω ότι κατά πάσα πιθανότητα θα μπούμε στο στούντιο και πάλι κάποια στιγμή στα τέλη του 2014 ή στις αρχές του 2015. Άγρια εικασία όμως! (γέλια)

Σε παρακαλώ πρόσθεσε ό, τι θέλεις. Τα τελευταία λόγια είναι δικά σου.
Ελπίζω να σας αρέσει το νέο μας άλμπουμ, "Revenant"! Όταν το ακούτε, να το παίζετε ΔΥΝΑΤΑ! Ακούγεται καλύτερα με αυτόν τον τρόπο! Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε την ευκαιρία να έρθουμε στην Ελλάδα για να παίξουμε ζωντανά το επόμενο έτος! (σ.σ.: μακάρι!) Στην πραγματικότητα, δεν παίξαμε ποτέ εκεί πριν, οπότε θα είναι εντελώς φοβερό!

Να προσέχεις! Να παίζεις δυνατά!
Τα λέμε!
  • SHARE
  • TWEET