Ανασκόπηση 2012: Retro / Classic / Jam / Southern Rock

Από τους Αντώνη Μουστάκα, Θοδωρή Ξουρίδα, 31/01/2013 @ 13:04
Όπως κάθε χρόνο θα ασχοληθούμε με τους κλασικούς, και αυτούς που κλασικίζουν. Πετυχημένα ή μη.



Led ZeppelinA Bigger Bang

Εκτός των γνωστών επανεκδόσεων και  του «καινούργιου»  χαμένου ως τώρα υλικού (το οποίο αποδεικνύεται αστείρευτο για πολλούς τιτάνες του παρελθόντος) η rock μουσική της από εδώ πλευράς του Ατλαντικού γιόρτασε μαζί με την υπόλοιπη Βρετανική κληρονομία στις τελετές έναρξης και λήξης της Ολυμπιάδας του Λονδίνου. Από τους Beatles ως τους Floyd και από τους Who ως τους Queen τα θηρία ήταν εκεί είτε δια ζώσης είτε με την μουσική τους σκηνοθετημένη από τον Danny Boyle. Στην Ελλάδα αρκεστήκαμε στην προβολή του "Celebration Day" των Led Zeppelin στο Μέγαρο. Τέλος, είχαμε τα 50 χρόνια Rolling Stones τα οποία γιορτάστηκαν με επιλεγμένες εμφανίσεις με αρκετούς guests και μια νέα συλλογή.



Jon LordSo Sad

Αποτελεί δυστυχώς νομοτέλεια ότι όσο περνούν τα χρόνια θα μετράμε όλο και περισσότερες απώλειες. Σημαντικότερη τη χρονιά που μας πέρασε ήταν ο χαμός του υπέροχου Jon Lord των Deep Purple. Έφυγε επίσης φέτος ο μπασίστας Michael Davis, το τρίτο στη σειρά μέλος των MC5 που εγκαταλείπει τον μάταιο τούτο κόσμο.

Η οικογένεια των Hawkwind έχασε το σπουδαίο πρώην κιθαρίστα τους, Huw Lloyd-Langton, και το ιδρυτικό τους μέλος, ο επίσης κιθαρίστας John Harrison. Σημαντική απώλεια και αυτή του Lee Dormnan των Iron Butterfly και Captain Beyond (από τους τελευταίους ο Larry Reinhardt έφυγε επίσης μέσα στο 2012).

Ο «πατέρας της έντασης», Jim Marshall, αλλά και ο Davy Jones των Monkees συγκαταλέγονται στις σημαντικές απώλειες της χρονιάς που πέρασε όπως φυσικά και ο μεγάλος Levon Helm, ντράμερ (και όχι μόνο) των θρυλικών The Band.



Chris Robinson BrotherhoodRock Of Ages

Όπως και τα τελευταία χρόνια είχαμε και φέτος ικανοποιητικές κυκλοφορίες από αρκετούς κλασικούς καλλιτέχνες. O Paul McCartney επισκέφτηκε ένα μέρος της εκλεπτυσμένης του ανατροφής, με «standards» της jazz ενώ ο Ian Anderson κατάφερε να συγκεντρώσει τα περισσότερα στοιχεία των Jethro Tull στη συνέχεια του "Thick As A Brick". Οι Rush κέρδισαν και πάλι τον επίμονο ακροατή με το "Clockwork Angels", όπως και οι Cult με το καλοπαιγμένο rock τους. Οι Stranglers έβγαλαν το καλύτερο άλμπουμ τους εδώ και χρόνια και οι UFO παρουσίασαν ένα δεμένο σύνολο συνθέσεων με το "Seven Deadly". O Meat Loaf δεν έπιασε κορυφή με το "Hell In A Handbasket", σε αντίθεση με τον Joe Cocker που πιστώνεται μια ομοιογενή προσπάθεια. Το νέο άλμπουμ του Glen Campbell πέτυχε να είναι ταυτόχρονα νοσταλγικό και σύγχρονο, κάτι που δοκίμασαν και οι ZZ Top καταφέρνοντας να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικά ευχάριστο δίσκο με μερικές από τις καλύτερες συνθέσεις τους τα τελευταία πολλά χρόνια. Οι Golden Earring ικανοποίησαν με το "Tits 'N Ass" και οι Hawkwind έδειξαν τα δόντια τους με το "Onward".

Στα του jam πολύ καλά τα πήγαν οι Chris Robinson Brotherhood με δύο ποιοτικά, χαλαρά και ειλικρινή άλμπουμ αποδεικνύοντας -όπως και οι Little Feat- πόσο απαραίτητες είναι οι σπουδαίες μπάντες του εκλεκτού αυτού ιδιώματος.

Στο southern rock πεδίο είχαμε δύο κυκλοφορίες από βαριά ονόματα. Τους Lynyrd Skynyrd που έδειξαν πόσο σοβαρά διαχειρίζονται την κληρονομιά τους και τους Outlaws που επέστρεψαν στην δισκογραφία με «περηφάνια».

Τέλος, ο Bruce Springsteen έδειξε πως η καρέκλα του αφεντικού δεν τρίζει ακόμη.



Neil YoungStairway To Heaven

Τα πουλέν μας της περυσινής χρονιάς, οι Rival Sons, μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους συνεχίζοντας με το "Head Down" την ανοδική τους πορεία, ενώ ο Neil Young κατάφερε να βγάλει ένα σπουδαίο και ένα κακό άλμπουμ την ίδια χρονιά.

O Mark Knopfler επέστρεψε με ένα υπέροχο σύνολο τραγουδιών, όπως και οι έτεροι σπουδαίοι Leonard Cohen, Bob Dylan και Paul Weller. Ακόμα, ο Van Morrison έδειξε και πάλι ότι η σπουδαία μουσική ξεπερνά τις εποχές.

Τέλος, από Σουηδία μεριά οι Graveyard μας κοινώνησαν την αγάπη τους για τον retro ήχο με το φοβερό "Lights Out".



Ringo StarrHighway To Hell

Οι Aerosmith μας απογοήτευσαν με το καλογυαλισμένο γεμάτο μέλι και celebrities άλμπουμ τους όπως και ο Ringo Starr που επέλεξε τον εύκολο αλλά αποτυχημένο δρόμο των σπουδαίων guests και των διασκευών.

Τέλος, ο Santana δεν κατάφερε να «ανέβει» για άλλη μια φόρά με το "Space Shifter".

Blackberry SmokeFirst Cut Is The Deepest

Φέτος το Southern Rock είχε την τιμητική του με τους Blackberry Smoke να μας κερδίζουν άμεσα με το τρίτο τους άλμπουμ, "The Whippoorwill", ενώ οι δικοί μας Full Houze και SoundtrucK παρουσίασαν εξίσου όμορφες δουλειές.

O 21χρονος Jimmy Bowskill Band έβαλε φωτιές στις κιθάρες και στα ηχοσυστηματά μας με το "Back Number".

Οι Troubled Horse αν και μόνο νέους στο χώρο δεν μπορείς να τους πεις, μας κατέπληξαν με το 70s garage/hard rock τους και το καταπληκτικό "Step Inside". Το ίδιο ισχύει και για τον Άκη Τουρκογιώργη και τους Blue Airways που μας παρουσίασαν το πολύ όμορφο βιβλίο/CD, "Τhree Days Of 1969".



Lynyrd SkynyrdLive & Dangerous

Σημαντικότερες συναυλιακές στιγμές της χρονιάς που πέρασε ήταν αναμφισβήτητα η πρώτη επίσκεψη των Lynyrd Skynyrd εκείνο το όμορφο καλοκαιρινό βράδυ στο Ελληνικό και αυτή των Thin Lizzy, έστω και χωρίς τον Phil Lynott. Δε θα μπορούν να περάσουν επίσης απαρατήρητες και οι τεράστιες μορφές των Michael Schenker, Arthur Brown και Marky Ramone. Μπορεί να αντιπροσωπεύουν διαφορετικούς χώρους, ωστόσο η πορεία που έχουν διαγράψει τους κάνει αποδεκτούς στη συνείδηση διαφορετικών ακροατηρίων.

Οι Radio Moscow μας εξάντλησαν ευχάριστα, οι Samsara Blues Experiment μας ταξίδεψαν σε Woodstock-ικούς πολύχρωμους κόσμους και οι Ozric Tentacles μας προσέφεραν άλλη μια απολαυστική βραδιά. Τέλος, ακυρώθηκαν οι εμφανίσεις των Year Long Disaster και The Answer.



Black SabbathForward Is Worth

Τι μας φέρνει το 2013; Δύο από τα σημαντικότερα συγκροτήματα που μεγαλούργησαν στα 70s και λατρεύονται από γενιές και γενιές rock ακροατών έχουν προγραμματίσει τις νέες τους κυκλοφορίες για τα μέσα της νέας χρονιάς. Δίσκο των Black Sabbath με τον Ozzy πίσω από το μικρόφωνο έχουμε να δούμε από το μακρινό 1978, οπότε θα κάνουμε υπομονή μέχρι τον Ιούνιο. Κάπως έτσι, τα επτάμιση χρόνια από την κυκλοφορία του "Rapture Of The Deep" φαίνονται λίγα, με τους Deep Purple να έχουν ορίσει την 26η Απριλίου ως την ημερομηνία κυκλοφορίας του νέου τους άλμπουμ. Ίσως κάνουν και οι AC/DC την έκπληξη κυκλοφορώντας και αυτοί νέο άλμπουμ μέσα στο 2013. Μέχρι να μας χτυπήσει πάντως νέο ρεύμα, η παρέα των αδερφών Young σίγουρα θα μας απασχολήσει με ταινίες, ντοκιμαντέρ, βιβλία και τα συναφή. Ακυκλοφόρητο υλικό του θρυλικού Hendrix αναμένεται να κυκλοφορήσει αρχές Μάρτη, ενώ αβέβαιο είναι πότε και πώς θα ενσαρκωθεί ο χαρακτήρας του στη μεγάλη οθόνη. Μην ξεχνάμε βέβαια και την νέα μορφή των Thin Lizzy, τους Black Star Riders, των οποίων το ντεμπούτο αναμένεται λίαν συντόμως, αλλά και τον νέο δίσκο των Ιρλανδών The Answer. Τέλος έχουμε περιοδεία και προοπτική κυκλοφορίας νέου υλικού από τους Fleetwood Mac καθώς και νέο  άλμπουμ από τον Rod Stewart.

Στα συναυλιακά δρώμενα, θα χαρούμε  που να ξαναδούμε τον Roger Waters να ορθώνει και να ξαναγκρεμίσει το τείχος του. Να έχουμε και το σκηνικό έτοιμο, στη περίπτωση που τύχει και περάσουν από τα μέρη μας το Αφεντικό ή ο Νεαρός Καναδός.

  • SHARE
  • TWEET