«10»: Οι εμφανίσεις που περιμένουμε στο Roadburn 2024 - Μέρος Γ'

Μια εβδομάδα μακριά από την έναρξη του φεστιβάλ, κοιτάμε το πρόγραμμα της τρίτης ημέρας (Σάββατο 20/4) και μονολογούμε για δέκα σετ και καλλιτέχνες που αξίζουν την προσοχή μας

You can read the English version of the article here.

Παραδοσιακά, το Σάββατο αποτελεί την κορύφωση του Roadburn Festival. Έτσι και φέτος, είναι πιθανώς η πιο πλήρης ημέρα του τετραημέρου. Βλέποντας κανένα το πλήρες lineup του Roadburn 2024, και συγκεκριμένα της 20ής Απριλίου, αντιλαμβάνεται πλήρως το πού θέλει να κινηθεί φέτος η διοργάνωση. Ηχητικά, αποτελεί μάλλον την πιο ευρεία ημέρα, και μπορούμε με βεβαιότητα να ισχυριστούμε πως μας «ώθησε» και σε αρκετή μελέτη. Από καταξιωμένα ονόματα του παρόντος, μέχρι σχήματα που εξωθούν την τέχνη τους στα άκρα, προβλέπεται πολύ τρέξιμο ανά τις σκηνές.

Συνεχίζοντας το αφιέρωμά μας, αυτή τη φορά επικεντρωνόμαστε σε δέκα σετ της τρίτης ημέρας του φεστιβάλ, τα οποία μάλιστα μας τράβηξαν εξαρχής το ενδιαφέρον, πριν μοιραστούν οι ημέρες. Αναστοχαστικά, ξαναδιαβάζοντας τους καλλιτέχνες που επιλέξαμε, μπορούμε να σας εμπιστευθούμε πως πρόκειται για μερικά από τα αγαπημένα μας συγκροτήματα. Ναι, το Roadburn ανέκαθεν προσέφερε έντονα αυτή τη συναισθηματική σύνδεση. Όπως πάντα, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κάθε ημέρα αλλά και το άκρως ενδιαφέρον side programme, μπορείτε να ενημερωθείτε μέσω του εξής συνδέσμου.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το πρώτο μέρος για τις εμφανίσεις της Πέμπτης, 18 Απριλίου και εδώ το δεύτερο για τις αντίστοιχες της Παρασκευής, 19 Απριλίου.

1
Knoll (13:00 - 13:40, The Engine Room)
Roadburn 2024 - Knoll
Στις αρχές του έτους, Γενάρη μήνα, οι Αμερικανοί κυκλοφόρησαν το ισοπεδωτικό νέο τους άλμπουμ "As Spoken", και ακόμα ψαχνόμαστε (πέραν του ότι χρωστάμε και αναλυτική κριτική). Η ανακοίνωση των Knoll για το φετινό Roadburn, πέρα από το ότι θα μας αναγκάσει να μπούμε σε moshpits έχοντας φάει καλά καλά μόνο πρωινό, θα σβήσει και από τη λίστα το απωθημένο να τους δούμε. Βλέπετε, μία τα όσα έκαναν στο Roadburn Redux το 2021, μία το πώς δουλεύουν μανιακά το πειραματικό death/grind τους και με κάθε κυκλοφορία βελτιώνονται, δεν υπάρχουν περιθώρια. Οι Knoll αυτή τη στιγμή είναι ένα από τα πιο καυτά ονόματα του σύγχρονου extreme underground, με διάθεση να διευρύνουν τα όριά του. Τι άλλο να πούμε;
2
Agriculture (16:30 - 17:20, The Terminal)
Roadburn 2024 - Agriculture
Κάθε τόσο, βρίσκεται ένας δίσκος που θα κάνει γνωστούς, φίλους και πιστούς του φεστιβάλ να πουν «εδώ είμαστε!» Σε κάποιες περιπτώσεις ο βαθμός που θα υπογραμμιστεί αυτή η έκφραση είναι μικρότερος. Σε κάποιες άλλες, μεγαλύτερος. Σε μερικές όπως εκείνη που ακολούθησε την πρώτη ακρόαση (όχι, προφανώς δεν χρειάστηκε δεύτερη για να βγει το πόρισμα) του ομότιτλου ντεμπούτου των Agriculture, είναι τόσο έντονος που ξεστομίζοντας τις λέξεις, κατεβαίνει αυτόματα αεράκι από την κατεύθυνση του Tilburg. Μαύρο, gaze-y, τραβηγμένο, στριφνό, αλλά πανέξυπνο, και με τον τρόπο του γοητευτικό. Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, το μέλλον διαγράφεται τρομακτικό.
3
Takh (16:30 - 17:20, Hall Of Fame)
Roadburn 2024 - Takh
Μπορεί από μόνο του το όνομα Takh να μη σας λέει πολλά. Αποτελεί όμως το μουσικό σχήμα που αναδύθηκε από τις στάχτες των The Black Heart Rebellion. Με νέα έμπνευση, το διαγαλαξιακό doom rock των Takh διοχετεύθηκε στην περσινή και πρώτη τους ομώνυμη κυκλοφορία, που φυσικά ξεχωρίσαμε ανάμεσα στα αγαπημένα underground διαμάντια του Rocking για το 2023. Post rock μελωδίες και κρουστά από όλα τα μήκη και πλάτη της Ευρασίας, δημιουργούν στιβαρές συνθέσεις όπως τα "Salomonne" και "Hair Of A Horsetail", τέτοιες που μόνο στις σκηνές του Roadburn Festival είναι δυνατό να αναδειχθούν με πλήρη δυναμική. Μια εμφάνιση που οι λάτρεις του χαοτικού ατμοσφαιρικού ήχου δεν πρέπει να χάσουν.
4
The Keening (17:20 - 18:20, Main Stage)
Roadburn 2024 - The Keening
Από όλα τα σχήματα που έχουν κρεμάσει τα παπούτσια/τα όργανα /τα μικρόφωνα τους και για τα οποία κατά καιρούς φτάνουμε στα όρια της υπερβολής συζητώντας την απουσία τους, οι Subrosa έχουν μία πολύ ξεχωριστή θέση. Ίσως έχει να κάνει με το περίπου καταδικασμένο συναίσθημα που πάντα άφηναν οι μουσικές τους. Ίσως με την ειλικρίνεια που απέπνεαν όσο ήταν ακόμα ενεργοί. Ίσως με το γενναίο κενό που άφησαν στον ατμοσφαιρικό χώρο. Ίσως όλα τα παραπάνω, και κάμποσα ακόμα που δεν χωράνε σε λόγια. Σε κάθε περίπτωση, κάτω από το όνομα The Keening, η Rebecca Vernon κρατάει τη δάδα αναμμένη και συνεχίζει σόλο στον κατάμαυρο δρόμο.
5
Birds In Row (19:10 - 20:10, The Terminal)
Roadburn 2024 - Birds In Row
Το post-hardcore βρήκε τη νέα του ψυχή σε αυτά τα τρία παιδιά από τη Γαλλία. Η μουσική των Birds In Row προκαλεί δάκρυα, από αυτά που ρίχνεις θυμωμένος για την αδικία του κόσμου, την αδικία από και προς τον εαυτό σου και είναι συνυφασμένη με την ειλικρίνεια - από όποιο μέρος και αν αυτή πηγάζει. Με ένα εκπληκτικό σερί δίσκων, εκκινώντας από τα "You, Me & The Violence" και "We Already Lost The World" που οδήγησαν στο "Gris Klein" το οποίο βρέθηκε σε θέση καθολικής αποδοχής και αναγνωρίστηκε ως ένας από τους καλύτερους δίσκους του 2022. Θα έχουμε την τύχη να χαθούμε στην απόλυτη μαγεία των στίχων και τον πόνο της μουσικής του.
6
Lankum (19:30 - 20:40, Main Stage)
Roadburn 2024 - Lankum
Χωρίς ψήγμα αμφιβολίας, εκεί ψηλά με τις πλέον αναμενόμενες εμφανίσεις του τετραημέρου. Όσο μετρημένα έμοιαζαν τα πρώτα βήματα, τόσο απρόσμενα είδε η τετράδα από το Δουβλίνο το όνομά της να εκτοξεύεται μετά την κυκλοφορία του "False Lankum". Απολύτως δίκαια, αν ρωτάς εμάς. Ο τρόπος που φέρνουν την παραδοσιακή μουσική του τόπου τους στο σήμερα ξεχειλίζει από νόημα και προσωπικότητα. Δεν προσπαθούν να ακουστούν επίκαιροι ή ιδιαίτεροι· απλά είναι. Η ένταση και ο όγκος του ήχου τους φαντάζει σαν ένα κομμάτι που περίμενε να κολλήσει στο Roadburn παζλ από καιρό. Ο μέγιστος R! Μηχανοδηγός έχει καταθέσει τα σέβη του από καιρό. Εμείς μετράμε τις μέρες
7
Khanate (21:30 - 22:45, Main Stage)
Roadburn 2024 - Khanate
Τα ψέματα τελείωσαν. Από το πουθενά, οι Khanate επέστρεψαν πέρυσι μετά από δώδεκα χρόνια με το φοβερό "To Be Cruel" και μας άφησαν με τις καλύτερες των εντυπώσεων με το ψυχοπλακωτικό, καθαρτικό drone doom τους. Από το ίδιο πουθενά, είναι αποφασισμένοι να επιστρέψουν και στις ζωντανές εμφανίσεις και θα ήταν πραγματικά έκπληξη εάν δεν ανέβαιναν και στη σκηνή του φεστιβάλ που πραγματικά τους ταιριάζει. Οι Khanate θα τραβήξουν όλα τα βλέμματα πάνω τους στη σκηνή του 013 του Roadburn, το μέρος που τους αξίζει να βρίσκονται, γεμίζοντας μας με σπαραγμό σε κάθε βασανιστικό, αργόσυρτο δευτερόλεπτο της μεγαλοφυούς μουσικής τους. Με απόλυτη σιγουριά πριν καν συμβεί, θα είναι ένα από τα set που θα θυμόμαστε για καιρό.
8
Cult Leader (22:20 - 23:20, The Terminal)
Roadburn 2024 - Cult Leader
Οι Αμερικανοί ηγέτες του σύγχρονου metallic hardcore έρχονται στην Ολλανδία για να παίξουν ολόκληρο το "A Patient Man" του 2018. Ήδη αυτό, θα έπρεπε να ήταν αρκετή αφορμή για να έρθει κάποιο άτομο φέτος στο Tillburg. Σε κάθε περίπτωση, τα μέλη των Cult Leader έχουν χαράξει χιλιόμετρα και έχουν ορίσει πολλά στο extreme hardcore τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ όσον αφορά το εν λόγω άλμπουμ, πέρα από το ότι αποτελεί τοτέμ της προηγούμενης δεκαετίας στον ήχο, είναι και ένα πειστικό παράδειγμα του πώς μια μουσική τόσο βίαιη και συμπυκνωμένη, μπορεί να ηχεί μαξιμαλιστική και πλήρης συναισθημάτων. Οι Cult Leader προβλέπεται να τα σαρώσουν όλα. Εμείς θα ποντάραμε και το κατιτίς μας σε κανά επιπλέον secret show πάντως.
9
Blood Incantation (23:40 - 00:50, Main Stage)
Roadburn 2024 - Blood Incantation
Ναι ΟΚ, την Παρασκευή οι Blood Incantation θα παίξουν ζωντανά για πρώτη φορά ολόκληρο το ambient άλμπουμ τους "Timewave Zero", αλλά εμείς ήμεθα κάφροι. Θέλουμε να δούμε τα posterboys του σύγχρονου death metal να ισοπεδώνουν τα πάντα στην κεντρική σκηνή. Με δίσκους όπως το "Starspawn" και το "Hidden History Of The Human Race" να βρίσκονται μόνιμα στο repeat, το σετ των Αμερικανών προβλέπεται κολοσσιαίο και εμείς σε παροξυσμό. Κακά τα ψέματα, και περαστικό να είσαι από το (death) metal, το τεχνικό, προοδευτικό και ταυτόχρονα εγκεφαλικό όσο και προσιτό, παίξιμο των Blood Incantation θα θες να το βιώσεις ζωντανά. Δεν βρίσκονται άδικα στην αιχμή του δόρατος μιας ολόκληρης σκηνής.
10
Frail Body (23:50 - 00:30, The Engine Room)
Roadburn 2024 - Frail Body
Όσο κι αν ψάξεις για πιο φρέσκο screamo από τους Frail Body, σου υποσχόμαστε ότι δεν θα βρεις. Με την ιδιαίτερή τους μαεστρία και τον πόνο να μαστίζει θεματολογικά αλλά και μουσικά τη δουλειά τους με έναν τρόπο γεμάτο ομορφιά, οι Frail Body δημιουργούν επιθετικά ηχοτοπία που ιντριγκάρουν με τις πολύπλοκες κιθάρες και τις ατμόσφαιρές τους. Ο φετινός τους δίσκος, "Artificial Bouquet" που μόλις κυκλοφόρησε μοιάζει με άνεση να βρίσκεται ανάμεσα στις καλύτερες κυκλοφορίες του έτους, ίσως μάλιστα και να αποτελέσει ακόμη και δίσκο ορόσημο για το screamo του σήμερα. Με την προηγούμενη κυκλοφορία τους, "A Brief Memoriam" να μην υστερεί και πολύ σε ποιότητα, οι Frail Body υπόσχονται ένα set που θα μείνει στην ιστορία του Roadburn Festival.
  • SHARE
  • TWEET