«10»: Οι εμφανίσεις που περιμένουμε στο Roadburn 2024 - Μέρος Β'

Συνεχίζουμε την εξερεύνηση στοχεύοντας σε δέκα πολυαναμενόμενες εμφανίσεις της δεύτερης ημέρας (Παρασκευή, 19/04)

You can read the english version of the article here.

Όταν ένα φεστιβάλ, όπως σχολιάσαμε και την προηγούμενη εβδομάδα, επικεντρώνεται ουσιωδώς στο παγκόσμιο μουσικό underground, τότε η εξερεύνηση είναι μονόδρομος. Φέτος, το σπουδαίο τετραήμερο φεστιβάλ, εμβαθύνει πιθανώς όσο ποτέ στον σύγχρονο πειραματισμό, με σκοπό να επαναπροσδιορίσει το τι θεωρείται "heavy". Μια στόχευση, που σπάνια προσκολλάται σε ταμπέλες υποϊδιωμάτων, ή αποκλείει μουσικές σκηνές. Το Roadburn 2024, στο πλήρες lineup του, εμμένει πεισματικά στο να φέρνει στο προσκήνιο καλλιτέχνες και σχήματα με ιδιαίτερη καλλιτεχνική άποψη.

Εμείς από τη σειρά μας, πιστά στη διαρκή διάθεσή μας για αναζήτηση νέων μουσικών, άλλοτε βλέπουμε τις ανακοινώσεις να καλύπτουν τα γούστα μας, και άλλοτε να μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Στο δεύτερο μέρος του εκτενούς αφιερώματός μας στο φεστιβάλ, επιλέγουμε δέκα σετ της δεύτερης ημέρας του φεστιβάλ, δηλαδή της Παρασκευής 19 Απριλίου, από καλλιτέχνες που μας ιντριγκάρουν, και μοιραζόμαστε αποψάρες, προσδοκίες, και αγάπη. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κάθε ημέρα αλλά και το άκρως ενδιαφέρον side programme, μπορείτε να ενημερωθείτε μέσω του εξής συνδέσμου.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το πρώτο μέρος για τις εμφανίσεις της Πέμπτης, 18 Απριλίου.

1
Ragana & Drowse (14:20 - 15:00, The Terminal)
Roadburn 2024 - Ragana & Drowse
Αδελφικές μπάντες, και οι δύο υπό τη δισκογραφική σκέπη της The Flenser, Ragana και Drowse έμοιαζαν προορισμένα για να συμπράξουν κάποια στιγμή. Και τα δύο σχήματα, θα έχουν και το ξεχωριστό, προσωπικό τους σετ, και όσο και εάν η παρουσίαση ολόκληρου του "Desolation's Flower" προβλέπεται υποβλητική, εδώ οι απαιτήσεις ανεβαίνουν. Το "The Ash From Mount Saint Helens", αναμένεται να ξυπνήσει μνήμες από τοπία, δάση, ποτάμια, με ένα παγανιστικό βήμα, αλλά και με εμφανείς τις ρίζες στην εναλλακτική σκηνή από την οποία «προέρχονται» οι 2 μπάντες. Σε κάθε περίπτωση, την Παρασκευή θα ταξιδέψουμε από νωρίς σε ηχοτοπία ελεύθερα από την ανθρώπινη καταπίεση.
2
Home Front (16:40 - 17:30, The Terminal)
Roadburn 2024 - Home Front
Το ντεμπούτο EP "Think Of The Lie" και την αλμπουμάρα το "Games Of Power", τα έχουμε λιώσει και τιμήσει ως συντακτική ομάδα. Μετά τα περσινά όργια των High Vis στο φεστιβάλ, ποντάραμε για το ποια θα είναι η φετινή αντίστοιχη στιγμή. Το Roadburn μας κάνει το δώρο να δούμε τους φοβερούς Καναδούς πολιτικοποιημένους post-punks πάνω στην εκτόξευσή τους, και προετοιμάζουμε από τώρα τις φωνές μας για να τις χάσουμε σε ένα από τα καλύτερα τραγούδια της περασμένης χρονιάς. Σε κάθε περίπτωση, με τέτοιες ανακοινώσεις, είναι που η πίστη μας παραμένει ακλόνητη στο καλλιτεχνικό όραμα του φεστιβάλ. Οι Home Front, για να το θέσουμε λιτά, είναι ένα από τα καλύτερα σχήματα της σκηνής τους. Άχαστο.
3
Lucy Kruger & The Lost Boys (17:50 - 18:50, Hall Of Fame)
Roadburn 2024 - Lucy Kruger & The Lost Boys
Κλασική περίπτωση κρυμμένου διαμαντιού. Δεν είναι η πρώτη φορά που πέφτουμε πάνω σε κάτι τέτοιο σε περίοδο διαβάσματος πριν το φεστιβάλ, και δεν περιμένουμε να είναι η τελευταία. Αν έπρεπε να τοποθετήσουμε κοντά σε κάποιο είδος τις μουσικές της Lucy Kruger, πιθανότατα θα διαλέγαμε το αγαπημένο μας ατμοσφαιρικό rock. Αν θέλαμε να το κάνουμε κάπως πιο συγκεκριμένο, θα αφήναμε κάπου παραδίπλα τα ονόματα της Emma Ruth Rundle και των Esben And The Witch. Περισσότερο σαν νοοτροπία, παρά σαν ένα-προς-ένα υφολογική αντιστοιχία. Σκοτάδια, γκρούβες και βαθύ κόκκινο. Πόσο απέχει το Tilburg από την Santa Carla, είπαμε;
4
Deaf Club (18:10 - 18:50, The Engine Room)
Roadburn 2024 - Deaf Club
Στη σκληρότερη πλευρά του ηχητικού φάσματος του Roadburn Festival, θα συναντήσουμε ένα πλέον ανερχόμενο σχήμα που καλύπτει μέσα μας πολλά κενά από σχήματα που πλέον δεν έχουμε κοντά μας. Σκληροτράχηλο powerviolence, hardcore punk μα με μαθηματικές αναλογίες και ρυθμούς να το διακατέχουν, ένα άκουσμα του "Productive Disruption" θα πείσει και τον κάθε δύσπιστο ότι οι Deaf Club είναι μια μπάντα που αφορά το σκληρό ήχο του σήμερα με τρόπους που θα ευχόμασταν να είχαν συνεχίσει άλλα μεγαθήρια του χώρου. Την ημέρα που αγγίζει τους πιο αγριεμένους ήχους για το φεστιβάλ, η εμφάνισή τους οφείλει σχεδόν να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον.
5
Dool (19:10 - 20:10, Main Stage)
Roadburn 2024 - Dool
Γεύση βροχής. Γκρίζο μέχρι εκεί που μπορεί να δει το μάτι. Ουσιαστικά βαρύ, άμεσο rock. Μακριά από κενούς εντυπωσιασμούς κι εμπορικές υπεραπλουστεύσεις. Στην άτυπη λίστα με τα στοιχεία που φτιάχνουν τον «ήχο του Roadburn», το κουιντέτο έχει τσεκαρισμένα αρκετά για να δικαιολογεί σε σεβαστό βαθμό την απορία σχετικά με το κενό των οκτώ ετών από την τελευταία εμφάνισή τους στο φεστιβάλ. Σίγουρα, δεν θα λέγαμε όχι σε μία αναδρομή στο "Summerland" και τις προηγούμενες δουλειές τους. Η ευκαιρία να βιώσουμε το ολοκαίνουριο "The Shape Of Fluidity" σε παγκόσμια πρεμιέρα, ωστόσο, είναι πολύ καλή για να αγνοηθεί.
6
Hedvig Mollestad Trio (20:00 - 21:15, Paradox)
Roadburn 2024 - Hedvig Mollestad Trio
Εδώ στο Rocking να ξέρετε υπάρχει ολόκληρη φράξια από φανατικούς οπαδούς της Hedvig Mollestad. Με κάθε της project, πόσο μάλλον με τους Hedvig Mollestad Trio, η Νορβηγίδα βιρτουόζα της jazz rock (και όχι μόνο) κιθάρας, καταφέρνει να συνδυάζει άψογα τεχνική, φαντασία, με ουσία και συναίσθημα. Ευκαιρία λοιπόν, αφού φάγαμε την προπαγάνδα και πιστέψαμε, να επισκεφθούμε και το πανέμορφο Paradox για να ακούσουμε ένα πειραματικό σχήμα που δεν επιμένει στον ρομαντισμό του παρελθόντος αλλά έχει ισχυρό λόγο στο παρόν των ηχοχρωμάτων που κινείται. Κάτι μας λέει μάλιστα, πως μάλλον το σετ των HMT θα είναι και από τα πιο heavy που θα παρακολουθήσουμε.
7
Xiu Xiu (20:10 - 21:10, Next Stage)
Roadburn 2024 - Xiu Xiu
Έχοντας βγει μπροστά στη σκηνή της πειραματικής ροκ μουσικής εδώ και δύο μακρές δεκαετίες πλέον, οι Xiu Xiu δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις. Με το εκκωφαντικό όνομα που έχουν επιλέξει για το set τους, "The Police Bear Such Resemblance to Those They Pursue" οι Xiu Xiu υπόσχονται μία εμφάνιση γεμάτη με νέες συνθέσεις από την άτιτλη ακόμη, νέα δισκογραφική τους δουλειά, αλλά και πολλές επανεκτελέσεις και αυτοσχεδιασμούς παλαιότερου υλικού τους. Είναι άλλωστε περίφημοι για την ικανότητά τους να αποδίδουν αυτοσχεδιαστικά σε εκρηκτικά σετ επί σκηνής, που το ίδιο το περιβάλλον του Roadburn Festival αναμένεται να ντύσει με μια πνιγερή ατμόσφαιρα.
8
Health (21:20 - 22:20, Main Stage)
Roadburn 2024 - Health
Υπάρχουν πάρτι, και υπάρχουν πάρτι. Η παρέα από το Los Angeles δεν σταματάει να αποδεικνύει, τόσο στο στούντιο όσο και επί σκηνής, ότι μπορεί να πάρει ένα ήρεμο βράδυ και να το μετατρέψει σε γλέντι, έτσι απλά. Κι αν δύο χρόνια πίσω η φάση στριμώχτηκε κάπως στη μικρή σκηνή του Koepelhal, φέτος η κεντρική σκηνή τους ανήκει. Ανάμεσα στα τσιτωμένα μπάσα, τις υπνωτικά hooky γραμμές και τις βιομηχανικές ατμόσφαιρες, το πακέτο μοιάζει καταδικασμένο για ατελείωτα παιχνίδια με τα φώτα κι ακόμα περισσότερα γούστα στην πλατεία του 013. Έχοντας στις αποσκευές το "Rat Wars" κι ένα σκασμό από πραγματικά μεγάλα τραγούδια, τα εξήντα λεπτά προβλέπονται καυτά.
9
Stormo (23:30 - 00:10, Hall Of Fame)
Roadburn 2024 - Stormo
Το ιταλικό extreme hardcore/screamo σχήμα πολύ το εκτιμάμε. Και, συνυπολογίζοντας τον τέταρτο δίσκο τους, το καταιγιστικό περσινό "Endocannibalismo", μπορούμε με βεβαιότητα να ισχυριστούμε πως το εκρηκτικό ηχητικό μείγμα, και κυρίως η προσωπικότητα των Stormo, τους καθιστούν δικαίως ως ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα της γενιάς τους. Οπότε, γνωρίζοντας πως το φεστιβάλ έχει παράδοση στο να τιμάει τον σύγχρονο extreme underground -core ήχο, θεωρούμε πως η ανακοίνωση τους ήρθε τη σωστή χρονική στιγμή. Μένει μόνο να φανεί, αν οι Stormo μπορούν και στο σανίδι να προκαλέσουν όσα οι ακροάσεις των δίσκων τους. Μηδαμινό ρίσκο, καλά το σκεφτήκατε.
10
Patriarchy (23:40 - 00:30)
Roadburn 2024 - Patriarchy
Σε ένα ταξίδι προσωπικής αυτοολοκλήρωσης, η μουσική των Patriarchy δεν αποτελεί μόνο ένα από τα καλύτερα dark ηλεκτρονικά set που θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στο Roadburn Festival. Η χορευτική τους χροιά που ντύνεται με έναν απόκοσμο μα αποκαλυπτικό τρόπο, κρύβει από πίσω ιστορίες μεταβάσεις, remix που παρουσιάζουν την αλληγορία μιας δεύτερης φύσης, συνθέσεις γραμμένες για έναν κόσμο παράλληλο που όμως υπάρχει για να μας προσφέρει έναν ασφαλή τρόπο διαφυγής. Σε μία μέρα με πολλές επιλογές, ένας από τους ιδανικότερους τρόπους για να λήξει κανείς τη μέρα του είναι να χαθεί στον καθ' όλα ζωντανό, αισθησιακό κόσμο των Patriarchy μέχρι τελικής πτώσης, ψυχικά ή χορευτικά.
  • SHARE
  • TWEET