«10»: Song Stories από τον Peter Coyne των Godfathers

Οι αντικαθεστωτικοί punk rock 'n' roll heroes από το Λονδίνο ξεκινούν την ελληνική περιοδεία τους από το Κύτταρο

11/12/2022 @ 17:28

Αν κάποιος έχει ιστορίες να πει, τότε αυτός είναι ο Peter Coyne των Βρετανών Godfathers. Οι αντικαθεστωτικοί punk rock’n’roll heroes από το Λονδίνο είναι στην πιάτσα από το 1985 και έχουν ζήσει κυριολεκτικά τα πάντα! Αλκοολικές νύχτες με τον David Bowie, περιοδείες με τους Ramones, κατασκήνωση έξω από το Jacksons Studio, rocknroll επαναστάσεις επί πρωθυπουργία της Margaret Thatcher, είναι μόνο μερικές από τις ιστορίες, στο απολαυστικό #dekari του mainman και ιδρυτικού μέλους των The Godfathers. Εν όψει των εν Ελλάδι συναυλιών τους που ξεκινούν την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου από το Κύτταρο, ο Peter μας έκανε το καλύτερο δώρο και τον ευχαριστούμε!

The Godfathers

1
"I Want Everything"
 
Και τα 5 τότε μέλη των Godfathers κοιμόμασταν σε μία σκηνή έξω από το Jackson’s Studio στο Rickmansworth όταν ηχογραφούσαμε το "I Want Everything", το καυτό opening τραγούδι από το "Hit By Hit" album, του οποίου την παραγωγή είχε αναλάβει ο Vic Maile. Εκείνη την περίοδο ήμασταν τόσο φτωχοί, που δεν μπορούσαμε να καλύψουμε οικονομικά τη διαμονή εντός του studio, οπότε ζούσαμε με cornflakes, κάποια σάντουϊτς με τυρί και μερικά φλυτζάνια τσάϊ. Παρ’ όλα αυτά ήταν πολύ χαρούμενες και αλησμόνητες ημέρες!
2
"Birth School Work Death"
 
Ίσως το πιο εμβληματικό τραγούδι των Godfathers και ένας instant παγκόσμιος ύμνος μετά την κυκλοφορία του το 1987, μιας που μπήκε στο Αμερικανικό top 40 και σε charts σε όλο τον κόσμο. Αποτέλεσε δε αντικείμενο πολλών διασκευών από μπάντες πολλών διαφορετικών χωρών και ενέπνευσε έργα τέχνης και φιλοσοφικές αντιδικίες. Υπήρχε ως ερώτημα στο "Jeopardy" το πιο διάσημο τηλεοπτικό quiz show στις ΗΠΑ και αντίστοιχα στο Ισπανικό "Pasapalabra", με τον διαγωνιζόμενο που το συνάντησε μπροστά του να χάνει 250000 ευρώ επειδή δε γνώριζε την απάντηση. Ο David Bowie το λάτρευε και ο Lou Reed είχε αντίγραφο του "Birth School Work Death" album στην προσωπική του συλλογή με δίσκους. Η δε επίσημη βιογραφία των Metallica ακούει στο όνομα "Birth School Metallica Death"! Μέσα σε όλα, θα ήταν μέρος μιας διαφημιστικής εκστρατείας εκατομμυρίων δολαρίων της Pepsi, με main theme την ατάκα "Birth School Work Pepsi", αλλά ο executive που ήταν υπεύθυνος για τη συμφωνία, πέθανε λίγες μέρες πριν υπογραφούν τα συμβόλαια.
3
"Cause I Said So"
 
Αυτό ήταν το δεύτερο single από το "Birth School Work Death" album του 1988. Το πανέμορφο cover artwork του single, ήταν στο στυλ του Andy Warhol, μία εικόνα της πρωθυπουργού της Αγγλίας Margaret Thatcher με το μουστάκι του Hitler, με pop art επιρροές. Αλλά η Epic Records, με την οποία και είχαμε υπογράψει, απέρριψε αυτό το εξαιρετικό εξώφυλλο. Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε την εικόνα να πάει χαμένη, οπότε απλά τυπώσαμε και πουλήσαμε χιλιάδες T-shirt με αυτήν. Δεν μπορείς να σταματήσεις μια καλή ιδέα!
4
"If I Only Had Time"
 
Οι στίχοι αυτού του κομματιού περιλαμβάνουν τίτλους από διάφορες Βρετανικές εφημερίδες. Διάβαζα ένα βιβλίο για τον John Lennon, ο οποίος χρησιμοποιούσε αυτήν τη μέθοδο κατά τη συγγραφή στίχων σε διάφορα σπουδαία τραγούδια, όπως το "A Day In The Life" από το Sergeant Pepper. Οι τίτλοι που «έκλεψα» για το τραγούδι ήταν πολύ τυπικοί στην περίοδο Thatcher/Reagan. "Μία γενιά μεγαλωμένη στη φτώχια", "Ένα εκατομμύριο μητέρες εθισμένες στο valium", "Ζούμε κάτω από μια ψευδοοικονομία" κλπ. Δυστυχώς στον 21ο αιώνα οι στίχοι αυτοί παραμένουν εύστοχοι και πολύ πολύ επίκαιροι.
5
"Walking Talking Johnny Cash Blues"
 
Αυτό ήταν το rockabilly tribute μας στον Άντρα με τα Μαύρα και θα το βρεις στο τρίτο album μας με τίτλο "More Songs About Love And Hate" του 1989. Το εμπνεύστηκα όταν ανακάλυψα πως ο Johnny Cash εκδιώχθηκε από τη CBS Records. Θεώρησα πως ήταν απαξιωτικό και προσβλητικό το να πετάξουν έτσι έναν τέτοιο επιδραστικό γίγαντα του rock’n’roll που πούλησε για αυτούς εκατομμύρια δίσκους. Μου έδωσε ένα πολύ καίριο μάθημα, σχετικό με την «κλέψας του κλέψαντος» νοοτροπία και σκληρότητα της μουσικής βιομηχανίας. Έτσι αποφάσια να γράψω ένα τραγούδι το οποίο μάλιστα κατέληξε να είναι και πολύ καλό, γεγονός που το κατέστησε ένα live favorite για τη μπάντα. Όσο για τον Johnny Cash, γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος! Τελικά δημιούργησε και πούλησε πολύ περισσότερους δίσκους και έγινε πιο εμβληματικός και σπουδαίος παρά ποτέ. Η ποιότητα είναι αξία ανεκτίμητη!
6
"Drag Me Down Again"
 
Το κομμάτι αυτό ήταν στο "Unreal World" album του 1991. Μουσικά είναι φωτεινό και αισιόδοξο, αλλά οι σκοτεινοί στίχοι του προσφέρουν μία εμφανή αντίθεση σε αυτό. Πάντα μου άρεσαν οι αντιθέσεις και η καλύτερη μουσική που έχουμε γράψει ποτέ είναι πολυδιάστατη. Οι στίχοι εδώ γράφτηκαν για έναν κιθαρίστα μας που είχε μόλις αφήσει το συγκρότημα. Χρειάστηκε να αλλάξω τον στίχο "You’re so full of shit your eyes are brown" στο λογοκριμένο "You’re so full of it your eyes are brown" προκειμένου το τραγούδι να μπορεί να παίξει στο ραδιόφωνο. Οι στίχοι γίνονται ακόμη πιο βάναυσοι και βίαοι όσο προχωράει το τραγούδι. Είναι αυτό που στην ορολογία της τραγουδοποιείας λέμε "τραγούδι εκδίκησης". Ο Bob Dylan και ο John Lennon έγραψαν αρκετά τέτοια. Μου δίνει φοβερή ευχαρίστηση το να κάνω κάτι τέτοιο, γιατί με βοηθάει να βγάλω τον θυμό και την αίσθηση προδοσίας από μέσα μου και να τα διοχετεύσω στη δημιουργική διαδικασία. Πάντα να κάνετε τους εχθρούς σας να λειτουργούν υπέρ σας.
7
"I Can't Sleep Tonight"
 
Αυτό το τραγούδι ήταν στον δίσκο "Jukebox Fury" που κυκλοφόρησε το 2013 και αποτελεί το tribute λατρείας των Godfathers στους Ramones. Ο Joey Ramone συνήθιζε να έρχεται και να μας βλέπει κάθε φορά που παίζαμε στη Νέα Υόρκη και οι Godfathers είχαμε τη χαρά να περιοδεύσουμε με τους Ramones πάρα πολλές φορές. Έγραψα τους στίχους αυτούς επειδή κάθε τόσο ταλαιπωριέμαι από insomnia και κυριολεκτικά ένα βράδυ δεν μπορούσα να κοιμηθώ επειδή σκεφτόμουν τους Ramones. Τον Johnny, τον Joey, τον Dee Dee και τον Tommy. Όλοι έχουν φύγει από τη ζωή τώρα, αλλά ξέρω με σιγουριά να σου πω πως δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Σίγουρα όχι από μένα!
8
"You And Me Against The World"
 
Αυτό το έγραψα για τη γυναίκα μου την Karen και είναι το επικό κλείσιμο στο "A Big Bad Beautiful Noise" album του 2017. Επίσης είναι μερικώς επηρεασμένο από το Brexit (το οποίο και μισώ με κάθε ικμάδα της ύπαρξής μου), ενώ μουσικά είναι επηρεασμένο από τον θάνατο του David Bowie. Ο Bowie γούσταρε πολύ τους Godfathers και ήρθε να μας δει ζωντανά δύο φορές, η μία εκ των οποίων στην Ελβετία το 1988 (με τα μέλη που αργότερα θα σύστηναν τους Tin Machine) και μετά ξανά στο Los Angeles το 1989, όπου μέθυσε τόσο πολύ που έπρεπε να τον βγάλουν έξω κουβαλώντας τον. Ήταν τόσο ευχάριστο και τιμητικό για εμένα να περάσω κάποιον χρόνο μαζί του, καθώς ήμουν τρελός οπαδός όλων των δίσκων του, από τότε που ήμουν έφηβος. Με διέλυσε όταν άκουσα πως πέθανε και δεν ντρέπομαι να σου πω πως πλάνταξα στο κλάμα. Η γυναίκα μου η Karen είναι ένα τόσο εξαιρετικό άτομο, ο Σκωτσέζικος άγγελός μου. Ακόμη και στους σκοτεινότερους καιρούς, η αγάπη κυριαρχεί και αποτελεί την κόλλα που κρατάει τον κόσμο ενωμένο.
9
"I Hate The 21st Century"
 
Αυτό το τραγούδι βρίσκεται στο τελευταίο album "Alpha Beta Gamma Delta" το οποίο κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2022. Υπάρχει άραγε κάποιος εκεί έξω που να είναι ικανοποιημένος με την κατάσταση που έχει ο κόσμος μας σήμερα; Όταν νομίζεις πως τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα, πάντα καταφέρνει να γίνει άλλο ένα σκατένιο πράγμα, προγραμματισμένο να σε καταστρέψει ψυχολογικά και όχι μόνο αν με καταλαβαίνεις. Δες ένα δείγμα των στίχων και θα καταλάβεις τι εννοώ: "Θεέ μου λυπήσου με, μισώ των 21ο αιώνα, drones μας καταδιώκουν, κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις, στρατιώτες, τανκς και βόμβες. Οι εφιάλτες έγιναν πραγματικότητα και δεν μπορώ να το αντέξω. Δεν το είχα προγραμματίσει έτσι. Ιησού Χριστέ δώσε μου το φως σου. Μισώ τον 21ο αιώνα". Από την άλλη βέβαια και εδώ έχουμε μια κραυγαλέα αντίθεση χάρη στην ανεβαστική μουσική!
10
"OCD"
 
Εκτός από τις διαταραχές ύπνου, όπως και αρκετοί άλλοι μουσικοί (δειγματοληπτικά αναφέρω τους Charlie Watts και Joey Ramone) μεγαλώνοντας υπέφερα από αυτό που λέγεται Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή, ή αλλιώς OCD. Μου έπαιρνε απίστευτα πολλή ώρα για να φτάσω στο σχολείο κάθε πρωί, επειδή απέφευγα να πατήσω πάνω στις ρωγμές των πεζοδρομίων. Τώρα πλέον όμως έμαθα να το χρησιμοποιώ και αυτό υπέρ μου, ελέγχοντας με χειρουργική ακρίβεια την τυπογραφία και τα σημεία στίξης στις συνεντέυξεις και τις δημοσιεύσεις μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι αποφάσισα να γράψω ένα τραγούδι, το οποίο και θα βρεις επίσης στο τελευταίο album μας "Alpha Beta Gamma Delta", και το οποίο σε καμία περίπτωση δεν προορίζεται για να κοροϊδέψει τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αυτήν τη διαταραχή. Το "OCD" είναι ένα φλογερό rock'n'roll τραγούδι με μία μαγική, απρόσμενη ανατροπή στο φινάλε του!
 
The Godfathers

Οι The Godfathers εμφανίζονται στην Ελλάδα ζωντανά από τις 14 έως τις 18 Δεκεμβρίου σε Αθήνα, Καρδίτσα, Πτολεμαΐδα, Θεσσαλονίκη και Σέρρες. Όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης της Made of Stone Productions και εισιτήρια διαθέσιμα για αγορά μέσω του viva.gr.

Το νέο album των Godfathers με τίτλο "Alpha Beta Gamma Delta" είναι διαθέσιμο τώρα: thegodfathers.bigcartel.com

The Godfathers

Ακολουθήστε τη Made of Stone Productions:

FB: facebook.com/madeofstoneprods
IG: instagram.com/madeofstoneprods

  • SHARE
  • TWEET