Underground Express #41 - Ο Άγγελος της Ιστορίας

Το αθέατο τρένο του Rocking σκαρώνει ένα ταξίδι κάθε δύο μήνες, ανακαλύπτει τους καλύτερους νέους underground δίσκους και αλητεύει στις ομορφότερες πόλεις

"All the world's a stage". Ο μεσαιωνικός στίχος του Shakespeare γίνεται όλο και πιο επίκαιρος σε κάθε περαστικό αιώνα, πάντα όμως πέρα από τα λαμπερά φώτα και τις μεγάλες σκηνές, σε κακοφωτισμένα προβάδικα, σε μικρά υπόγεια και γκαράζ, σε κάθε γωνιά αυτής της τρελής σφαίρας, η μουσικη του αύριο παίζεται ήδη σήμερα.

Το τρένο της φαντασίας μας που βαφτίσαμε Underground Express θα κάνει ένα ταξίδι κάθε δύο μήνες προς κάθε πιθανό και απίθανο προορισμό με μόνο σκοπό να ανακαλύψει μουσικές χωρίς σύνορα και συμβάσεις, ρίχνοντας φευγαλέες ματιές στον πολιτισμό των πόλεων που επισκέπτεται.

Ταξίδι #41 - Δεκέμβριος 2023: Η ιστορική συγκυρία μας ξαναφέρνει μπροστά σε παράδοξα, που αυτή τη φορά επαναλαμβάνονται ως φάρσα. Από τις γειτονιές της Ιρλανδίας μέχρι τον Αλίαρτο Βοιωτίας, και από τα κατεχόμενα της Γάζας ως τους ομαδικούς τάφους του Νταρφούρ, ο Άγγελος της Ιστορίας όπως τον αναγνώρισε ο Βάλτερ Μπένγιαμιν στον πίνακα του Paul Klee, συνεχίζει να ατενίζει νεκρούς και ερείπια. Η προοδευτική Δύση, οι κυρίαρχες αφηγήσεις, και η θύελλα της γραμμικής πορείας προς ένα λαμπρό μέλλον μπορούν επιτέλους να θαφτούν με τον Κίσσινγκερ.

Και σ' αυτό το ταξίδι, το Underground Express επιλέγει να κινείται άτακτα, χωρίς ευθύγραμμες ράγες: επισκέπτεται την Πόλη του Μεξικό ακούγοντας χαωτικό zeuhl, καταλήγει στην Ευρώπη όπου ο διάλογος για την πατριαρχία και την αποδόμηση των έμφυλων ταυτοτήτων ντύνεται άλλοτε με avant-pop κι άλλοτε με black metal, κι αφού βυθιστεί στην κεντρική Ευρώπη του avant rock, αναδύεται στην Ιαπωνία, υπό τους ήχους γωνιώδους tech thrash. Από πού ξεκινήσαμε και πού θα καταλήξουμε είναι άγνωστο, ελπίζουμε μόνο απ' όπου περνάμε, να γνωριζόμαστε με το αθέατο και το άρρητο. [Μ.Κ.Ο.]


Στάση 1η: Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία & Βραζιλία
Καλλιτέχνης: Calligram
Άλμπουμ: Position | Momentum
Είδος: Post-Metal / Blackened Crust
Εταιρεία: Prosthetic Records / Trepanation Recordings
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 14/07/2023
Bandcamp

Calligram - Position Momentum

Ομολογουμένως, δεν είναι και ακριβώς στάση, αλλά τα σύνορα είναι απλώς ένα concept. Κατά δεύτερον, πιθανώς να αναρωτηθείς τι κάνει μια κυκλοφορία από αυτά τα δύο labels εδώ, μιας και, συγκριτικά με τη βασική μας ύλη και γενικότερα τη θέση τους στο διεθνές underground, είναι από τα πιο «επιφανή». Το νέο άλμπουμ των Calligram είναι μια περίπτωση που αξίζει να ασχοληθείς μαζί της. Το νεύρο και η έντασή του, προσδίδουν στις οκτώ συνθέσεις έναν φρέσκο αέρα που, όσο και αν φλερτάρει με μια «διπολικότητα», παραμένει εντυπωσιακά συμπαγής. Το "Position I Momentum" είναι ένα άλμπουμ που μπορεί να χρησιμοποιεί μια αρκετά μοντέρνα προσέγγιση ως προς το black metal, με την καρδιά του να χτυπά στο crust punk και το post, αλλά στο τέλος αφήνει ένα ψύχος και μια ερήμωση. Επιβλητικό, απαιτητικό, ψυχολογικά οριακό, γεμάτο από ενορχηστρώσεις οικοδομημένες πάνω σε στοχευμένες ιδέες. Ένα extreme metal άλμπουμ μιας σπάνιας πλέον κοπής, αλλά όχι αναχρονιστικό. [Α.Ζ.]

Calligram

Παραμένουμε σε ακραίο και πολυσυλλεκτικό, από άποψη καταγωγής, περιβάλλον, και με χαρά μοιραζόμαστε μαζί σας το γεγονός πως οι avant-garde black metallers VOID κυκλοφόρησαν το νέο τους άλμπουμ, "Jadjow". Με πρώην και νυν μέλη από Dodheimsgard (εσείς καμαρώνετε μαζί μας;) , Dreams Of The Drowned, If Nothing Is, Atramentum, το σχήμα γνωρίζει πολύ καλά πώς να σε φέρνει στα όριά σου. Βυθιζόμαστε στην παράνοια και μακάρι να ανταμειφθούμε…

• Από το Νησί μας έρχονται και οι The Mad Death με το ομότιτλο ντεμπούτο τους, το νέο post/industrial metal σχήμα με τον Alex CF στα φωνητικά. Κλειστοφοβικό όσο και γεμάτο στιγμές ανάτασης, είναι ένα άλμπουμ που δεν το ακούμε απλά και μόνο για τους συνετελεστές του, αλλά επειδή μας κέρδισε η σφιχτή του ατμόσφαιρα.

• Βρισκόμαστε, υπό μια έννοια, ξανά στην Ιταλία ως σημείο αναφοράς, και δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε εκ νέου πως το σύγχρονο ιταλικό underground παρέχει συνεχώς αφορμές να ασχοληθείς μαζί του. Ας ακούσουμε ξανά το νέο επτάιντσο των d-beat κάφρων Golpe.

• Περνάμε ξυστά από τη Γαλλία πριν την επόμενη στάση για να αφιερώσουμε τη δέουσα προσοχή σε ένα σημαντικότατο κομμάτι της τοπικής DIY punk σκηνής. Οι φοβεροί και τρομεροί Litovsk φέτος μας γονάτισαν δύο φορές με το κορυφαίο τους post-punk. Πρώτα ήρθε το split με τους αγαπημένους post/oi punks Hinin που δέκα μήνες τώρα δεν καταλήξαμε ποια πλευρά προτιμάμε. Έπειτα ήρθε το ομώνυμο mini-LP που διατηρεί αταλάντευτη την πίστη μας πως αυτή η μπάντα είναι προορισμένη για παρατεταμένα καλλιτεχνικά μεγαλεία.


Στάση 2η: Lyon, Γαλλία
Καλλιτέχνης: Parquet
Άλμπουμ: Sparkles & Mud
Είδος: Avant-rock, rough techno
Εταιρεία: Carton Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 27-10-2023
Bandcamp

Parquet - Sparkles & Mud

Ντεμπούτο άλμπουμ για νέο Γαλλικό γκρουπ που επιθυμεί να κινηθεί κάπου ανάμεσα σε κοφτερό, μαθηματικό rock και χορευτικούς techno ρυθμούς. Φυσικά, το επιτυγχάνουν με χαρακτηριστική άνεση, διαμορφώνοντας ένα εκρηκτικό crossover. Η rock πλευρά των Parquet βασίζεται πολύ στα σύνθετα ρυθμικά μοτίβα που θυμίζουν math και avant-rock ήχους, η δε ηλεκτρονική πλευρά έχει μια ευγένεια και καθαρότητα, χωρίς όμως να αλλοιώνεται και η ελαφρώς χαοτική της φύση. Το "Sparkles & Mud" είναι από εκείνα τα άλμπουμ που θα λειτουργούσαν υπέροχα με συνοδεία εικόνας, συνοδεύοντας - φαντάζομαι - σκηνές με αστικές χαρμολύπες και ιδρωμένες δυστοπίες. Φαίνεται να υπάρχει ένα έντονο σχετικό electronic rock ρεύμα σε Γαλλία, Βέλγιο και τα λοιπά και οι Parquet είναι οι νέοι και πανάξιοι εκπρόσωποι αυτής της τάσης. (Α.Κ)

Parquet

• Η Lyon ξαπλάρει στα βορειοδυτικά των Γαλλικών Άλπεων κι είναι γενικώς πόλη-κουκλάρα. Κι ας βρίσκεται πολύ μακριά από την θάλασσα. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην Γαλλία, η μητροπολιτική της περιοχή φτάνει κοντά στα 3 εκατομμύρια πληθυσμό.

• Θα είχε ενδιαφέρον να μετρήσουμε πόσες φορές το Express ήρθε στην Lyon τα τελευταία πέντε χρόνια, κι ειδικά για πειραματικό rock… Μοιάζει να είναι η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του genre.

• Αποτελεί hub για φαρμακοβιομηχανίες, εταιρείες χημικών και για τον τραπεζικό κλάδο. Επίσης εδώ έχει τα κεντρικά της γραφεία η Interpol.

• Το techdeath των Exocrine μας έχει ήδη κινήσει την περιέργεια, ραντεβού τον Γενάρη!


Στάση 3η: Leipzig, Γερμανία
Καλλιτέχνης: Ophelia Sullivan
Άλμπουμ: Disposable Identity
Είδος: Avant-Pop / Progressive Rock
Εταιρεία: Self-Released
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 30/10/2023
Bandcamp

Ophelia Sullivan - Disposable Identity

Παρ' όλο που δεν πρόκειται για την πρώτη δισκογραφική δουλειά του non-binary μουσικού Sullivan, είναι ενδεχομένως η πρώτη που θα μπορούσε να βρει το δρόμο της προς την ιστοσελίδα του Rocking. Το μέχρι τώρα ηλεκτρονικό μουσικό αφουγκράζεται τις αλλαγές που συντελούνται στην progressive σκηνή, και παίρνει αφορμή ώστε να δώσει τη δική του πινελιά, συνδέοντας τους ύστερους Leprous και τον πιο ηλεκτρονικό Steven Wilson με τις φωνητικές γραμμές της Bjork (όπως συμβαίνει στο "Blue", έναν φόρο τιμής στο "Ancestral" από το "Hand.Cannot.Erase." με glitch κορυφώσεις). Το Ophelia Sullivan γράφει έναν δίσκο που μιλάει για τα κανονιστικά πρότυπα, την προσωπική εμπειρία με τους έμφυλους ρόλους, την υπέρβασή τους, αλλά και το συναισθηματικό κόστος που ακολουθεί τις queer ταυτότητες σε έναν έντονα ψυχιατρικοποιημένο και πατριαρχικό κοινωνικό σύστημα. Κομμάτια σαν το "Hourglass" ή το "The Key", με τα κλασικά έγχορδα, το trip hop "The Game", και τα απαράμιλλης ομορφιάς "Fading" και "The Core", διαμορφώνουν ένα από τα ομορφότερα queer άλμπουμ της χρονιάς. [M.K.O.]

Ophelia Sullivan

• Ο ηχητικός πλούτος του δίσκου εξηγείται και από την πληθώρα μουσικών που συμμετέχουν. Πρόκειται για περίπου τριάντα διαφορετικά άτομα, ανάμεσα στα οποία και ο ντράμερ Fenix Gayed από τους progressive metallers Soulsplitter. Πέρυσι κυκλοφόρησαν το πολύ ενδιαφέρον "Connection", το οποίο λάτρεις των Haken θα αγαπήσουν.

• Η Λειψία αποτελεί σημαντικό ακαδημαϊκό κένρο, με το Πανεπιστήμιο της Λειψίας, ιδρυθέν τον 16ο αιώνα, να μπορεί να κομπάζει για μία μακρά λίστα από μεγάλα ονόματα στη μουσική, την πολιτική, τις ανθρωπιστικές επιστήμες, και τη φιλοσοφία.

• Η Λειψία πήρε το όνομά της από το δέντρο Φιλύρα, που στις σλάβικες γλώσσες αποκαλούνται Lipa, ενώ στην τοπική γλώσσα, την Άνω Σορβική, αποκαλείται Lispk. Στα λατινικά αποκαλείται κατά το οικειότερο σε εμάς Lipsia.

• Στη Λειψία, κάθε χρόνο σχεδόν από το 1992, διοργανώνεται το Wave-Gotik-Treffen, το μεγαλύτερο φεστιβάλ Gothic μουσικής και λοιπών υπο-ιδιωμάτων. Άλλο γνωστό συναυλιακό γεγονός συνδεδεμένο με την πόλη είναι το θρυλικό "Live in Leipzig" των Mayhem, ηχογραφημένο το 1990.


Στάση 4η: Τόκιο, Ιαπωνία
Καλλιτέχνης: Hellix
Άλμπουμ: Montage
Είδος: Progressive Thrash Metal
Εταιρεία: Self-Released
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 03/11/2023
Bandcamp

Hellix - Montage

Ντεμπούτο από τούτο εδώ το Ιαπωνικό σχήμα, που παίζει διαολεμένο και μανιασμένο prog thrash, με τους αντίστοιχους sci-fi συνειρμούς του είδους. Οι συνθέσεις έχουν γραφτεί από τον μπασίστα Naoki Kaneko, ο οποίος έχει στηριχτεί στην πολύτιμη συμβολή του Soto Nakamura (κιθάρα) και Yukiya Ishibashi (φωνητικά) για την ολοκλήρωση του πρότζεκτ. Παρ' όλο που τα τύμπανα είναι προγραμματισμένα, έχει γίνει αρκετά καλή δουλειά για να μην ακούγονται συνθετικά, ενώ η ρομποτική τους αύρα ταιριάζει και στο ύφος των συνθέσεων. Διαστημικά παιξίματα, δαιδαλώδη riffs, χαώδες tapping, και μακροσκελείς συνθέσεις που βρίσκουν καλή ισορροπία μεταξύ ατμόσφαιρας και ταχύτητας, και φωνητικά τα οποία διατηρούν μία προσωπικότητα με λεπτομέρειες θεατρικότητας. Στο "Zodiac" θα θυμίσουν λίγη από την παράνοια των Titan to Tachyons, ενώ στα πλήκτρα του "Sufi" (του Tomonori Inamura), ο Hamasyan συναντά τους Vektor σε μία κορυφαία στιγμή του δίσκου. [Μ.Κ.Ο.]

Hellix

• Έχουμε ξανάρθει κάμποσες φορές από Ιαπωνία, πρώτη φορά όμως μαζεύουμε prog thrash ακούσματα. Τις προηγούμενες είχαμε avant-rock, doom/punk, jazz-rock, και post-black.

• Ο πλυθησμός της συνολικής αστικής έκτασης του Τόκυο, έφτασε φέτος τα 40,8 εκατομμύρια άτομα, κι έτσι είναι η πολυπληθέστερη πόλη στον κόσμο. Ανάμεσά τους είναι και αμέτρητοι jouhatsu, άτομα δηλαδή που αλλάζουν ταυτότητα και εγκαταλείπουν την προηγούμενη ζωή τους. Η Ιαπωνία είναι από τις χώρες με τη μεγαλύτερη συχνότητα τέτοιας συμπεριφοράς, με το προάστιο San'ya στο Τόκυο να θεωρείται μία τέτοια περιοχή «εγκαταλελειμένων ανθρώπων».

• Για σεισμογενής περιοχή, το Τόκιο δεν φοβάται να χτίσει το τρίτο μεγαλύτερο κτήριο του κόσμου, το μεγαλύτερο στην Ιαπωνία. Πρόκειται για το Tokyo Skytree, που φτάνει στα 634 μέτρα.


Στάση 5η: Mexico City, Μεξικό
Καλλιτέχνης: Rëlisp
Άλμπουμ: Aktïw1
Είδος: Zeuhl
Εταιρεία: Noizu recordings
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 03-11-2023
Bandcamp

Rëlisp - Aktïw1

Σε μία από τις απρόσμενες εκπλήξεις της χρονιάς, μία από τις κορυφαίες zeuhl εκφράσεις της έρχονται από ένα μεξικάνικο γκρουπ και μάλιστα από το ντεμπούτο EP του. Η μαγική λέξη είναι μία: Magma. Οι Rëlisp είναι οι καταπληκτικοί μαθητές τους που, αφενός πατάνε στα βήματα του δασκάλου - made-up γλώσσα, υπερβατικό σύμπαν - και αφετέρου προσθέτουν προσεκτικά τα δικά τους στοιχεία. Διακροτήματα κι εκστατικά φωνητικά εναλλάσσονται με μαγικά πιάνα και αιθέρια σαξόφωνα, χτίζοντας ατμόσφαιρες που ξεκινούν από την γαλήνη και φτάνουν ως το πανδαιμόνιο. Οι τρεις συνθέσεις αυτού του 20λεπτου EP είναι υπερπλήρεις και με ολοκληρωμένες κορυφώσεις, οι chamber πινελιές γαργαλάνε την φαντασία και η συνολική εικόνα είναι ότι αυτός ο μαθητής έχει όλα τα φόντα να σηκώσει ψηλά το ανάστημα του μπροστά στο ένδοξο παρελθόν. Ίσως απλώς αρκεί ένα full length. (Α.Κ)

Rëlisp

• Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που ήρθαμε στα μεξικάνικα υψίπεδα!

• Η επίσημη ίδρυση της πόλης συνέβη το 1325 από τους Αζτέκους. Είναι η μία από τις δύο μόλις πόλεις της Νότιας Αμερικής που ιδρύθηκαν από ιθαγενείς. Το αυθεντικό όνομα της πόλης ήταν Tenochtitlan.

• Από το 1997 κι έπειτα εκλέγονται συνεχώς αριστερές πολιτικές δυνάμεις και η πόλη είναι γνωστή για τις πολλές προοδευτικές της νομοθεσίες. Στην υγειά μας, θα πω εγώ.

Για όσους δεν πολύ-γουστάρετε το κρύο, το Mexico City έχει ωραία ζεστούλα όλο τον χρόνο. Αν πηγαίναμε μια βόλτα μες στα Χριστούγεννα, η μέση υψηλή θερμοκρασία θα ήταν 22 βαθμοί


Στάση 6η: Oslo, Νορβηγία
Καλλιτέχνης: Rosa Faenskap
Άλμπουμ: Jeg Blir Til Deg
Είδος: Patricidal Black Metal
Εταιρεία: Fysisk Format
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 03/11/2023

Bandcamp

Rosa Faenskap - Jeg Blir Til Deg

Νορβηγία και black metal, παντοτινή αγάπη, οπότε ξέρεις τι να περιμένεις. Ή και όχι. Το ντεμπούτο των Rosa Faenskap είναι γεμάτο απέχθεια, οργή, μίσος και σκοτάδι, αλλά δεν είναι πατροπαράδοτο norsecore. Για την ακρίβεια είναι μια φωνή ενάντια στην πατριαρχία. Βγαλμένοι από την D.I.Y. punk σκηνή της πόλης τους, με ένα ιδιαίτερο όνομα μπάντας, ενσωματώνουν δαιμονισμένο post-hardcore, την "blackgaze" παράδοση των Deafheaven, post-black σημεία και τσιτώματα, άξιους αναφοράς στίχους, τεχνική. Το σχήμα, τιμά αλλά και αποδομεί ταυτόχρονα τον πυρήνα του black metal, μένει πιστό στον ριζοσπαστικό αισθητικό του πυρήνα αλλά πυρπολεί τη νοσταλγία, βλέπει τον τρόμο του παρόντος. Τα 40 λεπτά του δίσκου ταξιδεύουν, ηρεμούν, ξεσπούν, βάζουν ηλεκτρακουστικές, riffs, εναλλαγές, και ανάμεσα σε εννιάλεπτα προοδευτικά έπη και τρίλεπτες επιθέσεις, οι Rosa Faenskap παρουσιάζονται έτοιμα να σαρώσουν. Οι εμφανίσεις σε φεστιβάλ όπως στο Oyafest, μάλλον είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Για την ώρα, το "Jeg Blir Til Deg" είναι ο δίσκος του μήνα για αυτό το ηλεκτρονικό «τεύχος». [A.Z.]

Rosa Faenskap

• Black metal και Νορβηγία σημαίνει 666 πράγματα ταυτόχρονα αλλά την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές εμείς σκεφτόμαστε τις πρόσφατες ανακοινώσεις του εμβληματικού Beyond The Gates festival, τόσο τη διπλή εμφάνιση των Satyricon στα θρυλικά Grieghallen studios όσο και την black metal αρμάδα που θα κληθεί, ως ένα πολυπληθές supergroup ονόματι Blood Fire Death να αποδόσει επί σκηνής τους ύμνους των Bathory, στην επέτειο των 20 χρόνων από το θάνατο του Quorthon.

• Να δώσουμε λίγο ακόμη black metal; Οι cvlt ήρωες της σκηνής Troll κυκλοφορούν σήμερα τον πρώτο τους δίσκο έπειτα από 13 χρόνια, ονόματι "Trolldom". Συμφωνικό, κλασικίστικο, ατμοσφαιρικό black metal που χάνεται σε δάση από synths και χιονοθύελλες που συμπυκνώνουν μια πορεία 30 ετών στο ιδίωμα. Ωραίες ημέρες για να ακουστεί κάτι τέτοιο, σωστά;

• Η ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας της Νορβηγίας καλύπτεται από μια δασική έκταση της τάξης των 256 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Κοινώς, η αστική ζωή, όπως είναι διαμορφωμένη εκεί, μπλέκεται με το φυσικό τοπίο. Η βόρεια πλευρά, γνωστή και ως Nordmarka, διαθέτει τα περισσότερα προστατευόμενα δάση της περιοχής.

• Αυτό είναι και το τελευταίο Underground Express για το 2023. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για αρχές του '24 όπου και θα έχουμε αποφανθεί για τον δίσκο της χρονιάς για τη στήλη. Νωρίτερα όμως, να αναμένετε στην κεντρική μας το ετήσιο άρθρο μας με τις underground κυκλοφορίες του έτους! Μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται για κάποιου είδους μπέρδεμα, αντιθέτως, οι «υπόγειες» αναζητήσεις δεν σταματούν ποτέ, και ο ασυμβίβαστος χαρακτήρας τους μας ωθεί σε διαρκείς προσαρμογές. Η μουσική (θα) είναι ο οδηγός!


Το τραγούδι του μήνα

Daydream - Sun-Shined Ιn You

Daydream - Sun-Shined Ιn You
Portland, Oregon, Η.Π.Α.

Βλέπεις punk και Portland δίπλα δίπλα, μάλλον θα είναι καλό λένε κάποιες υποκειμενικές και ρομαντικές φωνές αλλά…Συνήθως ισχύει! Οι Daydream κυκλοφόρησαν πριν λίγες ημέρες τον τρίτο τους δίσκο, "Reaching For Eternity" και το εν λόγω single και τελευταίο κομμάτι του δίσκου ξεδιπλώνει ιδανικά την ηλεκτρισμένη παράνοια της μπάντας. Από τους Fugazi μέχρι το μελαγχολικό anarcho/post-punk, παλιό και νέο, με ένα lo-fi ήχο που όμως αναδεικνύει τις δυναμικές και τις πειραματικές πινελιές, και από μια φωνή με πολιτικοποιημένο πάθος, μέχρι ένα lead και μια μπασογραμμή που κολλάνε στον εγκέφαλο. Μην μείνεις εδώ, ιδιαίτερο άλμπουμ. [Α.Ζ.]


Από reissues έχεις τίποτα;

Το 1993 κυκλοφορεί το "Neronia", το ντεμπούτο του Γερμανικού neo-prog συγκροτήματος Ulysses. Παρά τις ιδανικές συνθήκες, με τα χρέη παραγωγού να αναλαμβάνει ο Karl Groom (Threshold) και ο Clive Nolan (Arena, Pendragon), και το συγκρότημα να βγαίνει σε Ευρωπαϊκή περιοδεία, οι διαρκείς ανακατατάξεις, και η αλλαγή του ονόματος είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν δυναμική - δεν χάθηκαν βέβαια εντελώς, καθώς δισκογραφούσαν από το 2004 ως Neronia, με ντεμπούτο το "Neurotica". Τριάντα χρόνια μετά, και δύο χρόνια μετά την επανασύστασή τους ως Ulysses Ressurection Project, επανακυκλοφορούν το μοναδικό τους άλμπουμ, το οποίο έρχεται σε μία remastered έκδοση, συμπληρωμένη με demos από το 1991, special edits του 1993, και remix του 2021. Κι επειδή όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά, όλα αυτά προλογίζουν την επιστροφή του συγκροτήματος στην ενεργό δράση, με τον διάδοχο να αναμένεται μέσα στο 2024. Λυρικό, εσωτερικό, και με αέρα από τα βαθιά ‘90s, το απολαμβάνετε εδώ. [M.K.O.]

Ulysses Ressurection Project


Ο εξωτικός προορισμός του μήνα

Kolkata

Kolkata, Ινδία

Εμείς οι λίγο πιο μεγάλοι σε ηλικία, γκούχου γκούχου, μάθαμε αυτήν την πόλη ως Calcutta, λέξη που αργότερα μάθαμε πως αποτελεί την αγγλοποιημένη εκδοχή της λέξης Kolkata. Η αυθεντική λέξη τελικά επανήλθε το 2001, η ιστορία της πόλης αυτής όμως δεν θα απαλλαγεί ποτέ εντελώς από την βρετανική σκιά. Παρά το γεγονός εξάλλου πως η περιοχή κατοικείται εδώ και δύο χιλιετίες, η ιστορία της Kolkata αρχίζει να καταγράφεται μόλις το 1690, όταν η περιβόητη βρετανική East India Company την αναπτύσσει και την μετατρέπει σε βάση της στον κόλπο της Βεγγάλης. Η Kolkata υπήρξε η πρωτεύουσα της Ινδίας ως το 1911 κι αποτελεί την έβδομη μεγαλύτερη πόλη σε πληθυσμό, πρώτη στο ανατολικό κομμάτι της χώρας - απέχει εξάλλου μόλις 80χλμ από τα σύνορα με το Bangladesh. Αποτελεί το πολιτιστικό κέντρο όλης της ανατολικής Ινδίας και η, χμμ, ευρωπαϊκή επιρροή παραμένει ανεξίτηλη, με άπειρα πολυπολιτισμικά μουσεία, φεστιβάλ, εκθέσεις και αξιοθέατα. Μας έφερε εδώ ο νέος δυναμίτης της μπαντάρας που ονομάζεται Tetragrammacide: το "Typho-Tantric Aphorisms of the Arachneophibian Qu'ran" είναι όσο τρελό όσο ο τίτλος του, σαρωτικό δηλαδή black/death με βλέψεις κοσμικές και υπερβατικές. Οι fans του extreme metal πρέπει να τιμήσουν αυτό τον underground όλεθρο. (A.K)


Pure Underground Love

Dauðyflin - Þorparalj​ó​ð

Dauðyflin - Þorparalj​ó​ð
Ισλανδία

Τον Ιούνιο το queer hardcore κουαρτέτο από τη γη της φωτιάς και του πάγου κυκλοφόρησε τη νέα του κασέτα. Πέντε κομμάτια, συνολικά οκτώ λεπτά, και μια παράδοση που ξεκινά από τους Los Crudos μέχρι τα G.L.O.S.S. επέστρεψε. Φυσικά, στην ωμή ενέργεια του άλμπουμ, εμπεριέχεται και ένα δυσοίωνο σκοτάδι. Η μεγάλη νίκη όμως αυτού του EP, είναι η ικανότητά του να τραβήξει το ενδιαφέρον συνθετικά, όσο και αισθητικά και πολιτικά. Πίσω από το lo-fi, κρύβονται μικρά θαύματα αντίστασης [Α.Ζ.]


- "The Lady of Shalott" - John William Waterhouse (1888)

'The web was woven curiously,
The charm is broken utterly,
Draw near and fear not, - this is I,
       The Lady of Shalott.'
- Alfred Tennyson (1832)

  • SHARE
  • TWEET