Χρήστος Καραδημήτρης: Τα καλύτερα άλμπουμ του 2020

Οι συντάκτες του Rocking.gr καταθέτουν τις προσωπικές τους λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς

Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 29/12/2020 @ 13:33

Μετά την παρουσίαση της συγκεντρωτικής λίστας του Rocking.gr με τις 30 καλύτερες κυκλοφορίες του 2020, σειρά έχουν οι προσωπικές επιλογές του κάθε συντάκτη.

(click στο εξώφυλλο κάθε κυκλοφορίας για να διαβάσετε την κριτική του Rocking.gr)

1
Caligula's Horse - Rise Radiant
Ο δίσκος της χρονιάς έρχεται από μια μπάντα που με κάθε άλμπουμ της ανεβαίνει κι ένα σκαλοπάτι, χτίζει ακόμα πιο δυνατό χαρακτήρα και πλέον μπορεί να θεωρείται μεταξυ των καλύτερων πρεσβευτών του progressive rock/metal χώρου. Εκτός από τον αψεγιάδιαστο ήχο, τις εμπνευσμένες συνθέσεις και την υψηλή τεχνική, το "Rise Radiant" έχει κι εκείνο το συναισθηματικό φορτίο που ξεχωρίζει τις πραγματικά σπουδαίες δουλειές. The Way Is Forward.
2
Pain Of Salvation - Panther
Ειλικρινής σε βαθμό παρεξήγησης, τόσο με τις μουσικές του όσο και με τους στίχους του, αλλά και με τη γενικότερη στάση του, το μόνο σίγουρο είναι πως ο Daniel Gildenlow δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος. Ούτε το "Panther" πέρασε απαρατήρητο, αποτελώντας εν τέλει ένα ακόμα τεκμήριο της τεράστιας αξίας των Pain Of Salvation.
3
Lunatic Soul - Through Shaded Woods
Ο πολυπράγμων Mariusz Duda επιστρέφει νοητά στα δάση της επαρχιακής πόλης στην οποία μεγάλωσε και στο παζλ του αέναου κύκλου της ζωής και του θανάτου που πραγματεύεται με τους Lunatic Soul προσθέτει ένα folky κομμάτι, παρουσιάζοντας μια διαφορετική αλλά εξίσου καταπληκτική πλευρά του μουσικού του σύμπαντος.
4
Haken - Virus
Σταθερά μεταξύ των καλύτερων πρεσβευτών του progressive metal πλέον, με κάθε άλμπουμ γίνονται και πιο ώριμοι και συνεχίζουν να ικανοποιούν στο έπακρο κάθε οπαδό του ιδιώματος.
5
Protest The Hero - Palimpsest
Μουσική στα όρια. Στίχοι με νόημα και ουσία. Πληροφορία να επεξεργαστείς. Τεχνική για να χαζεύεις, αλλά όχι για να χάνεσαι σε αυτή. Οι Protest The Hero είναι εκθαμβωτικοί, στην ωριμότερη και καλύτερη δισκογραφική στιγμή τους.
6
Pattern-Seeking Animals - Prehensile Tales
Μελωδικό progressive rock; Δεν θα βρεις κάτι καλύτερο από το δεύτερο άλμπουμ των Pattern-Seeking Animals να κυκλοφόρησε το 2020.
7
Katatonia - City Burials
Οι Katatonia αποτελούν μια σταθερά ανά τα χρόνια στη metal μουσική και το "City Burials" είναι ένα ακόμα σκοτεινό, ιδιαίτερο, σαγηνευτικό άλμπουμ. Ικανό να σε καταρρακώνει και να σε κάνει να περνάς καλά την ίδια στιγμή.
8
The Ocean Collective - Phanerozoic II: Mesozoic/Cenozoic
Μετά τον ογκόλιθο του "Phanerozoic" οι The Ocean Collective συνεχίζουν ακάθεκτοι με το δεύτερο μέρος να είναι αντάξιο των προσδοκιών και του προκατόχου του.
9
Neal Morse - Sola Gratia
Στον ελεύθερο του χρόνο, ο Neal Morse γράφει επικά progressive rock άλμπουμ σαν το "Sola Gratia". Δεν υπάρχει κανείς άλλος σαν κι αυτόν.-
10
Sons Of Apollo - MMXX
Το supergroup των Portnoy/Sherinian/Soto/Bumblefoot/Sheehan δείχνει τα πραγματικά του δόντια στο δεύτερο άλμπουμ του. Ισόποσες δόσεις εντυπωσιακών παιξιμάτων και μεστού songwriting καταστούν το "MMXX" εξέχων.
11
Bruce Springsteen - Letter To You
Στα 71 του ο Bruce Springsteen βγάζει αυτό το άλμπουμ. Μα τις χίλιες κιθάρες, αν το ακούσεις θα καταλάβεις γιατί είναι σπουδαίο, χωρίς να χρειαστεί να σου πει κανείς τίποτα για αυτό.
12
Psychotic Waltz - The God-Shaped Void
Και μόνο το γεγονός ότι άντεξε το βάρος των προσδοκιών της άνω των 20 ετών αναμονής καταδεικνύει ότι η επιστροφή των Psychotic Waltz δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί οτιδήποτε λιγότερο από επιτυχημένη.
13
Dizzy Mizz Lizzy - Alter Echo
Οι Δανοί hard rockers καταφέρνουν να αποτυπώσουν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στις μουσικές τους, χωρίς να καταφεύγουν σε εύκολους εντυπωσιασμούς. Ωραία παιξίματα, δυνατός ήχος, μεστό songrwriting κι ένα hard rock άλμπουμ από αυτά που σπανίζουν στις μέρες μας.
14
Fates Warning - Long Day Good Night
Στο πιθανότατα κύκνειο άσμα του με τους Fates Warning, ο Jim Matheos δεν συμβιβάζεται με τίποτα και καλά κάνει. Ο μεγαλύτερος σε διάρκεια δίσκος τους ίσως θα μπορούσε να είναι λίγο μικρότερος, αλλά και μόνο το ότι κατακλύζεται από το γνωστό Fates συναίσθημα είναι αρκετό.
15
Joe Bonamassa - Royal Tea
Ο Kevin Shirley παίρνει από το χέρι τον Joe, τον πάει στα Abbey Road studios, του φέρνει μερικούς ακόμα σπουδαίους τύπους να συνεργαστούν στο κομμάτι των συνθέσεων και του βγάζει τον πιο ζεστό, οργανικό ήχο που θα μπορούσε. Και κάπως έτσι το "Royal Tea" προκύπτει το καλύτερο Bonamassa άλμπουμ εδώ και μια δεκαετία.
  • SHARE
  • TWEET