​Kooba Tercu: «Μυσταγωγία, χορός και μια δόση αλητείας»

Η εξαμελής μουσική κολεκτίβα απαντάει ερωτήσεις σχετικά με τις ηχογραφήσεις και τις live εμφανίσεις της και εμείς παίρνουμε μια ιδέα για το τι σημαίνει το exotic noise rawk (rock)

Από την Αθανασία Χρυσανθοπούλου, 14/10/2019 @ 15:12

Οι Kooba Tercu τον περασμένο Απρίλιο κυκλοφόρησαν το δεύτερο δισκογραφικό τους πόνημα "Kharrub" στο οποίο παίζουν ζωντανά τα κομμάτια με προσοχή στην περαιτέρω επεξεργασία τους. Με όσα μας περιγράφουν στη συνέντευξη συμπεραίνουμε πως το να τους δούμε live αποτελεί «επιτακτική ανάγκη».

Τι σημαίνει το όνομα του συγκροτήματος, Kooba Tercu;

Πιες νερό, αυτό σημαίνει.

Cube, Misuse, the Bliss και Masturbation Goes Cloud είναι μπάντες που συμπληρώνουν την εξάδα των Kooba Tercu. Ποιες ήταν οι ομοιότητες που εντοπίσατε ανάμεσά σας και επιχειρήσατε τη δημιουργία αυτής της μπάντας;

Έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια από τότε και δεν θυμόμαστε και πολλά... Πάντως πλέον η εξάδα συμπληρώνει τους Casual Nun και τα προσωπικά «ταξίδια» του Echo Canyon. Μια ομοιότητα είναι ότι όλοι ακούγαμε πολύ μουσική, με μεγάλη ποικιλία στα ακούσματα. Ως μουσικοί, είχαμε και έχουμε μια διάθεση αναζήτησης τόσο στο perfomance όσο και συνθετικά, δηλαδή στο «τί θα έψηνε να παιχτεί». Μετά, μέσω της Spinalonga, υπήρξε σύνδεση μέσα στις κοινότητες των μουσικών, των μουσικόφιλων, αυτών που πήγαιναν στα live και αυτή η κοινή εμπειρία έγινε αναφορά. Έπεται η δημιουργία της μπάντας, τζαμαρίσματα, δικό μας στούντιο και δυο συναντήσεις τη βδομάδα για πολλές πολλές εβδομάδες, που οδήγησαν στον ήχο των Kooba Tercu, est. ~2014. Έκτοτε, η καλή παρέα έχει κάνει θαύματα.

Ποιοι είναι οι καλλιτέχνες που επηρεάζουν τις ιδέες σας;

Όποιος κάνει κάτι που μας ακούγεται ενδιαφέρον μπορεί να επηρεάσει μια ιδέα μας. Δεν υπάρχει κάποιος που τον ακολουθούμε πιστά. Είμαστε ανοιχτοί...

Αν σας ζητούσε κάποιος να περιγράψετε τη μουσική σας, ποιον χαρακτηρισμό θα της δίνατε;

Εξαρτάται ποιος ρωτάει και πόσο ψωναρες θα μας θεωρήσει αλλά σαν πρώτη απάντηση - Exotic noise rawk.

Μυσταγωγία, χορό και μια δόση αλητείας

Τι πρέπει να περιμένει κανείς από μια live σας εμφάνιση;

Μυσταγωγία, χορό και μια δόση αλητείας. Όλο και περισσότερο το κοινό μπαίνει μέσα στη ροή της μουσικής μας και αρχίζει ένα ενδιαφέρον «αλισβερίσι». Ας περιμένει επίσης δημιουργικό «ζελέ» ανάμεσα στα κομμάτια, σε φρέσκες setlists, με εγγύηση ποιότητος. Τέλος, διαφορετικές προσλήψεις αυτού που ακούγεται, από γνωστούς και αγνώστους.

Kooba Tercu

Τι σημαίνει για εσάς το πειραματικό στοιχείο στη μουσική;

Αχ δεν ξέρω τώρα τι ρωτάς ακριβώς. Αν κάτι σου ακούγεται σαν πειραματικό στοιχείο στη μουσική μας είναι μάλλον η προσπάθεια μας να παίξουμε κάτι προσωπικό με ειλικρίνεια. Βέβαια, κάτι αντίστοιχο θα απαντούσαμε αν έπρεπε να περιγράψουμε τι σημαίνει το πανκ (punk) στοιχείο.

Θα ενισχύατε με πιο «εύπεπτες» μελωδίες τα τραγούδια σας έτσι ώστε να αποκτήσετε μεγαλύτερη απεύθυνση στο κοινό;

Στα αυτιά μας οι μελωδίες μας είναι ήδη αρκετά pop.

Πάντως όσον αφορά την επεξεργασία, υπάρχει ένα όριο που θέτουμε στον εαυτό μας - να μην είναι η ηχογράφηση τόσο παραποιημένη ώστε στη συναυλία να ακούγεται η μπάντα ένα κακέκτυπο της ηχογράφησης

Με ποιον τρόπο ηχογραφείτε τα κομμάτια σας και ποια η γνώμη σας για την περαιτέρω επεξεργασία τους;

 Κατά βάση τα ηχογραφούμε ζωντανά και μας αρέσει να υπάρχει η αίσθηση της live μπάντας στο τελικό αποτέλεσμα. Η περαιτέρω επεξεργασία είναι, όμως, απαραίτητη - δεν μπορείς να αποδώσεις την live αίσθηση σε μια κυκλοφορία χωρίς να επεξεργαστείς την ηχογράφηση. Ειδικά με ένα σχήμα σαν εμάς που έχουμε τόσα όργανα και επικάλυψη συχνοτήτων παντού, η επεξεργασία είναι αρκετά δύσκολη. Μεγάλο σεβασμό στον Άλεξ Μπόλπαση (μίξη) και τον Άλεξ Κετεντζιάν (recoding και summing/mastering) και τα άλλα παιδιά από την ομάδα του Unreal Studioz που μας βοηθήσανε να βγάλουμε αυτό το αποτέλεσμα στο Kharrub. Πάντως όσον αφορά την επεξεργασία, υπάρχει ένα όριο που θέτουμε στον εαυτό μας - να μην είναι η ηχογράφηση τόσο παραποιημένη ώστε στη συναυλία να ακούγεται η μπάντα ένα κακέκτυπο της ηχογράφησης.

Kooba Tercu

Ο δεύτερος full length δίσκος σας λέγεται Kharrüb, ο οποίος διατηρεί τις ρίζες του στο βαρύ ροκ με μια επιπλέον μυστηριακή ατμόσφαιρα. Ποιος ο ρόλος του αυτοσχεδιασμού σε αυτό το μουσικό εγχείρημά σας;

Κατ’αρχάς, άλλος ο αυτοσχεδιασμός στο studio κι άλλος live. Ο πρώτος είναι βασικό στοιχείο του πώς παίζουμε μουσική, και πώς αυθόρμητα παιξίματα - αντιδράσεις σε κάποια ιδέα κάποιου άλλου, αν ποτέ υπήρξε - σταθεροποιούνται και γίνονται κομμάτι. Ο δεύτερος υπάρχει κι αυτός, αλλά όχι σε τέτοια έκταση. Είναι ένας τρόπος να υπάρχει στη συναυλία, που τη ζούμε σαν μια σημαντική στιγμή, η αίσθηση του απρόβλεπτου, του επείγοντος, του εκφραστικού.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια του συγκροτήματος σας;

 Ετοιμάζουμε τον επόμενο δίσκο μας - που αναμένεται να κυκλοφορήσει προς τα τέλη της άνοιξης του 2020 - καθώς και τα επόμενα gigs μας για τη νέα σχολική σεζόν. Wild?! Nothing new!

  • SHARE
  • TWEET