Μάνος Πατεράκης: Τα καλύτερα άλμπουμ του 2020

Οι συντάκτες του Rocking.gr καταθέτουν τις προσωπικές τους λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς

Από τον Μάνο Πατεράκη, 06/01/2021 @ 14:34

Μετά την παρουσίαση της συγκεντρωτικής λίστας του Rocking.gr με τις 30 καλύτερες κυκλοφορίες του 2020, σειρά έχουν οι προσωπικές επιλογές του κάθε συντάκτη.

(click στο εξώφυλλο κάθε κυκλοφορίας για να διαβάσετε την κριτική του Rocking.gr)

1
Caligula's Horse - Rise Radiant
Κάθε δίσκος τους καλπάζει ακόμα πιο αποφασιστικά από τον προηγούμενο - μόνο δέος για το πού μπορούν να φτάσουν. Το "Rise Radiant", μέσα στην εντυπωσιακή άνθιση των τελευταίων ετών στο progressive rock/metal, στέκεται στην ηγετική θέση. Hats off.
2
Spell - Opulent Decay
Οι Spell χτίζουν έναν μοναδικό στο μουσικό στερέωμα δίσκο, πάνω στο χεβυμεταλλικό τους παρελθόν, το '70s hard rock και τις goth και prog μελωδίες των μετέπειτα δεκαετιών. Περιτύλιγμα, το concept της ποιητικότητας του μόχθου με λόγια έκφανση.
3
The Ocean Collective Phanerozoic - II: Mesozoic/Cenozoic
Αν και μια από τις πλέον σημαντικές μπάντες στον σύγχρονο σκληρό ήχο, δεν περίμενα να βρουν θέση σε λίστα μου μετά το φοβερό "Precambrian". Ούτε πως θα βάλω δίσκο που χρησιμοποιεί τόσο εμφανώς ευρήματα των Tool/Cult Of Luna. Το κατόρθωμα της εθιστικής αυτής δισκάρας είναι τρομερό.
4
Psychotic Waltz - The God-Shaped Void
24 χρόνια μετά από ένα από τα εκπληκτικότερα σερί  δίσκων στην ιστορία του metal ήχου, η επιστροφή τους ήταν πέραν κάθε προσδοκίας. Δίχως την παραμικρή  επιδίωξη αναπαραγωγής της παράνοιας των '90s, το "The God-Shaped Void" ήταν ένα δώρο από το πουθενά.
5
Fluisteraars - Bloem
Το λουλούδι (bloem) που επιλέχθηκε για έμβλημα αυτού του ταξιδιού είναι κατακόκκινο. Αυτό που ξεκινάει με ανέμελη βουκολική εικόνα κάποιου που μαστορεύει σε μακρινή φάρμα της Ολλανδίας, γρήγορα καταπνίγεται στις φλόγες και βρίσκει την νατουραλιστική έκσταση σε ένα λασπωμένο ατμοσφαιρικό black metal μονοπάτι.
6
Lonker See - Hamza
Το ερωτικό, το jazzy, το μυστικιστικό psych rock από την Πομερανία σε δεύτερη σερί δισκάρα. Το "Hamza" είναι άρτιο δείγμα σοβαρής ψυχεδέλειας μιας άλλης εποχής.
7
Havukruunu - Uinuos Syömein Sota
Φαντάσματα ξεχασμένων Νορμανδών βασιλιάδων αντιμάχονται εν μέσω λυσασμένης καταιγίδας στις βραχώδεις ακτές της Σκανδιναβίας. Black metal με φοβερή τεχνική και τρομαχτική ικανότητα συνδυασμού επικών μελωδιών με κολασμένη αγριάδα.
8
Loviatar - Lightless
Καναδικός οδοστρωτήρας που μπλέκει το παραδοσιακό doom metal με στοιχεία post-rock ενορχήστρωσης. Η φωνή του J. D. Gobeil κλέβει την παράσταση με το πάθος της, φτάνοντας σε μεσσιανικές ερμηνείες.
9
Wrekmeister Harmonies - We Love To Look At The Carnage
Το σούρουπο, η μοναξιά, ο στωικισμός, ο Nick Cave να μονολογεί πάνω στα στρώματα των Earth. Μισοσκότεινος και απόλυτα ενδοσκοπικός, ο έκτος δίσκος των Wrekmeister Harmonies είναι φτιαγμένος για λίγες και αυστηρά επιλεγμένες ακροάσεις.
10
Thy Catafalque - Naiv
Ο φοβερά ταλαντούχος Ούγγρος μουσικός Tamás Kátai απομακρύνει περισσότερα ακραία σημεία από ποτέ, κρατάει στο ακέραιο τον avant-garde metal χαρακτήρα και παρουσιάζει ένα άλμπουμ που ξεχειλίζει ταλέντο και εξαιρετικές ιδέες.
11
Motorpsycho - The All Is One
Είναι  δύσκολο να βρεις οτιδήποτε μέτριο στους μεγαλύτερους μάστορες της jam προγκρεσιβοψυχεδέλειας. Δείχνουν τον δρόμο σε ορδές ταλαντούχων νέων καλλιτεχνών χρόνια τώρα. Το "The All Is One" είναι μια από τις κορυφές της δισκογραφικής τους πορείας.
12
Ironflame - Blood Red Victory
Δεν χρειάζεται παρά ένα άτομο για να διδάξει πώς αναπαράγεται πειστικά το πραγματικό μεγαλείο του heavy/power των '90s/'00s. Εστιάζει στο τρίτο συνθετικό του ονόματός του και παρουσιάζει έναν θρίαμβο με οπλοστάσιο απ' όλα τα κλισέ το είδους.
13
Elephant Tree - Habits
Ως σημεία των καιρών, όλο και περισσότερες μπάντες έρχονται να συνδυάσουν το psychedelic rock με το doom metal και το stoner metal. Ετούτοι οι Λονδρέζοι το έκαναν όπως πρέπει και ίπτανται εμφατικά.
14
Enslaved - Utgard
Η πρόσφατη δισκογραφική πορεία φανερώνει επιστροφή προς ακραίες ρίζες. Παρά τη θεματολογική αναφορά, το "Utgard" στην πραγματικότητα δεν κοιτάει πίσω, μα είναι ένας φοβερά δύσκολος δίσκος, μπροστά από την εποχή του.
15
Pure Reason Revolution - Eupnea
Μετά το τέλειο "The Dark Third" του 2006 δεν αναμέναμε άλλες συγκινήσεις από τη βρετανική μπάντα. Προς έκπληξη όλων, το "Eupnea" είναι ένας πολυ-επίπεδος όσο και ευκολοάκουστος prog rock δίσκος γεμάτος με την φρεσκάδα των '10s.
  • SHARE
  • TWEET