Thy Catafalque

Naiv

Season Of Mist (2020)
Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 16/01/2020
Ένα μοναδικό σχήμα που αξίζει επιτέλους να αναγνωριστεί περισσότερο γι' αυτό που δημιουργεί
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Το ένατο full length του σχήματος του Tamás Kátai ξεκινάει με την παραδοξότητα του ότι είναι, λέει, επηρεασμένο από το Naïve καλλιτεχνικό κίνημα, μία εικαστική σχολή που πρότεινε την παιδικότητα και την απλοϊκότητα του σχεδίου, αγνοώντας επιδεικτικά τους βασικούς ζωγραφικούς κανόνες. Δεν υπάρχει τίποτα το ‘’Naïve’’ στη μουσική των Thy Catafalque αν την αναλύσεις, παρά μόνο πυκνή, τετράγωνη λογική.

Με ένα σερί θαυμάσιων δίσκων στην περασμένη δεκαετία, οι Thy Catafalque δεν έχουν πολλά πλέον να αποδείξουν, απομένει όμως να αναγνωριστούν περισσότερο. Ο metal κόσμος εξακολουθεί να κάνει το ίδιο λάθος και να τους ταξινομεί ως "avant garde black metal", βασιζόμενο στη χωρίς όρια πρόσμιξη δεκάδων διαφορετικών στυλ και στο μακρινό παρελθόν τους, αντίστοιχα. Επί της ουσίας, ο Kátai λειτουργεί εντελώς σαν δημιουργός προοδευτικής metal μουσικής κι όχι σαν συνθέτης πρωτοπορίας. Όλο αυτό έχει τη σημασία του στο ποιο κοινό τους προσλαμβάνει.

Το "Naiv" αν διαφοροποιείται σε κάτι από τα εξαιρετικά "Meta" και "Geometria" είναι στο ότι ηχεί ακόμα πιο πολύχρωμο και progressive, λιγότερο space και σκοτεινό. Παρουσιάζει ξανά μια παρέλαση αναπάντεχων μουσικών στυλ και ιδεών μέσα στις συνθέσεις, εντάσσοντας άπειρες αναφορές από ethnic, pop, jazz, black, electronica, folk κι ότι άλλο επιθυμείς. Δεν πρόκειται για αχταρμά. Ο Kátai καταδύεται στις ίδιες του ιδέες, εξερευνώντας τις ενορχηστρωτικές τους προοπτικές και παραδίδεται στην ίδια του τη δημιουργική φαντασία. Δεν πρόκειται για τρέλα. Οι νότες είναι πάντα οι ίδιες δώδεκα, απλώς εναλλάσσει τα όργανα και τις διαθέσεις τους. Το κάθε τραγούδι του "Naiv" είναι μια καινούρια περιπέτεια!

Μια πλειάδα ταλαντούχων μουσικών βοηθούν τον Kátai στον σχηματισμό του οράματος. Είναι αδύνατον να μην αναφερθώ στα φωνητικά του Gyula Vasvári (Perihelion) στο "Szélvész", το εκπληκτικό άταστο μπάσο του Badó Réti στο θεότρελο "Tsitsushka", στα ούτια και τα έγχορδα που στολίζουν τον δίσκο. Ο ίδιος ο Tamás είναι ένας εξαιρετικός κιθαρίστας και synth player και οι οργιώδεις ιδέες του μοιάζουν ανεξάντλητες. Παρόλα αυτά, πες με παλιομοδίτη αν θέλεις, αυτό το drum machine μου φαίνεται ασυγχώρητο για μια τέτοια ποιοτική δουλειά, όσο κι αν η συνολική παραγωγή είναι πολύ καλή.

Λένε ότι «λάθη δεν κάνει αυτός που δεν προσπαθεί» κι είναι απολύτως λογικό όταν γράφεις μουσική με τόσο ετερόκλητες ιδέες να μην αρέσουν όλα σε όλους. Προσωπικά το "Naiv" με χάνει λίγο σε keyboard-oriented στιγμές που με κάνουν να αισθάνομαι έντονα ότι βρίσκομαι σε ένα 90s new age revival. Από την άλλη πλευρά, με κερδίζει απόλυτα στην αξιοποίηση της folk παράδοσης της Ανατολικής Ευρώπης, σε καθαρές folk metal στιγμές όπως το "Embersólyom", στην τραχύτητα του "Vetó", στις metal αιτιάσεις των "A Valóság Kazamatái" και "Svélvész". Το γούστο σου θα παίξει μεγάλο ρόλο στην τελική αποτίμηση του album κι είμαι σίγουρος ότι αν σου αρέσουν όλοι οι ήχοι του, θα απολαύσεις ένα μοναδικό ταξίδι. Δηλώνω καταφατικά ότι πρόκειται για ένα πολύ «καλοραμμένο» album με μεγάλο πλούτο και φυσικότατη ροή.

Σε ένα ακόμα απερίγραπτο metal μωσαϊκό, οι Thy Catafalque συνεχίζουν τον μοναδικό τους δρόμο έχοντας το προνόμιο να μοιάζουν πιο σημαντικοί όσο τα χρόνια περνούν, όπως είχαμε επισημάνει και στην extreme metal ανασκόπηση μας το 2018. Οι μυημένοι ξέρουν καλά τι να περιμένουν, οι δε αμύητοι αξίζει επιτέλους να τους γνωρίσουν ως αυτό που είναι: μια ανορίοτη μπάντα ενός ευρύτερου progressive metal με έντονο αισθητικό μουσικό στίγμα, μία μπάντα απολύτως εξαιρετική σε αυτό που κάνει. Για όσους ψάχνουν την πρωτοπορία και την αποσπασματικότητα του metal μέλλοντος, τους παραπέμπω αλλού. Εδώ έχει πυκνή και τετράγωνη φαντασία που μπορείς να αναγνωρίσεις.

  • SHARE
  • TWEET