Κώστας Σακκαλής: Τα καλύτερα άλμπουμ του 2022

Οι συντάκτες του Rocking.gr καταθέτουν τις προσωπικές τους λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς

Από τον Κώστα Σακκαλή, 23/12/2022 @ 12:01

Μετά την παρουσίαση της συγκεντρωτικής λίστας του Rocking.gr με τις 30 καλύτερες κυκλοφορίες του 2022, σειρά έχουν οι προσωπικές επιλογές του κάθε συντάκτη.

(click στο εξώφυλλο κάθε κυκλοφορίας για να διαβάσετε την κριτική του Rocking.gr)

1
Fontaines D.C - Skinty Fia
Καρφωμένο Νο1 της χρονιάς από τη στιγμή που κυκλοφόρησε. Μέχρι νεοτέρας, δε φαίνεται να έχουν ταβάνι οι Ιρλανδοί.
2
Bazooka - Κάπου Αλλού...
Δεν είναι απλά ένας δίσκος που καθιερώνει τους Bazooka ως το καλύτερο σύγχρονο ελληνόφωνο rock συγκρότημα στα αυτιά μου, είναι και ένας πολύ σημαντικός δίσκος για το είδος.
3
Shake Stew - Heat
Πάρα πολλές οι εξαιρετικές jazz κυκλοφορίες (και) φέτος, αλλά η γκρούβα που φέρνει αυτός ο δίσκος μπορεί να αγκαλιάσει ακορατές από κάθε είδος μουσικής.
4
The Smile - A Light for Attracting Attention
Απίστευτο τι μπορεί να κάνει ένας διαφορετικός drummer σε δύο τόσο καταξιωμένους μουσικούς. Οι Radiohead πιθανότατα δεν κυκλοφόρησαν ποτέ τόσο άμεσο δίσκο.
5
Το ότι κατάφεραν να ξαναπιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν και να αναστήσουν τη καλλιτεχνική ποιότητα και το ύφος  που είχαν πατεντάρει τόσα χρόνια πριν, πιστοποιεί ότι κάτι μαγικό συμβαίνει με τη συνύπαρξη των τριών τους.
6
Birth - Born
Δε θα απολογηθούμε ποτέ αν απολαμβάνουμε τόσο καλοπαιγμένη και εμπνευσμένη μουσική ανεξάρτητα αν κοιτάει θρασύτατα στα 70s και μόνο. Για άλλη μία φορα: η μουσική δεν έχει ημερομηνία λήξης.
7
King Hannah - I'm Not Sorry, I Was Just Being Me
Το ντεμπούτο της χρονιάς ήρθε από το πουθενά και έδωσε χρώμα και ελπίδα για μεγάλα πράγματα στο χώρο του alt rock.
8
Hedvig Mollestad & Trondheim Jazz Orchestra - Maternity Beat
Συνεχίζει να μην κάνει λάθος με καμμία κυκλοφορία της η φοβερή αυτή κιθαρίστρια που  αυτή τη φορά εμπνέεται από τη μητρότητα.
9
Daniel Rossen
"You Belong There"
Daniel Rossen - You Belong There
Δύσκολος σε πρώτο άκουσμα δίσκος που έχει πολλά επίπεδα μουσικής και ενορχήστρωσης και ελάχιστες εύκολες μελωδίες, αποκαλύπτεται όμως σταδιακά με μερικές ακροάσεις παραπάνω.
10
Όχι τόσο πειραματικός, ούτε τόσο οργιώδης όσο στις προηγούμενες δουλειές τους, αλλά και πάλι εξαιρετικός τραγουδοποιός με όραμα και ουσία.
11
...And You Will Know Us By The Trail Of Dead - XI: Bleed Here Now
Όπως πάντα μεταξύ indy και prog χωρίς όμως ποτέ να παρατάνε την τέχνη του να γράφεις ωραία, πολύ ωραία τραγούδια.
12
Big Thief - Dragon New Warm Mountain I Believe In You
Πιο εσωστρεφής δίσκος από τις δουλειές που τους καθιέρωσαν και σίγουρα με πιο μεγαλεπίβολο όραμα, δικαιώνει τη δημιουργό του ως σύνολο πάνω από όλα.
13
Robin Trower - No More Worlds To Conquer
Σίγουρα δεν περίμενε κανένας ότι ο καλύτερος blues rock δίσκος της χρονιάς θα ερχόταν από τον 77χρονο θρύλο της κιθάρας. Ή μπορεί και να το περίμεναν όσοι παρακολουθούν τη σταθερά ποιοτική καριέρα του.
14
Οι δίσκοι που έρχονται από ένα είδος που δεν κατέχεις ή/και δε σε ενδιαφέρει τόσο αλλά σε "πιάνουν" με την ποιότητα τους, πρέπει να επιβραβεύονται.
15
Φοίβος Δεληβοριάς - ΑΝΙΜΕ
Απλός, άμεσος και ανθεκτικός σε πολλαπλές ακροάσεις, έχει πολλούς καλλιτεχνικούς λόγους για να τον ξεχωρίσουν (όχι μόνο) ανάμεσα στην εγχώρια παραγωγή.
  • SHARE
  • TWEET