Amken, Abyssus, Shadowmass @ Temple, 26/11/22

Μπύρες, thrash κι ένα Σαββατόβραδο που άνηκε δικαιωματικά σε τρεις ταλαντούχες μπάντες του ακραίου χώρου

Από τους Αποστόλη Ζαμπάρα, Σπύρο Κούκα, 30/11/2022 @ 21:24

Βράδυ Σαββάτου και οι συναυλιακοί δρόμοι μας οδήγησαν στο γνωστό μαγαζί της Ιάκχου, ώστε να παρευρεθούμε στο release show για το νέο δίσκο των Amken, οι οποίοι και υποστηρίχθηκαν από δύο πολύ ενδιαφέροντα support σχήματα. Δίχως άλλες χρονοτριβές, ας περάσουμε στα όσα συνέβησαν επί σκηνής του Temple, με τους thrashers Shadowmass να ανοίγουν το χορό των εμφανίσεων της βραδιάς, μπροστά σε ένα ήδη μισογεμάτο χώρο.

Με το τεχνικό τους speed/thrash metal και την ποικιλομορφία των συνθέσεων ως προς ταχύτητες και ρυθμούς να κερδίζουν το παρευρισκόμενο κοινό, το σχήμα παρουσίασε υλικό από τις δύο κυκλοφορίες του, με πιο πρόσφατη το περσινό "Oculus Diaboli" EP. Με μια χροιά ύστερων Death ανά σημεία, και άλλοτε επικαλούμενη την ορμή του tech-thrash αρχών ‘90s, η τριάδα παρουσιάστηκε ιδιαίτερα δεμένη και παρά τον δύστροπο χαρακτήρα αρκετών συνθέσεών της, με την ενεργητική σκηνική παρουσία και την ορμή της αποτέλεσε το ιδανικό ζέσταμα για τη βραδιά.

Το ότι οι Abyssus βρίσκονται σε δαιμονιώδη φόρμα, θα έπρεπε να είναι δεδομένο. Ο φετινός τους δίσκος, "Death Revival", πάνω στον οποίο βάσισαν το σετ τους το βράδυ του Σαββάτου, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να τους πετύχεις πουθενά live, και ευτυχώς, αυτό είναι δυνατό, διότι έχουν αποδειχθεί και ιδιαίτερα ενεργοί στον τομέα αυτό. Έτσι, για σχεδόν 40 λεπτά, το σχήμα, έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα. Ισοπέδωσε. Καταιγιστικό death metal, ογκώδης ήχος, σαρωτική εμφάνιση, πληθώρα riffs, κοψιμάτων, φοβερών mid-tempo σημείων, και γενικά μια ακόμα ποιοτική εμφάνιση που εντείνει τη δυναμική της μπάντας. Ακούστε τους και δείτε τους αν αρέσκεστε σε ουσιώδες old school death metal.

Η ώρα είχε φτάσει για τους αναντίρρητους headliners, με τη βραδιά να τους ανήκει δικαιωματικά, πόσο μάλλον έχοντας κυκλοφορήσει ένα τόσο ανταγωνιστικό δίσκο όπως το "Passive Aggression". Η μπάντα επί σκηνής είναι απόλυτα δεμένη και με περίσσεια ενέργειας, ενώ το γεγονός πως είχαν το δικό τους κοινό να παρευρίσκεται, έκανε τα πάντα πιο εύκολα.

Ακόμη πιο οργιώδεις και τεχνικοί, διαθέτοντας τα κομμάτια για να ανοίξουν κάμποσα mosh pits - όπως και συνέβη κατά το δοκούν - και με τη στόφα φτασμένης μπάντας, οι Amken δεν είχαν καμία διάθεση να πάρουν αιχμαλώτους στο διάβα τους. Το όλο στήσιμο τους, οι πόζες, τα lead σημεία και η επικοινωνία με το κοινό έχουν δεδομένα βελτιωθεί ραγδαία σε σχέση με τα όσα μας είχαν δείξει στο παρελθόν, καθώς το σχήμα φαντάζει πιο σίγουρο για τον εαυτό του πλέον.

Αυτή η μίξη παλιών, καλών Sepultura, με ψήγματα Kreator σε Megadeth-ικό περιβάλλον φαντάζει συναρπαστική ανά στιγμές, αποδιδόμενη ιδανικά στο φυσικό της περιβάλλον, αυτό μιας ζωντανής εμφάνισης. Άλλωστε, αυτή είναι και η πεμπτουσία του thrash metal, αυτή η έκλυση αδρεναλίνης, συνοδευόμενη από έναν ανήσυχο, κοινωνικοπολιτικό στίχο που προκαλεί προβληματισμούς. Μέχρι την επόμενη φορά, λοιπόν, οι Amken κέρδισαν τις εντυπώσεις και συναυλιακά, δείχνοντας πως το 2022 αποτελεί κομβική χρονιά σε ό,τι αφορά τη μουσική τους εξέλιξη.

SETLIST

Passive Aggression
I Am The One
Theater Of The Absurd
Dead Man’s Land
Bliss
Soul’s Crypt
Zombie Pets
The Underdogs
Shattered Sanity
Somewhere Past The Burning Sun
The Li(f)e We Lead

  • SHARE
  • TWEET