Γιάννης Αγγελάκας και οι 100ο C, Kadinelia @ Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», 28/09/22

Άμα έχει κέφια ο Αγγελάκας, πώς να μην έχουμε κι εμείς;

Από τον Αντώνη Αντωνιάδη, 29/09/2022 @ 22:56

Θυμάμαι την πρώτη φορά που είδα τον Γιάννη Αγγελάκα να περιοδεύει με τις "Ανάσες Των Λύκων" λίγο πριν, ή μπορεί και λίγο μετά, από την κυκλοφορία του δίσκου. Ήταν στο Χόρτο στο Πήλιο και τη συναυλία άνοιγαν οι Φλώρος Φλωρίδης και Μπάμπης Παπαδόπουλος οι οποίοι είχαν χαζέψει τους πάντες με μια εμφάνιση γεμάτη αυτοσχεδιαστικούς avant-jazz πειραματισμούς. Αν δεν κάνω λάθος, επρόκειτο για την πρώτη post- Τρύπες περιοδεία του Αγγελάκα και το κοινό ήταν γεμάτο πιτσιρικάδες, φρικιά και άλλες ευγενείς τάξεις μουσικόφιλων, μεταξύ τους και ο 17χρονος εγώ, που είχαν έρθει για να ακούσουν Τρύπες. Μιλάμε εξάλλου για μια εποχή που το internet δεν λειτουργούσε όπως σήμερα, οπότε το τι ακριβώς θα συνέβαινε εκείνη τη μέρα ήταν κάτι ψιλοάγνωστο για την τεράστια πλειοψηφία του κοινού.

Προφανώς, αυτό δεν πήγε και φοβερά καθώς σύντομα αποδείχθηκε πως αυτό που περιμέναμε και αυτό που βιώναμε, ήταν δύο διαφορετικοί παράλληλοι κόσμοι που, εκείνο το βράδυ, δυστυχώς, δεν κατάφεραν να ανταμώσουν αφού, από τη μία ο κόσμος φώναζε "μα είναι ωραία στον παράδεισο" και, από την άλλη, ο Αγγελάκας ενοχλούνταν που ο κόσμος δεν αντιλαμβανόταν πως πρόκειται για μια άλλου είδους καλλιτεχνική πρόταση. Όπως και να έχει βέβαια, λίγο το "Χωρίς Εμένα", λίγο το "Χωρίς Κανόνα", και πάρα πολύ η επιβλητική και αψεγάδιαστη παρουσία του σχήματος, ισορρόπησαν τα πράγματα, αφήνοντας μας όμως με ένα ερωτηματικό όσον αφορά τα μελλοντικά σχέδια του Αγγελάκα.

Fast- forward λίγο καιρό μετά, οι Επισκέπτες ανεβαίνουν στη σκηνή του Μύλου στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσουν το "Από Δω και Πάνω". Το συγκρότημα δίνει τον καλύτερο του εαυτό και όλα λειτουργούν τέλεια. Εκεί ακούγεται - αν δεν κάνω λάθος - για πρώτη φορά live με πνευστά το "Ακούω Την Αγάπη" ενώ το, "ολόφρεσκο" τότε, "Σιγά Μην Κλάψω" παίχτηκε δύο φορές, μία στην αρχή και μία στο τέλος της συναυλίας. Οι Επισκέπτες, όπως και οι Λαϊκεδέλικα πριν από αυτούς, κατάφεραν να φέρουν μια νέα τάση στην ελληνική εναλλακτική μουσική, να ενώσουν σύγχρονα ρεύματα με την παράδοση, και, παράλληλα, να ανοίξουν ένα δρόμο, τον οποίο από τότε πολλοί έχον προσπαθήσει να διαβούν, αλλά κανείς με την ίδια επιτυχία. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που σήμερα ακόμη μιλάμε για εκείνες τις συναυλίες.

Με αυτά και αυτά βέβαια, από τότε έχουν περάσει παραπάνω από 15 χρόνια, οι Επισκέπτες μπορεί να μην σταματήσαν να μας επισκέπτονται αλλά μεταμορφώθηκαν στο λιτό σχήμα των Αγγελακας 3, ώσπου τελικά κι αυτοί έδωσαν τη θέση τους σε ένα νέο συγκρότημα, αυτό των 100ο C. Παρά τα χρόνια που έχουν περάσει όμως, ο Γιάννης Αγγελάκας όταν ανεβαίνει πάνω στη σκηνή μοιάζει αγέραστος, εξωτερικεύοντας μια ενέργεια που παρασέρνει όλο το κοινό που τον παρακολουθεί. Και αυτό συνέβη και το βράδυ της Τετάρτης.

Kadinelia

Τη συναυλία άνοιξαν τα Kadinelia. Με επιρροές από διάφορες πτυχές της παράδοσης, γεμάτοι κέφι, όρεξη, ανεβαστική διάθεση, αλλά και με τεχνικά προσόντα και ήχο που έκαναν το τελικό αποτέλεσμα να φτάνει άψογα στα αυτιά μας, το συγκρότημα κατάφερε να ζεστάνει και να ξεσηκώσει το, σχεδόν κατάμεστο από τις 21:00, Θέατρο Βράχων με τον κόσμο να χορεύει και να τραγουδάει μαζί τους. Περισσότερο βέβαια από όλα στην εμφάνισή τους, μου έκανε εντύπωση η διασκευή τους με κιθάρα και τσαμπούνα στο εμβληματικό "Sinnerman". Σίγουρα τολμηρή κι ενδιαφέρουσα αλλά κι ελαφρώς παράταιρη νομίζω μέσα στο setlist που μας παρουσίασαν. Όπως και να έχει, λίγο πριν τις 22:00, το ντουέτο μας καληνύχτισε μέσα σε χειροκροτήματα, ανοίγοντας το δρόμο για τον Γιάννη Αγγελάκα και τους 100ο C.

Kadinelia

Λίγους μήνες μετά την εμφάνισή του στην Πλατεία Νερού στο Release Athens Festival, και αφού περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα, το συγκρότημα ανέβηκε στη σκηνή του, γεμάτου πλέον, Θέατρου Βράχων και για τις επόμενες δύο ώρες απέδειξε πως ο Γιάννης Αγγελάκας και οι μουσικοί που τον περιτριγυρίζουν συνεχίζουν να γράφουν ιστορία με τον ίδιο τρόπο που έγραψαν οι Τρύπες, οι Επισκέπτες, και πάει λέγοντας.

Γιάννης Αγγελάκας 100C

Γεμάτο setlist που περιλάμβανε τραγούδια από όλη την πορεία του, αφού ακούσαμε εφτά κομμάτια από τη "Γελαστή Ανηφόρα", έξι από το "Από Δω και Πάνω", έξι από τη δισκογραφία του με τις Τρύπες, το "Μόνο Από Τη Λύπη Σου" από το "Ήσυχα Τραγούδια Για Ανέμελα Λιβάδια", καθώς και τα "κλασσικά" "Είμαι Τυχερός" από το "Υπέροχο Τίποτα", το οποίο αφιέρωσε στο κοινό, και "Ο Χαμένος Τα Παίρνει Όλα" από την ομώνυμη ταινία του Νίκου Νικολαΐδη. Φυσικά, σε αυτά πρέπει να προστεθούν και τα έξι καινούργια τραγούδια από τον φετινό τους δίσκο με τίτλο "Έχω Κέφια" τα οποία, όπως είπε ο Αγγελάκας, επιμένουν να τα παίζουν παρόλο που δεν χειροκροτεί κανείς, για να προσθέσει μετά το δυνατό χειροκρότημα που ακούστηκε στο τέλος του "Σαν Φύλλο Στον Αέρα" ότι "είστε οι πρώτοι, σας ευχαριστούμε!". Πάντως, σε γενικές γραμμές τα νέα τραγούδια νομίζω πως είχαν καλή αποδοχή από το κοινό, ειδικά αν πάρουμε υπόψιν πως ο δίσκος δεν έχει και τόσο πολύ καιρό που έχει κυκλοφορήσει. Και αν θέλετε τη γνώμη μου, πολλά από αυτά εκτιμώ πως θα μείνουν για καιρό στο setlist του συγκροτήματος.

Γιάννης Αγγελάκας 100C

Αναμφίβολα, το Θέατρο Βράχων είναι ένας πανέμορφος συναυλιακός χώρος που δίνει μια άλλη χάρη σε κάθε live που συμβαίνει εκεί. Το είπε εξάλλου και ο Αγγελάκας ότι "τους αρέσει πολύ να παίζουν σε αυτή τη γειτονιά". Και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα καθώς μεταξύ κοινού και καλλιτεχνών γρήγορα σχηματίστηκε μια έντονη αλληλεπίδραση γεμάτη ενέργεια, χαρά και διάθεση να περάσουμε καλά, κάτι που ξεκίνησε από τα πρώτα λεπτά, κορυφώθηκε περίπου στα μισά της συναυλίας, και κράτησε μέχρι το τέλος. Χορέψαμε, τραγουδήσαμε, χτυπηθήκαμε, φωνάξαμε και φεύγοντας, κυριαρχούσε σε όλους ένα έντονο συναίσθημα ευφορίας. Καληνυχτίζοντάς μας, ο Αγγελάκας είπε πως «μας λένε πως αυτός ο Χειμώνας θα είναι δύσκολος αλλά αν ο ένας ζεσταίνει τον άλλο, μπορεί να είναι και ο καλύτερος», μια μάλλον αισιόδοξη πρόβλεψη, που όμως ταίριαζε τέλεια στο κλίμα της βραδιάς κάνοντας ακόμη και τους πιο κυνικούς να δεχτούν πως όσο απίθανη κι αν μοιάζει μια τέτοια εξέλιξη, είναι μια όμορφη σκέψη στην οποία αξίζει να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας.

Γιάννης Αγγελάκας 100C

Επιστρέφοντα σε αυτό που έλεγα στην αρχή, ο Γιάννης Αγγελάκας μετά τις Τρύπες έδειχνε πως ήθελε να κάνει άλλα πράγματα με μια πιο πειραματική διάθεση, να συνεργαστεί με άλλους μουσικούς, να    διευρύνει την εικόνα που είχε ο κόσμος για αυτόν, και να αναζητήσει νέους εκφραστικούς δρόμους και τρόπους. Ο Γιάννης Αγγελάκας σήμερα μοιάζει πιο απελευθερωμένος από τέτοιες ανησυχίες. Ανεβαίνει στη σκηνή και δείχνει χαλαρός, χαρούμενος κι έτοιμος να αγκαλιάσει όλη την πορεία του, χωρίς να τον νοιάζει αν κάτι θα ακουστεί λίγο πιο rock ή θα θυμίσει και λίγο Τρύπες, φέρνοντας σε μια ισορροπία τα δικά του θέλω με αυτά του κόσμου, και ειδικά αυτών που αρνούνται πεισματικά να δεχτούν πως διαλύθηκαν οι Τρύπες και δεν υπάρχουν πια πιθανότητες να ξαναπαίξουν.

Γιάννης Αγγελάκας 100C

Έτσι, οι 100ο C ξεχωρίζουν δίπλα του ως ένα πραγματικά υπέροχο σχήμα που συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία από όλες τις περιόδους του καλλιτέχνη, καθιστώντας κάθε συναυλία μια ευκαιρία για μια ακόμη ξέφρενη γιορτή. Έχοντας δει πέντε φορές το συγκρότημα, επιβεβαιώνω πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην καλύτερη του φάση από όλες τις απόψεις. Πλέον όλοι πατάνε γερά τα πόδια τους πάνω στη σκηνή, έχουν δέσει άψογα μεταξύ τους, ενώ οι ενορχηστρώσεις τους σε παλιά και νέα κομμάτια κάνουν κάθε τραγούδι να μοιάζει σαν η τέλεια εκδοχή του. Λογικό λοιπόν, να έχει κέφια ο Αγγελάκας. Λογικό να έχουμε κι εμείς μετά από μια τέτοια βραδιά. Όσοι δεν τους έχετε δει ζωντανά, να πάτε οπωσδήποτε να τους δείτε. Το μόνο σίγουρο είναι πως σε 20 χρόνια, θα αναπολούμε αυτές τις εμφανίσεις τους ως ένα σπουδαίο εγχώριο συναυλιακό φαινόμενο.

Γιάννης Αγγελάκας 100C

Φωτογραφίες: Γιώργος Κρίκος

SETLIST

Ακόμα Περπατάω 
Δικαιοσύνη
Αιρετικό
Τηλεντρόγκες
Άγγελος
Οι Άνθρωποι Που Ζούνε Σαν Νεκροί
Ευγνωμοσύνη
Είμαι Τυχερός
Ακούω Τον Ουρανό Να Γελάει
Άγρια Των Άστρων Μουσική
Σαν Φύλλο Στον Αέρα
Πόθοι
Μέσα Μου Ο Αέρας Που Φυσά
Μόνο Από Τη Λύπη Σου
Ο Λύκος Που Κατάπια
Θυμάμαι Ένα Σπίτι
Ο Χαμένος Τα Παίρνει Όλα
Νεοφιλελεύθερος Προφήτης
Σαράβαλο
Σιγά Μην Κλάψω
Ακούω Την Αγάπη
Δωσ' Μου Λίγη Ακόμα Αγάπη
Γιορτή

Encore:

Επισκέπτες
Όλα τ' Αστέρια τ' Ουρανού
Θα Ανατέλλω
Από Δω Και Πάνω
Ταξιδιάρα Ψυχή

  • SHARE
  • TWEET