Leprous, Monuments, Kalandra @ O2 Shepherd's Bush, Λονδίνο, 07/02/23

Ήχος, απόδοση και light design, όλα άψογα σε ένα χορταστικό τρίωρο show

20/02/2023 @ 14:31

Πρώτη επίσκεψη στο συγκεκριμένο συναυλιακό χώρο και πρώτο live σε κλειστό χώρο στο εξωτερικό, με μεγάλη περιέργεια για το πόσο διαφορετικά θα είναι από ανάλογες συναυλίες στην Ελλάδα. 

Το venue αρκετά φιλόδοξα μεγάλο, με χωρητικότητα περίπου 2 χιλιάδες θεατές. Γέμισε αλλά σε ανθρώπινο επίπεδο και ευτυχώς τσιγάρο ούτε για αστείο (και στα δικά μας να ευχηθώ). Πρώτοι ανέβηκαν στη σκηνή οι Kalandra, οι οποίοι παίζουν κάτι σαν Nordic folk, και μου έφεραν στο νου τους Myrkur. Η προσέλευση ήταν καλή για πρώτο σχήμα και ο κόσμος έδειχνε να τους ακούει ευχάριστα. Ατμοσφαιρικοί και λίγο υποτονικοί σε σχέση με αυτό που ακολούθησε, αλλά είχαν μια ωραία αισθητική και κέρδισαν το χειροκρότημα με το μισάωρο σετ τους, στο οποίο έπαιξαν τραγούδια και στα νορβηγικά. Ενδιαφέρουσα πρόταση και πρώτη γνωριμία.

SETLIST

Veiviseren 
Borders
Slow Motion
Naive
Virkelighetens Etterklang
Ensom
Brave New World

Ακολούθησαν οι Monuments, που είναι ντόπιοι και αυτό φάνηκε, αφού είχαν φέρει κι αυτοί τον κόσμο τους. Δεν τους ήξερα σχεδόν καθόλου αλλά θα έλεγα πως κινούνται σε progressive metal φόρμες της djent σχολής, τύπου Periphery. Το πιο heavy σχήμα της βραδιάς, ζέστανε το κοινό με moshing κλπ. έχοντας τον αέρα του εντός έδρας πλαισίου. Θα έλεγα πως το 100% της προσοχής μου από τους Monuments, απέσπασε ο τραγουδιστής τους, που περνούσε από σκισμένα σε μελωδικά φωνητικά με μεγάλη αυτοπεποίθηση.

45 λεπτά αργότερα μας χαιρέτησαν και ήρθε η ώρα για τους Leprous. Ζέσταναν τον κόσμο και φάνηκε να περνάνε καλά. Φυσικά pit κλπ δεν συνεχίστηκαν στους Leprous, αφού το ύφος άλλαξε πολύ. Επίσης οι Monuments ήταν μακράν οι πιο επικοινωνιακοί με τον κόσμο ανάμεσα στα τραγούδια. 

SETLIST

I, the Creator
Opiate
Empty Vessels Make the Most Noise
Leviathan
Cardinal Red
False Providence
The Cimmerian

Και πάμε στο κυρίως πιάτο, με το πρόγραμμα να τηρείται κατά γράμμα. Το πρώτο πράγμα που παρατηρούσε κάποιος εξαρχής, είναι ο ιδιαίτερος φωτισμός της σκηνής. Οι Leprous έχουν δώσει έμφαση στο φωτισμό, με νέο εξοπλισμό, ως κύριο στοιχείο της σκηνικής τους παρουσίας. Παράλληλα για ένα ακόμα τουρ έχουν μαζί τους τον Καναδό τσελίστα Raphael -Weinroth Browne. Με άλλα λόγια το συγκρότημα έχει επενδύσει χρήματα στην προσπάθεια να ανέβει επίπεδο σε αυτό που παρουσιάζει σε ήχο και εικόνα.

Leprous

Μουσικά το setlist έδωσε μεγάλη βάση στο "Aphelion" που ίσως είναι ο λιγότερο καλός δίσκος τους, κατά τη γνώμη μου. Αλλά θα έλεγα με ασφάλεια πως μερικά από τα τραγούδια στο live δούλεψαν πολύ καλύτερα σε σχέση με το δίσκο (πχ "Nighttime Disguise", "Running Low", "On Hold"). Ειδικότερα, στο "Running Low" οι αντιδράσεις ήταν πολύ θετικές, πράγμα που με εξέπληξε ευχάριστα, με μπόλικο sing along.

Γενικότερα, στους metal κύκλους, το αφήγημα λέει πως αλλάζοντας ήχο, οι Leprous έριξαν την ποιότητα κι έχασαν οπαδούς. Αλλά εγώ στο live είδα ακριβώς το ανάποδο. Ένα κοινό πολύ θερμό σε τραγούδια τύπου "Below" και "Running Low", να είναι πολύ πιο παγωμένο στο άκουσμα του "Restless" από το "Bilateral". Θα έλεγα πως το live αυτό είχε πολλούς οπαδούς της νέας περιόδου του σχήματος. Με τόσους πολλούς δίσκους, λίγο δύσκολο να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι, οπότε ας πω κι εγώ το παράπονο μου, καθώς θα ήθελα κάτι από το "Coal", όπως πχ το "The Cloak".

Leprous

Σε σχέση με την τελευταία φορά που τους είδα στο Fuzz, εκτελεστικά ήταν και πάλι άψογοι. Ο κόσμος συγκρατημένα ενεργός (ίσως έτσι να είναι το κοινό στην Αγγλία γενικά, δεν έχω και πλήρη εικόνα), στις μπροστινές σειρές τουλάχιστον, συχνά τραγουδούσε ρεφραίν και μελωδίες (πχ "The price", "From The Flame"). Ο Einar σταθερά πολύ καλός, ενώ Baard έκανε άλλη μια φορά τα δικά του. Αν παίζεις ντραμς, πιάσε μια θέση εξώστη και χάζεψε τον με την πρώτη ευκαιρία.  Καλά προβαρισμένοι, έπαιξαν 1 ώρα και 45 λεπτά (σπόντα για το αμέσως προηγούμενο live που είδα, των Messa).

Leprous

Γιατί να πάτε στο αθηναϊκό live σε ένα μήνα; Αν σας αρέσουν οι leprous και τους έχετε ξαναδεί γιατί παίζουν ακόμα σε πολύ υψηλό επίπεδο. Αν δεν σας ενθουσιάζει το "Aphelion", γιατί live παίρνει αρκετούς πόντους. Αν έχετε ανοιχτό μυαλό στα διάφορα στυλ μουσικής, η μίξη με τα διαφορετικού ύφους support σχήματα, προσφέρει ένα χορταστικό τρίωρο. Από ήχο, απόδοση και light design, ήταν όλα άψογα.

Κείμενο: Βασίλης Κούκης (αναγνώστης)
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Ζαγγανά (φωτογραφίες αρχείου από το live στο AthensRocks Festival @ Κλειστό Ο.Α.Κ.Α., 13/07/19)

SETLIST

Have You Ever?
The Price
Stuck
Running Low
On Hold
Castaway Angels
From the Flame
I Lose Hope
Out of Here
Restless
The Flood
Below
Nighttime Disguise
Encore:
The Sky Is Red

  • SHARE
  • TWEET