«A Buyer's Guide»: Tygers Of Pan Tang

Οδηγός δισκογραφίας για τους NWOBHM πιονέρους

Από τον Σπύρο Κούκα, 23/10/2019 @ 13:29

Παίρνοντας την ονομασία τους μέσα από τον φαντασιακό κόσμο των έργων του Michael Moorcock κι έχοντας ιδρυθεί στο παραθαλάσσιο Whitley Bay το 1978 από τους Jess Cox, Richard Laws, Brian Dick και τον κιθαρίστα Robb Weir, οι Tygers Of Pan Tang αποτέλεσαν ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του Νέου Κύματος βρετανικών συγκροτημάτων στο χώρο του heavy metal, αλλά κι ένα σχήμα που συνεχίζει αξιοπρεπέστατα τη μουσική του πορεία μέχρι και τις μέρες μας.

Με τα πρώτα τους τρία άλμπουμ, τόσο εκείνο το τόσο τσαμπουκαλεμένο "Wild Cat" ντεμπούτο τους, με τον Jess Cox να πραγματοποιεί μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές ερμηνείες της εποχής προτού χαθεί από το προσκήνιο, όσο και τα φοβερά και τρομερά "Spellbound" και "Crazy Nights" που στιγματίστηκαν από τις ερμηνείες του (προερχόμενου από τους Persian Risk) John Deverill και το εντυπωσιακό κιθαριστικό παίξιμο του John Sykes, κατάφεραν να αφήσουν ανεξήτιλο το στίγμα τους στην ιστορία του σκληρού ήχου και πλέον, 41 χρόνια από την ιδρυσή τους, συνεχίζουν να έχουν ουσιώδεις λόγους ύπαρξης, κυκλοφορώντας σταθερά ενδιαφέρουσες δουλειές.

Έτσι, με αφορμή το νέο, δωδέκατο τους άλμπουμ, επιχειρούμε μια αναδρομή στα μέχρι τώρα πεπραγμένα τους, διασχίζοντας μια πορεία από το NWOBHM στο AOR, τους mid-tempo πειραματισμούς και, τελικά, το σύγχρονο hard & heavy, στον οδηγό δισκογραφίας που ακολουθεί.

 
Tygers Of Pan Tang - Spellbound

Spellbound
(MCA, 1981)

Αδιαμφισβήτητα το καλύτερο και πλέον γνωστό δημιούργημα της μπάντας, το "Spellbound" υπήρξε ένα από τα πλέον σημαντικά άλμπουμ βρετανικού metal στις αρχές των '80s, αλλά και το turning point της πορείας της για δύο πολύ σημαντικούς λόγους. Όντας μέρος της NWOBHM λαίλαπας και κυκλοφορώντας το ντεμπούτο της την αμέσως προηγούμενη χρονιά, γνωρίζοντας σημαντική επιτυχία, θα ήταν ο ερχομός των John Sykes και John Deverill που, σε συνδυασμό με το ακόμη πιο στοχευμένο songwriting, θα άλλαζε την μπάντα επίπεδο. Άλλωστε, ο Deverill υπήρξε ένας κατά πολύ ανώτερος τραγουδιστής από τον προκάτοχό του (Jess Cox), ενώ για τον John Sykes και τις εντυπωσιακές του κιθαριστικές ικανότητες δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, αφού τόσο τα εδώ επιτεύγματα του, όσο και η μετέπειτα πορεία του σε Thin Lizzy και Whitesnake (εκτός των υπολοίπων project που συμμετείχε) μιλάνε από μόνα τους.

Tygers Of Pan Tang - Crazy Nights

Crazy Nights
(MCA, 1981)

Κυκλοφορώντας με διαφορά λίγων μηνών από το "Spellbound", το τρίτο άλμπουμ των Tygers Of Pan Tang έχει καταλήξει - αδίκως κατ’ εμέ - να βρίσκεται στη σκιά του σαφώς πιο διαφημισμένου προκατόχου του. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως το "Crazy Nights" (με το εξώφυλλο - παραπομπή στον κινηματογραφικό "King Kong" δια χειρός Rodney Matthews) αποτελεί ένα απολαυστικό δείγμα, απλού σε δομές και νοήματα βρετανικού heavy metal της εποχής. Με σαφείς, διακριτές συνθετικές δομές, κολλητικά ρεφρέν και τα πάντα εντυπωσιακά solo του Sykes παρόντα για τελευταία φορά σε δίσκο της μπάντας, το σχήμα θα ολοκλήρωνε το 1981 όντας ένα από τα πλέον ανερχόμενα συγκροτήματα της εποχής. Κι αν η αποχώρηση του Sykes (καταρχάς για να περάσει από auditions για τη θέση του κιθαρίστα στην μπάντα του Ozzy Osbourne κι εκείνη του R.J. Dio) τελικά θα αποδεικνυόταν κομβικής σημασίας για τη συνέχεια της καριέρας της, το "Crazy Nights" (με αυτήν την τόσο κοντινή στο "Lady Evil" των Black Sabbath αύρα να υπάρχει περιρρέουσα παντού) συνεχίζει να αποτελεί ένα δίσκο που ξεχωρίζει για όλους τους σωστούς λόγους.

 
Tygers Of Pan Tang - Wild Cat

Wild Cat
(MCA, 1980)

Η περίπτωση των Tygers Of Pan Tang και του σπουδαίου τους ντεμπούτου, θα μπορούσε να παραλληλιστεί μερικώς με εκείνη των - σύγχρονων τους - Iron Maiden των δύο πρώτων τους δίσκων. Με τις δύο μπάντες να ξεκινούν τη δισκογραφική τους παρουσία με την έναρξη της δεκαετίας του 1980 και τα ντεμπούτα τους να μπαίνουν πανηγυρικά εντός του top-20 των charts της Γηραιάς Αλβιόνας, η αρχική τους υπόσταση θα βασιζόταν σε έναν σαφώς πιο αλήτικο και «χύμα» τραγουδιστή ως μπροστάρη κι εκφραστή της εικόνας τους από εκείνον που θα γίνονταν λίγο αργότερα γνωστότερες. Έτσι, κατ΄αναλογία με τον Paul Di Anno, ο Jess Cox κατάφερε να μείνει στην NWOBHM ιστορία μέσα από την χαρακτηριστική παρουσία του στο τσαμπουκαλεμένο hard & heavy του "Wild Cat", λίγο πριν ο ερχομός του John Deverill και τα "Spellbound" και "Crazy Nights" άλμπουμ μετατρέψουν τους Tygers Of Pan Tang στην πλέον παραγωγική και ραγδαία ανελισσόμενη μπάντα για το 1981.

Tygers Of Pan Tang - Ambush

Ambush
(Rocksector, 2012)

Ποιος να το πίστευε ότι, εν έτει 2012, οι Βρετανοί θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν ένα δίσκο σαν το "Ambush". Σίγουρα, τα δείγματα που είχε παρουσιάσει το "Animal Instinct" ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά, δείχνοντας πως ο ερχομός του Ιταλού Jacobo Meille πίσω από το μικρόφωνο και η back-to-the-roots συνθετική προσέγγιση δεν θα αργούσε να προσφέρει ένα δίσκο που θα μας έκανε να παραμιλάμε, αλλά τέτοιο αποτέλεσμα ούτε οι πιο φανατικοί ακροατές της μπάντας δεν ξέρω αν περίμεναν. Άλλωστε, το επίτευγμα της μπάντας στο "Ambush" (με εξωφυλλάρα από τον «πολύ» Rodney Matthews) είναι τόσο αξιοπρόσεκτο που διαγράφει κάθε μέτρια προσπάθεια της από τα mid-80’s κι έπειτα, με έναν ήχο πιστό στα όσα έκαναν την μπάντα γνωστή, έναν τραγουδιστή ικανό να αποδώσει πειστικά τις κλασικές της συνθέσεις αλλά και να προσδώσει ενδιαφέρον στα νέα τραγούδια και την παραγωγή του Chris Tsangarides να χαρίζει στο υλικό τον ήχο που η ποιότητα του δικαιούταν.

 
Tygers Of Pan Tang - The Wreck - Age

The Wreck - Age
(Music For Nations, 1985)

Περνώντας στην ενδιάμεση, μετά-Weir περίοδο των Tygers Of Pan Tang, όπως εκείνη συνέβη στα μέσα των '80s και την επαναδραστηριοποίηση του ονόματος της μπάντας (δίχως όμως τον Robb Weir) από τον John Deverill, το "The Wreck - Age" κρίνεται πλέον πολύ λιγότερο αυστηρά απ’ ότι τότε. Σίγουρα, το ύφος της μουσικής έχει απομακρυνθεί από το NWOBHM, στρεφόμενο σε πολύ πιο pop λογικές και δομές, μα, σε τελική ανάλυση (και ξεπερνώντας το πρώτο σοκ της έντονης αλλαγής σε πρόσωπα και καταστάσεις), το άλμπουμ ακούγεται ευχάριστα και αντιπροσωπεύει ακριβώς το πνεύμα της εποχής που κυκλοφόρησε. Συγκριτικά, δε, με το άλμπουμ που το ακολούθησε (βλέπε παρακάτω), το πέμπτο άλμπουμ των Τίγρεων φαντάζει ως μια σχεδόν επιτυχημένη καλλιτεχνική στροφή, που, βέβαια, «στράβωσε» γρήγορα και δεν βρήκε την ανταπόκριση που ίσως αναμενόταν από το σχήμα.

Tygers Of Pan Tang - Animal Instinct

Animal Instinct
(Livewire, 2008)

Μπορεί η επιστροφή της μπάντας στη δισκογραφία (με το παρακάτω παρουσιαζόμενο "Mystical" άλμπουμ) να υπήρξε αξιοπρεπέστατη, μα η πραγματική επιστροφή της συντελέστηκε με το "Animal Instinct" και την είσοδο του Jacobo Meille στο σχήμα. Ο Ιταλός τραγουδιστής υπήρξε ακριβώς αυτό που χρειαζόταν η μπάντα για να αναγεννηθεί, έχοντας την ενέργεια, τη διάθεση, αλλά κυρίως τις φωνητικές αρετές για να ταιριάξει απόλυτα σε αυτό το σύγχρονης κοπής αλλά παλαιομοδίτικο hard & heavy υβρίδιο που όριζε την (συνεχιζόμενη μέχρι και τις μέρες μας) επιστροφή στις ρίζες (κι έπειτα από το αρκετά πειραματικό για τα δεδομένα της "Noises From The Cathouse"). Όσο για το άλμπουμ καθεαυτό, οριοθετεί τη δημιουργική περίοδο της μπάντας που, έπειτα από τα τρία πρώτα άλμπουμ της, οφείλει κάποιος να ακούσει, ισορροπώντας με άνεση μεταξύ του πιο μελωδικού και του πιο heavy ήχου.

Tygers Of Pan Tang - Tygers Of Pan Tang

Tygers Of Pan Tang
(Mighty Music, 2016)

Συνήθως, τα ομότιτλα άλμπουμ μιας μπάντας που κυκλοφορούν αρκετά χρόνια έπειτα από το ντεμπούτο της, υποδηλώνουν την πρόθεση της για μια νέα αρχή. Δεν είμαι σίγουρος, ωστόσο, αν μπορεί να ειπωθεί κάτι ανάλογο για το προ τριετίας ομότιτλο άλμπουμ των Tygers Of Pan Tang, καθώς η φάση στην οποία βρισκόταν το σχήμα δεν υποδείκνυε την ανάγκη για κάποιο restart, αλλά την συνέχιση του σερί δυνατών δίσκων, στα πρότυπα των "Animal Instinct" και "Ambush" που είχαν προηγηθεί. Βέβαια, ο ερχομός του Micky Crystal - και το παίξιμο του που έφερνε κάτι από John Sykes στην προσέγγιση του - μπορεί να δικαιολογήσει την ενθουσιώδη επαναπροσέγγιση στα όσα το σχήμα πρεσβεύει, όπως επίσης και το πραγματικά δυνατό υλικό που ο ένατος δίσκος του είχε να μας χαρίσει. Hard & heavy συνθέσεις old school λογικής αλλά με σύγχρονο ήχο που ενισχύει τα προτερήματα τους, λιγοστά fillers και μια up to date ικανότητα στην παραγωγή ανθεμικών ρεφρέν, τοποθετούν το εν λόγω άλμπουμ ανάμεσα στις καλύτερε προσπάθειες που η πρόσφατη δισκογραφική δραστηριότητα των παλιοσειρών του NWOBHM έχει να προσφέρει.

 
Tygers Of Pan Tang - Mystical

Mystical
(Z, 2001)

Δύο χρόνια αφότου ο Robb Weir ανέστησε τους Tygers Of Pan Tang και με τον Tony Liddell να αναλαμβάνει για πρώτη - και τελευταία - φορά τα φωνητικά καθήκοντα, θα ερχόταν στο φως το άλμπουμ που θα σφράγιζε την επιστροφή τους στη δράση, με τα όσα μας προσέφερε να κρίνονται μάλλον αμφιλεγόμενα. Προσωπικά, τείνω να βλέπω με συμπάθεια δουλειές σαν το "Mystical", αφού, παρά τα εμφανή τους προβλήματα και το μειωμένο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν ανά στιγμές, φαντάζουν κομβικής σημασίας για την μετέπειτα συνέχεια του εκάστοτε σχήματος. Στην περίπτωση, δε, του "Mystical", είναι εμφανές πως επιτέλεσε τον ρόλο του ιδανικά, πρωτοσυστήνοντας μας το κιθαριστικό ταλέντο του Dean Robertson (κιθαρίστα που θα είχε κομβικό ρόλο στην επιτυχία των "Animal Instinct" και "Ambush" δίσκων που θα ακολουθούσαν λίγο αργότερα), αλλά και προσπαθώντας μάλλον κάπως άτσαλα να ισορροπήσει μεταξύ της παλιάς hard & heavy αισθητικής και των πιο σύγχρονων επιταγών της εποχής. Για τη συγκεκριμένη θέση, πάντως, είναι μια επιλογή - ταμάμ, αφού δεδομένα δεν είναι το χειρότερο δείγμα δουλειάς που μας παρουσίασε η μπάντα, αλλά έχοντας ως μεγάλο «πλην» το γεγονός πως ακούγεται dated και φανερώνει πολλά περισσότερα χρόνια απ’ όσα έχει πραγματικά στην πλάτη του, «μόλις» 18 χρόνια μετά την κυκλοφορία του.

 
Tygers Of Pan Tang - Burning In The Shade

Burning In The Shade
(Zebra, 1987)

Μάλλον ως επιλογή που πρέπει να αποφύγετε με κάθε κόστος και που μπορεί να αποκτηθεί μονάχα από όσους θέλουν να έχουν τα άπαντα του σχήματος, το δεύτερο άλμπουμ της περιόδου της μπάντας που ήθελε τον John Deverill στα ηνία της και τον Robb Weir απόντα μοιάζει ως ένα μικρό μουσικό ανοσιούργημα. Όντας εντελώς αποπροσανατολισμένο και στοχεύοντας εμφανώς στην πρόσκαιρη επιτυχία με κάθε κόστος, το απαράδεκτο "Burning In The Shade" από μόνο του ήταν ένας καλός λόγος για να διαλυθεί η μπάντα έπειτα από την κυκλοφορία του και να παραμείνει ανενεργή για πάνω από μια δεκαετία. Άλλωστε, δεν μπορούσε να συμβεί και κάτι διαφορετικό, όταν οι συγκινήσεις που προσέφερε ισοδυναμούσαν με εκείνες της θέασης μιας βρύσης να στάζει, καθώς το άνευρο, νερόβραστο και - κυρίως - ανέμπνευστο περιεχόμενο του δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτα ακόμη και στους φανατικότερους ακροατές των πιο μελωδικών και pop παρακλαδιών του σκληρού ήχου - με εξαίρεση ίσως τις συνολικές ερμηνευτικές αρετές του Deverill, που ήταν ωστόσο ήδη γνωστές και που εδώ χάνονται σε μια θάλασσα ασύλληπτης μετριότητας.

 
Tygers Of Pan Tang - BBC In Concert

BBC In Concert
(Independent, 1981)

Έχοντας να επιλέξω μεταξύ της θρυλικής ηχογράφησης της μπάντας στο στούντιο του BBC, λίγο πριν την κυκλοφορία του "Spellbound" και του "Live At Wacken", που περιείχε το ακουστικό ντοκουμέντο από την επανασύνδεση της μπάντας (με τον Jess Cox στα φωνητικά) και την εμφάνιση της στο εν λόγω φεστιβάλ, η επιλογή φάνταζε μάλλον δύσκολη. Ακούγοντας, βέβαια, διαδοχικά τις δύο αυτές ζωντανές ηχογραφήσεις, δεν υπήρχε κάν θέμα σύγκρισης, αφού η νεανική ορμή των ανερχόμενων τότε Τίγρεων, με τους δύο «Γιάννηδες» (Deverill και Sykes) νεοεισελθόντες και σε μεγάλα κέφια, υπερνικά κατά πολύ το νοσταλγικό, αλλά περιορισμένης δυναμικής ζωντανό αποτέλεσμα του βραχύβιου reunion με τον Jess Cox, με το κολασμένο ούτε-μισάωρο που διήρκησε η εδώ επιλεγμένη εμφάνιση να προσθέτει αρκετή σπίντα σε κάποια - ήδη τσαμπουκαλεμένα - κομμάτια από τα δύο πρώτα τους άλμπουμ.

A Compilation

Εστιάζοντας, αναμενόμενα, στην πρώτη και στην πιο πρόσφατη παραγωγική περίοδο της μπάντας, δίχως, ωστόσο να ξεχνάμε τις στιγμές της αμφιλεγόμενης μεσαίας περιόδου της, συλλέξαμε μερικά από τα πιο σπουδαία δείγματα συνθετικής γραφής της, στη συλλογή που ακολουθεί:

Spotify Playlist

1. Euthanasia (Wild Cat)
2. Slave To Freedom (Wild Cat)
3. Gangland (Spellbound)
4. Take It (Spellbound)
5. Hellbound (Spellbound)
6. Blackjack (Spellbound)
7. Do It Good (Crazy Nights)
8. Never Satisfied (Crazy Nights)
9. Running Out Of Time (Crazy Nights)
10. Paris By Air (The Cage)
11. The Wreck - Age (The Wreck - Age)
12. Secret (Mystical)
13. Rock Candy (Animal Instinct)
14. Cry Sweet Freedom (Animal Instinct)
15. Keeping Me Alive (Ambush)
16. These Eyes (Ambush)
17. Rock & Roll Dream (Ambush)
18. Burning Desire (Ambush)
19. Only The Brave (Tygers Of Pan Tang)
20. Do It Again (Tygers Of Pan Tang)

  • SHARE
  • TWEET