Interview with Primal Fear!

06/02/2004 @ 17:59
Οι Γερμανοί Primal Fear επιστρέφουν με το νέο τους δημιούργημα κλασσικού heavy-power metal υπό τον τίτλο “Devil’s Ground”. Ο κιθαρίστας τους Stefan Leibing ήταν μάλλον “χλιαρός” συνομιλητής και ιδιαίτερα προβλέψιμος όπως ίσως και η μουσική της μπάντας...

Γεια σου Stefan, Θανάσης εδώ από το Rocking.gr!

Γεια σου Θανάση, όλα καλά?

Μια χαρά, μάλλον θα είσαι κουρασμένος από τις πολλές συνεντεύξεις σήμερα (σ.σ. η συνέντευξη έγινε στις 23:00 το βράδυ).

Μπα, είναι μόλις η δεύτερή μου! Τις μοιραζόμαστε με τα υπόλοιπα μέλη.

Ωραία, οπότε είσαι φρέσκος! Το νέο σας άλμπουμ “Devil’s Ground” είναι έτοιμο και θα κυκλοφορήσει στα τέλη Φεβρουαρίου. Πως νιώθεις για αυτό και πως το συγκρίνεις με τις προηγούμενες δουλειές σας;

Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με αυτό το άλμπουμ, πραγματικά δε θα αλλάζαμε τίποτα απολύτως. Κατά την άποψή μας είναι το δυνατότερο Primal Fear άλμπουμ που έχουμε βγάλει και ανυπομονούμε να κυκλοφορήσει.Μπορείς να μας δώσεις κάποιες λεπτομέρειες για την ηχογράφησή του;

Ηχογραφήθηκε στο “House Of Music” studio στην πόλη μας εδώ στη Γερμανία όπως και τα προηγούμενα CD μας. Σε αντίθεση όμως με το “Black Sun” που το μιξάραμε στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό έγινε εξ’ ολοκλήρου εδώ.

Θα ήθελες να μας πεις κάποια στοιχεία για τον τίτλο του και για τους στίχους γενικότερα;

Κοίτα, δεν έχουμε να κάνουμε με ένα concept άλμπουμ και οι στίχοι δεν έχουν σχέση με τον τίτλο “Devil’s Ground”. Είναι τυπικοί metal στίχοι, το πώς μπορείς να πάρεις δύναμη από τον καθημερινό σου κόσμο... οι στίχοι είναι πολύ θετικοί. Όσον αφορά το “Devil’s Ground” και ειδικά στο κειμενάκι που ακούγεται στο τέλος του δίσκου απλά είχαμε βαρεθεί να βλέπουμε όλο τον κόσμο και ειδικά τις μπάντες να μιλάνε τόσο θετικά για την κόλαση. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι η κόλαση δεν είναι κάτι αστείο. Θα πας εκεί μια μέρα και θα είσαι εκεί για πάντα, δεν είναι αστείο... (σ.σ. ?!)

Είστε μια παραδοσιακή heavy-power μπάντα. Οι δίσκοι σας ηχητικά και συνθετικά πιστεύω ότι δεν διαφέρουν σημαντικά ο ένας από τον άλλο. Αποδέχεστε τον πειραματισμό στο metal;

Κοίτα, ναι δεν πειραματιζόμαστε και ούτε προσπαθούμε να κάνουμε κάτι καινούργιο. Αυτό που προσπαθούμε με κάθε νέο δίσκο είναι να φέρουμε κάποια καινούργια στοιχεία. Ο κόσμος μας κατηγορεί ότι οι δίσκοι μας ακούγονται το ίδιο, αλλά αν κάτσεις και τους προσέξεις βρίσκεις πάντα κάτι νέο και αυτό πιστεύω ότι το κάνει ενδιαφέρον για τον κόσμο. Φυσικά ο πειραματισμός είναι κάτι ενδιαφέρον και κάναμε και εμείς κάποιον με τη χρήση πλήκτρων και κλασσικών στοιχείων σε κομμάτια του δίσκου.

Με αφορμή τον τίτλο του single “Metal Is Forever” του δίσκου σας, θα ήθελα την άποψή σου για την τωρινή κατάσταση του metal. Νομίζεις ότι το μελωδικό metal διανύει μία πτώση σε αντίθεση με μία άνοδο του brutal ήχου;

Κοίτα αν δεις πριν από 6 ή 7 χρόνια μπάντες σαν τους Primal Fear και άλλες του κλασσικού και του true metal χώρου είχαν πολλά προβλήματα. Υπήρχε μεγάλη ζήτηση για thrash metal και παλαιότερα για το grunge. Άμα κοιτάξεις όμως τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μία καλή άνοδος του κλασσικού metal και ελπίζω αυτό να συνεχιστεί. Όσον αφορά τον brutal ήχο, θα ήταν πολύ βαρετό αν υπήρχαν μόνο true metal μπάντες και πιστεύω ότι κάθε είδος μουσικής έχει το λόγο του να υπάρχει.

Για το συγκεκριμένο single σας γυρίσατε πρόσφατα και ένα video clip. Μπορείς να μας δόσεις κάποιες λεπτομέρειες;

Γυρίστηκε στη Σουηδία, σε ένα παλιό σπίτι από την εταιρεία “Beranga” (σ.σ. νομίζω ότι είπε...). Είχε πολύ πλάκα γιατί το βασικό θέμα του video είναι ένα party και τον περισσότερο χρόνο η εταιρεία τον δαπάνησε στο να τραβάει πλάνα από ένα party και εμείς απλά κοιτούσαμε! Είχε πολύ πλάκα και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Το συγκεκριμένο video θα βρίσκεται στο single του κομματιού.

Επίσης πρόσφατα κυκλοφορήσατε και ένα DVD. Πως έχει πάει μέχρι στιγμής;

Καλά, είχαμε μαζέψει πολύ υλικό τα τελευταία χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος του DVD είναι από την εμφάνισή μας στο Wacken festival νομίζω το 2001 και από την περιοδεία μας για το “Black Sun”. Επίσης έχουμε κάποια special features και τα 2 video clips που είχαμε γυρίσει ως τότε.

Πως επιτεύχθηκε η συνεργασία με τον νέο σας drummer Randy Black (πρώην Annihilator);

O Randy είναι ένας πολύ καλός drummer. Η όλη φάση ξεκίνησε όταν ο προηγούμενός μας drummer δεν μπορούσε να είναι μαζί μας στην τελευταία περιοδεία μας στην Αμερική. Είχα γνωρίσει τον Randy σε ένα drum workshop στο Frankfurt Music Fair και τον κάλεσα να έρθει στην μπάντα. Μετά από το tour ήταν πλέον σύμφωνο από όλη την μπάντα ότι είναι ο νέος μας drummer λόγω μουσικών διαφορών με τον προηγούμενο ο οποίος είναι όμως πολύ καλός μου φίλος και νιώθω λίγο στεναχωρημένος για αυτό.

Ο μεταλλικός αετός θα είναι πάλι στο artwork του δίσκου;

Ναι, είναι κάτι που ξεκίνησε από τον πρώτο δίσκο και έπειτα είπαμε να τον ξαναχρησιμοποιήσουμε ώστε να γίνει κάτι σαν σήμα κατατεθέν για τη μπάντα. Θέλαμε κάθε φορά που βλέπει κανείς έναν δίσκο με αυτόν τον αετό, αμέσως να καταλάβει ότι πρόκειται για έναν Primal Fear δίσκο.

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι Primal Fear δεν διαφέρουν και πολύ από μία tribute μπάντα στους Judas Priest κυρίως λόγω των συνθέσεων και των φωνητικών σας. Αυτό το παίρνετε σαν κομπλιμέντο ή είναι κάτι που πιστεύεις ότι θα σας κρατήσει πίσω στο να εξελιχθείτε στο μέλλον;

Κοίτα ναι από τη μία είναι ένα πολύ καλό κομπλιμέντο να σε συγκρίνουν με μία τόσο θρυλική μπάντα όπως οι Judas Priest αλλά από την άλλη... κοίτα εμείς προσωπικά σα μπάντα πραγματικά πιστεύουμε ότι το μοναδικό πράγμα που πλησιάζει αρκετά στους Judas Priest είναι η φωνή του Ralph. Για να είμαι ειλικρινής μερικές φορές αναρωτιόμαστε για αυτή τη σύγκριση γιατί αν δεις τη μουσική μας είναι διαφορετική από τους Judas Priest. O τυπικός ακροατής ακούει τη φωνή και επειδή η μουσική πλησιάζει λίγο τους Judas Priest με τη μία λέει ότι αυτοί αντιγράφουν αυτή τη μπάντα. Αλλά είναι Ok, μπορούμε να ζήσουμε και με αυτό!

Μια που μιλάμε για τους Judas Priest και με αφορμή την πρόσφατη επιστροφή του Halford σε αυτούς θα ήθελα την άποψή σου πάνω στα reunions ένδοξων συγκροτημάτων του παρελθόντος που έχουν γίνει μόδα τελευταία. Αγάπη για τη μουσική ή λεφτά και στρατηγικές μάρκετινγκ;

Δεν μπορώ να ξέρω για κάθε περίπτωση, ίσως τα περισσότερα reunion γίνονται για τα λεφτά αλλά θέλω να πιστεύω ότι πολλές μπάντες θέλουν να ξαναβρεθούν μαζί και να κάνουν μουσική όπως παλιά. Αυτό πιστεύω και για τους Judas Priest ότι δεν το κάνουν μόνο για τα λεφτά αλλά και για να έχουν την τεράστια επιτυχία που είχαν στο παρελθόν. Αν δούμε δηλαδή τη solo καριέρα του Halford και τους κατά την προσωπική μου άποψη μέτριους πρόσφατους δίσκους των Judas Priest δεν συγκρίνονται ούτε στο ελάχιστο με την επιτυχία που είχαν στο παρελθόν.

Ναι αλλά ο Tim Owens ήταν επίσης καταπληκτικός τραγουδιστής. Το πρόβλημα ίσως των Priest στα τελευταία άλμπουμ να είναι οι συνθέσεις και όχι ο τραγουδιστής.

Ναι έχεις δίκιο, βρήκα το στυλ τους ενδιαφέρον αλλά όχι Judas Priest. Πάντως ανυπομονώ να ακούσω τη νέα τους δουλειά.

Πρόσεξα στη ιστοσελίδα σας μεγάλη συναυλιακή δραστηριότητα.

Ναι θα κάνουμε μια Ευρωπαϊκή περιοδεία μαζί με τους Iced Earth. Δεν έχω ακούσει ακόμη το CD τους με τον Tim Owens οπότε είμαι πολύ ενθουσιασμένος για την περιοδεία. Κάτι έχω ακούσει για 1 ή 2 συναυλίες στην Ελλάδα αλλά δεν είμαι απόλυτα σίγουρος. Έπειτα θα κάνουμε μία εβδομάδα στη Νότια Αμερική και μερικά φεστιβάλ στην Αμερική και στην Ευρώπη όπως το Bloodstock στην Αγγλία.

Αυτά από εμάς! Ευχαριστώ για την συνέντευξη και εύχομαι ότι καλύτερο για τη συνέχεια. Θέλεις κάτι να προσθέσεις;

Ευχαριστούμε και εμείς, ελπίζουμε να έρθουμε ξανά στην Ελλάδα. Την προηγούμενη φορά είχαμε πολλά προβλήματα, τόσο τεχνικά όσο και με τον promoter που διαλέξαμε ο οποίος δεν έκανε καλή δουλειά στη διαφήμιση της συναυλίας. Ελπίζουμε τώρα να είναι καλύτερα. Ακόμη θυμάμαι τα 2 shows στην Ελλάδα το 1999 με τους Skyclad που ήταν φανταστικά, ειδικά στη Θεσσαλονίκη! Πολύ τρέλα και χαρά!Θανάσης DrDream

  • SHARE
  • TWEET