«A Buyer's Guide»: Sabaton
Οδηγός δισκογραφίας για τους πολεμοχαρείς Σουηδούς metallers
Τα χρόνια περνούν και καταστάσεις και δυναμικές αλλάζουν. Έτσι, η ανακοίνωση της κοινής εμφάνισης Sabaton και Blind Guardian, με headliners τους πρώτους, στα πλαίσια του Release Athens, μπορεί να παραξένεψε ορισμένους εκ πρώτης αναγνώσεως, αλλά κρίνεται απόλυτα λογική με μια κυνική, πραγματιστική ματιά.
Άλλωστε, οι Σουηδοί power metallers θεωρούνται πλέον ως ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ιδιώματος τους, με μια στρατιά οπαδών να ανυπομονεί για κάθε επόμενο τους βήμα. Έτσι, λίγο μετά την κυκλοφορία του πιο πρόσφατου δίσκου τους και λίγο πριν τη μεγάλη τους καλοκαιρινή εμφάνιση στη χώρα μας, αδράχνουμε την ευκαιρία και επιχειρούμε μια βουτιά στα άδυτα της δισκογραφίας τους, η οποία ξεκίνησε επισήμως το 2005 και φθάνει μέχρι και τις μέρες μας.
Primo Victoria
(Black Lodge, 2005)
Κρίνοντας εκ του ασφαλούς και με μια εικοσαετία να κοντεύει από την κυκλοφορία του εμβληματικού τους ντεμπούτου, μπορεί κάποιος να υποστηρίξει πως το "Primo Victoria" προσδίδει στους Sabaton την τύχη/ατυχία να έχουν κυκλοφορήσει εξ αρχής την καλύτερη τους δουλειά. Άλλωστε, το εναρκτήριο άλμπουμ καριέρας των Σουηδών τους παρουσιάζει σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια, να επιδίδονται σε αυτό το τόσο εύληπτο και πιασάρικο "Europe-on-steroids" μελωδικό τους power metal, με διαχρονικά hits (ομότιτλο, "Panzer Battalion") και τις χαρακτηριστικές (ένας πιο πομπώδης Chris Boltendahl με μαθήματα ορθοφωνίας) ερμηνείες του Joakim Broden σε πρώτο πλάνο. Το επικό συναίσθημα ξεχειλίζει, η υμνική αφήγηση για μάχες βρίσκει ακόμη έναν άξιο εκπρόσωπο και οι Sabaton έκαναν κάπως έτσι αισθητή την παρουσία τους άμεσα στο μεταλλικό χώρο.
Carolus Rex
(Nuclear Blast, 2012)
Το αποκορύφωμα των προσπαθειών της μπάντας έφτασε το 2012, τη χρονιά, δηλαδή, που κυκλοφόρησαν το επιβλητικό "Carolus Rex", ένα concept άλμπουμ για την άνοδο και την πτώση της σουηδικής αυτοκρατορίας. Προφανώς, σε εμπορικό επίπεδο οι Sabaton γνώρισαν μεγάλες δόξες εκείνη την περίοδο, καθώς ο δίσκος έγινε πλατινένιος στη Σουηδία και χρυσός στην Πολωνία, μεταξύ άλλων, μια επιτυχία που άλλαξε μεμιάς το status των Σουηδών από ραγδαία ανερχόμενους σε ξεκάθαρα εδραιωμένους. Αλλά και σε καλλιτεχνικό, η μπάντα τελειοποιεί εδώ όλα τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της, boost-άροντας τα πάντα: από την ασυναγώνιστη παραγωγή του Peter Tagtgren και τις πολεμοχαρείς ατμόσφαιρες, μέχρι τις κολληματικές μελωδίες και - δεδομένα - τα κορυφαία refrains της καριέρας τους. Βέβαια, οι εντάσεις που υπήρχαν εντός μπάντας κάπου εδώ θα οδηγούσαν στο αναπόφευκτο σχίσμα που μας έδωσε τους Civil War, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία...
Attero Dominatus
(Black Lodge, 2006)
Το δεύτερο κατά σειρά άλμπουμ του σχήματος συνέχιζε δυναμικά από εκεί που είχε σταματήσει το "Primo Victoria", την ίδια στιγμή που η εργατικότητα τους είχε αρχίσει σιγά – σιγά να αποδίδει τους πρώτους της καρπούς. Έτσι, το "Attero Dominatus" αποτέλεσε ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα άλμπουμ της περιορισμένης και ανεπαρκούς power metal σοδειάς του 2006, αλλά κι ένα δείγμα των πρώτων ημερών της μπάντας, τότε που η μουσική της είχε ακόμη τις απαραίτητες αιχμές και το πάθος του μόχθου για την επιτυχία. Στα μικρά - μικρά της συγκεκριμένης κυκλοφορίας, το "Rise Of Evil", με τις αναφορές του στο τρίτο Reich, αποτέλεσε πιθανόν το πρώτο κομμάτι της μπάντας που ξεσήκωσε αντιδράσεις σχετικά με τη θεματολογία της, παρόλο τον ξεκάθαρο ιστορικό του χαρακτήρα, ενώ συγχρόνως το άλμπουμ είναι το πρώτο στο οποίο συμμετέχει ο (επί σειρά ετών πληκτράς της) Daniel Mÿhr, αποφορτίζοντας τον Joakim Broden από αυτά τα καθήκοντα.
The Art Of War
(Black Lodge, 2008)
Με τίτλο παρμένο από το πασίγνωστο στρατιωτικό εγχειρίδιο του Sun Tzu, το "Art Of War" κάνει τις διαθέσεις του ξεκάθαρες εξ αρχής. Το "Ghost Division" που ουσιαστικά ανοίγει το δίσκο είναι πλέον από τα διαχρονικά hits της μπάντας, το "The Price Of The Mile" βάζει υποψηφιότητα ως ένα από τα καλύτερα τραγούδια τους - και με θεματική για τη Μάχη του Passchendaele, η οποία είχε εμπνεύσει μερικά χρόνια πριν και τους Iron Maiden – ενώ δεδομένα κυλάει αβασάνιστα, όπως οφείλει κάθε αξιόλογος δίσκος που σέβεται τον εαυτό του. Μάλιστα, έπειτα από αυτό το δίσκο, η μπάντα θα μεταπηδούσε στην κραταιά Nuclear Blast, με ό,τι αυτό συνεπαγόταν για τις ευκαιρίες προώθησης και τη λοιπή διαχείριση καριέρας, με τα αναμενόμενα αποτελέσματα να είναι γνωστά σε όλους μας.
Coat Of Arms
(Nuclear Blast, 2010)
Το άλμπουμ που περιέχει κι εκκινεί με το περίφημο ομότιτλο κομμάτι, ένα τραγούδι στιχουργικά εμπνευσμένο από την ελληνική πολεμική ιστορία, δεν μπορεί παρά να έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τους εν Ελλάδι ακροατές της μπάντας. Παρόλα αυτά, το "Coat Of Arms" παρουσιάζει πολλά παραπάνω από απλά μια κρατική πολεμική αναφορά (που λίγο – πολύ έχει «απολαύσει» κάθε χώρα που είχε την ατυχία να εμπλακεί σε κάποια πολεμική σύγκρουση), όντας ένα πλήρες και ανατατικό power metal άλμπουμ. Τα έντονα πλήκτρα του "Final Solution", η τ(ρ)αχύτητα του Priest-ικού "Screaming Eagles", η πομπώδης διάθεση του "Wehrmacht", όλα τους συνηγορούν στο να καταστήσουν το "Coat Of Arms" ένα από τα άλμπουμ που ξεχωρίζουν στη δισκογραφία των Σουηδών, αλλά κι έναν δίσκο που συνέβαλε τα μέγιστα στην εδραίωση τους στην power metal σκηνή.
Heroes
(Nuclear Blast, 2014)
Το "Heroes" είναι, στην πραγματικότητα, το άλμπουμ που χωρίζει τις δύο περιόδους των Sabaton ποιοτικά, αφού αποτέλεσε τον διάδοχο του οικουμενικού "Carolus Rex" και έβρισκε την μπάντα στη φάση της εμπορικής της γιγάντωσης. Υπό αυτό το πρίσμα, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι οι Σουηδοί έπαιζαν πλέον με τον «αέρα» της μεγάλης μπάντας, συνθέτοντας σε ένα ύφος που είχαν κάνει απόλυτα δικό τους και με τον αέρα της αλλαγής κομβικών μελών να καθυστερεί τον δημιουργικό κορεσμό τους. Με περισσότερη πομπώδη διάθεση από ποτέ και με τον Joakim Broden να έχει πάρει επί της ουσίας τα ηνία της μπάντας, το "Heroes" υπήρξε ένα ουσιώδες άλμπουμ, το τελευταίο ίσως που δείχνει το σχήμα στα πραγματικά του δημιουργικά «ντουζένια», προτού η επανάληψη και η αυτοαναφορικότητα κάνουν δειλά - δειλά την εμφάνιση τους.
The Great War
(Nuclear Blast, 2019)
Να που η ιστορία δικαίωσε - εν μέρει - τον Δημήτρη και την προ τριετίας παρουσίαση του, αφού το "The Great War" μπορεί να θεωρηθεί πλέον ως το αρτιότερο Sabaton άλμπουμ των τελευταίων 7-8 χρόνων. Όντας ένα άλμπουμ που ακολουθούσε πιστά τη συνθετική και στιχουργική πεπατημένη τους, με ένα concept σχετικό με τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και συνθέσεις που λίγο - πολύ επιτελούσαν ιδανικά το σκοπό τους, προφανώς δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κάποια απάτητη power metal κορυφή ή κάποιον απαραίτητο δίσκο. Ωστόσο, σίγουρα μιλάμε για μια διασκεδαστική δουλειά με σημαντικό ιστορικό υπόβαθρο και εξαιρετικά επί μέρους τεχνικά στοιχεία, γεγονός που την ορίζει ως τουλάχιστον εύκολη στην ακρόαση της και με συγκεκριμένα σημεία που σου μένουν.
Metalizer
(Black Lodge, 2007)
Το "Metalizer" φαντάζει ως η επιτομή του άλμπουμ που καλύπτει συνήθως αυτήν την κατηγορία, αφού η ίδια του η ιστορία, αλλά τελικά και η πραγματική του υπόσταση, το κατατάσσουν κάπου εδώ, στα αμφιλεγόμενα στρώματα της δισκογραφίας των Σουηδών. Το άλμπουμ προοριζόταν να αποτελέσει το ντεμπούτο της μπάντας, καθώς αποτελείται από ιδέες που προϋπήρχαν από τα late ‘90s, κάποιες από τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν και στο ντεμπούτο άλμπουμ τους (βλ. "Primo Victoria"). Σαν μια συλλογή από demo, αλλά με αναβαθμισμένο ήχο και μικρό σουλούπωμα εδώ κι εκεί, το άλμπουμ δίνει μια εικόνα των Sabaton που επιβεβαιώνει την άμεση σχέση τους με το κλασικό, ‘80s metal ήχο, διαθέτοντας, μάλιστα, και μια στιχουργική θεματολογία που δεν αφορούσε πλήρως πολεμικά θέματα. Η εξέλιξη των συνθετικών τους δυνατοτήτων τους δικαίωσε εκ των πραγμάτων κατόπιν, αλλά εδώ βρίσκουμε μια πιο πρωτόλεια και «ωμή» εκδοχή τους, η οποία μονάχα αδιάφορη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
The Last Stand
(Nuclear Blast, 2016)
Η καλλιτεχνική πορεία των Sabaton φαίνεται να ακολουθεί αντιστρόφως ανάλογη φορά από την αντίστοιχη εμπορική τους, καθώς τα χρόνια - και τα άλμπουμ - περνούν. Έτσι, από τη στιγμή της γιγάντωσης της μπάντας με το "Carolus Rex" μέχρι και σήμερα, οι Σουηδοί έχουν καταλήξει στο προσωπικό τους ύφος, έχουν τελειοποιήσει τις συνθετικές τους μανιέρες, αλλά τείνουν να έχουν κορεστεί συγχρόνως από τη χρήση τους. Προφανώς, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως η μπάντα έχει κυκλοφορήσει αδύναμο ή αδιάφορο υλικό ακόμη και σε αυτήν της την ύστερη περίοδο, αλλά περισσότερο πως η ίδια έχει οριοθετήσει τις εμπνεύσεις της, με αποτέλεσμα άλμπουμ που ομοιάζουν πολύ μεταξύ τους και στερούνται του στοιχείου του ξεχωριστού. Αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης φαντάζει, δε, το "The Last Stand", ένα άλμπουμ που ακόμη και φανατικοί ακροατές των Σουηδών ενίοτε δυσκολεύονται να θυμηθούν, λόγω αυτής της «προκάτ» αίσθησης σε μουσική και στίχους, η οποία θυμίζει τις πρότερες μέρες της μπάντας μονάχα υφολογικά, παρά ποιοτικά.
Swedish Empire Live
(Nuclear Blast, 2013)
Ηχογραφημένο στο Woodstock Festival της Πολωνίας, αλλά και στα gigs τους σε Oberhausen, Gothenburg και Λονδίνο, αυτό το live άλμπουμ των Σουηδών φαντάζει το πιο ενδεικτικό δείγμα των ζωντανών τους δυνατοτήτων, βρίσκοντας τους στο αποκορύφωμα της πορείας τους, λίγο μετά την κυκλοφορία του "Carolus Rex". Με εξαιρετικό setlist που βασίζεται στις έξι πρώτες δουλειές τους, επαγγελματική δουλειά σε λήψεις και ηχογράφηση και την ανανεωμένη σε lineup μπάντα να δείχνει απόλυτα δεμένη, αυτό το «αυτοκρατορικό» live αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη των ικανοτήτων της μπάντας, ως πειστικό αντιστάθμισμα της άποψης των πολέμιων τους.
A Compilation
1. Primo Victoria (Primo Victoria)
2. Reign Of Terror (Primo Victoria)
3. Panzer Battalion (Primo Victoria)
4. Attero Dominatus (Attero Dominatus)
5. In The Name Of God (Attero Dominatus)
6. Ghost Division (The Art Of War)
7. Cliffs Of Gallipoli (The Art Of War)
8. The Price Of A Mile (The Art War)
9. Coat Of Arms (Coat Of Arms)
10. Uprising (Coat Of Arms)
11. White Death (Coat Of Arms)
12. The Lion From The North (Carolus Rex)
13. Carolus Rex (Carolus Rex)
14. Killing Ground (Carolus Rex)
15. Night Witches (Heroes)
16. To Hell And Back (Heroes)
17. Attack Of The Dead Men (The Great War)
18. The Red Baron (The Great War)
19. Stormtroopers (The War To End All Wars)
20. Christmas Truce (The War To End All Wars)