Πέντε χρόνια Music Ηighway Festival

Από τους Villagers Of Ioannina City και τους Big Nose Attack το 2012 μέχρι τους Thee Holy Strangers το 2016

Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 13/04/2016 @ 17:17

Όταν ένα εγχώριο φεστιβάλ συμπληρώνει αισίως πέντε χρόνια ζωής, είναι σχεδόν αυτονόητο πως τυγχάνει της στήριξης του κοινού και έχει επιτύχει τους καλλιτεχνικούς του σκοπούς. Το Music Highway Festival, λοιπόν, περί του οποίου ο λόγος, κατέθεσε εξαρχής μια συγκεκριμένη μουσική πρόταση και κατάφερε να διαμορφώσει τη δική του ταυτότητα, χτίζοντας φήμη και αξιοπιστία.

Με σταθερό σπίτι το φιλόξενο Κύτταρο και στυλοβάτες τους Mr. Highway Band και την ομάδα των Creatures, επιστρέφει στα συναυλιακά δρώμενα της πρωτεύουσας το ερχόμενο Σάββατο, 16 Απριλίου, ευελπιστώντας να προσφέρει στους φίλους της ευρύτερης ελληνικής rock σκηνής, μία ακόμη πολύ δυνατή εμπειρία. Για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του εγχειρήματος, μιλήσαμε με τον Γιάννη, κιθαρίστα και βασικό συνθέτη των Mr. Highway Band, και θυμηθήκαμε μεταξύ άλλων τι έκαναν οι Villagers Of Ioannina City στην Αθήνα το 2012!

Mr. Highway Band

Γιάννη, υπό ποιες συνθήκες προέκυψε η ιδέα και υλοποιήθηκε το πρώτο φεστιβάλ πίσω στο 2012;

Η ιδέα προέκυψε από τη θέλησή μας να υπάρχει ένα φεστιβάλ που να πληροί τις προϋποθέσεις και να εξασφαλίζει τις συνθήκες που θέλαμε εμείς ως μουσικοί. Να βρίσκει ο μουσικός σε αυτό πράγματα που ίσως του λείπουν από τις περισσότερες διοργανώσεις.

Επίσης, και εξίσου σημαντικό, να έχουμε έναν δικό μας χώρο έκφρασης, όπου θα συναντιόμαστε με άλλες μπάντες, με τις οποίες μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες, προβληματισμούς αγώνες και να παρουσιάζουμε το έργο και τις προσπάθειές μας, δημιουργώντας σχέσεις και δεσμούς που πολλές φορές εκτείνονται και πέρα από τα πλαίσια της καθαρά μουσικής σύμπραξης. Να συνεισφέρουμε κι εμείς στην ενίσχυση αυτού που λέμε ελληνική αγγλόφωνη rock σκηνή.

Αυτά μαζί με την πεποίθησή μας πως «ό,τι δεν σου προσφέρεται, κάντο μόνος σου» μας οδήγησαν στο να ξεκινήσουμε αυτήν την προσπάθεια. Η υλοποίηση του φεστιβάλ επιτεύχθηκε με μια πολύ δυνατή συνεργασία ανάμεσα σε εμάς, τη δημιουργική ομάδα των Creatures και του Κυττάρου, μια συνεργασία βασισμένη σε πολύ γερά θεμέλια, με εμπιστοσύνη μεταξύ μας και πίστη σε αυτό που προσπαθούσαμε να στήσουμε.

Music Highway Festival

Εκτός από εσάς, που φυσικά συμμετέχετε σε όλα τα φεστιβάλ, στο πρώτο συμμετείχαν οι Εffigy και κάποιοι Villagers Of Ioannina City και Big Nose Attack...

Oι Effigy δυστυχώς δεν είναι πλέον ενεργή μπάντα. Τώρα, για τους άλλους δύο αυτό που έχω να πω είναι ότι από τότε ήταν μπαντάρες και δικαίως αυτή τη στιγμή βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις του χώρου. Είναι φοβερό που σε εκείνο το φεστιβάλ είχαμε βρεθεί όλοι μαζί και κάποια από τα πρώτα βήματά μας τα κάναμε παρέα.

Οι Villagers Of Ioannina City ήταν το ίδιο ξεσηκωτικοί όπως και τώρα και ακόμα θυμάμαι να χορεύουμε τσάμικο στο κλείσιμο του φεστιβάλ τίγκα στο τσίπουρο! Mε τους Big Nose Attack έχουμε μία πάρα πολύ δυνατή σχέση, κάνουμε παρέα, παίζουμε μαζί συχνά, περιοδεύουμε, έχουμε πάμπολλες κοινές εμπειρίες και ιστορίες. Είναι φοβερό γκρουπ και φοβερά παιδιά, ήταν ξεκάθαρο ότι είναι ιδιαίτερη μπάντα. 

Πώς διαμόρφωσαν το φεστιβάλ οι τρεις επόμενες διοργανώσεις; Ποια εντύπωση σου έχει μείνει από τους σεμμετέχοντες;

Στο δεύτερο φεστιβάλ είχαμε μεν τον ενθουσιασμό της πρώτης επιτυχημένης χρονιάς, αλλά ακόμα είχαμε και το άγχος της καινούριας διοργάνωσης. Μετά και από εκείνη τη βραδιά νομίζω ότι το φεστιβάλ πάτησε πιο γερά στα πόδια του και άρχισε να σταθεροποιείται και να γίνεται θεσμός, τόσο όσον αφορά εμάς, όσο και τις μπάντες και το κοινό.

Οι φίλοι μας Daddy’s Work Blues Band είχαν ανοίξει τη συναυλία με τα ηλεκτρικά τους blues, οι Rosewood Brothers είχαν παρουσιάσει ένα υπερθέαμα με σχεδόν δέκα άτομα πάνω στη σκηνή, ενώ είχαμε κλείσει με χορό μέχρι τελικής πτώσεως με τους Bullets.

Στο τρίτο το 2014, είχαμε στην αρχή τους πολύ πιτσιρικάδες Rollin’ Dice, οι οποίοι είναι πολύ ανερχόμενοι και ταλαντούχοι, τους Empty Frame, μια από τις πιο μελωδικές μπάντες της χώρας και τους Beggars (τότε Beggar's Blues Diary), που πραγματοποίησαν ένα κλείσιμο δυναμίτη στη βραδιά.

Η περσινή διοργάνωση συνέχισε τον άγραφο κανόνα να πηγαίνει το φεστιβάλ καλύτερα χρόνο με το χρόνο, επομένως ήταν και η πιο επιτυχημένη μέχρι σήμερα. Οι 4LT ξεκίνησαν με πιο alternative ήχους, ενώ η συνέχεια είχε πιο americana χρώμα, με τους Penny Dreadful και το εντυπωσιακό τότε ντεμπούτο τους και τους Dustbowl, μια από τις σημαντικότερες μπάντες σε αυτόν τον ήχο. Πέρυσι, λόγω κάποιων συνθηκών, ήταν και η μόνη φορά που οι Mr. Highway Band παίξαμε τελευταίοι. Φέτος ξαναγυρίζουμε στην «κανονική» μας θέση.

Mr. Highway Festival

Κοιτώντας όλα τα συγκροτήματα των φεστιβάλ, υπάρχει μια σχετική στόχευση στο blues/rock στυλ. Υπάρχει κάποιο ηχητικό/υφολογικό όριο;

Θα έλεγα rock με όλες τις προεκτάσεις. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο όριο ή κριτήριο, ούτε κολλάμε τόσο στις μουσικές ταμπέλες και τους χαρακτηρισμούς. Αυτά τα πέντε χρόνια έχουμε ακούσει blues, classic rock, hard rock, rockabilly, alternative, americana, country και άλλα. Και θα ακούσουμε ακόμα περισσότερα...

Κοινό χαρακτηριστικό όλων των μπαντών διαχρονικά, με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι ότι δεν αποτελούν φτασμένα ονόματα. Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια βάσει των οποίων διαμορφώνεται το line-up;

Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο κριτήριο κατά τη διαμόρφωση του line-up. Σίγουρα προσπαθούμε κάθε χρόνο να έχουμε σχήματα που βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα, ώστε να παρουσιάζεται μέσω του φεστιβάλ όσο το δυνατόν περισσότερο φρέσκο υλικό. Έχουν, όμως, περάσει και ήδη καταξιωμένες μπάντες που εκτιμούμε και αγαπάμε, όπως οι Beggars, οι Bullets, οι Dustbowl...

Τι να περιμένουμε από το φετινό φεστιβάλ; Τι θα έλεγες για τις μπάντες που συμμετέχουν σε κάποιον φίλο σου ώστε να τον ιντριγκάρεις;

Περιμένουμε άλλη μια δυνατή βραδιά με πολύ καλή rock μουσική από συγκροτήματα που, όπως κάθε χρόνο, έχουν επιλεγεί πολύ προσεκτικά για την ποιότητα και το επίπεδό τους σε αυτό που κάνουν. Σε κάποιον φίλο θα έλεγα ότι οι δύο από τις φετινές μπάντες παρουσιάζουν τις πρώτες ολοκληρωμένες τους δουλειές, κάτι που από μόνο του αποτελεί ερέθισμα για να τους παρακολουθήσεις και να τους στηρίξεις. Αναφέρομαι στους Underdogs και τους Birthday Kicks. Όσον αφορά τους Thee Holy Strangers, θα έλεγα σε κάποιον να έρθει να δει ζωντανά ένα μεγάλο κομμάτι της ζωντανής ιστορίας της εγχώριας rock σκηνής σε μια από τις καλύτερες συμπράξεις των τελευταίων ετών.

Τέλος, σε τι φάση βρίσκονται οι Mr. Highway Band; Πότε θα πρέπει να αναμένουμε νέο υλικό;

Εκτός από τις ετοιμασίες του φεστιβάλ και κάποιες συναυλίες, που δε σταματάν ποτέ, βρισκόμαστε στο στούντιο και ηχογραφούμε ένα αρκετά μεγάλο υλικό για τις επόμενες δύο δουλειές μας που θέλουμε να κυκλοφορήσουμε μέσα στο 2017. Περισσότερες λεπτομέρειες στην πορεία. Ευχαριστώ πολύ για την κουβέντα και τη στήριξη.

Το πέμπτο Music Ηighway Festival θα λάβει χώρα το ερχόμενο Σάββατο, 16 Απριλίου, στο Κύτταρο Live Stage, με τη συμμετοχή των Thee Holy Strangers, Mr. Highway Band, Birthday Kicks και The Underdogs.

Για περισσότερες πληροφορίες, μεταβείτε στο δελτίο τύπου και στο Facebook Event.

  • SHARE
  • TWEET