Chris Cornell: μια Ultramega Ok πορεία...

22/06/2007 @ 07:27

Με αφορμή την εμφάνιση του Chris Cornell δίπλα στον Robert Plant και τους Europe το βράδυ της 29ης Ιουνίου στη Μαλακάσα, στα πλαίσια της πρώτης μέρας του φετινού Rockwave Festival, επιχειρούμε μια καταγραφή των πιο σημαντικών στοιχείων της πορείας ενός καλλιτέχνη, τον οποίο θα μνημονεύουν οι επόμενες γενεές ως έναν από τους πιο ταλαντούχους εκπροσώπους της ροκ μουσικής.

Ο Christopher John Boyle, λοιπόν, γεννήθηκε στα προάστια του Seattle στις 20 Ιουλίου 1964 όντας μέλος μιας 8μελούς οικογένειας! Ο πατέρας του ήταν φαρμακοποιός και η μητέρα του ήταν λογίστρια. Άρχισε να χρησιμοποιεί το επίθετο Cornell μετά τα 14 του χρόνια, αφότου χώρισαν οι γονείς του. Τότε ήταν που παράτησε το Λύκειο και έπιασε δουλειά ως μάγειρας...

Μετά από αυτά τα ολίγα βιογραφικά στοιχεία επιστρέφουμε στον τομέα που επηρέασε όσο τίποτα άλλο τη ζωή του Chris, τη μουσική. Σε ηλικία 7 ετών ξεκίνησε μαθήματα πιάνου. Τα πρώτα του ακούσματα ήταν οι Lynyrd Skynyrd, οι Beatles και ο Alice Cooper. Στη συνέχεια αποφάσισε να γίνει drummer και μετά από κάποια εξάσκηση έγινε μέλος μιας μπάντας που λεγόταν The Jones Street Band και στην οποία διασκεύαζαν κομμάτια από Ac/Dc, The Sex Pistols, Ramones και Rush.

Το 1982, σε ηλικία 18 ετών, βλέπει μια αγγελία στην οποία οι The Shemps αναζητούσαν τραγουδιστή. Την αγγελία είχε τοποθετήσει ο Matt Dentino, συγκάτοικος του Kim Thayil. Στο μπάσο ήταν ο Hiro Hamayoto... Οι 2 τελευταίοι μαζί με τον Cornell κάποια στιγμή βαρέθηκαν τις διασκευές στους Doors και στον Hendrix, παράτησαν τον Dentino και αποφάσισαν να ιδρύσουν τη δική τους μπάντα. Και εγένετο...

Soundgarden (1984-1997)

Αρχικά ο Cornell ήταν υπεύθυνος και τα τύμπανα και τα φωνητικά. Το 1986 έρχεται στην μπάντα ο Scott Sundquist, ώστε ο Chris να αφοσιωθεί μόνο στο τραγούδι, αλλά πολύ γρήγορα τη θέση του παίρνει ο Matt Cammeron. Τον ίδιο καιρό ο ήρωας μας μετακομίζει στη Melrose Avenue (διαβάστε το με προφορά παρακαλώ!), στο σπίτι που έμενε ο -συγκρατήστε το όνομα- Andrew Wood,τραγουδιστής των Mother Love Bone (στους οποίους μέλη ήταν οι κύριοι Stone Gossard και Jeff Ament). Παράλληλα ξεκινά μαθήματα φωνητικών, μαθαίνει μπάσο και κιθάρα για να εμπλουτίσει τη μουσική του παιδεία.

Το 1986 οι Soundgarden υπογράφουν στη, θρυλική πλέον, Sub Pop Records και κυκλοφορούν το "Screaming Life" ep και το "Fopp" ep. Το 1988 υπογράφουν με την εταιρεία SST και βγάζουν τον πρώτο τους δίσκο, το "Ultramega Ok". Αυτό ήταν, το νερό είχε μπει για τα καλά στο αυλάκι (στο τοπ 10 των κλισέ εκφράσεων, ω ναι!)... Το 1989 υπογράφουν με την A&M ("Louder Than Love"), η οποία ήταν η πρώτη τους «μεγάλη» εταιρεία, αλλά η αναγνώριση έρχεται με το "Badmotorfinger" του 1991 το οποίο έγινε δύο φορές πλατινένιο. Ακολούθησε, το 1994, το "Down On The Upside" το οποίο πούλησε πάνω από 7.000.000 κόπιες. Εκείνη την περίοδο ο Chris έγραψε και το κομμάτι "Stolen Prayer" για τον Alice Cooper. Δύο χρόνια αργότερα κυκλοφορεί το κύκνειο άσμα της μπάντας "Down On The Upside" και στις 9 Απρίλη του 1997 οι Soundgarden ανακοινώνουν τη διάλυση τους.

O Cornell και η σκηνή του Seattle

Πέραν από τους Soundgarden, ο Cornell είχε συμμετάσχει και στους Temple Of The Dog, οι οποίοι σχηματίστηκαν στη μνήμη του Andrew Wood, που πέθανε στις 16 Μαρτίου του 1990. Μέλη αυτού του συγκροτήματος ήταν, πέραν του Chris και του Matt Cammeron, οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι Stone Gossard, Mike McGready και Jeff Ament. Στον ένα και μοναδικό δίσκο που κυκλοφόρησε αυτό το σχήμα συμμετέχει και ο Eddie Vedder, που είχε φτάσει στο Seattle για να περάσει από audition από τους Pearl Jam. Ο δίσκος άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός μετά το καλοκαίρι του 1992, όταν δηλαδή η εταιρεία A&M συνειδητοποίησε πως ουσιαστικά είχε στον κατάλογο της μια συνεργασία μεταξύ δύο ανερχόμενων ονομάτων και έβγαλε μια επανέκδοση του άλμπουμ και ένα single (το "Hunger Strike").

Ο Cornell εμφανίζεται και στην ταινία "Singles" του σκηνοθέτη Cameron Crowe, στην οποία μάλιστα παίζουν live τόσο οι Soundgarden όσο και οι Alice in Chains. Στο "Sap" ep των τελευταίων μάλιστα, ο Cornell συμμετέχει στα κομμάτια "Right Turn" και "Brother". Πέραν αυτών, συμμετέχει και στο "Uncle Anesthesia" των Screaming Trees ως παραγωγός (έκανε και μερικά backing vocals).

Το κεφάλαιο Audioslave (2001-2007)

Μετά τη φυγή του Zack De La Rocha από τους Rage Against The Machine, τα εναπομείναντα μέλη συνέχισαν να παίζουν μαζί και, μετά από προτροπή του Rick Rubin, τζάμαραν με τον Chris Cornell ο οποίος μάλιστα βάφτισε και τη νέα μπάντα. Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν η κυκλοφορία 3 δίσκων("Audioslave", "Out Of Exile", "Revelations"). Στις 6 Μαΐου του 2005 οι Audioslave έγιναν η πρώτη αμερικανική ροκ μπάντα που έπαιξε live στην Κούβα. Τη συναυλία παρακολούθησαν 70.000 νοματαίοι...



Όλα τα καλά όμως έχουν ένα τέλος (επίσης στο τοπ 10 κλισέ) και έτσι, μετά την άκρως επιτυχημένη πορεία 5 και πλέον ετών, ο Cornell ανακοινώνει την αποχώρηση του από τους Audioslave στις 15 Φλεβάρη του 2007. Φήμες λένε πως δεν τα έβρισκε στο οικονομικό ζήτημα με τους υπόλοιπους.

Cornell going solo

Ήδη από το 1999, με την κυκλοφορία του "Euphoria Morning", ο πρώην τραγουδιστής των Soundgarden είχε δείξει την ικανότητα του να στέκεται μόνος του μουσικά. Ο εν λόγω δίσκος βέβαια δεν απέσπασε και τις καλύτερες κριτικές, αλλά αυτό δεν επηρέασε καθόλου τον μετέπειτα τραγουδιστή των Audioslave.

Η δεύτερη ολοκληρωμένη του solo προσπάθεια ονομάζεται "Carry On" (2007) και μας δείχνει μια πιο εσωτερική πλευρά του εαυτού του, με το μουσικό του στυλ να είναι πολύ μακριά από αυτό που γνωρίσαμε πριν 20 χρόνια. Στο άλμπουμ θα βρείτε και μια διασκευή στο "Billie Jean" του Michael Jackson.

Facts...

Ο Chris ως έφηβος πέρασε αρκετά δύσκολες στιγμές όντας καταθλιπτικός. Αναφέρει μάλιστα πως για περίπου ένα χρόνο δεν έβγαινε σχεδόν καθόλου από το σπίτι του...

Πριν βρει την επιτυχία ως μουσικός, δούλευε ως σεφ σε ένα μαγαζί με όνομα Ray's Boathouse.

Η δεσποινίδα Susan Silver, μετέπειτα γυναίκα του και manager των Alice In Chains, είχε αναλάβει την προώθηση των Soundgarden στα τέλη των '80s. Με τη Susan χώρισε το 2001.



«Πάντα θεωρούσα αυτούς τους δύο ως τους θετούς μου γονείς, σαν ένα καλό αγγλικό gay ζευγάρι που με μεγάλωσε». Ατάκα του καλλιτέχνη, αναφερόμενη στους John Lennon και Paul McCartney.

O Stone Gossard των Pearl Jam είναι και αυτός γεννημένος στις 20 Ιουλίου.

Προφανώς ο Cornell γούσταρε τους Seattle Supersonics, εξού και η φωτογραφία του με τον Sam Perkins.

30.000 δολάρια έδωσαν οι Audioslave στους... Audioslave από το Manchester της Αγγλίας, οι οποίοι είχαν ήδη κατοχυρώσει το όνομα.

Πέραν της οριστικής τους διάλυσης πριν μερικούς μήνες, οι Audioslave είχαν σταματήσει να υφίστανται, λόγω άγνωστων προβλημάτων, και τον Απρίλη του 2002.



Κομμάτια των Audioslave ακούγονται στις ταινίες Miami Vice και Collateral του σκηνοθέτη Michael Mann. Γενικά ο Cornell συμμετέχει με κομμάτια του σε 21 (!) soundtracks.

Χαρακτηρίστηκε από το MTV ως μία από τις 22 καλύτερες φωνές της μουσικής.

Του ανήκει ένα εστιατόριο, με το όνομα "Black Calavados", στο Παρίσι, όπου ζει με τη δεύτερη του σύζυγο, Vicky Karayiannis, και τα 3 του παιδιά.

  • SHARE
  • TWEET