«10»: Μουσική χωρών που επηρέασαν τη Loreena McKennitt

Εν αναμονή της επιστροφής της στην Ελλάδα

Από τους Γιάννη Βόλκα, Αντώνη Κονδύλη, 14/06/2019 @ 13:14

To 1957 στο Morden της Manitoba στον Καναδά γεννήθηκε η Loreena McKennitt. Ο πατέρας της ήταν ζωέμπορας και η μητέρα της νοσοκόμα. Αρχικά προσπάθησε να γίνει κτηνίατρος αλλά τελικά υπερίσχυσε η αγάπη της για τη μουσική. Επηρεάστηκε από τη μουσική των Αναβαπτιστών ενώ στο πανεπιστήμιο ανακάλυψε τους μεγάλους της καναδικής folk, τον Neil Young, τον Gordon Lightfoot, την Joni Mitchell. Παράλληλα ανάπτυξε την αγάπη της για την κέλτικη μουσική και επισκέφθηκε από νωρίς την Ιρλανδία. Ξεκίνησε να παίζει κέλτικη άρπα, στον δρόμο και στην αγορά του St. Lawrence στο Τορόντο ώστε να συγκεντρώσει χρήματα για τον πρώτο της δίσκο. Το 1981 μετακόμισε στο Stratford του Ontario όπου κατοικεί ακόμα.

Όντας έξυπνος και δραστήριος άνθρωπος, το 1985 ίδρυσε τη δική της δισκογραφική εταιρεία, την Quinlan Road, μια κίνηση σπάνια για τα δεδομένα της μουσικής βιομηχανίας. Στο ξεκίνημά της, ως γραφείο της εταιρείας λειτουργούσε το τραπέζι της κουζίνας της αλλά από πολύ νωρίς ανέλαβε το mail order των κυκλοφοριών της καθώς και την οργάνωση των συναυλιών της. Φυσικά μερικά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1991 με την κυκλοφορία του "The Visit" η διανομή δεν θα ήταν δυνατόν να γίνει χωρίς τη συνεργασία μια μεγαλύτερης εταιρείας, στην περίπτωση μας της Warner Bros. O δίσκος έγινε χρυσός στις Ηνωμένες Πολιτείες, τέσσερις φορές πλατινένιος στον Καναδά και μετρά παγκοσμίως περίπου 2 εκατομμύρια πωλήσεων. Αντίστοιχα και ακόμα καλύτερα πήγαν από πλευράς πωλήσεων και οι επόμενοι δίσκοι της ενώ το "The Book Of Secrets" του 1997 έγινε χρυσό και στη χώρα μας.

Loreena McKennitt

Το 1998, ο αρραβωνιαστικός της McKennitt, ο αδερφός του και ένας στενός φίλος πνίγηκαν σε ένα ατύχημα λεμβοδρομιών στον κόλπο Georgian. Φανερά επηρεασμένη η Loreena αποφάσισε να μειώσει σημαντικά τις δημόσιές της εμφανίσεις μέχρι το 2006 όποτε κυκλοφόρησε και το "An Ancient Muse". Κατά τη διάρκεια της απουσίας της ίδρυσε το Cook-Rees Memorial Fund το οποίο χρηματοδότησε με τις εισπράξεις από το "Live In Paris And Toronto", ζωντανό δίσκος πάνω στον οποίο δούλευε την περίοδο εκείνη. Τρία εκατομμύρια δολάρια προσφέρθηκαν στο ταμείο μνήμης. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με πολλές ακόμα φιλανθρωπίες βοηθώντας σημαντικά την τοπική κοινωνία του Ontario.

Μετά την επιστροφή της, η Loreena McKennitt δισκογραφεί τακτικά, αν και το διάλειμμα μεταξύ του "The Wind That Shakes The Barley" και του περσινού "Lost Souls" ήταν αρκετά μεγάλο. Καλύπτει όμως το κενό ζωντανές ηχογραφήσεις, soundtracks και περιοδείες σε όλο τον κόσμο. Το 2009 κατά την περιοδεία της στη Μεσόγειο επισκεφθηκε και τη χώρα μας ενώ αποτελέσματα των εμφανίσεων αυτών μπορείτε να ακούσετε και στο ζωντανά ηχογραφημένο "Α Mediterranean Odyssey".

Loreena McKennitt

Σαφέστατα η βάση της μουσικής της Loreena McKennitt βασίζεται στον πολιτισμό των Κελτών. Οι αναζητήσεις της όμως την οδήγησαν στην Ανατολή και στη Δύση και έτσι ουκ ολίγες φορές στοιχεία από διάφορες χώρες επηρέασαν τη Loreena και μουσικές από όλο τον κόσμο ενσωματώθηκαν στους δίσκους της διατηρώντας όμως πάντα το χαρακτηριστικό της προσωπικό ύφος. Πληροφορίες για τις επιρροές της μπορείτε να βρείτε επίσης στο πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ "No Journey's End".

Θα μπορούσες κατά κάποιο τρόπο να αποκαλέσεις τη μουσική μου, world music

Με την παραπάνω φράση διακωμωδεί λίγο τις μουσικές ταμπέλες αλλά δέχεται τον όρο αφού η δισκογραφία της Loreena McKennitt έχει δανειστεί στοιχεία από πολλές χώρες και πολιτισμούς. Λίγο πριν την επιστροφή της στη χώρα μας, στο Θέατρο Γης στις 26 Ιουνίου και στο Ηρώδειο στις 27, εμείς πραγματοποιούμε το δικό μας ταξίδι αναζητώντας ορισμένες χώρες που επηρέασαν είτε λίγο είτε περισσότερο τη μουσική αυτής της σημαντικότατης καλλιτέχνιδας.

Loreena McKennitt

1
Χώρα: Αγγλία
Blacksmith
(Elemental, Quinlan Road, 1985)
Loreena McKennitt - Elemental
Μια χώρα η οποία μας προσφέρει πολλές επιλογές εκ των οποίων επιλέξαμε το "Blacksmith" διότι θα ήταν άδικο να αφήσουμε εκτός αφιερώματος το ντεμπούτο της Loreena McKennitt, "Elemental", από το μακρινό 1985. Ένας δίσκος ο οποίος έδειξε εξ' αρχής την πορεία που θα ακολουθούσε το «ξωτικό» των Κελτών. Πρόκειται για μια ερώτική folk σύνθεση η οποία σημειώθηκε από τον Ralph Vaughan Williams το 1909 ενώ κυκλοφορεί μεταγενέστερα με πολλούς διαφορετικούς τίτλους. Διασκευασμένο από πολλούς με μπροστάρηδες τους Steeleye Span οι οποιοι το περιείχαν στους δύο πρώτους δίσκους τους. Το ντεμπούτο της Loreena McKennitt από την άλλη είναι γεμάτο με παραδοσιακές μουσικές πριν κλείσει με το "Lullaby" το οποίο βασίζεται στα λόγια του William Blake δείχνοντας με έναν ακόμα τρόπο την επιρροή της χώρας αυτής στον συγκεκριμένο δίσκο. Γ.Β.
 
2
Χώρα: Σκωτία
Annachie Gordon
(Parallel Dreams, Quinlan Road, 1989)
Loreena McKennitt - Parallel Dreams
Σε αυτό το τραγούδι φτάνουμε στη γεμάτη συναίσθημα και ηρωισμό παράδοση των Σκωτσέζων. Η συγκεκριμένη ιστορία σχετίζεται με την Jeannie που είναι ερωτευμένη με τον Annachie Gordon, αλλά οι γονείς της θέλουν να τη δώσουν σε άλλον και η οποία τελικά πεθαίνει από τον καημό της, ενώ ο Annachie Gordon την ακολουθεί και αυτός μόλις μαθαίνει τα δυσάρεστα μαντάτα. Στα 8 σχεδόν λεπτά η Loreena δίνει ένα ακόμα ρεσιτάλ και αποδίδει έναν ανεκπλήρωτο έρωτα, που οδηγεί στον θάνατο τελικά των δύο πρωταγωνιστών της ιστορίας, με μια σπαρακτική ερμηνεία, η οποία δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Α.Κ.
 
3
Χώρα: Πορτογαλία
Tango To Evora
(The Visit, Quinlan Road/Warner Bros, 1991)
Loreena McKennitt - The Mask And The Mirror
To πασίγνωστο κομμάτι, το οποίο έγινε ακόμα πιο γνωστό στη χώρα μας από τη διασκευή της Χάρις Αλεξίου ως "Το Τανγκό Της Νεφέλης". Μια κατά τα άλλα ορχηστρική σύνθεση η οποία διασκευάστηκε με πολλούς και διάφορους τρόπους αλλά βασίστηκε στην ιστορική πόλη της Evora στην Πορτογαλία όπου έγινε η εκτέλεση μιας εκ των «μαγισσών» στη μεγάλη δίκη που πραγματοποιήθηκε από την πορτογαλική Ιερά Εξέταση το 1559. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο ντοκιμαντερ "The Burning Times" το οποίο παρουσιάζει τα πράγματα από μια φεμινιστική πλευρά ενώ στους τίτλους αρχής και τέλους βρίσκουμε το συγκεκριμένο κομμάτι. Μια σύνθεση η οποία δεν χρειάζεται στίχους για να φέρει δάκρυα στα μάτια. Γ.Β.
 
4
Χώρα: Ισπανία
Santiago
(The Mask And The Mirror, Quinlan Road/Warner Bros,1994)
Loreena McKennitt - The Mask And The Mirror
Με αυτό το κομμάτι η Loreena μας μεταφέρει στην Ισπανία, την εποχή των Αράβων. Η επί οκτώ αιώνες αραβική κυριαρχία έχει αφήσει τα σημάδια της στην κουλτούρα και στον πολιτισμό αυτής της χώρας και ασφαλώς δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη η μουσική. Στο "Santiago" κυριαρχεί η μεθυστική μελωδία που συνοδεύεται από το υπέροχο φωνητικό ηχόχρωμα που δίνει η Loreena. Το τουμπερλέκι και τα υπόλοιπα κρουστά προσφέρουν ένταση στον ρυθμό, πριν το τελικό σόλο του βιολιού, και στο σύνολο τους στιγματίζουν ένα alegro κομμάτι με γιορτινή ατμόσφαιρα και διάθεση. Α.Κ.
 
5
Χώρα: Μαρόκο
Marrakesh Night Market
(The Mask And THe Mirror, Quinlan Road/Warner Bros, 1994)
Loreena McKennitt - The Mask And The Mirror
Το ταξίδι της Loreena McKennitt στη Μεσόγειο δε θα μπορούσε να μην κάνει στάση στις αραβικές αγορές της βόρειας Αφρικής. Στο Μαρακές, αφήνοντας στην άκρη τη βοή του πλήθους, μας πάει μια νυχτερινή βόλτα και μας προσφέρει ένα τραγούδι πολύχρωμο, λυρικό, αέρινο και υπέροχο σε κάθε του στιγμή. H αιθέρια ερμηνεία, μαζί με το τουμπερλέκι που δίνει τον τόνο και κρατάει τον ρυθμό, μας χαρίζουν μια άψογη περιγραφή με νότες μιας αραβικής αγοράς, μεταφέροντας μας σε ένα κόσμο γεμάτο μυστικισμό, λυρισμό και τη μοναδική αυτή αίσθηση που αποπνέει η ανατολή. Α.Κ.
 
6
Χώρα: Ιταλία
Dante's Prayer
(The Book Of Secrets, Quinlan Road/Warner Bros, 1997)
Loreena McKennitt - The Book Of Secrets
Κατά τη δισκογραφία της η Loreena McKennitt έχει βρει επιρροή μεταξύ άλλων και από την εποχή των Ρωμαίων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως ως κομμάτι που κλείνει το "The Book Of Secrets" έχουμε το "Dante's Prayer", μια σύνθεση που βασίζεται στη Θεία Κωμωδία του Ιταλού Dante Alighieri. To επικό ποίημα του Δάντη θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, χωρίζεται σε τρία μέρη (κόλαση, καθαρτήριο και παράδεισο) και αφηγείται το φανταστικό ταξίδι του Δάντη στον Άδη. Μια δραματική σύνθεση στην οποία βρίσκουμε να πρωταγωνιστεί η μαγευτική φωνή της Loreena McKennitt αλλά και το πιάνο, παιγμένο από την ίδια. Γ.Β.
 
7
Περιοχή: Μ. Ασία
Sacred Shabbat
(An Ancient Muse, Quinlan Road, 2006)
Loreena McKennitt - An Ancient Muse
Το ταξίδι στη μεσόγειο και στους πανάρχαιους πολιτισμούς της δεν θα μπορούσε να μην σταματήσει στη Μ. Ασία και τις υπέροχες μελωδίες της. Δε θα χαθούμε στην κουβέντα της πατρότητας του κομμάτιου και με δεδομένη τη συγγένεια και αλληλεπίδραση κλιμάκων, ρυθμών, μελωδιών και σχολών, στο χωνευτήρι πολιτισμών της Εγγύς Ανατολής, προκύπτουν αριστουργήματα λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής. Το "Sacred Shabbat" είναι ένα ορχηστρικό κομμάτι με το μυστήριο και τον λυρισμό να επισκιάζουν τα πάντα και να σε μεταφέρουν σε ένα παρελθόν όχι και τόσο μακρινό, ούτε βέβαια απρόσιτο σε σχέση με την κουλτούρα όσων κατοικούν σε αυτή τη χώρα. Εναλλακτικά μπορείτε να ακούσετε το "Από Ξένο Τόπο Κι Απ' Αλαργινό". Α.Κ.
 
8
Χώρα: Ελλάδα
Penelope's song
(An Ancient Muse, Quinlan Road, 2006)
Loreena McKennitt - An Ancient Muse
Το τραγούδι της Πηνελόπης για τον Οδυσσέα, τα όνειρα της γι’ αυτόν, η προσμονή της επιστροφής του και τα συναισθήματα από την απουσία του, αποτυπώνονται σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια στο "Penelope's Song". Μια ματιά σε ένα Ομηρικό Έπος, από την πλευρά μιας γυναίκας που περιμένει καρτερικά τον πολεμιστή και αγαπημένο της να γυρίσει, αποδίδεται σε ένα μελαγχολικό τραγούδι, στο οποίο η ελπίδα δεν χάνεται ποτέ και το οποίο σφραγίζεται από την ανατριχιαστική, για μια ακόμη φορά, ερμηνεία της Loreena McKennitt. Α.Κ.
 
9
Χώρα: Γαλλία
Un Flambeau, Jeannette, Isabelle
(A Midwinter Night's Dream, Quinlan Road/Universal, 2008)
Loreena McKennitt - A Midwinter Night's Dream
"Bring a torch Jeannette, Isabella" όπως μεταφράστηκε αργότερα στα αγγλικά. Χριστουγεννιάτικο τραγούδι από το Provence, νοτιοανατολική περιοχή της Γαλλίας, το οποίο γράφτηκε τον 17ο αιώνα από τον baroque συνθέτη Marc-Antoine Charpentier. Αρχικά το κομμάτι δεν προοριζόταν για χριστουγεννιάτικο αλλά μεμονωμένα για την αρχοντική τάξη της περιοχής. Ακόμα και σήμερα όμως, στη συγκεκριμένη περιοχή της Γαλλίας την παραμονή των Χριστουγέννων τα παιδιά ντύνονται βοσκοί ή αρμεχτές αγελάδων και τραγουδούν το τραγούδι αυτό κρατώντας κεριά και δάδες. Το κομμάτι αναφέρεται σε δυο αγρότισσες, οι οποίες βρίσκουν το νεογέννητο Χριστό με τη μητέρα του σε έναν στάβλο και ενθουσιασμένες μεταφέρουν τα νέα στους υπόλοιπους. H εκδοχή της Loreena McKennitt είναι ορχηστρική αλλά η ατμόσφαιρα του κομματιού μας «διηγείται» εξίσου εύκολα τη συγκεκριμένη ιστορία. Γ.Β.
 
10
Χώρα: Ιρλανδία
The Wind That Shakes The Barley
(The Wind That Shakes The Barley, Quinlan Road, 2010)
Loreena McKennitt - The Wind That Shakes The Barley
Δεδομένη επιλογή η συγκεκριμένη χώρα αφού ο πολιτισμός των Κελτών, που αποτελεί τη βάση της μουσικής της Loreena McKennitt, έχει σχεδόν ταυτιστεί με την Ιρλανδία. Επίσης όπως προαναφέραμε, η αγάπη και το ενδιαφέρον της Loreena για τη συγκεκριμένη χώρα αναπτύχθηκε από την αρχή της καριέρας της και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο μουσικό της ύφος. Ανάμεσα στις πολλές επιλογές που μας προσφέρει η δισκογραφία της επιλέξαμε μια κλασική ιρλανδική μπαλάντα, γραμμένη από τον Robert Dwyer Joyce η οποία αναφέρετε σε έναν νέο από το Wexford ο οποίος αναγκάζεται να εγκαταλείψει την αγαπημένη του ώστε να συμμετάσχει στην αιματηρή επανάσταση των Ιρλανδών το 1798. Τη συγκεκριμένη σύνθεση θα τη βρείτε σε πολλές διαφορετικές εκδοχές αλλά η συγκεκριμένη παραμένει μια από τις πιο έντονα συγκινητικές. Γ.Β.
 
  • SHARE
  • TWEET