Συνέντευξη: 63 High

Από τον Γιάννη Βόλκα, 07/02/2011 @ 12:41
Οι 63 High αποτελούν εδώ και χρόνια ένα από τα πιο «δυνατά χαρτιά» της ελληνικής σκηνής. Πλούσιοι σε εμπειρίες αλλά και ελπιδοφόροι για το μέλλον, είχαν να μας πουν πολλά και διάφορα. Δε χάσαμε την ευκαιρία να τους συναντήσουμε στο υπό κατασκευή studio τους για μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Καλησπέρα. Ας αρχίσουμε με τα τυπικά. Θα μου δώσετε ένα μικρό βιογραφικό για όσους δε σας γνωρίζουν ήδη;
Alex: Καλησπέρα, είμαστε οι 63 High από Θεσσαλονίκη. H μπάντα δημιουργήθηκε το '97, βασικά μέλη ήταν ο Χρήστος (τύμπανα) και ο Πάρης (μπάσο). Το τότε line-up της μπάντας συμπεριλάμβανε και τον Σωτήρη, ο οποίος σταμάτησε να παίζει το 2001-2002, μετά σταμάτησε γενικά, δε βρίσκεται πλεον μαζί μας. Μέσω του Σωτήρη γνώρισα τα παιδιά και 'γω και μπήκα στη μπάντα γύρω στο 2000. Ήρθε και ένας κιθαρίστας, ο Πάνος ο Παπάζογλου, κάπου το 2005, παίξαμε μαζί για τρια χρόνια. Στη συνέχεια μπήκαν στο συγκρότημα και τα δυο πνευστά και το θέμα πήρε άλλη μορφή, από 'κει που παίζαμε πιο γρήγορα, πιο punk rock αν θέλεις να το κατηγοριοποιήσεις, έγινε πιο ska, πιο reggae. Αυτή τη στιγμή έχουμε άλλον κιθαρίστα, Πάνος και αυτός, ενώ με τα πνευστά είμαστε λίγο αμφίβολοι. Παίζουμε σχεδόν παντού, από καταλήψεις, πάρκα, γιορτές, θρήνους, φεστιβάλ κτλ. Αποφεύγουμε να παίζουμε για πολιτικά δρώμενα. Σε όλα τα υπόλοιπα είμαστε μέσα.

Προσωπική μου γνώμη είναι να κρατήσετε τα πνευστά.
Chris: Τα πνευστά δεν είναι μόνιμα, τα χρησιμοποιούμε σε συγκεκριμένα live. Η βάση είμαστε οι τέσσερις μας. Δύο κιθάρες, μπάσο και τύμπανα.

Έχετε κυκλοφορήσει ένα δίσκο, το "Think Before Unzippin'". Αυτός είναι ο πρώτος σας ολοκληρωμένος δίσκος;
Alex: Είναι ο πρώτος δίσκος που μπορείς να βρεις στα δισκάδικα και δαπανήθηκε ένα μεγάλο ποσό σε σχέση με τους προηγούμενους. Έχουμε κυκλοφορήσει άλλα δύο άλμπουμ, τα οποία διανέμονταν χέρι με χέρι και ήταν τελείως DIY, δηλαδή ηχογραφήκαν στο studio μας, εκτυπώθηκαν στον εκτυπωτή μας και περιείχαν ένα μικρό χειρόγραφο σχόλιο, μαζί με τον αριθμό της κόπιας. Έχουμε και ένα split 7" βινύλιο μαζί με τους Bad Trip, το οποίο ηχογραφήθηκε ζωντάνα εδώ στη Θεσσαλονίκη, στο πατάρι του Zenit, ανάμεσα σε νεκρά περιστέρια και μπόχα ετών. Το "Think Before Unzippin'", όμως, είναι το πρώτο επίσημο.

Το πρώτο επίσημο σε εταιρεία.
Chris: Ουσιαστικά και αυτή η εταιρεία αποτελείται από ένα άτομο, το οποίο συμμετείχε οικονομικά, ώστε να κυκλοφορήσουν αυτά τα αντίτυπα. Περισσότερο είναι εταιρεία διοργάνωσης συναυλιών, παρά δισκογραφική. Το άτομο αυτό είναι ο Αλέξης Σαμαράς από Αθήνα, η εταιρεία είναι η Playfalse Records. Απλά η συμφωνία με την εταιρεία αυτή ήταν για αυτό το δίσκο και δεν έχουμε περαιτέρω υποχρεώσεις. Περισσότερο ήταν μια φιλική συνεννόηση. Τώρα το από που θα κυκλοφορήσει ο επόμενος δίσκος δεν το γνωρίζουμε ακόμα.

Υπάρχει έτοιμο υλικό για επόμενο δίσκο;
Chris: Υλικό υπάρχει πολύ, το θέμα είναι να επιλέξουμε τα καλύτερα από τα κομμάτια που θα μπουν στο δίσκο.
Alex: Για τον καινούργιο δίσκο έχουμε ηχογραφήσει προς το παρόν δυο τραγούδια. Ένα παλιότερο που δεν υπάρχει σε κάποια προηγούμενη ηχογράφηση και ένα ακόμα στο οποίο έχει τραγουδήσει ο Geoff των Jaya The Cat, μια μπάντα παρόμοια μουσικά με μας. Ο Geoff ήρθε από το Amsterdam, έκανε μια περιοδεία ως dj, η οποία κατέληξε στη Θεσσαλονίκη. Είχαμε γράψει τη μουσική, τους είχαμε στείλει ήδη τους στίχους, τους πέταξε όλους και τους έγραψε από την αρχή, βασιζόμενος στις εμπειρίες τους σχετικά με την εν λόγω περιοδεία.

Πρόλαβες την επόμενη ερώτηση μου. Έχω ακούσει πως το αντίστροφο θα γίνει και με δική σας συμμετοχή σε δίσκο των Jaya The Cat, αληθεύει;
Chris: Ίσως να χρησιμοποιήσουν μια δική τους version του ίδιου κομματιού.

Πριν μερικούς μήνες είχατε κάνει κάποιες εμφανίσεις και στο εξωτερικό.
Alex: Τον περασμένο Αύγουστο κάναμε οκτώ live, ξεκινώντας από το Amsterdam, παίξαμε στην Γαλλία, στο Λονδίνο, στο Soho, στο Spice Of Life, ένα θρυλικό bar, στο οποίο στο παρελθόν έχουν παίξει, μεταξύ άλλων, και οι Sex Pistols. Την επόμενη μέρα εμφανιστήκαμε σε ένα φεστιβάλ το οποίο διοργανώνουν οι Levellers τα τελευταία δέκα χρόνια (Beautiful Days Festival). To live στο Βερολίνο ακυρώθηκε, διότι την προηγούμενη μέρα η αστυνομία έκλεισε το μαγαζί, αλλά παίξαμε σε μια κολεκτίβα που έχουν διάφορες τοπικές μπάντες. Στη συνέχεια Πράγα, δύο live στη Σερβία και καταλήξαμε στη Θεσσαλονίκη, ενώ μετά παίξαμε και σε ένα φεστιβάλ στα Σκόπια.

Και τώρα, επόμενα σχέδια για live;
Alex: Tώρα τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα, διότι στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε όλοι πρέπει να δουλεύουμε, όπως κάνουμε και όλα αυτά τα χρόνια. Προσπαθούμε να φτιάξουμε και ένα studio, το χώρο που βλέπεις. Υπάρχουν κάποια σχέδια για live, αλλά λίγο αργότερα. (Οι 63 High τελικά σε πρώτη φάση παίζουν με τους Jaya The Cat σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα στις 11/2 και 14/2 αντίστοιχα)

Έχω την εντύπωση ότι στους στίχους σας περνάτε κάποια πολύ σοβαρά μηνύματα. Αντίθετα, στα live βγάζετε τρελό χαβαλέ.
Αlex: Έτσι και αλλιώς στα live κανείς δεν καταλαβαίνει τι λέω. Πάντως και αυτό που λες είναι αλήθεια, απλά οι στίχοι μας πηγάζουν από την καθημερινότητα μας. Από φίλους που ζουν, φίλους που έχουν πεθάνει, φίλους που έχουν προβλήματα και φίλους που γίνονται κομμάτια και σπάνε χέρια και πόδια στα live. Όπως είμαστε στα live, το ίδιο είμαστε και στις πρόβες. Τις ίδιες μαλ***ες κάνουμε και στις δυο περιπτώσεις. Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει λόγος να παρουσιάζουμε τα πράγματα με πολύ σοβαρό τρόπο. Μπορεί κάποιος να πίασει το μήνυμα και να διασκεδάσει ταύτοχρονα.

Τώρα που όλα πάνε κατά διαόλου στην Ελλάδα, έχετε περισσότερη «τροφή» για στίχους;
Chris: Απλά επιβεβαιωνόμαστε! Όχι μόνο εμείς. Πολλοί μουσικοί που σκέφτονται λίγο παραπάνω τα λένε εδώ και χρόνια και στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.

Η ελληνική σκηνή πώς σας φαίνεται;
Chris: Super! Η ελληνική σκηνή έχει εξελιχθεί πάρα πολύ και αυτό οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους. Το πρώτο θέμα είναι η τεχνολογία με την οποία πλέον ο καθένας μπορεί να φτιάξει ένα studio και να ηχογραφήσει ένα demo. Δεύτερον είναι φυσικά το internet, με το οποίο αυτόματα μπορεί η μουσική σου να ταξιδέψει παντού. Πλέον και τα live γίνονται και σε ακατάλληλους χώρους, κάτι που φυσικά είναι κακό για τον κόσμο που θα πάει να τα παρακολουθήσει, αλλά μπορείς, πέρα από τις μεγάλες σκηνές, ακόμα και σε μια τρύπα να πας και να δεις ένα live.

Μπάντες;
Alex: Μπάντες υπάρχουν πολλές και κάποιες από αυτές δεν έχουν προβληθεί όσο αξίζουν. Vodka Juniors, Bad Movies, One Drop, Soulfire, Johnny Carbonaras, Bad Trip. Υπάρχουν πολλές μπάντες από μεγάλες πόλεις αλλά και από χωριά που αξίζουν και έχουν πράγματα να πουν. Οι Bad Bid από Αθήνα μου άρεσαν πολύ. Όσες μπάντες και αν πούμε, κάποια θα ξεχάσουμε και θα την αδικήσουμε.

Ακολούθησε κουβέντα για την αγάπη της μπάντας για τους Bad Religion αλλά και τον Tom Petty, την προσπάθεια τους για τη δημιουργία του studio αλλά και την ενίσχυση και βοήθεια προς την ελληνική σκηνή. Κουβέντα με άπειρο χιούμορ και αυτοσαρκασμό, αλλά και σοβαρά θέματα. Ακριβώς όπως η μουσική των 63 High.

Γιάννης Βόλκας
  • SHARE
  • TWEET