Loreena McKennitt @ Ηρώδειο, 27/06/19

Η ασύγκριτη και απαστράπτουσα Loreena McKennitt

Από τον Αντώνη Κονδύλη, 28/06/2019 @ 14:56

Η βραδιά της 27ης Ιουνίου ήταν ξεχωριστή και ιδιαίτερη για το Ηρώδειο το Φεστιβάλ Αθηνών και τα συναυλιακά δρώμενα εν γένει. Για τρίτη φορά (αν δεν έχασα κάτι) η σπουδαία Loreena McKennitt επισκέπτεται την Ελλάδα για να παρουσιάσει το μοναδικό έργο της και να μας μαγέψει με τη μουσική της.

Έχει μεσολαβήσει μια δεκαετία από την προηγούμενη εμφάνισή της, με την πρώτη φορά να λαμβάνει χώρα το 1997 στο χώρο του ίδιου αρχαίου θεάτρου.

Ενώ το 2009 στο θέατρο του Βύρωνα οι φίλοι της ευρύτερης rock μουσικής είχαν κάνει αισθητή την παρουσία τους αυτή το φορά το κοινό ήταν εντελώς ετερόκλητο. Από ορισμένους rock και metal οπαδούς μέχρι ξεχασμένους πολιτικούς, ανθυπο-celebrities και διάφορους άλλους που τους βλέπεις, κάτι σου θυμίζουν, αλλά δεν έχεις ιδέα ποιοι είναι. Όπως βεβαίως υπήρχαν και οι θαμώνες του Ηρωδείου με μια κυρία που καθόταν δίπλα να λέει "εγώ την κα. Loreena δεν την ξέρω, από περιέργεια ήρθα". Όλοι οι καλοί χωράνε λοιπόν.

Loreena McKennitt Ηρώδειο

Πέρα από αυτά όμως, το πανέμορφο Ηρώδειο ήταν κυριολεκτικά κατάμεστο για να υποδεχτεί την ασύγκριτη Loreena McKennitt που με το καλησπέρα άρχισε να ζωγραφίζει με νότες και ηχοχρώματα, μα περισσότερο να μας ταξιδεύει σε άλλους τόπους και σε χρόνους μακρινούς.

Η εμφάνισή της ξεκίνησε με επιστροφή στο παρελθόν της δισκογραφίας της, με μια βουτιά στον μυστικισμό της ανατολής με το "The Mystic's Dream", ενώ αμέσως μετά ακολούθησε στροφή στην ιρλανδέζικη μουσική με το εξαιρετικό "The Star Of The County Down", όπως και με το "Bonny Portmore" στην Κέλτικη παράδοση, ενώ στο "Marrakesh Night Market" έκλεισε ένας πρώτος κύκλος τραγουδιών που αρκούσαν για να ζεστάνουν το κοινό που σε κάθε ευκαιρία καταχειροκροτούσε την Loreena.

Loreena McKennitt Ηρώδειο

Η Loreena πάντα ευχάριστη και προσιτή, αλλά πιο λακωνική σε σχέση με το παρελθόν, αναφερθηκε σε πολύ λίγα από τα τραγούδια που παρουσίασε, ενώ φρόντιζε να αστειεύεται σε κάθε ευκαιρία.

Στο υπέροχο "Ages Past, Ages Hence", η συνομιλία του πιάνου με το βιολί απογείωσαν το κομμάτι, ενώ ακολούθησε μια από τις κορυφές της βραδιάς με το αισθαντικό "Spanish Guitars And Night Plazas" στο οποίο η Loreena πρόσφερε μια συγκλονιστική ερμηνεία με την τρυφερότητα της και τον λυγμό να σε μαγεύει σε κάθε αλλαγή και σε κάθε στιγμή που ύψωνε την φωνή της.

Loreena McKennitt Ηρώδειο

Το διονυσιακό "All Souls Night" ξεσήκωσε το κοινό, ενώ το πρώτο μισό της συναυλίας έκλεισε με το "The Bonny Swan" στην αψεγάδιαστη εκτέλεση του οποίου το βιολί και η ηλεκτρική κιθάρα έκλεψαν την παράσταση και έκλεισαν το πρώτο μέρος μέσα σε μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και κάτω από το ενθουσιώδες χειροκρότημα του κοινού του Ηρωδείου.

Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι πέρα από την Loreena McKennitt που συγκινεί με την παρουσία της, το έργο της υποστηρίζεται από εξαιρετικούς μουσικούς, οι οποίοι όχι μόνο αποδίδουν τη σπουδαία αυτή μουσική, αλλά όποτε χρειάζεται βάζουν και τις δικές του πινελιές σε αυτές τις ζωντανές εμφανίσεις.

Loreena McKennitt Ηρώδειο

Πρέπει να τονιστεί και η συμμετοχή Ελλήνων μουσικών, οι οποίοι εμφανίζονται μαζί με το συγκρότημα και σε άλλες συναυλίες.

Μετά από διάλειμμα 15 λεπτών, το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με το "Full Circle" και αμέσως ακολούθησε η φοβερή απόδοση του "The Gates Of Istanbul" από το αγαπημένο μου "An Ancient Muse" με τον κόσμο να το απολαμβάνει και να παρασύρεται από την ανατολίτικη μελωδία και ατμόσφαιρά του. Κάτι που συνέβη και με το το ταξίδι στην Ισπανία των Αράβων με το "Santiago" και την γιορτινή ατμόσφαιρα και διάθεση του, που ώθησε αρκετούς να συνοδεύουν με ρυθμικό χειροκρότημα, με το σόλο στο βιολί απογείωσε το κομμάτι.

Loreena McKennitt Ηρώδειο

Ακολούθησαν οι υπέροχες μελωδίες του "Manx Ayre", ενώ η Loreena για μια ακόμη φορά καθήλωσε του πάντες με το ηχόχρωμα της φωνής και τη απόλυτη ερμηνεία της στο υποβλητικό "The Lady Of Shalott".

Και ενώ το κανονικό σετ έφτανε στο τέλος του με τα "Old Ways" και "Lost Souls" δινόταν η εντύπωση ότι κανένας δεν είχε κουραστεί. Το χειροκρότημα ήταν όχι απλά έντονο, αλλά θα επέβαλλε σε κάθε περίπτωση την επιστροφή της μπάντας στην σκηνή, όπως και έγινε, μαζί με την Ευανθία Ρεμπούτσικα και τον Pavlo Simtikidis (ελληνικής καταγωγής), για να ακουστεί το "Tango To Evora" και αμέσως μετά το "Dante's Prayer" και να ολοκληρωθεί μια απολαυστική και σπουδαία βραδιά, μέσα σε χειροκροτήματα και επευφημίες από το κατενθουσιασμένο ελληνικό κοινό.

Loreena McKennitt Ηρώδειο

Για περισσότερες από δύο ώρες, παρακολουθήσαμε μια μοναδική μουσική παράσταση, με μια μπάντα που με χαρακτηριστική ευκολία απέδωσε με πιστότητα το υλικό αυτής της σπουδαίας καλλιτέχνιδας, η οποία δέσποζε και τράβηξε όλα τα βλέμματα με την σεμνή παρουσία και την μοναδική και απαστράπτουσα ερμηνεία των σπουδαίων τραγουδιών της, είτε παράλληλα βρισκόταν πίσω από το πιάνο και τα πλήκτρα ή παίζοντας την άρπα και το ακορντεόν.

Όλο αυτό το σκηνικό και η ατμόσφαιρα συγχρονίζονταν απόλυτα με την αύρα του Ηρωδείου και του Ιερού Βράχου σε μια μαγευτική βραδιά.

Loreena McKennitt Ηρώδειο

Θα ήταν όνειδος να προσπαθήσουμε να σχολιάσουμε την ικανότητα της Loreena ή να προσπαθήσουμε να βρούμε αδυναμίες σε αυτό που παρουσίασε. Απλά πρέπει να την ευχαριστήσουμε για κάτι το μοναδικό.

Η εκπληκτική Loreena McKennitt μας παρέσυρε σε ένα ταξίδι χωρίς προορισμό, εκεί ακριβώς που συνυπάρχουν οι λαοί και μπλέκονται οι πολιτισμοί και εκεί που η τέχνη δεν υπακούει σε κανόνες, παρά μόνο σε ιστορίες, σε αφηγήματα και παραδόσεις, τόσο μακρινές όσο η ανθρώπινη ιστορία και τόσο κοινές, όσο και η αλληλεπίδραση και η σχέση των πολιτισμών.

Ένα μήνυμα το οποίο αν μπορούσε να γίνει ευρύτερα αντιληπτό, θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα για την πολιτιστικά χειμαζόμενη και βουτηγμένη στη μισαλλοδοξία Ελλάδα.

Φωτογραφίες: Μάνος Καλαφατέλης

SETLIST
 

The Mystic's Dream
The Star Of The County Down
Bonny Portmore
Marrakesh Night Market
Ages Past, Ages Hence
Marco Polo
Spanish Guitars And Night Plazas
All Souls Night
Penelope's Song
The Bonny Swan
Full Circle
The Gates Of Istanbul
Santiago
The Dark Night Of the Soul
Manx Ayre
The Lady Of Shallot
Old Ways
Lost Souls

Encore:

Tango To Evora
Dante's Prayer

  • SHARE
  • TWEET