Asaf Avidan @ Τεχνόπολις, 24/06/15

Έχει μια περίεργη ομοιότητα η Αθήνα με το Τελ Αβίβ...

Από τον Μάνο Πατεράκη, 26/06/2015 @ 10:32
Ο Ισραηλινός singer-songwriter με την ανδρόγυνη φωνή και την ημι-μοϊκάνα επισκέφτηκε για πρώτη φορά τη χώρα μας στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του: την ίδια χρονιά που κυκλοφόρησε το δεύτερο προσωπικό του άλμπουμ, "Gold Shadow", μια κυκλοφορία με ουκ ολίγες στιγμές άκρατου και αγνού ρομαντισμού. Έχουν προηγηθεί, βέβαια, άλλοι τρεις δίσκοι ως Asaf Avidan & The Mojos, τους οποίους επ' ουδενί λησμονάμε, όπως άλλωστε δεν λησμόνησε και ο ίδιος, το βράδυ της Τετάρτης...

Ο Avidan μας εξομολογήθηκε πως πέρασε τις δύο-τρεις προηγούμενες μέρες στην πρωτεύουσα της Ελλάδας σαν απλός τουρίστας και βρήκε υπερβολικά πολλές ομοιότητες με το Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να αισθάνεται σαν το σπίτι του. Κανείς καλλιτέχνης δεν ξέρει τι τον περιμένει όταν βρίσκεται σε μια ολοκαίνουργια για αυτόν χώρα. Αν δεν κάνει περιοδείες στον αυτόματο πιλότο (όπως τόσοι και τόσοι), έχει μεγάλο άγχος και περιέργεια να δει την υποδοχή του. Αυτά μας πληροφόρησε ο ίδιος ο Avidan, ο οποίος με την θετική ενέργεια που τον διακατείχε καθ' όλη τη διάρκεια της συναυλίας, είχε ενθουσιαστεί με την προσέλευση του κόσμου το βράδυ της Τετάρτης στο Γκάζι. Βέβαια, το ότι οι περισσότεροι ήταν περιστασιακοί του ενός κομματιού που προτιμούσαν να δημιουργούν τα λαλίστατα, εκνευριστικά πηγαδάκια τους δίπλα στα αυτιά μας δεν το έμαθε ποτέ. Καλύτερα, θα μου πείτε.

Asaf Avidan

Μουσικά, το ξεκίνημα ήταν αρκετά μουδιασμένο. Η πενταμελής μπάντα του έπαιζε ιδιαιτέρως απλοϊκά, δημιουργώντας μια κιτς ενορχήστρωση που έκλεβε αρκετή από τη μαγεία των συνθέσεων και της φωνάρας που έγινε εξαρχής σαφές ότι έχει ο Avidan. Ο χαρακτήρας των περισσότερων κομματιών είναι ακουστικός, τα τραγούδια φωνάζουν ότι γράφτηκαν πάνω σε κιθάρα, και όλο το χαλί από πίσω μας εμπόδιζε από το να ξεκινήσουμε το ταξίδι...

Asaf Avidan

Ευτυχώς, από το μεταλλαγμένο "Conspiratory Visions Of Gomorrah" και μετά, όταν και ο Asaf Avidan μας εκμυστηρεύτηκε ότι το μουσικό του είδωλο είναι ο Bob Dylan, η συναυλία ρόλαρε για τα καλά και μπορέσαμε να απολαύσουμε τη μελαγχολία και τον ερωτισμό του καλλιτέχνη, ακριβώς όπως τα θέλαμε. Το εξαιρετικό "Gold Shadow" που ακολούθησε μετά τη θλιμμένη Αριάδνη του "The Labyrinth Song" μας έδειξε πώς θα έπρεπε να ήταν στημένη η συναυλία εξαρχής. Ομορφιές.

Asaf Avidan

Ο Avidan έχει μία από τις πιο ιδιαίτερες φωνές εκεί έξω, προικισμένη με την ικανότητα να κάνει ακροβασίες που άλλοι δεν θα ονειρεύονταν. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα και στο σανίδι, ακόμη και αν δεν βρισκόταν στο 100% των δυνατοτήτων του τη συγκεκριμένη ημέρα, όπως μας παραδέχτηκε όταν μπήκε σε έναν άτυπο διαγωνισμό με τα μικρά τάστα της κιθάρας του. Για φαντάσου! Όσο και αν απολαύσαμε τις συνθέσεις, όλο το κλου της βραδιάς ήταν η χροιά, το σκέρτσο, οι ψηλές -πολύ ψηλές- νότες και τα λαρυγγίσματα της φωνής του.

Asaf Avidan

Η δεύτερη καλύτερη στιγμή μετά το "Gold Shadow" ήταν τελευταίο κομμάτι του encore, όταν τα αίματα ανέβηκαν κατακόρυφα και τα ηλεκτρισμένα blues κατέκλεισαν την Τεχνόπολη. Με λίγα μαθήματα ρομαντικής φυσικής, ότι, δηλαδή, κάθε μας άλμα είναι μια μικρή επανάσταση κατά του νόμου της βαρύτητας, γίναμε όλοι παράνομοι και το -αδιάφορο αρχικά- κοινό κατέληξε να χοροπηδάει σύσσωμο στους ρυθμούς του "Hangwoman". Ως απαιτητικός ακροατής, το ελάχιστο που περιμένεις από έναν καλλιτέχνη είναι να κερδίσει τον κόσμο από κάτω και ο Asaf το έκανε με το σπαθί του.
SETLIST

Her Lies
Hoist Up The Colors
Love It Or Leave It
Over My Head
Ode To My Thalamus
Cyclamen
Different Pulses
Conspiratory Visions Of Gomorrah
The Labyrinth Song
Gold Shadow
A Part Of This
The Jail That Sets You Free
Little Parcels Of An Endless Time
My Tunnels Are Long And Dark These Days
Bang Bang
Growing Tall
Reckoning Song
Hangwoman

Φωτογραφίες: Ανδρέας Πανόπουλος / whentimefreezes.com
  • SHARE
  • TWEET