Asaf Avidan @ Gazarte, 27/11/16

Η old soul γοητεία των blues της Εγγύς Ανατολής

Από την Κατερίνα Μυτιληναίου, 29/11/2016 @ 13:39

Ο εκπληκτικός Κος Asaf Avidan μας επισκέφθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο και μας τίμησε ιδιαιτέρως, κλείνοντας με αυτές τις δύο εμφανίσεις του στη χώρα μας την παγκόσμια περιοδεία του.

Πλέον δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, ούτε «10 Πειστήρια» για να πειστεί ο κόσμος να διπλογεμίσει το Gazarte, μιας και hits όπως το "Reckoning Song" (γνωστότερο ως "One Day") και το "Love It Or Leave It" έχουν κάνει την πολλή δουλειά, όπως και οι πολύ καλές εντυπώσεις που άφησε το πρώτο πέρασμά του από την Τεχνόπολη.

Asaf Avidan

Το κοινό -διαφόρων ηλικιών και πολυσυλλεκτικό, προς μεγάλη ευχαρίστηση, φαντάζομαι, του ίδιου του δημιουργού που διακηρύττει την «πολυχρωμία»- βρέθηκε από νωρίς στη βροχερή πλατεία του Υγραερίου. Ο Ισραηλινής καταγωγής τραγουδοποιός με την ιδιαίτερη φωνή βρέθηκε λίγο μετά, στις 9μ.μ., πάνω στη σκηνή. Μόνος, με τέσσερις από τις κιθάρες του να τον περιστοιχίζουν, μας παρουσίασε ένα (περίπου) ακουστικό σετ τραγουδιών απ’ όλη τη δισκογραφία του.

Asaf Avidan

Αν και στην αρχή δεν φάνηκε ιδιαίτερα επικοινωνιακός, με το πέρασμα των πρώτων λεπτών, άρχισε να λύνεται και να γίνεται ολοένα και πιο συμπαθής. Στις δύο ώρες που διήρκεσε η συναυλία, πρόλαβε και μας είπε παραβολές, ιστορίες από τα παιδικά του χρόνια στην Τζαμάικα, έκανε ανατροπές και αναλογίες με χτυπημένα γατιά, προπόσεις και απαγγελίες, ξεδιπλώνοντας με άνεση μια old soul γοητεία.

Δεν παρέλειψε να εκφράσει την αντίθεσή του με το αποτέλεσμα των πρόσφατων Προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, παραλλάσσοντας αναλόγως τους στίχους του "Over You Blues" για να γίνει ο Donald Trump ένα 'little angry puppy' και δικαιολογώντας εαυτόν με τη φράση: «Δεν συνηθίζω να μιλώ πολιτικά, μάλλον δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν, αλλά δεν έχω πλέον αυτό το προνόμιο». Μίλησε για την ξενοφοβία, τον σεξισμό, την εκ νέου άνοδο του φασισμού και του ρατσισμού και προέτρεψε στη «διαρκή αναζήτηση μιας πολύχρωμης πολυπλοκότητας».

Asaf Avidan

Ο λόγος, άψογος και ρέων με χαρακτηριστική γοητεία, και η απόδοσή του, εξαιρετική σε κάθε τραγούδι, δεν μας άφησαν λεπτό να αποστρέψουμε αυτιά και μάτια από τη σκηνή. Highlight της βραδιάς, ο αισθητικά άψογος ηλεκτρονικός αμανές-πρόταση μετά τα blues του δικού του "Bang Bang", το noise-y φινάλε α λα "Atom Heart Mother" του καθηλωτικού "Your Anchor" και το τιμητικό κλείσιμο της βραδιάς -και της περιοδείας- με το συγκινητικό "The Labyrinth Song".

Θα τολμήσω να κάνω την πρόβλεψη ότι με τις δύο αυτές εμφανίσεις, μπήκε οριστικά η θεμέλιος λίθος μιας στενής, ιδιαίτερης σχέσης που θα κρατήσει έτη πολλά. Εις το επανιδείν!

Φωτογραφίες: Μαρίζα Καψαμπέλη

SETLIST

Is This It?
Fair Haired Traveller
Gold Shadow
Devil's Dance
One Day / Reckoning Song
Small Change Girl (Summertime harmonica intro)
Love It Or Leave It
Over You Blues
Bang Bang
Her Lies
Νέο τραγούδι
Crazy Baldheads (Bob Marley cover)
Weak
Different Pulses
Your Anchor

Encore:
Νέο τραγούδι
The Labyrinth Song

  • SHARE
  • TWEET